Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 17:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 169  Następna strona
 Pedofile w Kościele 
Autor Wiadomość

Post Re: Pedofile w Kościele
Nie bardziej niż powinno być chrześcijaninowi nazywającemu drugiego człowieka "hieną".

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn maja 20, 2013 18:01

Kozioł napisał(a):
Barnaba napisał(a):
I metodystów pedofilia się nie ima? :)
Jeżeli w Kościele Ewangelicko-Metodystycznym w RP byłaby jakas watpliwość co do kandydata na pastora, to by nie był ordynowany. A jezeli pojawiłaby się watpliwość później, to by z obowiazków swoich musiał zrezygnować choc parę dni mogłoby to potrwać. Nie zostałby przeniesiony do innej parafii ani nie zostałby mianowany na inne stanowisko w Kościele. Mamy dosyc dużą przejrzystość struktur i decyzji.
W zborze KER byłoby jeszcze szybciej - zbór mógłby zrezygnowac z pastora własciwie z dnia na dzien.
To znaczy tak sobie wyobrażasz?

Pn maja 20, 2013 18:31
Moderator

No pewnie... należało mu się pogłaskanie po główce i Krzyż Pro Ecclesia et Pontifice.

Rozumiem, że według Ciebie chrześcijanin to powinien cicho siedzieć, a już broń Boże prawdy w oczy nie powiedzieć?

No, ale miło, że się zawstydziłeś... :-D

Pn maja 20, 2013 18:31
Zobacz profil WWW

JedenPost napisał(a):
Nie bardziej niż powinno być chrześcijaninowi nazywającemu drugiego człowieka "hieną".

Jakże śmieszą mnie świętoszkowaci (...) którzy świętoszkowatość stosują tak daleko, jak jest im wygodnie.

Pn maja 20, 2013 19:15
Barnaba napisał(a):
To znaczy tak sobie wyobrażasz?
Dotychczas żaden pedofil nie został ordynowany. Mieliśmy kilka innych niekomfortowych sytuacji. Ostatnio jeden z pastorów stracił wiarygodność - nie utrzymał małżeństwa. Musiał zrezygnować.
Mamy struktury demokratyczne.

Pn maja 20, 2013 20:15

a ilu ich jest w Polsce?

Pn maja 20, 2013 20:36
Moderator

Myślę, że faktycznie pod różnymi względami w KEM może być lepiej, ponieważ mniejsza instytucja jest w stanie znacznie sprawniej i szybciej wprowadzać zmiany w strukturach i zasadach funkcjonowania.

Oczywiście we wszystkim można znaleźć minusy. Tutaj też związane z demokracją. Przykładowo, w wyborach.

I właśnie, zastanawiało mnie, Koźle, jak jest u Was np. z wyborami. Czy prowadzone są kampanie wyborcze? Chyba wszyscy widzimy w polityce, że w takich kampaniach zbyt ważne są kwestie typu aparycji, charyzmy itd. niekoniecznie przekładające się na to, co jest istotne praktycznie. Jak to postrzegasz?

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn maja 20, 2013 20:40

Procent pedofilów (czynnych) jest śladowy - niezależnie od wyznania. Pastorów jest po prostu za mało by był chociaż jeden ujawniony i nagłośniony (weźcie procent jaki jest u polskich księży i pomnóżcie przez całkowitą liczbę pastorów KEM, a z całą pewnością otrzymacie ułamek.

Podałem amerykańskie statystyki które mówią że u protestantów jest nawet więcej, ale prawdę mówiąc sądzę że to się mniej więcej wyrównuje. Bo też nie ma powodu by było inaczej.

Pn maja 20, 2013 20:55
Rozumiem, ze w Kosciele katolickim a dokladnie w seminarium diecezjalnym lub zakonnym wiedza kto jest pedofilem i go wyswiecaja (ordynuja) natomiast w KEM wiedza kto jest pedofilem i go nie ordynuja.

Dobrze, ze Koziol nas tu oswiecil.

Pn maja 20, 2013 20:59
Moderator

No tak to zapewne nie wygląda :) Niemniej, jestem pewien, że we wspomnianych kwestiach funkcjonowania instytucji, od Kościołów protestanckich można by się nauczyć niejednej cennej rzeczy. Oczywiście inna sprawa, że nie oznacza to, iż można by je wprost zaadoptować do KK.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn maja 20, 2013 21:15
bramin napisał(a):
Rozumiem, ze w Kosciele katolickim a dokladnie w seminarium diecezjalnym lub zakonnym wiedza kto jest pedofilem i go wyswiecaja (ordynuja) natomiast w KEM wiedza kto jest pedofilem i go nie ordynuja.

Niepotrzebna ironia.
Jaki kontakt z rzeczywistością maja młodzi seminarzyści?
Bez odbioru. 8)

Pn maja 20, 2013 21:18
Barnaba napisał(a):
Podałem amerykańskie statystyki które mówią że u protestantów jest nawet więcej, ale prawdę mówiąc sądzę że to się mniej więcej wyrównuje. Bo też nie ma powodu by było inaczej.
Jest więcej, jest więcej ujawnionym. I tak powinno być.

Pn maja 20, 2013 21:19
Soul33 napisał(a):
I właśnie, zastanawiało mnie, Koźle, jak jest u Was np. z wyborami. Czy prowadzone są kampanie wyborcze? Chyba wszyscy widzimy w polityce, że w takich kampaniach zbyt ważne są kwestie typu aparycji, charyzmy itd. niekoniecznie przekładające się na to, co jest istotne praktycznie. Jak to postrzegasz?

W corocznej konferencji/synodzie każdy zbór reprezentuje przedstawiciel rady parafialnej i duchowny.

Kampanie??
Czy przy wyborze do rad parafialnych w KK poza Polską są jakies kampanie wyborcze??
(W Polsce w KK radę wybiera proboszcz)

Pn maja 20, 2013 21:26

Kozioł napisał(a):
bramin napisał(a):

Niepotrzebna ironia.
Myślę że trafna.
Cytuj:
Jaki kontakt z rzeczywistością maja młodzi seminarzyści?
A co ma piernik do wiatraka?

Pn maja 20, 2013 21:31
Moderator

Kozioł napisał(a):
W corocznej konferencji/synodzie każdy zbór reprezentuje przedstawiciel rady parafialnej i duchowny.

Kampanie??
Czy przy wyborze do rad parafialnych w KK poza Polską są jakies kampanie wyborcze??
(W Polsce w KK radę wybiera proboszcz)

A to nie wierni wybierają? W takim razie na czym polega ta demokratyczność struktur?

Wiem, wiem, sam mogłem poszukać informacji. No ale skoro już zapytałem, może napiszesz coś więcej?

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn maja 20, 2013 21:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 169  Następna strona