Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Autor |
Wiadomość |
romulus
|
 Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
arcana85 napisał Cytuj: Jezus jest Apostołem (czyli wysłannikiem) oraz Arcykapłanem (pośrednik między ludźmi a Bogiem w dostąpieniu przebaczenia grzechów. Jest on wierny "Temu który go uczynił". Jezusa uczynił JHWH. Jezus został przez niego stworzony. Nawet gdyby nie odczytywać słowa "uczynił" ontologicznie to JHWH uczynił Jezusa swoim Posłańcem i Arcykapłanem co pokazuje wyższość JHWH nad Jezusem, jego Synem. Arcana pokaż mi na podstawie S.T, że Bóg ma syna i poślę go na odkupienie .Proroctwa zapowiadają przyjscie Mesjasza ale kim ten Mesjasz jest.
_________________ Wszystkiego doświadczajcie, co dobre, tego się trzymajcie.1Tes.5.21
|
N mar 24, 2013 20:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
arcana - czy Ty napiszesz elaborat na 1-2 czy 10 stron, zawsze każdy kto nie przyzna Tobie racji, czyli nie uzna, że Jezus nie jest Bogiem a jedynie wyznaczonym przez Jahwe bezbronnym, niewinnym nieborakiem, który musiał umrzeć na krzyżu, aby 144 tys ŚJ doznało zbawienia, zawsze będzie tylko rozmawiał sam z sobą.
|
N mar 24, 2013 20:28 |
|
 |
aspherus
|
List Do Hebrajczyków 3.7 " Dlatego , tak jak mówi DUCH ŚWIĘTY : Dzisiaj , jeśli głos Jego usłyszycie , nie zatwardzajcie serc waszych , jak podczas rozdrażnienia , w dniu doświadczania na pustkowiu , gdzie doświadczyli ojcowie wasi przez próbowanie i zobaczyli dzieła me (przez) czterdzieści lat ; " arcana85 napisał "dawał,mówił - to sformułowania personifikujące" . Słownik języka polskiego - "sformułowanie" - słowa wyrażające jakąś myśl . Czy pisząc "sformułowanie personifikujące" w odniesieniu do DUCHA ŚWIĘTEGO masz na myśli SŁOWO ?
|
N mar 24, 2013 20:44 |
|
|
|
 |
romulus
|
arcana 85 piszesz że Cytuj: "Temu który go uczynił". Jezusa uczynił JHWH. Jezus został przez niego stworzony. Jezusem, jego Synem. E.Jan.5,39Badacie Pisma, bo sądzicie, że macie w nich żywot wieczny; a one składają świadectwo o mnie;Wiec na podstawie powyższego tekstu pokaż mi w ST że Bóg ma syna i kiedy Bóg go stworzył.Proroctwa zapowiadają przyjscie Mesjasza ale kim ten Mesjasz jest dla Abrahama ,dla Lota,dla Mojżesza.
_________________ Wszystkiego doświadczajcie, co dobre, tego się trzymajcie.1Tes.5.21
|
Cz mar 28, 2013 18:16 |
|
 |
arcana85
|
romulus napisał(a): Arcana a kim według ciebie jest Jezus Już chyba o tym pisałem. Jezus jest między innymi: 1. Pierworodnym wszelkiego stworzenia - Kolosan 1:15,16 2. Pośrednik w stwarzaniu - Kolosan 1:16 3. Zbawcą - 2 Koryntian 5:15 4. Arcykapłanem - Hebrajczyków 5:7-10 5. Synem Bożym - Jana 10:36 6. Królem - Objawienia 19:16 7. Słowem, rzecznikiem Boga - Jana 1:1 ...... romulus napisał(a): arcana 85 piszesz że Cytuj: "Temu który go uczynił". Jezusa uczynił JHWH. Jezus został przez niego stworzony. Jezusem, jego Synem. E.Jan.5,39Badacie Pisma, bo sądzicie, że macie w nich żywot wieczny; a one składają świadectwo o mnie;Wiec na podstawie powyższego tekstu pokaż mi w ST że Bóg ma syna i kiedy Bóg go stworzył.Proroctwa zapowiadają przyjscie Mesjasza ale kim ten Mesjasz jest dla Abrahama ,dla Lota,dla Mojżesza. Na Jezusie spełniło się ponad 300 proroctw z Pism Hebrajskich co bez wątpienia dowodziło że jest zapowiedzianym Mesjaszem. Własnie o to chodzi że ST skupiają się na tym jak rozpoznać Mesjasza a gdy już się pojawił w I wieku to NT więcej opisuje kim on jest. I tego właśnie dotyczy ten wątek. Choć są w ST fragmenty odnoszące które można odnieść do Jezusa w przedludzkim bycie (Rodzaju 1:26, 3:22) czy korespondujące np z listem do Kolosan - Przysłów 8:22-31. (198)
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Pt kwi 19, 2013 8:11 |
|
|
|
 |
arcana85
|
aspherus napisał(a): List Do Hebrajczyków 3.7 " Dlatego , tak jak mówi DUCH ŚWIĘTY : Dzisiaj , jeśli głos Jego usłyszycie , nie zatwardzajcie serc waszych , jak podczas rozdrażnienia , w dniu doświadczania na pustkowiu , gdzie doświadczyli ojcowie wasi przez próbowanie i zobaczyli dzieła me (przez) czterdzieści lat ; " arcana85 napisał "dawał,mówił - to sformułowania personifikujące" . Słownik języka polskiego - "sformułowanie" - słowa wyrażające jakąś myśl . Czy pisząc "sformułowanie personifikujące" w odniesieniu do DUCHA ŚWIĘTEGO masz na myśli SŁOWO ? Mam na myśli jedynie środek stylistyczny jakim jest personifikacja. Choć "stylistyczny" to nie do końca szczęśliwe słowo w odniesieniu do Biblii ale traktując ją jako dzieło literackie to adekwatny.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Pt kwi 19, 2013 8:19 |
|
 |
arcana85
|
LIST DO HEBRAJCZYKÓW
5:5 "Podobnie i Chrystus nie sam siebie okrył sławą przez to, iż stał się arcykapłanem, ale [uczynił to] Ten, który powiedział do Niego: Ty jesteś moim Synem, Jam Cię dziś zrodził"
Jezus nie sam otoczył się chwałą przez fakt zostania arcykapłanem ale to Ojciec, JHWH otoczył go chwałą. Wyraźnie jest tu powiedziane że Chrystus jest biernym (w sensie językowym) przedmiotem czynności podmiotu działającego - JHWH. Bój Ojciec jest tu siłą sprawczą. Gdyby Chrystus był równocześnie Bogiem to znaczy że sam siebie otoczył by chwałą.
5:7 "Z głośnym wołaniem i płaczem za dni ciała swego zanosił On gorące prośby i błagania do Tego, który mógł Go wybawić od śmierci, i został wysłuchany dzięki swej uległości."
Korelacja z relacją ewangeliczną gdy Jezus w modlitwie mówi by Ojciec oddalił od niego "ten kielich". Bóg mógł to zrobić ale Jezus nie oczekiwał tego, przedkładał wolę ojca nad swoją "ale nie jak ja chce ale jak ty chcesz" Poza tym Jezus został wysłuchany ze względu na "uległość". Można być uległym tylko wobec kogoś lub czegoś potężniejszego lub od kogoś od kogo zależymy. Bóg-Stwórca nie jest zależny od nikogo więc nie może go cechować uległość.
5:8,9 "A chociaż był Synem, nauczył się posłuszeństwa przez to, co wycierpiał. 9 A gdy wszystko wykonał, stał się sprawcą zbawienia wiecznego dla wszystkich, którzy Go słuchają,"
Motyw udoskonalania Syna, analogiczny do fragmentów Hebrajczyków 2:10,17,18; 4:14,15 Stworzenie choć doskonałe można jeszcze udoskonalić. Boga nie da się udoskonalić.
|
Śr kwi 24, 2013 11:35 |
|
 |
romulus
|
Arcana z próbujmy sobie wyobrazić że mamy obecnie rok 50 naszej ery i przyjeżdża do nas jakiś kaznodzieja Apostoł i naucza nas na podstawie świętych ksiąg i mówi nam o Jezusie ,Bogu , proroctwach .To na podstawie jakiego Testamentu nas naucza.
Na podstawie Starego Testamentu ,nowego jeszcze nie ma .
Nowy testament nie jest kompendium nauczania Apostolskiego .Nowy testament to tak jak drzewo bez korzeni nie może istnieć sam . Fundamentem wiary dla pierwszych chrześcijan i apostołów jest Stary Testament.
W Dziej 28 (23) czytamy .Wyznaczywszy mu dzień, w większej liczbie przyszli do niego do mieszkania, a on przytaczał im świadectwa o królestwie Bożym; od rana aż do wieczora przekonywał ich o Jezusie na podstawie Prawa Mojżeszowego i Proroków.
Następnie w Łuk.28.27 (27) I począwszy od Mojżesza poprzez wszystkich proroków wykładał im, co o nim było napisane we wszystkich Pismach.
E.J 5 (39) Badacie Pisma, bo sądzicie, że macie w nich żywot wieczny; a one składają świadectwo o mnie;
Więc .Podajesz że Jezus jest Synem Bożym i sięgasz po NT ,a ja bym chciał abyś mi to samo pokazał w ST,że Bóg ma syna i pośle go na okup za ludzi. Bo chyba nie myślisz że Apostoł Paweł mówił im o Jezusie a na dowód cytował im swoje listy. Proroctwa mówią kim on będzie Kidy i kto przyjdzie.Natomiast świadectwo mówią kim on jest. Berejczycy byli lepsi od Tesaloniczan dlaczego ?Bo sprawdzali pisma tj.ST czy Apostołowie nie kłamią.
|
So kwi 27, 2013 18:25 |
|
 |
arcana85
|
romulus napisał(a): [/color]
Więc .Podajesz że Jezus jest Synem Bożym i sięgasz po NT ,a ja bym chciał abyś mi to samo pokazał w ST,że Bóg ma syna i pośle go na okup za ludzi. Bo chyba nie myślisz że Apostoł Paweł mówił im o Jezusie a na dowód cytował im swoje listy. Proroctwa mówią kim on będzie Kidy i kto przyjdzie.Natomiast świadectwo mówią kim on jest. Berejczycy byli lepsi od Tesaloniczan dlaczego ?Bo sprawdzali pisma tj.ST czy Apostołowie nie kłamią. Apostołowie jak i Jezus cytowali z Pism Hebrajskich i wyjaśniali jak mesjańskie proroctwa z ST spełniają się/spełniły się na Jezusie z Nazaretu. Nie wiem czego oczekujesz? Nie znajdziesz w ST wersetu w którym jest napisane "tak rzecze JHWH: Mam syna i poślę go na ziemię" Co chcesz tym udowodnić? A jeśli chcesz rozmawiać o proroctwach z ST które spełniły się na Jezusie to załóż nowy wątek bo ten dotyczy NT. Pozdrawiam
|
Pt maja 10, 2013 8:30 |
|
 |
arcana85
|
LIST DO HEBRAJCZYKÓW
6:20 "gdzie Jezus poprzednik wszedł za nas, stawszy się arcykapłanem na wieki na wzór Melchizedek"
Jezus zostaje Arcykapłanem, czego dotyczy cały wywód 6, 7 i 8 rozdziału.
7:21-25 "21 Ten właśnie przez przysięgę Tego, który do Niego powiedział: Poprzysiągł Pan(JHWH), a nie będzie żałował: Ty jesteś kapłanem na wieki. 22 O tyle też Jezus stał się poręczycielem lepszego przymierza. 23 I gdy tamtych wielu było kapłanami, gdyż śmierć nie zezwalała im trwać przy życiu, 24 Ten właśnie, ponieważ trwa na wieki, ma kapłaństwo nieprzemijające. 25 Przeto i zbawiać na wieki może całkowicie tych, którzy przez Niego zbliżają się do Boga, bo zawsze żyje, aby się wstawiać za nimi."
Jezus jest poręczycielem, pośrednikiem nowego przymierza (pośrednik nie może być stroną jak sama nazwa wskazuje). Jest arcykapłanem ustanowionym przez JHWH. W przeciwieństwie do arcykapłanów którzy umierali i musieli być zastępowani przez innych ludzi Jezus nie potrzebuje następców czy zastępców bo cały czas żyje.
8:6 "Teraz zaś otrzymał w udziale o tyle wznioślejszą służbę, o ile stał się pośrednikiem lepszego przymierza, które oparte zostało na lepszych obietnicach."
Jezus pośrednikiem nowego przymierza.
|
Wt maja 21, 2013 9:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Taaaaa pośrednikiem, ale nie Bogiem, tylko czemu ten "pośrednik" mówi o sobie zanim Abraham stał się JA JESTEM (J 8,58). Żydzi zrozumieli, że Jezus ogłasza siebie Bogiem dlatego chwycili za kamienie i rzucili się na Niego. Po 2 tysiącach lat ŚJ uznali, że Jezus konfabuluje, a Żydzi to głupki, którzy źle pojęli Jego słowa.
|
Wt maja 21, 2013 10:31 |
|
 |
arcana85
|
Alus napisał(a): Taaaaa pośrednikiem, ale nie Bogiem, tylko czemu ten "pośrednik" mówi o sobie zanim Abraham stał się JA JESTEM (J 8,58). Żydzi zrozumieli, że Jezus ogłasza siebie Bogiem dlatego chwycili za kamienie i rzucili się na Niego. Po 2 tysiącach lat ŚJ uznali, że Jezus konfabuluje, a Żydzi to głupki, którzy źle pojęli Jego słowa. Alus masz krótką pamięć. Mniej więcej raz na 2 lata czepiasz się tego fragmentu a gdy ci tłumaczę o co w nim chodzi to milkniesz by po 2 latach znowu "zaatakować". Na szczęście mam chyba lepszą pamieć od Ciebie. Akurat żydzi często nie pojmowali słów Jezusa. W tym czasie, w I wieku, judaizm był tak daleko od nauk starego testamentu jak dzisiaj Kościół Katolicki od nauczania Chrystusa. Byli już skażeni grecką filozofią w której synowie/dzieci bogów również byli bogami. O fałszywej paraleli słów Jezusa ze słowami z księgi Wyjścia: viewtopic.php?f=1&t=22335&p=619885&hilit=abraham+ja+jestem#p619885viewtopic.php?f=36&t=17935&p=590571&hilit=abraham+ja+jestem#p590571viewtopic.php?f=1&t=24850&start=0viewtopic.php?f=40&t=18049&p=457052&hilit=abraham+ja+jestem#p457052Już 3 lata temu na 17 stronie tego tematu, zwracałem Ci uwagę że się powtarzasz: viewtopic.php?f=1&t=22335&p=546835&hilit=abraham+ja+jestem#p546835Nie nudzi Ci się to? Czy pokładasz nadzieję w niepamięci uczestników forum że Twoje "rewelacje" uznają za nowy głos w dyskusji?
|
Wt maja 21, 2013 12:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wytłumaczysz....dobre Wytłumacz jeszcze wszystkim 99,5% chrześcijanom świata. Odrzucając bóstwo Jezusa wystawiliście się poza nawias chrześcijaństwa.
|
Wt maja 21, 2013 14:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Wytłumaczysz....dobre Wytłumacz jeszcze wszystkim 99,5% chrześcijanom świata. "...miliardy much nie mogą się mylić..."
|
Wt maja 21, 2013 14:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Alus napisał(a): Wytłumaczysz....dobre Wytłumacz jeszcze wszystkim 99,5% chrześcijanom świata. "...miliardy much nie mogą się mylić..." Gdyby miliardy much się myliło, po 2 tysiącach lat nie zostałoby po nich śladu.
|
Wt maja 21, 2013 15:18 |
|
|
|