Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 16:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna strona
 4 pytania do wierzacych.... kto ma odwage odpowiedziec? 
Autor Wiadomość

Post Re: 4 pytania do wierzacych.... kto ma odwage odpowiedziec?
Cawilian napisał(a):
A fe. Za nic nie usiłuję cię łapać.

To dobrze :)

Co do deklaracji, to oczywiście że wolno, ale nie o deklaracje chodzi ale o to co byśmy zrobili. Na dziś mogę powiedzieć że nie, choć wiem że w stresie, emocjach, w poczuciu że mogę stracić dziecko, móglbym zrobić wiele z tego, co dziś deklaruje że nie zrobię. Wiele zależy od mojej wiary, tylko że moja wiara może byc silna, albo może podupaść w obliczu tak trudnych wyborów.

Cawilian napisał(a):
To nie są żadne dwa spojrzenia.

Ależ są, bo pisze konkretnie o podejściu do kwestii Abrahama. I nie wymyślam sobie tego tylko powoluje się na wypowiedzi tu poczynione. Trudno zanegować to co jest czarno na białym napisane. Odpowiedzi są różne, bo różny jest sposob myślenie. Twój (bez żadnego wartościowania) jest bezpośredni i ślepy. Bóg karze, trzeba wykonać. Ja zastanawiam się czy Bóg oczekuje wykonania. Abrahama musial nauczyć, mnie już nie musi bo jestem mądrzejszy o to doświadczenie. Ja już wiem że nie musi. Hiob też był niewinny, choć wszyscy dookoła mu próbowali udowodnić winę, bo jak Bóg może tak karać bez przyczyny. Gdyby Hiob bezmyślnie uznał swoją winę, nie byłoby sprawy. Ale on nie uznał. Sprzeciwił się Bogu? Nie, był wierny, ale też nie chciał uznać cudzej interpretacji i schematów myślenia.

Śr maja 22, 2013 11:39

Alus napisał(a):
Nieźle Ci się porąbało :D ....zapowiedź o narodzeniu syna, którą stara Sara wyśmiała, zdarzyła się wiele lat po pobycie w Egipcie.
Abrahama nie nazbyt dziwiło polecenie ofiarowania syna, gdyż ówcześni tak czynili.
Czego dowodzą współczesne odkrycia archeologiczne.

Niekoniecznie :biggrin: . Po pierwsze to nie mój pogląd, przedstawiam go tylko jako jedną z możliwości wyjaśnienia rozważanego wydarzenia, a po drugie nie powoływał bym się na chronologię i logikę wydarzeń, zwłaszcza w Księdze Rodzaju, która ewidentnie stanowi kompilację różnych źródeł i pewne rzeczy (fakty/wydarzenia) mogły być przy tej okazji zmienione lub inaczej przedstawione. A historia pobytu Abrahama i Sary na obcym dworze jest z niewielkimi zmianami powtórzona dwukrotnie. Rdz.20.1-18 jest dubletem (wg określenia BTII) opisu z Rdz.12.9-20. A narodziny Izaaka następują bezpośrednio po pobycie u Abimeleka w kolejnych wersach 21.1-2. Co oczywiście musi oznaczać, że jest tu bezpośredni związek.

Śr maja 22, 2013 12:59

Jajko napisał(a):
astrologii??? :o :rotfl:

Astronomii ofc. - dzięki za czujność, już poprawiam.

Śr maja 22, 2013 14:02
Gorgiasz napisał(a):
to nie mój pogląd, przedstawiam go tylko jako jedną z możliwości wyjaśnienia rozważanego wydarzenia, a po drugie nie powoływał bym się na chronologię i logikę wydarzeń, zwłaszcza w Księdze Rodzaju, która ewidentnie stanowi kompilację różnych źródeł i pewne rzeczy (fakty/wydarzenia) mogły być przy tej okazji zmienione lub inaczej przedstawione.
Według tradycji islamu synem, którego miał złożyć w ofierze Abraham, nie był Izaak, ale Izmael, przodek Arabów. Czyli nie syn z żony, lecz z niewolnicy, sługi.

Śr maja 22, 2013 14:16

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi, fajna dyskusja.

Najbardziej przerazila mnie odp Cawilian, pyt1: TAK, pyt3 NIE... mam nadzieje, ze malo jest takich ludzi...

Śr maja 22, 2013 16:26

Barnaba napisał(a):
WIST, robisz błąd wdając się w dywagacje na temat wymyślonych, niemożliwych sytuacji, sprzecznych z cechami Boga, sprzecznych z Jego naturą. Dzięki tej sprzeczności możliwe jest skonstruowanie pułapki - w zależności od Twojej odpowiedzi powiedzą Ci albo żeś okrutny i fanatyczny, albo niewierny Bogu - tymczasem sama sytuacja posiada w sobie sprzeczność analogiczną do "możliwości stworzenia przez Boga kamienia którego nie może unieść".
To prymitywna manipulacja.

Czlowiek mysli, ze juz wsyzstko czytal a tu takie cos... mamy na forum w koncu kogos kto wie dokladnie jakie sa cechy Boga i co on moze i co zrobi

Śr maja 22, 2013 17:06
marek_max napisał(a):
1. Czy zabilbys swoje dziecko, jesli Bog by ci jutro kazal?
Bóg nigdy nie rozkaże kogokolwiek zabić, ponieważ jest On dobry, a nie zły.
marek_max napisał(a):
2. Czy uwazasz, ze wierzysz w tego prawdziwego Boga?
Tak, dlatego że wiara w Niego przynosi mi szczęście - widzę dzięki niej sens życia.
marek_max napisał(a):
3. Slyszysz glos Boga w glowie: sluchasz czy idziesz do lekarza?
Nie mam bladego pojęcia, co bym zrobił, gdyby coś takiego mi się przytrafiło. Nigdy tego nie doświadczyłem i jest to dla mnie zbyt abstrakcyjne, by kompetentnie taki przypadek rozważać.
marek_max napisał(a):
4. Czy uwazasz, ze na lekcjach biologii podczas nauki o ewolucji powinno sie wspominac o tym, ze religia ma inne zdanie?
Można wspominać, można nie wspominać, wszystko mi jedno.

Śr maja 22, 2013 17:25

MIXer napisał(a):
marek_max napisał(a):

Poza własnym synem, którego kazał sobie w ofierze złożyć.

Śr maja 22, 2013 17:47

MIXer napisał(a):
marek_max napisał(a):

Nastepna osoba co wie wszystko co Bog zrobi lub karze... Pytanie brzmialo: TAK czy NIE

Śr maja 22, 2013 17:51
Drapke napisał(a):
MIXer napisał(a):
marek_max napisał(a):

Poza własnym synem, którego kazał sobie w ofierze złożyć.

"Jego Syn" jest Bogiem i decyzja należała do Niego.

Cytuj:
Święte Oficjum zażądało od Galileusza, żeby odszczekał swoje poglądy, ponieważ orzeczono jednoznacznie i autorytatywnie, że są to herezje, sprzeczne z Pismem Świętym i nauczaniem Kościoła.
Dotarło?

Tak...i zaoferowano mu lokal w pałacu biskupim, gdzie prowadził dalej badania wydając jeszcze dwie książki zawierające swoje odkrycia.

Śr maja 22, 2013 17:53
marek_max napisał(a):
Nastepna osoba co wie wszystko co Bog zrobi lub karze...
Wszystkiego o Panu Bogu to nie wiem, ale Kościół głosi, że nie jest On mordercą i ja to przyjmuję.
marek_max napisał(a):
Pytanie brzmialo: TAK czy NIE
Czy muszę na Twoje pytania odpowiadać wprost? Jeśli tak, to przykro mi, ale nie zamierzam tego robić.

Cz maja 23, 2013 5:42
marek_max napisał(a):
Tak (voidly true).
Cytuj:
2. Czy uwazasz, ze wierzysz w tego prawdziwego Boga? Dlaczego?
Bóg jest jeden.
Cytuj:
Gdybym skądś wiedział, że to głos Boga, to słucham. Ale nie rozumiem czemu "w głowie".
Cytuj:
4. Czy uwazasz, ze na lekcjach biologii podczas nauki o ewolucji powinno sie wspominac o tym, ze religia ma inne zdanie?
Co to znaczy "religia ma inne zdanie"?

Ostatnio edytowano Cz maja 23, 2013 10:21 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz maja 23, 2013 10:20

marek_max napisał(a):

Zauważ że Bóg jest bardzo twórczy i nigdy nie zdarzyło się aby zadziałał w podobny sposób.
Podejrzewałbym szatana o podszycie. Bóg testuję moją wiarę w sposób który jest tylko dla niego wiadomy, i tak dobiera metody aby były najbardziej korzystne dla mnie. Tą metodę o której piszesz Bóg zastosował do Mojżesza.

Cytuj:
2. Czy uwazasz, ze wierzysz w tego prawdziwego Boga? Dlaczego?

Tak. Ewangelię uważam za prawdę objawioną o świecie (współczesnym również).

Cytuj:

Idę do lekarza (spowiedzi). Zazwyczaj słyszę głos w sercu.

Cytuj:

Tak

Cz maja 23, 2013 10:40

biznes-info napisał(a):
marek_max napisał(a):

Zauważ że Bóg jest bardzo twórczy i nigdy nie zdarzyło się aby zadziałał w podobny sposób.

Nie rozumiem. Przecież dyskutowaliśmy o przypadku Abrahama i jego syna Izaaka. To się nie wydarzyło?

Cz maja 23, 2013 10:43

Jajko napisał(a):
biznes-info napisał(a):
marek_max napisał(a):

Nie rozumiem. Przecież dyskutowaliśmy o przypadku Abrahama i jego syna Izaaka. To się nie wydarzyło?

No właśnie w przypadku Abrahama i jego syna Izaaka tak postąpił. Znasz przypadek by Bóg po raz drugi tak doświadczył człowieka?

Dlatego uczeni w piśmie często mają problem z relacjami z Bogiem. Myślą że już wszystko o nim wiedzą, a On wciąż zaskakuje. Tak było za czasów Jezusa, tak jest obecnie, gdy wiele interwencji Bożych jest badana i wprawia człowieka w zdumienie. Podstawowym warunkiem aby zawrzeć z Bogiem relacje jest pokora i jeszcze raz pokora.

Pt maja 24, 2013 7:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna strona