Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 15:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1758 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 118  Następna strona
 Intronizacja Chrystusa na Króla Polski 
Autor Wiadomość

Post Re: Intronizacja Chrystusta na Króla Polski, jak to jest że
Nie zatwierdzenia, ale gdy zapytałem kiedyś o to jak widzą realnie intronizacje Jezusa przez nasz rząd, skoro tego przecież niektórzy oczekują, to nie potrafili odpowiedzieć ani wyjaśnić jak chcą zmusić partie, rząd, prezydenta itd do stworzenia odpowiedniego aktu prawnego. To oni tego chcą, to oni piszą jak, więc oni powinni wyjaśnić czego chcą, szczególnie że są wśród nich księża. Wszystko z tej strony internetowej o intronizacji. Co Kościół tu ma do rzeczy? Ma opracować metodę jak polityków skłonić?
Oczywiście w tym wypadku Kościół ma decydujący głos i aprobaty i opieki duchowej, ale jak dla mnie skoro nie jest za to jest przeciw. I to jest decyzja hierarchii.

Śr maja 29, 2013 9:54
Barnaba napisał(a):
Z tym że to jest zarzut - z racji ich obowiązków - do hierarchii, a nie do inicjatorów. Cały czas usiłuję Ci wytłumaczyć, że zarzucasz inicjatorom brak załatwienia spraw, od których załatwiania jest hierarchia.

Hierarchia polskiego Kościoła dokonała w XXw. już trzy razy aktu intronizacji.

Śr maja 29, 2013 10:14

Alus napisał(a):
Barnaba napisał(a):
Z tym że to jest zarzut - z racji ich obowiązków - do hierarchii, a nie do inicjatorów. Cały czas usiłuję Ci wytłumaczyć, że zarzucasz inicjatorom brak załatwienia spraw, od których załatwiania jest hierarchia.

Hierarchia polskiego Kościoła dokonała w XXw. już trzy razy aktu intronizacji.
Nawet jeśli, to nie ma powodu by nie zrobić odnowienia - tak jak się to robi ze slubami maryjnymi, przyrzeczeniami chrztu czy małżeńskimi.

Cytuj:
Nie zatwierdzenia, ale gdy zapytałem kiedyś o to jak widzą realnie intronizacje Jezusa przez nasz rząd, skoro tego przecież niektórzy oczekują, to nie potrafili odpowiedzieć ani wyjaśnić jak chcą zmusić partie, rząd, prezydenta itd do stworzenia odpowiedniego aktu prawnego.
To akurat mi się podoba, to jest sprawa zaufania a także stawiania sobie wysokich dążeń - nawet gdyby miały się nie udać.
Zresztą - tak samo kiedyś myślałem o upadku komunizmu i , dzięki Bogu, się myliłem. Mieli rację Ci, którzy - pozornie wbrew rozsądkowi - mówili o niepodległości.
Cytuj:
To oni tego chcą, to oni piszą jak, więc oni powinni wyjaśnić czego chcą, szczególnie że są wśród nich księża. Wszystko z tej strony internetowej o intronizacji. Co Kościół tu ma do rzeczy? Ma opracować metodę jak polityków skłonić?
Masz na myśli Kościół hierarchiczny? Ma pomóc. Od tego jest.
Nie traktuj zwolenników iintronizacji jakoi spójnej grupy na podobieństwo partii czy stronnictwa. Nie mają instytucjonalnych środków na "wypracowywanie rozwiązań. od tego mają Kościół hierarchiczny.
Cytuj:
Oczywiście w tym wypadku Kościół ma decydujący głos i aprobaty i opieki duchowej, ale jak dla mnie skoro nie jest za to jest przeciw. I to jest decyzja hierarchii.
Nie sądzę.
To jest decyzja urzędnika "dajcie mi spokój".
Gdyby była decyzja Kościoła jako takiego, nie byłoby przeszkód by to wytłumaczyć wiernym, zamiast ich zbywać.
Inna rzecz, prawdę mówiąc, przy obecnej konstrukcji Episkopatu nie za bardzo jest ciało które ma prawo decydowac w skali kraju...

Śr maja 29, 2013 10:44

Barnaba napisał(a):
Nawet jeśli, to nie ma powodu by nie zrobić odnowienia - tak jak się to robi ze slubami maryjnymi, przyrzeczeniami chrztu czy małżeńskimi.

Można, tylko po co? Bo teraz wchodzimy na tory odnowienia, a intronizacja miała być jak rozumiem konkretnym czynem który pomoże, a nie jedynie odnowieniem poprzednich. Tym bardziej zaciera to sens i potrzebę całej akcji. Wychodzi na to że Jezus przed wiekami był jako Bóg władcą i żadne ludzkie zywczaje nie są mu potrzebne, podobnie ludziom nie jest to potrzebne, jeśli już w sercu Boga nie mają. Ale idąc dalej okazuje się że intronizacja miała miejsce, więc po co ją powtarzac skoro ani nie ma sensu, ani nie będzie to coś czego jeszcze nie było.

Barnaba napisał(a):
To akurat mi się podoba, to jest sprawa zaufania a także stawiania sobie wysokich dążeń - nawet gdyby miały się nie udać.
Zresztą - tak samo kiedyś myślałem o upadku komunizmu i , dzięki Bogu, się myliłem. Mieli rację Ci, którzy - pozornie wbrew rozsądkowi - mówili o niepodległości.

Jak mógł rozpaść się system sowiecki to można bylo się domyśleć zupełnie po ludzku. Tutaj nie mogę się domyśleć jaki to ma sens.

Cytuj:
Masz na myśli Kościół hierarchiczny? Ma pomóc. Od tego jest.
Nie traktuj zwolenników iintronizacji jakoi spójnej grupy na podobieństwo partii czy stronnictwa. Nie mają instytucjonalnych środków na "wypracowywanie rozwiązań. od tego mają Kościół hierarchiczny.

To wygląda dla mnie trochę tak:
Przychodzi grupka ludzi do papieża z inicjatywą i mówią - mamy inicjatywę. Papież odpowiada - świetnie, słucham. Grupka na to - mamy inicjatywę. Papież - ok, jaką? Grupka - no mamy inicjatywę. Papież - ale jaką? Itd. Do czego ma się Kościół odnieść skoro jedyne o czym się słyszy to inicjatywa. Jedni mają swoją wersję, inni chcą czekać na coś, jeszcze inni ogólnie nie wiedzą, ale fajna sprawa. Jeśli Kościół ma się odniesć to musi mieć do czego. Ja też mogę iśc do biskupa, powiedzieć że mam inicjatywę aby wiara byla głoszona wszędzie, po czym czekać aż biskup mi wszystko rozpisze. I tak jest z intronizacją - nic nowego od 2000 lat, ale głoszone jest jako coś tak niesamowitego, tylko każdy widzi to inaczej. Dziś Ty twierdzisz że to powinno być odnowienie ślubów. Gubię się w tych opiniach i coraz bardziej różnych stanowiskach na ten temat.

Śr maja 29, 2013 11:29

WIST
O tyle trudno się z Tobą dyskutuje, że chociaż jesteś wierzący, to w dyskusji prezentujesz poglądy niewierzących. Jeśli rzeczywiście nie wierzysz w skuteczność modlitwy, w istnienie cudów, w tzw. mądrość narodu, czy w to, że dla Boga nie ma nic niemożliwego, to OK - wierzysz jak chcesz.

Postaraj się jednak zrozumieć innych, choćby z powodu tego, że jest ich wielu a nawet coraz więcej.
Może nie ma sensu z tym walczyć, tylko trzeba spróbować wziąć to na wiarę? Dopuszczasz w ogóle taką możliwość, że możesz tego nie rozumieć do końca? Tak jak nie rozumie się Boga do końca i nie rozumie się Jego działań do końca?

Nie musisz bać się, że zrobi się z tego ośmieszającą Kościół hucpę - jeśli tylko rozsądni duchowni dobrze zastanowią się nad tym, jak to przeprowadzić - wszystko będzie dobrze. Gorzej jeśli zdesperowani ludzie zaczną podejmować akcje w oparciu o działalność nawiedzonych odszczepieńców i dryfujących politykierów.

Czy nie lepiej byłoby dla Kościoła ukierunkować cała akcję tak, żeby była doktrynalnie i politycznie poprawna?

Śr maja 29, 2013 12:08

Zgadzam się z Qwerty.
Zasada pomocniczości się kłania.
Tymczasem Ty żądasz aby sprawę skonkretyzowali ludzie którzy mają prawo tego oczekiwać od duchownych.

Śr maja 29, 2013 12:18
Qwerty2011 napisał(a):
WIST
O tyle trudno się z Tobą dyskutuje, że chociaż jesteś wierzący, to w dyskusji prezentujesz poglądy niewierzących. Jeśli rzeczywiście nie wierzysz w skuteczność modlitwy, w istnienie cudów, w tzw. mądrość narodu, czy w to, że dla Boga nie ma nic niemożliwego, to OK - wierzysz jak chcesz.

Postaraj się jednak zrozumieć innych, choćby z powodu tego, że jest ich wielu a nawet coraz więcej.
Może nie ma sensu z tym walczyć, tylko trzeba spróbować wziąć to na wiarę? Dopuszczasz w ogóle taką możliwość, że możesz tego nie rozumieć do końca? Tak jak nie rozumie się Boga do końca i nie rozumie się Jego działań do końca?

Nie musisz bać się, że zrobi się z tego ośmieszającą Kościół hucpę - jeśli tylko rozsądni duchowni dobrze zastanowią się nad tym, jak to przeprowadzić - wszystko będzie dobrze. Gorzej jeśli zdesperowani ludzie zaczną podejmować akcje w oparciu o działalność nawiedzonych odszczepieńców i dryfujących politykierów.

Czy nie lepiej byłoby dla Kościoła ukierunkować cała akcję tak, żeby była doktrynalnie i politycznie poprawna?

Przedstawiłam treść objawień Maryi w Licheniu mówiące o II wojnie światowej na ziemiach polskich, o powstaniu warszawskim.
W objawieniach Rozalii zaś istnieje obietnica, że intronizacji uchroni Polskę o udziału w II wojnie światowej.
Jak pogodzisz treść obu objawień?

Śr maja 29, 2013 12:23

Nie jestem entuzjastą objawień prywatnych, ale to akurat jasne. Nie było intronizacji, więc była wojna...

Śr maja 29, 2013 12:31

Związek przyczynowo-skutkowy iście nie do podważenia...

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr maja 29, 2013 13:15

JedenPost napisał(a):
Związek przyczynowo-skutkowy iście nie do podważenia...
Nie przesadzajmy.
Ale sprzeczności nie ma

Śr maja 29, 2013 13:52

Alus napisał(a):
Przedstawiłam treść objawień Maryi w Licheniu mówiące o II wojnie światowej na ziemiach polskich, o powstaniu warszawskim.
W objawieniach Rozalii zaś istnieje obietnica, że intronizacji uchroni Polskę o udziału w II wojnie światowej.
Jak pogodzisz treść obu objawień?

Co za niedowiarstwo :|

Objawienie licheńskie (1850)
Cytuj:
Następnie wybuchnie straszliwa wojna, w której zginął miliony ludzi.
Miłosierdzie Boże jest niezmierzone. Wszystko może się jeszcze obrócić na dobre. Gdy naród wyda na świat świętych ludzi, wszystko da się jeszcze uratować. Potrzebujemy świętych matek!

Mogło się wszystko obrócić na dobre, ale się nie obróciło, bo ludzie nie stali się święci i dlatego spełniło się to, co dalej:
Cytuj:
Diabeł posieje niezgodę pomiędzy braćmi. Dawne rany nie zostaną jeszcze wyleczone i nie minie jedno pokolenie, gdy ziemia, morze i powietrze staną się tak napełnione krwią jak nigdy dotąd. Ziemia będzie pełna łez i krwi, przysypana popiołem. W sercu kraju młodzi ludzie będą ginąć na ołtarzu ofiarnym. Niewinne dzieci będą umierać, ale ci męczennicy będą za was błagać przed tronem Boga sprawiedliwego, gdy dojdzie do ostatecznej walki o duszę całego narodu.

Ostatnio edytowano Śr maja 29, 2013 14:28 przez Qwerty2011, łącznie edytowano 1 raz

Śr maja 29, 2013 14:24
Maryja na tronie zasiadła to ostatecznie mamy to co mamy. Strach pomysleć jakby to wszystko wyglądało gdyby jeszcze Jezusa na tronie usadowili. Znając życie to koronowane głowy zaczełyby sie pewnie tłuc między sobą o strefe wpływów doprowadzając kraj do ruiny.

Śr maja 29, 2013 14:25
Barnaba napisał(a):
Nie jestem entuzjastą objawień prywatnych, ale to akurat jasne. Nie było intronizacji, więc była wojna...

Była dokonana dwukrotnie przed wojną
http://ekai.pl/wydarzenia/ostatnia_chwi ... zykrotnie/

Ludzie nie staną się nigdy świętymi na ziemi.
Kłótnie, odstępstwa kapłana śp. T Kiersztyna w procesie beatyfikacyjnym r. Celakówny, tego niezbicie dowodzi.

Śr maja 29, 2013 14:33

Alus
Wątpisz w to, że zwykły człowiek może być święty?
Nigdzie z resztą nie pisze, że wszyscy mają stać się święci.

Powtarzasz jak mantrę ciągle o tych wcześniejszych intronizacjach:
1. 1920 r. dokonał jej prymas Polski kard. Edmund Dalbor na Jasnej Górze
2. 1921 r. odnowienie wobec Episkopatu i 100 tys wiernych znów na Jasnej Górze
3. 1951 r. prymas Wyszyński przebywający w odosobnieniu poświęcił Polskę Chrystusowi - Królowi.
Naprawdę sądzisz, że nic więcej nie da się zrobić?
Ilu Polaków się wtedy o tym dowiedziało? Ilu Polaków intronizowało Chrystusa w swoim sercu?
Czy nie warto zrobić tego wreszcie powszechnie, porządnie i z przekonaniem?

Co do Kiersztyna - nie znam dobrze sprawy. Możesz wyjaśnić?

Śr maja 29, 2013 18:49
Qwerty2011 napisał(a):
Ilu Polaków się wtedy o tym dowiedziało? Ilu Polaków intronizowało Chrystusa w swoim sercu?

Naprawde wierzysz, że jesliby teraz dokonano intronizacji Chrystusa, nagłosniono ten fakt by każdy Polak miał tego świadomość, to sprawi to, że nagle Jezus zakróluje w sercach tych ludzi.
W sytuacji gdy sami nawet wierzacy, ci którzy tak dużo o nim mówią, sprawiaja wrażenie jakby Jezusa nigdy nie znali?

Śr maja 29, 2013 20:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1758 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 118  Następna strona