Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 23:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1911 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 128  Następna strona
 Jaki jest Prezydent Komorowski? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jaki jest Prezydent Komorowski?
tanie_wino napisał(a):
Obrazek
i wszystko w temacie

Napiłeś się wina za 5 złoty, żeby tak marnie prowokować? Poza tym to nie w temacie!!
Co do komorowskiego, to taki sobie przeciętniak. Dziwię się ze zdecydował się na rolę prezydenta, skoro wg mnie nie jest kompetentny w 100% reprezentować nasz kraj. Te ciągłe gafy stają się niesmaczne.

N lut 26, 2012 17:10
Alus napisał(a):
Cytuj:
Nie glosowałam na kompromitującego nas w Charkowie pijanego Kwaśniewskiego.

A hierarcha polskiego Koscioła towarzyszący delegacji, widział, że Kwaśniewski miał problem z chorym kolanem :badgrin:

Wiedzieli o tym biskupi,sami pewnie stukneli z nim kielicha. Tylko prezydent Kwaśniewski nie miał takiej mocnej głowy jak biskupi (albo był po lekach jak mówił)

N lut 26, 2012 20:14

Cytuj:
Inni żegnali p. Wisłocką.....

To ma być usprawiedliwienie-Nowicka?

N lut 26, 2012 21:17
Awa napisał(a):
Cytuj:
Inni żegnali p. Wisłocką.....

To ma być usprawiedliwienie-Nowicka?

Czy lapsusy językowe koniecznie muszą być usprawiedliwiane?

Pn lut 27, 2012 12:36
Ad. Komorowskiego.
Czy udało się mu coś mądrego ostatnio powiedzieć?

Pn lut 27, 2012 14:22
gita napisał(a):
Ad. Komorowskiego.
Czy udało się mu coś mądrego ostatnio powiedzieć?

Ostatnio czy wogóle? Bo ja nie przypominam sobie :D

Pn lut 27, 2012 23:08

Podbijam wątek"
Bronisław Komorowski wywołał konsternację na Śląsku. Prezydent chwalił się swą „piłsudczykowską tradycją”, która nakazuje mu patronować budowie pomnika Wojciecha Korfantego. Sęk w tym, że Piłsudski i Korfanty po prostu się nienawidzili!

Pn maja 27, 2013 20:09
Komorowski to prezydent Poatformy i jej wyborców. Probuje się usmiechać do wszystkich ale jest to puste i nic nie znaczące, tak jak jego kadencja. Totalnie olewa bardzo wielu Polaków i nie ma odwagi wyjsć do wszystkich, do ludzi którzy nie są przychylni jego partii a którzy licznie się zbierają i chcieli by aby był on prezydentem wszystkich. Prezydent ładnych ale pustych słów, kompletnie oderwanych od rzeczywistości. Skończy się razem ze swoją partią. Ludzie tysiącami się zbierają pod jego siedzibą, a on się chowa w szafie.

Cz maja 30, 2013 19:44
Takie watki kojarza mi sie od niedawna z pewnym kazaniem papieza Franciszka
http://gosc.pl/doc/1560437.Papiez-Plotk ... e-ze-skory
Moze warto sie nad nim zastanowic, zanim sie cos wiecej napisze?

Cz maja 30, 2013 19:54

Cytuj:
Takie watki kojarza mi sie od niedawna z pewnym kazaniem papieza Franciszka
http://gosc.pl/doc/1560437.Papiez-Plotk ... e-ze-skory
Moze warto sie nad nim zastanowic, zanim sie cos wiecej napisze?

Kaelu jak głosi stopka w twoim podpisie napisałeś na tym forum ponad tysiąc postów.Czy wspomniane słowa papieża zastosowałeś również do siebie?

Pt maja 31, 2013 10:54
@Awo, jak na pewno przeczytalas, pisze "od niedawna". Taka mnie refleksja naszla po kazaniu papieza z chyba 18.maja 2013 roku. I nie pisze, zeby nic nie pisac, tylko zeby sie najpierw zastanowic co sie pisze i po co. To oczywiscie do osob, ktorych slowa papieza interesuja.

A poza tym owszem, mam w przyszlosci sie do slow papieza i swoich przemyslen stosowac. Czy mi sie uda, to nie gwarantuje. Mozesz mi to wypomniec, jesli zauwazysz.

Pt maja 31, 2013 11:14
Opozycjonista z Wrocławia nie przyjął orderu od Komorowskiego

,,Wiesław Rachwał, były działacz Solidarności w czasach PRL-u, a także Ruchu Wolnych Demokratów, został odznaczony przez prezydenta Bronisława Komorowskiego Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Nie przyjął odznaczenia. - To jest mój moralny sprzeciw - tłumaczy Wiesław Rachwał.

Uroczystość wręczenia odznaczeń przyznanych przez prezydenta Bronisława Komorowskiego odbyła się kilka dni temu w Dolnośląskim Urzędzie Wojewódzkim, a wręczał je wojewoda Aleksander Skorupa.
- Na tej uroczystości było około 50 osób. Różnej rangi Krzyże miały być wręczone, mój był jednym z wyższych rangą – opowiadał Wiesław Rachwał na antenie Niezależnej Telewizji.

- Podszedłem do pana wojewody wskazują mu, że odmawiam przyjęcia (Krzyża - dop. red.). W pierwszej chwili nie zrozumiał mojego gestu, więc zacząłem mówić, że jest to mój sprzeciw moralny na sytuację w naszym kraju, z którą się nie godzę – wyjaśniał motywy decyzji były opozycjonista . – Moje sumienie mówi mi, że przyjęcie tego odznaczenia, w tych uwarunkowaniach byłoby sprzeczne z moimi celami, moją pracą na rzecz odrodzonej Polski – dodał Wiesław Rachwał, który przekazał wojewodzie treść swojego oświadczenia.

Oprócz rozmowy z Wiesławem Rachwałem Niezalezna Telewizja zamieściła również krótki film z uroczystości we wrocławskim urzędzie.

- To jest moralny sprzeciw. To nie jest sprzeciw przeciwko komukolwiek lub opowiedzenie się za kimkolwiek. Wynika to z mojeg nakazu sumienia. Rzeczywistość, która funkcjonuje, odbiega od tego w jakim celu ten order miał być przeznaczony. Jeżeli w samej nazwie jest Krzyż Kawalerski Odrodzenia Polski, podkreślam nazwę „Odrodzenia Polski”, to gdzież to odrodzenie Polski zrealizowane zostało w ostatnich ponad 20 latach - stwierdził Wiesław Rachwał.

Portal niezalezna.pl publikuje w całości oświadczenie Wiesława Rachwała (zamieszczone na stronie gazetaobywatelska.info)

14 maja 2013r. otrzymałem od Pana zaproszenie na uroczystość w dniu 24.05.2013 r.w związku z zamiarem wręczenia mi Krzyża Kawalerskiego Orderu Odrodzenia Polski przyznanego przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. Doceniam zaangażowanie i wysiłek osób, które wystąpiły z wnioskiem o tak zaszczytne odznaczenie dla mnie. Wyrażam szacunek dla działań mających na celu przypomnienie i uhonorowanie tych, którzy o wolność, demokrację oraz poszanowanie praw człowieka i obywatela z narażeniem się upominali.

Wierny tym wartościom, widząc dziejące się w mojej Ojczyźnie zło; trwanie w wielu segmentach naszego życia zbiorowego przejawów przeczących standardom demokracji, poszanowania praw człowieka i obywatela, a także utratę suwerenności przyczyniającej się do obniżania rangi państwa polskiego powodującej zrywanie więzi z krajem urodzenia, utratę poczucia dumy szerokich rzesz młodego pokolenia z przynależności do polskiej wspólnoty narodowej i państwowej, chcąc być w zgodzie z własnym sumieniem

o d m a w i a m przyjęcia
tak wymownego w swej nazwie Krzyża Kawalerskiego Orderu Odrodzenia Polski.

W mojej ocenie odznaczenia i ordery nie mogą kamuflować prawdy o rzeczywistości, która daleka jest od standardów państw demokratycznych i cywilizowanych. Przyjęcie odznaczenia oznaczałoby, że z obecną rzeczywistością identyfikuję się bez zastrzeżeń, a obecny kształt Rzeczypospolitej Polskiej i praktyk jakie mają w niej miejsce uważam za spełnienie postulatów i walki prowadzonej w przeszłości. Szerokie rozdawnictwo orderów i odznaczeń nie może zagłuszyć ludzkiej krzywdy jaka ma miejsce w naszej Ojczyźnie, a na obecnych pokoleniach ciążyć będzie hańba wyprzedaży majątku narodowego, bezrobocia i bezdomności, które pociągają za sobą śmierć z głodu czy z wychłodzenia.
Ordery nie mogą zamknąć ust o celach opozycji demokratycznej zrodzonej w czasach PRL, a dotąd niezrealizowanych. Uczestnictwo we władzy wielu z dawnych opozycjonistów nie sprawiło, że III RP wzięła całkowity rozbrat z PRL i totalitarnymi praktykami. Nie mogło tego sprawić propagandowe zadekretowanie „upadku komunizmu” bez rozliczenia z utrwalaczami komunizmu, na których ciążą także zbrodnie. Nie przeprowadzono ani dekomunizacji ani lustracji, które zapobiegłyby powrotowi dawnej recydywy. Nie rozliczono istoty totalitarnego charakteru PRL, jakim był monopol PZPR, wasalizujący Polskę i Polaków wobec ZSRR. Obecne skłonności do monopolizacji władzy i do wasalizacji widoczne są nadal pokazując „sieroctwo” po PRL i niezdolność do myślenia w kategoriach suwerenności państwowej.

Ograniczanie jawności życia publicznego to cecha każdego ustroju totalitarnego. Niejawność i antydemokratyczny sposób doboru uczestników „okrągłego stołu” dokonany przez PRl-owskie Ministerstwo Spraw Wewnętrznych (ministerstwo strachu) stały u początku „transformacji ustrojowej” pozbawiającej głosu prawie wszystkich obywateli w zasadniczych sprawach dla życia narodowego i państwowego. Alienacja i arogancja władzy, bezkarność aparatu biurokratycznego, partyjniactwo prowadzące walkę o podział łupów sprawiają, że postulat państwa obywatelskiego nadal nie jest urzeczywistniany. Deptane są prawa pracownicze i godność osoby ludzkiej w stopniu niespotykanym w przeszłości. Jak kpina brzmi wiele artykułów Konstytucji III RP, w tym art. 2, że „Rzeczypospolita Polska jest demokratycznym państwem prawnym urzeczywistniającym zasady sprawiedliwości społecznej.”…
Być może się mylę. Być może jestem w swoich sądach niesprawiedliwy, ale tak naszą obecną rzeczywistość rozumiem i tak ją boleśnie odczuwam.

Orderu Odrodzenia Polski przyjąć nie mogę.''

Z Niezależna.pl :)

N cze 02, 2013 0:03
Śp. L. Kaczyńskiemu także odmawiano przyjęcia orderu.
I także padały przy tym górnolotne słowa.
A prawda jest taka, że brakło dla wszystkich opozycjonistów stołków i nawzajem kierują do siebie pretensje.

N cze 02, 2013 8:16
Przed chwilę na portalu salon24 przeczytałam w jednej z notek określenie prezydenta Komorowskiego-"człowiek guma", oczywiście określenie uzasadnione. Zgadzam się z tym określeniem.

Pn cze 03, 2013 8:06
P.S.Sorry mała korekta, to "facet guma"

Pn cze 03, 2013 8:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1911 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 128  Następna strona