Dlaczego nie chodzisz w niedzielę do sklepu?
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Dlaczego nie chodzisz w niedzielę do sklepu?
Słońcu nie wadzi, ale niektórym dewotkom już tak. Ale faktycznie, to ich problem, nie mój  . No ale przyznam, że zrobiłem zakupy w ostatnią niedzielę jak wróciłem po długim weekendzie do domu i stwierdziłem, że w lodówce wieje chłodem i prawie niczym więcej. Cieszyłem się, że mogę kupić na kolację świeży chleb, wędlinę, owoce i sok. W tzw. Boże Ciało też zrobiłem zakupy, ale w lokalnym sklepie, który zamyka sie tylko jak procesja koło niego przechodzi (pewnie się boją, że szyby polecą  ) - duży sklep był tego dnia, oczywiście, nieczynny - zapłaciłem nieco drożej
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn cze 03, 2013 12:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Słońcu nie wadzi, ale niektórym dewotkom już tak. Ale faktycznie, to ich problem, nie mój  . No ale przyznam, że zrobiłem zakupy w ostatnią niedzielę jak wróciłem po długim weekendzie do domu i stwierdziłem, że w lodówce wieje chłodem i prawie niczym więcej. Cieszyłem się, że mogę kupić na kolację świeży chleb, wędlinę, owoce i sok. W tzw. Boże Ciało też zrobiłem zakupy, ale w lokalnym sklepie, który zamyka sie tylko jak procesja koło niego przechodzi (pewnie się boją, że szyby polecą  ) - duży sklep był tego dnia, oczywiście, nieczynny - zapłaciłem nieco drożej Nie polecą. Obok mojego bloku, ok 100m od kościoła prywatni mają otwarte sklepy w Boże Ciało, Boże Narodzenie, niedzielę Wielkanocną. Do inicjatywy zamykania sklepów wielkopowierzniowych mam sceptyczne podejście, zwłaszcza gdy dowiedziałam się, że w moim mieście przewodniczył (nie wiem czy nadal przewodniczy) właściciel kilku małych sklepów osiedlowych, otwartych przez 366 dni w roku. Ot rynkowa rywalizacja, a Kościół wykorzystany jedynie jako narzędzie.
|
Pn cze 03, 2013 12:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z tego co widzę to większość z was, traktuje siebie i innych przedmiotowo, a nie podmiotowo.
|
Pn cze 03, 2013 15:53 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Domagamy się odwołania połączeń kolejowych w niedzielę! Niedziela w polskiej tradycji jest dniem świętym i rodzinnym. Trudno uznać, że funkcjonowanie wszystkich połączeń kolejowych w niedzielę jest uzasadnione koniecznością zaspokajania codziennych potrzeb ludności http://wyborcza.biz/biznes/1,101716,140 ... iagow.htmlPrzeczytajcie całość. Niestety mają chłopaki rację. Od zawsze pytam dlaczego zakaz pracy w niedziele ma dotyczyć tylko i wyłącznie pracowników dużych sklepów spożywczych, a pozostałych nie i nikt nie potrafi tego uzasadnić...Jak dzień święty, to niech wszyscy świętują, a nie tylko kasjerki.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt cze 04, 2013 8:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja proponuje wprowadzic zakaz wszelkiej pracy, jak w szabat zydowski. Zeby ludzie mieli czas na refleksje i dla odwiedzin rodziny i znajomych (tylko na piechote). Oczywiscie dla lekarzy i strazy pozarnej tez.
A na powaznie: z tego co pamietam w malych sklepach (mozliwe ze tylko teoretycznie) moze sobie wlasciciel badz jego rodzina sprzedawac. W duzych musza wszyscy.
|
Wt cze 04, 2013 8:56 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Jasne, że tylko teoretycznie. Pisałem o tym na forum nie raz. Instytucje służące ratowaniu życia powinny działać, także energetyka oraz te, których wyłączenie jest kosztowne (niektóre zakłady przemysłowe), ale dlaczego mają pracować pozostałe, służące uprzyjemnianiu życia ludzi, skoro na to uprzyjemnianie muszą pracować inni, zamiast się relaksować? Nie rozumiem. Może ktoś mi to wyjaśni?
|
Wt cze 04, 2013 9:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Ja proponuje wprowadzic zakaz wszelkiej pracy, jak w szabat zydowski. Zeby ludzie mieli czas na refleksje i dla odwiedzin rodziny i znajomych (tylko na piechote). Oczywiscie dla lekarzy i strazy pozarnej tez.
A na powaznie: z tego co pamietam w malych sklepach (mozliwe ze tylko teoretycznie) moze sobie wlasciciel badz jego rodzina sprzedawac. W duzych musza wszyscy. Sklepy wielkopowierzchniowe to tylko kwestia dużych aglomeracji. W średnich i małych miasta, wioskach, handel w niedzielę to norma i nie pracują jedynie członkowie rodzin właścicieli. Nadal twierdzę - sztuczny "problem" w celach li tylko politycznych. Rację przyznaję szefowej związku zawodowego pracowników handlu - prawo do wolności wyboru: kto chce pracuje w niedzielę, pozostali maja wolne.
|
Wt cze 04, 2013 9:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A prawo nie przewiduje, ze to tylko wlasciciele moga pracowac? Tak przynajmniej pamietam.
|
Wt cze 04, 2013 9:10 |
|
 |
Jajko
|
Dobrze pamiętasz. Jednak prawo prawem, a życie życiem.
|
Wt cze 04, 2013 9:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No tak. A to Polska wlasnie....
To ja proponuje najpierw egzekwowac konsekwentnie istniejace prawo, a potem tworzyc nowe.
|
Wt cze 04, 2013 9:24 |
|
 |
Piotr1
|
Kael napisał(a): A prawo nie przewiduje, ze to tylko wlasciciele moga pracowac? Tak przynajmniej pamietam. Nie, nie tylko właściciele. Także pracownicy i pracowniczki, ale na odrębną umowę. Powinni mieć ekstra zapłacone. IMHO problemem nie jest handel w niedzielę, problemem jest łamanie praw pracowniczych, wyzysk, nieludzkie warunki pracy od poniedziałku do piątku. Raban o pracę w niedzielę to mydlenie oczu przez burżuazję i właścicieli, i próba odwrócenia uwagi od własnych zbrodni.
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
Wt cze 04, 2013 9:38 |
|
 |
Necromancer
|
Piotr1 napisał(a): IMHO problemem nie jest handel w niedzielę, problemem jest łamanie praw pracowniczych, wyzysk, nieludzkie warunki pracy od poniedziałku do piątku. Raban o pracę w niedzielę to mydlenie oczu przez burżuazję i właścicieli, i próba odwrócenia uwagi od własnych zbrodni. Czyli twoja logika jest taka, że skoro łamią prawo od poniedziałku do piątku, to w weekendy też powinni? 
_________________ ateista
|
Wt cze 04, 2013 10:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie chodzę w niedzielę, bo nie jestem zapatrzony w koniec własnego nosa. Bo cokolwiek uczyniliście jednemu.... Dla tych co nie wierzą dodam, że jest takie słowo jak empatia- neutralne światopoglądowo.
|
Wt cze 04, 2013 11:04 |
|
 |
Jajko
|
Pawro, a do kina chodzisz, telewizję oglądasz, autobusem jeździsz, światło włączasz? Na to wszystko KTOŚ musi w niedzielę pracować...
|
Wt cze 04, 2013 11:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Pawro, a do kina chodzisz, telewizję oglądasz, autobusem jeździsz, światło włączasz? Na to wszystko KTOŚ musi w niedzielę pracować... Owszem, ktoś musi pracować, ale nikt nie musi robić zakupy w niedzielę. Nie kupuję w niedzielę, a nigdy nie zabrakło mi pokarmu i picia.
|
Wt cze 04, 2013 11:17 |
|
|
|