Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Problem w związku 
Autor Wiadomość

Post Problem w związku
Witam wszystkich serdecznie,
od dłuższego czasu jestem z dziewczyną w związku, kochamy się i chcemy być razem. Nie współżyjemy, jesteśmy katolikami. Niestety ostatnio zgrzeszyliśmy, tzn. sprawiłem jej przyjemność ręką (wiecie chyba o czym mówię). Wiemy, że to złe i żałujemy tego. Mamy teraz dylemat, czy to oznacza, że wg. kościoła moja dziewczyna nie jest dziewicą? Nie będzie mogła iść do ślubu w białej sukni? Proszę o odpowiedź!

Pozdrawiam

Pt cze 14, 2013 16:56
Post Re: Problem w związku
Nie jestem katolikiem ale odpowiem jako chrześcijanin:
- kolor sukni nie ma nic do dziewictwa (inaczej białe suknie byłyby białymi krukami)
- przypuszczam, że twoja dziewczyna jest nadal fizycznie dziewicą (ale jakie to ma znaczenie??)
- seks nie jest niczym złym (ale ma swój czas)

Pytanie jest tak niedorzeczne, że zakrawa na prowokację albo spaczone poczucie humoru.

Pt cze 14, 2013 22:25

Mese, oczywiście bez spowiedzi się nie obejdzie. Tam również dostaniesz najlepszą odpowiedz, czy Twoja kochana jest dziewicą czy nie.

A Biały kolor sukni jak najbardziej będzie możliwy. Kiedyś w dawnych czasach jeśli panna młoda miała dziecko, wtedy nie zakładała białej sukni. Dziś gdy ma dziecko nie zakłada welonu. Tak więc, spokojnie niech wybiera biały kolor :)

So cze 15, 2013 8:54
patryk84 napisał(a):
Mese, oczywiście bez spowiedzi się nie obejdzie. Tam również dostaniesz najlepszą odpowiedz, czy Twoja kochana jest dziewicą czy nie.

A Biały kolor sukni jak najbardziej będzie możliwy. Kiedyś w dawnych czasach jeśli panna młoda miała dziecko, wtedy nie zakładała białej sukni. Dziś gdy ma dziecko nie zakłada welonu. Tak więc, spokojnie niech wybiera biały kolor :)

Zakłada welon.
A już byłam na dwu ślubach - panna młoda w białej sukni i welonie - gdzie po sakramencie ślubu ksiądz udzielał sakrament chrztu św.

So cze 15, 2013 8:58

Ech, jak widać księża w bardzo szybkim tempie zmieniają stare zwyczaje. (jaka ona czysta skoro dziecko obok stoi? )

So cze 15, 2013 9:10
To takie poniżające. Traktowanie kobiet jak samochody: z przebiegiem czy nie, i z jakim. A "szoferzy" masowo chełpią się swoimi "umiejętnościami".
A kto jest czysty? Gdybyśmy byli czyści, to Jezus musiałby umierać?

Jakie stare zwyczaje? Może jeszcze mają wystawić prześcieradło po nocy poślubnej na widok publiczny?

Niech dziewczyna zakłada białą suknię i welon, ty ubierz się takze elegancko i uwierzcie, że Bóg jest miłością i wybaczeniem, a potępiają mali ludzie którzy chca się w rolę Boga wcielić.

So cze 15, 2013 12:11
patryk84 napisał(a):

Przepraszam bardzo, ale nie mogę się powstrzymać od zadania pytania: w jaki sposób ksiądz sprawdza czy kobieta jest dziewicą czy nie? :shock:
I po co Kościół ma wydawać opinię w tej sprawie?

Chyba, że się przejęzyczyłeś i chodziło Ci o ginekologa...

Cytuj:
Ech, jak widać księża w bardzo szybkim tempie zmieniają stare zwyczaje. (jaka ona czysta skoro dziecko obok stoi? )

W XlX wieku również nikogo nie gorszył brzuch i biała suknia panny młodej. Mam słitaśne fotki rodzinne z tamtego okresu, gdzie sobie sprawdzałam z ciekawości daty ślubu i narodzin pierwszego dziecka. Widać szybkie te tempo, skoro już od co najmniej 200 lat księża nie mają nic przeciwko :P

Kozioł napisał(a):
To takie poniżające. Traktowanie kobiet jak samochody: z przebiegiem czy nie, i z jakim. A "szoferzy" masowo chełpią się swoimi "umiejętnościami".

No właśnie, co by tu zaproponować panom młodym za karę?? Zamiast garniaka worek na kartofle? W końcu nie wypada, aby to panna młoda była pozbawiona białej sukni, skoro pan młody również jest winny, więc odnośnie swojego stroju również powinien być "naznaczony", aby każdy z gości mógł patrzeć na niego spode łba, za seks przedślubny przez który przyniósł wstyd swojej rodzinie....

So cze 15, 2013 13:21

Kozioł, na prawdę mam Ci tłumaczyć symbolikę welonu???
Kto jest czysty? Wpisz w google "czystość przedmałżeńska".

Vul, nic nie miałbym przed jakąś "karą" dla faceta.

So cze 15, 2013 23:27
patryk84 napisał(a):
Kozioł, na prawdę mam Ci tłumaczyć symbolikę welonu???
Kto jest czysty? Wpisz w google "czystość przedmałżeńska".

Vul, nic nie miałbym przed jakąś "karą" dla faceta.

A nie widzisz przedmiotowego traktowania? Mężczyzna co zakłada na znak "czystości"?
A może jeszcze zaproponujesz przedślubne publiczne badania ginekologiczne? To byłoby bardzo spójne z twoja postawą.

Czy uważasz, że nalezy stygmatyzować kogokolwiek? Jakie kary wymysliłes dla siebie za wszelkie grzechy? Może tak poobwieszasz się tabliczkami?
Już wiem: wypisz sobie swoje grzechy na czole (choc pewnie skóry i na całym ciele nie starczy choćbyś maczkiem pisał), poparaduj tak kilka dni przed calą okolica aby ludzie mogli się nasycić własną pychą. Może wtedy zrozumiesz i przestaniesz bawić się w boga (z małej litery, bo z Bogiem nie ma to nic wspólnego) i kary wymierzać.

N cze 16, 2013 1:23

Kozioł, nic a nic nie rozumiesz, trudno.

N cze 16, 2013 10:25

[quote="Val[/quote]
W XlX wieku również nikogo nie gorszył brzuch i biała suknia panny młodej. Mam słitaśne fotki rodzinne z tamtego okresu, gdzie sobie sprawdzałam z ciekawości daty ślubu i narodzin pierwszego dziecka. Widać szybkie te tempo, skoro już od co najmniej 200 lat księża nie mają nic przeciwko :[/quote]
Chyba nie uważałaś na historii. Skąd wzięło słowo "bękart" czy znajduchw odniesieniu do dziecka pozamałżeńskiego?
Moja mama opowiadała,że pewnej pannie młodej publicznie w kościele zdjęto welon, ponieważ wiedziano, że jest w ciąży. A wtedy załatwianie ślubu nie trwało tyle co dziś, więc można było wszystko ukryć.

N cze 16, 2013 11:25
@Mareta

To dość szeroka definicja słowa "bękart", skoro nie wystarczy, że dziecko urodzi się po zawarciu małżeństwa, a musi się koniecznie urodzić 9 miesięcy po ślubie, aby lokalna społeczność takim mianem go nie określała :o

Bacząc na kronikę rodzinną mogę stwierdzić, że większość pierworodnych urodzonych w sakramentalnym małżeństwie była bękartami. Nie sądzę jednak, aby moja rodzinna była specjalnie wyjątkowa na tle reszty Polaków, więc mogę śmiało stwierdzić, że społeczność lokalna odznaczała się wyjątkową hipokryzją, skoro większość z nich miała pierworodnych poczętych przed ślubem, ale urodzonych już po ceremonii. Sami byli tacy sami, ale publicznie na kolejnych nowożeńców patrzą spode łba :twisted:

Swoją drogą jestem naprawdę zaskoczona, że słowo bękart ma tak szeroką granicę, gdyż zdawało mi się, że swym zakresem obejmuje dzieci urodzone w związku o statusie konkubinatu, a nie w małżeństwie, które pośpieszyło się z skonsumowaniem związku :?

N cze 16, 2013 11:57

Marna prowokacja;)

N cze 16, 2013 13:54
patryk84 napisał(a):
Kozioł, nic a nic nie rozumiesz, trudno.

Patryk, rozumiem bardzo wiele. Rozumiem dlaczego były pewne zwyczaje którego echa mamy do dzis. Nie rozumiem dlaczego ty nie widzisz nic poza zwyczajami i jeszcze błędnie utożsamiasz je z wiarą.

mareta napisał(a):
Chyba nie uważałaś na historii. Skąd wzięło słowo "bękart" czy znajduchw odniesieniu do dziecka pozamałżeńskiego?
sama napisałaś: pozamałżeńskiego. /../
mareta napisał(a):
Moja mama opowiadała,że pewnej pannie młodej publicznie w kościele zdjęto welon, ponieważ wiedziano, że jest w ciąży. A wtedy załatwianie ślubu nie trwało tyle co dziś, więc można było wszystko ukryć.
To mozna tylko współczuć nie tylko mlodym, ale i takze księdzu (zawiódł w niesieniu Ewangelii) jak i lokalnej spaczonej społeczności.

Ostatnio edytowano Wt cze 18, 2013 22:17 przez jumik, łącznie edytowano 1 raz

Wyciąłem fragment sprzeczny z zasadami działu

Pn cze 17, 2013 7:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]