Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 38  Następna strona
 Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii?
1
Nadal nie odniosłeś się do wersetów na temat świadomości pomiędzy śmiercią a zmartwychwstaniem. Za trudne?
2.
Nadal nie podałeś wytłumaczenia zgodnego z WSZYSTKIMI podanymi wersetami (a nie tylko z podanymi przez Ciebie). Za trudne?

3.
Cytuj:
A co tu wyjasniać.
nadeszła jego godzina przejscia do Ojca.
Ale która to godzina nie podano.
Jaaasne:)

Cytuj:
Cytuj:
Secundo: Mylisz pójście do Ojca z wstąpieniem (z ciałem) do Ojca (czyli z wniebowstąpieniem). Faktycznie w momencie rozmowy z niewiastą jeszcze nie wniebowstąpił, wszystko się więc zgadza.

Poprosze wersety na to twierdzenie.
Na jakie twierdzenie?!
To są podstawowe pojęcia a nie "twierdzenia".

Cytuj:
Cytuj:
To samo stwierdza Jezus bezpośrednio po śmierci:
"(46) Wtedy Jezus zawołał donośnym głosem: Ojcze, w Twoje ręce powierzam ducha mego. Po tych słowach wyzionął ducha." /Łk 23:46/

To prawda, jego ciało pozostało na Ziemi - martwe. Jednak Jego duch zjednoczył się z Ojcem.

czyli miał ciało na ziemi chodzace bez ducha?
Nie, ciało było martwe, a nawet pogrzebane. Nie czytałeś ?:)

Cytuj:
Cytuj:
Nie bardzo rozumiem czego nie rozumiesz. Jezus powiedział że powierza Ojcu swojego Ducha - czyli po śmierci duch ten natychmiast zjednoczył się z Ojcem
Niewygodny werset, co? Lepiej "nie rozumieć"? ;)

Gdzie napisano że natychmiast zjednoczył się z Ojcem?
Skoro powierzył, to Ojciec otrzymał. Czyżby miał nie przyjąć, hę?

Oto do jakich absurdalnych rozmów prowadzi wymyślanie na nowo chrześcijaństwa kilkanaście wieków po Chrystusie, w opozycji do tego istniejącego od początku...

Wt cze 18, 2013 22:25

Barnaba napisał(a):
1
Nadal nie odniosłeś się do wersetów na temat świadomości pomiędzy śmiercią a zmartwychwstaniem. Za trudne?
2.
Nadal nie podałeś wytłumaczenia zgodnego z WSZYSTKIMI podanymi wersetami (a nie tylko z podanymi przez Ciebie). Za trudne?

Podałem

Cytuj:
Cytuj:
Secundo: Mylisz pójście do Ojca z wstąpieniem (z ciałem) do Ojca (czyli z wniebowstąpieniem). Faktycznie w momencie rozmowy z niewiastą jeszcze nie wniebowstąpił, wszystko się więc zgadza.

Poprosze wersety na to twierdzenie.
Na jakie twierdzenie?!
To są podstawowe pojęcia a nie "twierdzenia".

Podstawowoe pojęcia których nie ma w Biblii.... tak znam to .
Muzułmanie maja takie pojęcia o "dzichadzie."

Cytuj:
Cytuj:
To samo stwierdza Jezus bezpośrednio po śmierci:
"(46) Wtedy Jezus zawołał donośnym głosem: Ojcze, w Twoje ręce powierzam ducha mego. Po tych słowach wyzionął ducha." /Łk 23:46/

To prawda, jego ciało pozostało na Ziemi - martwe. Jednak Jego duch zjednoczył się z Ojcem.

czyli miał ciało na ziemi chodzace bez ducha?Nie, ciało było martwe, a nawet pogrzebane. Nie czytałeś ?:)

Pogrzebane ? A gdzie to wyczytałeś ?
jakiś werset....
poza tym po tzrech dniach cuało zmartwychwstało i rozumiem ze było wtedy bez ducha?

Cytuj:
Cytuj:
Nie bardzo rozumiem czego nie rozumiesz. Jezus powiedział że powierza Ojcu swojego Ducha - czyli po śmierci duch ten natychmiast zjednoczył się z Ojcem
Niewygodny werset, co? Lepiej "nie rozumieć"? ;)

Gdzie napisano że natychmiast zjednoczył się z Ojcem?

Skoro powierzył, to Ojciec otrzymał. Czyżby miał nie przyjąć, hę?

tak otzrymał i przyjął ....jak mówi Biblia po 40 dniach.

Śr cze 19, 2013 6:21

medieval_man napisał(a):
Barnaba napisał(a):
ALeż taka teza jest jaskrawo sprzeczna z Pismem Świętym!

e tam...
na upartego da się ja z Pisma świetego wywieść.... i ŚJ ją wywodzą.
:-X
Stąd powstał w poprzednim wątku (z ktorego przeniesiono tu dyskuję) spór o istnienie czyśćca w ogóle. Bo niby po co ma istnieć skoro Sąd będzie dopiero przy zmartwychwstaniu na koniec czasów?
Ja ograniczam sie tylko do stwierdzenia, że taka jest nauka ŚJ, a nauka Kościoła rzymskiego jest inna.
Jednak w tym wątku nie rozmawiamy o nieśmiertelności duszy ale o czyśćcu.
Formek1 podważa istnienie czyśćca prostym: "dusza umiera więc nie ma czyśćca".
Czy to dobry wątek na udowadnianie nieśmiertelności duszy?

Nie .
Podwazam istnienie czyśca poniewaz.
1 nie ma o tym mowy w Biblii
2 Sąd jescze się nie odbył wiec nie może byc mowy o karze (jakiejkolwiek..także w czyścu)

Śr cze 19, 2013 6:24
formek1 napisał(a):
Alus napisał(a):
Po ośmiu dniach Jezus ukazuje się ponownie i zachęca Tomasza aby dotknął ran. Przekonany Tomasz w obliczu Pana wyznaje: Pan mój i Bóg mój.
Nie znasz prostej arytmetyki? - osiem dni nie widziano Go....czy nie potrafisz samodzielnie myśleć?
I nie zasłaniaj się cudami.

Gdzie napisano że go ze go osiem dni nie widziano?(o nawet do rymu mi wyszło)

No tak widywano Go co dzień a Ewangeliści robili sobie hece i zapisali ukazywanie się Zmartwychwstałego jako niebywały fenomen.
Marne masz zdanie o rzetelności Ewangelii.

Sąd się jeszcze nie odbył - czyli Jezus konfabulował w przypowieści o bogaczu i Łazarzu.

Śr cze 19, 2013 8:04
Cytuj:
To już trzeci raz, jak Jezus ukazał się uczniom od chwili, gdy zmartwychwstał. J 21,14

Czyli nie ukazywal sie co dzien.
Cytuj:
Fundamentu bowiem nikt nie może położyć innego, jak ten, który jest położony, a którym jest Jezus Chrystus. I tak jak ktoś na tym fundamencie buduje: ze złota, ze srebra, z drogich kamieni, z drzewa, z trawy lub ze słomy, tak też jawne się stanie dzieło każdego: odsłoni je dzień [Pański]; okaże się bowiem w ogniu, który je wypróbuje, jakie jest. Ten, którego dzieło wzniesione na fundamencie przetrwa, otrzyma zapłatę; ten zaś, którego dzieło spłonie, poniesie szkodę: sam wprawdzie ocaleje, lecz tak jakby przez ogień 1Kor 3,11-15

Czas u Boga, jak nas Biblia poucza, nie jest porownywalny z naszym czasem. Ow "ogien" przez ktory ocaleja ci, ktorych dzielo zycia jednak nie przetrwa, jest wlasnie tym, co my nazywamy czysccem.

Śr cze 19, 2013 8:16

Cytuj:
Co Ty bredzisz? Pójścia do Ojca nie ma w Biblii? Wniebowstąpienia ciała nie ma w Biblii?
Cytuj:
Pogrzebane ? A gdzie to wyczytałeś
Jezusa nie pogrzebano?
Czytałeś Ty w ogóle kiedyś Biblię?
Cytuj:
poza tym po tzrech dniach cuało zmartwychwstało i rozumiem ze było wtedy bez ducha?
A skąd to mniemanie? Znowu coś sobie wymyśliłeś?
Jezus - skup się, to ważne - zmartwychwstał.
Śmierć to oddzielenie ducha od ciała, zmartwychwstanie - odwrotnie. To takie trudne?
Cytuj:
Gdzie Biblia mówi że otrzymał po 40 dniach? W mojej jest jedynie o wniebowstąpieniu z ciałem po 20 dniach.
=====================================================================
OK, skupmy się na najważniejszym, na głupie przepychanki nie mam ochoty ani czasu::
formek1 napisał(a):
Barnaba napisał(a):
1
2.

Podałem

Doprawdy?
W jaki sposób uzgodniłeś ową nieświadomość po śmierci z wersetami (wybiorę tylko niektóre z tych do których się nie odniosłeś):
„Dla mnie bowiem żyć - to Chrystus, a umrzeć - to zysk.
Jeśli bowiem żyć w ciele - to dla mnie owocna praca, co mam wybrać? Nie umiem powiedzieć.
Z dwóch stron doznaję nalegania: pragnę odejść, a być z Chrystusem, bo to o wiele lepsze, pozostawać zaś w ciele - to bardziej dla was konieczne.”
/Flp 1,21-24/
List do Hebrajczyków 12,22-24 nazywa zmarłych chrześcijan „duchami sprawiedliwych, które już doszły do celu” .
W 2 Kor 5,8b czytamy słowa, które wyrażają podobną myśl w formie pragnienia „chcielibyśmy raczej opuścić nasze ciało i stanąć w obliczu Pana.” [/b].
Apokalisa zamyka sprawę: [color=blue] „I usłyszałem głos, który z nieba mówił: Napisz: Błogosławieni, którzy w Panu umierają – już teraz. Zaiste, mówi Duch, niech odpoczną od swoich mozołów, bo idą wraz z nimi ich czyny.”
/Ap 14,13/
Jezus na Górze Przemienienia nie rozmawia z duchami, nie odprawia seansu spirytystycznego, tylko spotyka się z żywymi Mojżeszem i Eliaszem (Mt 17,1-4)

Skończmy tę sprawę, to pogadamy o Czyśćcu...

Śr cze 19, 2013 8:39

Alus napisał(a):

No tak widywano Go co dzień a Ewangeliści robili sobie hece i zapisali ukazywanie się Zmartwychwstałego jako niebywały fenomen.

Ewangeliści opisywali tylko to co wiedzieli lub widzieli. Ale i to nie wszystko .
sami o tym mówili że wszystkiego nie spisywali.

Cytuj:
Sąd się jeszcze nie odbył - czyli Jezus konfabulował w przypowieści o bogaczu i Łazarzu.

jak sam napisałes to tylko przypowieśc a nie rzeczywistość.
To tylko przykład .
To nie było zdarzenie prawdziwie a tylko opowieść dla unaocznienia czegos.

Ani bogacz ani Łazarz nie istnieli naprawdę.

Śr cze 19, 2013 13:24
formek1 napisał(a):
Alus napisał(a):

Ewangeliści opisywali tylko to co wiedzieli lub widzieli. Ale i to nie wszystko .

I coś co niby wedle Ciebie stanowiło normę tak ich zadziwiało, że akurat tak zrelacjonowali.
Jakbyś nie wiedział, nie wszyscy Ewangelisci byłi naocznymi świadkami zdarzeń, które opisali

Cytuj:
To tylko przykład .
Ani bogacz ani Łazarz nie istnieli naprawdę

Czyli według Ciebie Jezus nauczał w oderwaniu od realiów życia....taki niby fantasta s-f.
Także nie istniały mądre i głupie panny, syn marnotrawny, siewca, pasterz i owce, przewrotni dzierżawcy winnicy, etc......czyli Ewangelie to takie baśnie 1000 i 1 nocy...
Ale skoro wedle ŚJ Bóg Jezus nie istniał, to odrzucić można wszystko.

Śr cze 19, 2013 13:37

Barnaba napisał(a):

Co Ty bredzisz? Pójścia do Ojca nie ma w Biblii? Wniebowstąpienia ciała nie ma w Biblii?

Zawsze prosze o wersety ale ty nigdy ich mnie cytujesz .
Gdzie jest o wniebowstapieniu ciała?
Poprosze wersety

Cytuj:
Jezusa nie pogrzebano?

Nie twierdziłem że go nie pogrzebano tylko pytałem gdzie o tym wyczytałeś.
Werset poproszę.

Cytuj:
Śmierć to oddzielenie ducha od ciała, zmartwychwstanie - odwrotnie. To takie trudne?
Gdzie Biblia mówi że otrzymał po 40 dniach? W mojej jest jedynie o wniebowstąpieniu z ciałem po 20 dniach.

Poprosze zatem wersety na takie twierdzenia.
Cytuj:
OK, skupmy się na najważniejszym, na głupie przepychanki nie mam ochoty ani czasu::
2.
Podałem
Doprawdy?
W jaki sposób uzgodniłeś ową nieświadomość po śmierci z wersetami (wybiorę tylko niektóre z tych do których się nie odniosłeś):
Jeśli bowiem żyć w ciele - to dla mnie owocna praca, co mam wybrać? Nie umiem powiedzieć.
Z dwóch stron doznaję nalegania: pragnę odejść, a być z Chrystusem, bo to o wiele lepsze, pozostawać zaś w ciele - to bardziej dla was konieczne.”
/Flp 1,21-24/
List do Hebrajczyków 12,22-24 nazywa zmarłych chrześcijan „duchami sprawiedliwych, które już doszły do celu” .
W 2 Kor 5,8b czytamy słowa, które wyrażają podobną myśl w formie pragnienia „chcielibyśmy raczej opuścić nasze ciało i stanąć w obliczu Pana.” [/b].
Apokalisa zamyka sprawę: [color=blue] „I usłyszałem głos, który z nieba mówił: Napisz: Błogosławieni, którzy w Panu umierają – już teraz. Zaiste, mówi Duch, niech odpoczną od swoich mozołów, bo idą wraz z nimi ich czyny.”
/Ap 14,13/

Co tu uzgadniać . po zmartwychwstanie to wszystko ma miejsce a nie po smierci.

Cytuj:
Jezus na Górze Przemienienia nie rozmawia z duchami, nie odprawia seansu spirytystycznego, tylko spotyka się z żywymi Mojżeszem i Eliaszem (Mt 17,1-4)

wersety te brzmią:
(2) Tam przemienił się wobec nich: twarz Jego zajaśniała jak słońce, odzienie zaś stało się białe jak światło.
(3) A oto im się ukazali Mojżesz i Eliasz, którzy rozmawiali z Nim.

Gdzie tu jest mowa o tym że Mojzesz i Elasz żyją?
To było przemienienie ,wizja a nie prawdziwy i zywy Mojzesz .
Bo niby skad mieliby sie tam wziąc skoro nuie zyli.'

Śr cze 19, 2013 13:44

Alus napisał(a):
[

I coś co niby wedle Ciebie stanowiło normę tak ich zadziwiało, że akurat tak zrelacjonowali.[/quote]
jaka normę .To nie była norma tylko wydarzenie nie mające równych dlatego to opisali.
Ale jak sami powiedzieli nie wszsytko co sie wtedy zdarzyło opisywali

Cytuj:
To tylko przykład .
Ani bogacz ani Łazarz nie istnieli naprawdę

Czyli według Ciebie Jezus nauczał w oderwaniu od realiów życia....

Gdzie to wyczytałes z moich słów.

Cytuj:
Także nie istniały mądre i głupie panny, syn marnotrawny, siewca, pasterz i owce, przewrotni dzierżawcy winnicy, etc......czyli Ewangelie to takie baśnie 1000 i 1 nocy...

Tak mówi Biblia ale ty wiesz lepiej wiec cóż. ....nic nie poradzimy na wszechwiedzacego alusa.

Cytuj:
Ale skoro wedle ŚJ Bóg Jezus nie istniał, to odrzucić można wszystko.

Gdzie to wyczytałeś?

Śr cze 19, 2013 13:49

formek1 napisał(a):
Całkiem słusznie, tylko że Ty przed chwilą domagałeś się na wszystko literalnego potwierdzenia Pisma. Więc się zdecyduj ;)

Cytuj:
To tylko przykład .
Ani bogacz ani Łazarz nie istnieli naprawdę.
Oczywiście. Jednak każda przypowieść Jezusa była osadzona w warunkach prawdziwych, zgodnych z rzeczywistością. Hipoteza, jakoby Jezus w przypowieści użył fałszywego kontekstu jest nieprawdopodobna.

===============

formek1 napisał(a):
Barnaba napisał(a):

Bo zakładam że wypowiadając się o Biblii choć minimalnie ją znasz... Jak widać jest to założenie błedne
Cytuj:
Poprosze wersety
Proszę bardzo:
Łk 24:36-51 bt "(36) A gdy rozmawiali o tym, On sam stanął pośród nich i rzekł do nich: Pokój wam! (37) Zatrwożonym i wylękłym zdawało się, że widzą ducha. (38) Lecz On rzekł do nich: Czemu jesteście zmieszani i dlaczego wątpliwości budzą się w waszych sercach? (39) Popatrzcie na moje ręce i nogi: to Ja jestem. Dotknijcie Mnie i przekonajcie się: duch nie ma ciała ani kości, jak widzicie, że Ja mam. (40) Przy tych słowach pokazał im swoje ręce i nogi. (41) Lecz gdy oni z radości jeszcze nie wierzyli i pełni byli zdumienia, rzekł do nich: Macie tu coś do jedzenia? (42) Oni podali Mu kawałek pieczonej ryby. (43) Wziął i spożył przy nich. (44) Potem rzekł do nich: To właśnie znaczyły słowa, które mówiłem do was, gdy byłem jeszcze z wami: Musi się wypełnić wszystko, co napisane jest o Mnie w Prawie Mojżesza, u Proroków i w Psalmach. (45) Wtedy oświecił ich umysły, aby rozumieli Pisma, (46) i rzekł do nich: Tak jest napisane: Mesjasz będzie cierpiał i trzeciego dnia zmartwychwstanie; (47) w imię Jego głoszone będzie nawrócenie i odpuszczenie grzechów wszystkim narodom, począwszy od Jeruzalem. (48) Wy jesteście świadkami tego. (49) Oto Ja ześlę na was obietnicę mojego Ojca. Wy zaś pozostańcie w mieście, aż będziecie przyobleczeni w moc z wysoka. (50) Potem wyprowadził ich ku Betanii i podniósłszy ręce, błogosławił ich. (51) A kiedy ich błogosławił, rozstał się z nimi i został uniesiony do nieba."

Sorry, ale jeśli nie potrafisz w Biblii znaleźć takich oczywistoiści, to dlaczego myślisz że jesteś w stanie nas tu "nauczać"?

Cytuj:
Cytuj:
Jezusa nie pogrzebano?

Werset poproszę.

O pogrzebaniu ciała Jezusa też nie umiesz sam znaleźć?!
Mat 27:59-61 bt "(59) Józef zabrał ciało, owinął je w czyste płótno (60) i złożył w swoim nowym grobie, który kazał wykuć w skale. Przed wejściem do grobu zatoczył duży kamień i odszedł. (61) Lecz Maria Magdalena i druga Maria pozostały tam, siedząc naprzeciw grobu."

Cytuj:
Cytuj:

Poprosze zatem wersety na takie twierdzenia.
Na wniebowstąpienie ciała? Podałem powyżej. Literówka - chodziło oczywiście o 40 dni, ale wniebowstąpienie z ciałem.
Cytuj:
Cytuj:
/Flp 1,21-24/
Apokalisa zamyka sprawę: „I usłyszałem głos, który z nieba mówił: Napisz: Błogosławieni, którzy w Panu umierają – już teraz. Zaiste, mówi Duch, niech odpoczną od swoich mozołów, bo idą wraz z nimi ich czyny.” /Ap 14,13/

Co tu uzgadniać . po zmartwychwstanie to wszystko ma miejsce a nie po smierci.
Nie.
Paweł mówi : „Dla mnie bowiem żyć - to Chrystus, a umrzeć - to zysk.
/Flp 1,21-24/
Gdyby było po zmartwychwstaniu śmierć Pawła ani trochę nie przyspieszyłaby jego "bycia z Chrystusem". Nie napisałby też „chcielibyśmy raczej opuścić nasze ciało i stanąć w obliczu Pana.”
W Ap 14,13 nie byłoby zwrotu "już teraz".
Tak więc Biblia przeczy Twojej interpretacji. Jeśli moja - która jest zgodna zarówno z wersetami podanymi przeze mnie jak i przez Ciebie - Ci się nie podoba, podaj taką, która też spełnia ten warunek.

Cytuj:
Cytuj:

wersety te brzmią:
(2) Tam przemienił się wobec nich: twarz Jego zajaśniała jak słońce, odzienie zaś stało się białe jak światło.
(3) A oto im się ukazali Mojżesz i Eliasz, którzy rozmawiali z Nim.

Więc posądzasz Jezusa o zwracanie się do umarłych? Coraz lepiej...
Oto do czego doprowadziło Cię słuchanie "Strażnicy" - do zarzucenia grzechu Synowi Bożemu.

Śr cze 19, 2013 14:12
Cytuj:
jaka normę .To nie była norma tylko wydarzenie nie mające równych dlatego to opisali.

Sprowokowałam Cię pisząc o normie i aktualnie sam sobie zaprzeczasz.
Gdyby Jezus pojawiał się codziennie, przebywał z uczniami do czasu wniebowstąpienia, ewangeliści nie opisywaliby Jego ukazywania sie pośród nich jako rewelacji.
Wystarczyłoby zdanie - przez 40 dni przebywał z nimi.

Cytuj:

Nie rozumiesz co sam piszesz?
Nieistotne czy istniał bogacz czy Łazarz, istotny jest ukazany przez Jezusa los ludzi po zakończenia życia na ziemi.

Cytuj:
gdzie to wyczytałeś?

W Strażnicy....chyba, że nauka ŚJ uległa kolejnej modyfikacji i uznaliście Jezusa Bogiem.

Śr cze 19, 2013 14:12

Alus napisał(a):
Sprowokowałam Cię pisząc o normie i aktualnie sam sobie zaprzeczasz.
Gdyby Jezus pojawiał się codziennie, przebywał z uczniami do czasu wniebowstąpienia, ewangeliści nie opisywaliby Jego ukazywania sie pośród nich jako rewelacji.
Wystarczyłoby zdanie - przez 40 dni przebywał z nimi.

A jak z nimi nie przebywał codziennie?
Tylko od czasu do czasu?

Cytuj:
Nie rozumiesz co sam piszesz?
Nieistotne czy istniał bogacz czy Łazarz, istotny jest ukazany przez Jezusa los ludzi po zakończenia życia na ziemi.

Czyli przypowieśc a nie oczywiste zdarzenie?
Taki [przykład

Cytuj:
gdzie to wyczytałeś?
W Strażnicy....chyba, że nauka ŚJ uległa kolejnej modyfikacji i uznaliście Jezusa Bogiem.

To zacytuj

Śr cze 19, 2013 16:53

Barnaba napisał(a):

Bo zakładam że wypowiadając się o Biblii choć minimalnie ją znasz... Jak widać jest to założenie błedne
Poprosze wersety
Proszę bardzo:
(50) Potem wyprowadził ich ku Betanii i podniósłszy ręce, błogosławił ich. (51) A kiedy ich błogosławił, rozstał się z nimi i został uniesiony do nieba." [/color]

Zatem Paweł kłamał pisząc:
(50) Zapewniam was, bracia, że ciało i krew nie mogą posiąść królestwa Bożego, i że to, co zniszczalne, nie może mieć dziedzictwa w tym, co niezniszczalne
(6) Tak więc, mając tę ufność, wiemy, że jak długo pozostajemy w ciele, jesteśmy pielgrzymami, z daleka od Pana. (7) Albowiem według wiary, a nie dzięki widzeniu postępujemy. (8) Mamy jednak nadzieję... i chcielibyśmy raczej opuścić nasze ciało i stanąć w obliczu Pana.
44) zasiewa się ciało zmysłowe - powstaje ciało duchowe. Jeżeli jest ciało ziemskie powstanie też ciało niebieskie.

Pozaa tym Jezus oddał swoje ciało na ofiare za ludzi wiec nie mógł go zabrac do nieba.
Bo gdyby je zabrał nie złozyłbny ofiary

Cytuj:
]Pogrzebane ? A gdzie to wyczytałeś
Jezusa nie pogrzebano?

Werset poproszę.
Mat 27:59-61 bt "(59) Józef zabrał ciało, owinął je w czyste płótno (60) i złożył w swoim nowym grobie, który kazał wykuć w skale. Przed wejściem do grobu zatoczył duży kamień i odszedł. (61) Lecz Maria Magdalena i druga Maria pozostały tam, siedząc naprzeciw grobu."

Podkresl to złowo mówiace o pogrzebaniu.
Bo nie widzę.

Cytuj:
Więc posądzasz Jezusa o zwracanie się do umarłych? Coraz lepiej...

Podasz werety że umarły Mojzesz nadal zył

Śr cze 19, 2013 17:09
formek1 napisał(a):
Zatem Paweł kłamał pisząc:
(50) Zapewniam was, bracia, że ciało i krew nie mogą posiąść królestwa Bożego, i że to, co zniszczalne, nie może mieć dziedzictwa w tym, co niezniszczalne
(6) Tak więc, mając tę ufność, wiemy, że jak długo pozostajemy w ciele, jesteśmy pielgrzymami, z daleka od Pana. (7) Albowiem według wiary, a nie dzięki widzeniu postępujemy. (8) Mamy jednak nadzieję... i chcielibyśmy raczej opuścić nasze ciało i stanąć w obliczu Pana.
44) zasiewa się ciało zmysłowe - powstaje ciało duchowe. Jeżeli jest ciało ziemskie powstanie też [b]ciało niebieskie.[/b]

Nie Pawel klamal, tylko SJ maja jakies przedziwne rozumienie Slowa Bozego.
Cialo niebieskie to wlasnie przemienione cialo Jezusa Chrystusa po Zmartwychwstaniu.
Uwazasz, ze Ewangelie, ktore juz Barnaba cytowal, klamia?
Cytuj:
Łk 24:36-51 bt "(36) A gdy rozmawiali o tym, On sam stanął pośród nich i rzekł do nich: Pokój wam! (37) Zatrwożonym i wylękłym zdawało się, że widzą ducha. (38) Lecz On rzekł do nich: Czemu jesteście zmieszani i dlaczego wątpliwości budzą się w waszych sercach? (39) Popatrzcie na moje ręce i nogi: to Ja jestem. Dotknijcie Mnie i przekonajcie się: duch nie ma ciała ani kości, jak widzicie, że Ja mam. (40) Przy tych słowach pokazał im swoje ręce i nogi. (41) Lecz gdy oni z radości jeszcze nie wierzyli i pełni byli zdumienia, rzekł do nich: Macie tu coś do jedzenia? (42) Oni podali Mu kawałek pieczonej ryby. (43) Wziął i spożył przy nich. (44) Potem rzekł do nich: To właśnie znaczyły słowa, które mówiłem do was, gdy byłem jeszcze z wami: Musi się wypełnić wszystko, co napisane jest o Mnie w Prawie Mojżesza, u Proroków i w Psalmach. (45) Wtedy oświecił ich umysły, aby rozumieli Pisma, (46) i rzekł do nich: Tak jest napisane: Mesjasz będzie cierpiał i trzeciego dnia zmartwychwstanie; (47) w imię Jego głoszone będzie nawrócenie i odpuszczenie grzechów wszystkim narodom, począwszy od Jeruzalem. (48) Wy jesteście świadkami tego. (49) Oto Ja ześlę na was obietnicę mojego Ojca. Wy zaś pozostańcie w mieście, aż będziecie przyobleczeni w moc z wysoka. (50) Potem wyprowadził ich ku Betanii i podniósłszy ręce, błogosławił ich. (51) A kiedy ich błogosławił, rozstał się z nimi i został uniesiony do nieba."

formek1 napisał(a):
Pozaa tym Jezus oddał swoje ciało na ofiare za ludzi wiec nie mógł go zabrac do nieba.
Bo gdyby je zabrał nie złozyłbny ofiary

Z falszywych przeslanek wychodza falszywe wnioski.

formek1 napisał(a):
formek1 napisał(a):
Werset poproszę.

Barnaba napisał(a):

Podkresl to złowo mówiace o pogrzebaniu.
Bo nie widzę.

No tak, SJ grzebia tylko w ziemi o grobowcach nigdy nie slyszeli, to i zlozenie do grobu nie moze byc rownoznaczne z pogrzebaniem

Dlatego ja SJ grzecznie zegnam od razu po rozpoznaniu. Ale, niestety, oni nie zawsze grzecznie odchodza. Trenujecie to "zgrywanie glupiego"?

Śr cze 19, 2013 17:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 38  Następna strona