Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 5:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 38  Następna strona
 Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii?
formek1 napisał(a):
Barnaba napisał(a):
Pójścia do Ojca nie ma w Biblii? Wniebowstąpienia ciała nie ma w Biblii?
Zawsze prosze o wersety ale ty nigdy ich mnie cytujesz .

Bo zakładam że wypowiadając się o Biblii choć minimalnie ją znasz... Jak widać jest to założenie błedne
Gdzie jest o wniebowstapieniu ciała?
Poprosze wersety
Proszę bardzo:
(50) Potem wyprowadził ich ku Betanii i podniósłszy ręce, błogosławił ich. (51) A kiedy ich błogosławił, rozstał się z nimi i został uniesiony do nieba." [/color]

Zatem Paweł kłamał pisząc:
(50) Zapewniam was, bracia, że ciało i krew nie mogą posiąść królestwa Bożego, i że to, co zniszczalne, nie może mieć dziedzictwa w tym, co niezniszczalne
(6) Tak więc, mając tę ufność, wiemy, że jak długo pozostajemy w ciele, jesteśmy pielgrzymami, z daleka od Pana. (7) Albowiem według wiary, a nie dzięki widzeniu postępujemy. (8) Mamy jednak nadzieję... i chcielibyśmy raczej opuścić nasze ciało i stanąć w obliczu Pana.
44) zasiewa się ciało zmysłowe - powstaje ciało duchowe. Jeżeli jest ciało ziemskie powstanie też ciało niebieskie.

Gdybym miał wybierać "kto mówi prawdę - Paweł czy Jezus" to wybrałbym Jezusa :)
Na szczęście nie muszę wybierać - gdzie tu widzisz kłamstwo?
Nie czytasz tego co zacytowałeś?
zasiewa się ciało zmysłowe - powstaje ciało duchowe. Jeżeli jest ciało ziemskie powstanie też ciało niebieskie
Zasiewa się czyli ciało niebieskie powstaje z naszego ciała. Istotnie - ciało jest to samo, ale nie takie samo.
Jest na to szereg dowodów w Biblii - z których najprostszym jest ten, że Jezus - choć sam mówił że ma "ciało i kości" (i udowadniał to jedząc przy apostołach) jednocześnie mógł - jesli chciał - np. przyjść mimo drzwi zamkniętych do wieczernika (znajdziesz czy też trzeba Ci wskazać palcem? ;) )

Cytuj:
Pozaa tym Jezus oddał swoje ciało na ofiare za ludzi wiec nie mógł go zabrac do nieba.
Bo gdyby je zabrał nie złozyłbny ofiary
To o czym mówił, kiedy powiedział do uczniów:Dotknijcie Mnie i przekonajcie się: duch nie ma ciała ani kości, jak widzicie, że Ja mam.
Kłamał? Żartował?
Jezus oddał za nas "ciało i krew" (semityzm, oznaczający całego człowieka z podkreśleniem jego doczesnosci). I rzeczywiście, złożył ofiarę ze swojej doczesności umierając za nas.

Cytuj:
Cytuj:
Pogrzebane ? A gdzie to wyczytałeś
Jezusa nie pogrzebano?
Czytałeś Ty w ogóle kiedyś Biblię?

Nie twierdziłem że go nie pogrzebano tylko pytałem gdzie o tym wyczytałeś.
Werset poproszę.
O pogrzebaniu ciała Jezusa też nie umiesz sam znaleźć?!
Mat 27:59-61 bt "(59) Józef zabrał ciało, owinął je w czyste płótno (60) i złożył w swoim nowym grobie, który kazał wykuć w skale. Przed wejściem do grobu zatoczył duży kamień i odszedł. (61) Lecz Maria Magdalena i druga Maria pozostały tam, siedząc naprzeciw grobu."

Podkresl to złowo mówiace o pogrzebaniu.
Bo nie widzę.

Żałosny wybieg.
Czyżby złożenie do grobu nie nazywało się "pogrzebanie"?
Pewnie zaraz każesz mi to "znaleźć w Biblii".
Ale... masz pecha. Sięgnijmy do Ewangelii wg św.Jana:
"(40) Zabrali więc ciało Jezusa i owinęli je w płótna razem z wonnościami, stosownie do żydowskiego sposobu grzebania. (41) A w miejscu, gdzie Go ukrzyżowano, był ogród, w ogrodzie zaś nowy grób, w którym jeszcze nie złożono nikogo. (42) Tam to więc, ze względu na żydowski dzień Przygotowania, złożono Jezusa, bo grób znajdował się w pobliżu." J 19,40-42

Cytuj:
Cytuj:
Gdzie tu jest mowa o tym że Mojzesz i Elasz żyją?
To było przemienienie ,wizja a nie prawdziwy i zywy Mojzesz .
Bo niby skad mieliby sie tam wziąc skoro nuie zyli.'
Więc posądzasz Jezusa o zwracanie się do umarłych? Coraz lepiej...

Podasz werety że umarły Mojzesz nadal zył

Mat 17:3 bt "(3) A oto ukazali się im Mojżesz i Eliasz, rozmawiający z Nim."
Najprostszy dowód - skoro rozmawiali z Jezusem, to żyją. I to z dwu powodów:
  • zdroworozsądkowego - jak ktoś z kimś rozmawia to żyje
  • biblijnego - ponieważ Jezus nie zgrzeszyłby (pamiętasz zapewne że PwP 18,11 zabrania zwracać się do umarłych).

Nadto świadczą o tym wersety jakie już Ci podawałem i na darmo czekam aż podasz interpretację inną od mojej, ale je spełniającą - na przykład:
„A dusze sprawiedliwych są w ręku Boga i nie dosięgnie ich męka. Zdało się oczom głupich, że pomarli, zejście ich poczytano za nieszczęście i odejście od nas za unicestwienie, a oni trwają w pokoju.”/Mdr 3,1-2/
„I usłyszałem głos, który z nieba mówił: Napisz: Błogosławieni, którzy w Panu umierają – już teraz. Zaiste, mówi Duch, niech odpoczną od swoich mozołów, bo idą wraz z nimi ich czyny.” /Ap 14,13/
„Bóg nie jest Bogiem umarłych, lecz żywych” (Mt 22,32)

A swoją drogą, trzeba sporego tupetu by wmawiać nam, że widzenie na Górze Przemienienia nie było prawdziwe i Jezus rozmawiał z jakimś złudzeniem...

=========================================
Albo nie czytasz Biblii, albo - co gorsze - czytasz lecz wierzysz nie jej, tylko Twoim nauczycielom którzy - jak widać choćby z powyższego - co najmniej się mylą (zakładam że nie kłamią świadomie).

Śr cze 19, 2013 18:00

Barnaba napisał(a):
44) zasiewa się ciało zmysłowe - powstaje ciało duchowe. Jeżeli jest ciało ziemskie powstanie też ciało niebieskie.

Gdybym miał wybierać "kto mówi prawdę - Paweł czy Jezus" to wybrałbym Jezusa :)
Na szczęście nie muszę wybierać - gdzie tu widzisz kłamstwo?

Nie czytasz tego co zacytowałeś?
zasiewa się ciało zmysłowe - powstaje ciało duchowe. Jeżeli jest ciało ziemskie powstanie też ciało niebieskie
Zasiewa się czyli ciało niebieskie powstaje z naszego ciała. Istotnie - ciało jest to samo, ale nie takie samo.

Nie może byc to samo... bo ciało fizyczne umiera i rozkłada sie w grobie.
A powstaje ciało duchowe czyli niematerialne.I tylko takie może pójśc do nieba.

Cytuj:
Jest na to szereg dowodów w Biblii - z których najprostszym jest ten, że Jezus - choć sam mówił że ma "ciało i kości" (i udowadniał to jedząc przy apostołach) jednocześnie mógł - jesli chciał - np. przyjść mimo drzwi zamkniętych do wieczernika (znajdziesz czy też trzeba Ci wskazać palcem? ;) )

Tak miał ciało ale nie to które oddal na okup.
Dlatego wałsnie jego uczniowie go nie poznawali.

Cytuj:
Pozaa tym Jezus oddał swoje ciało na ofiare za ludzi wiec nie mógł go zabrac do nieba.
[To o czym mówił, kiedy powiedział do uczniów:Dotknijcie Mnie i przekonajcie się: duch nie ma ciała ani kości, jak widzicie, że Ja mam.
Kłamał? Żartował?

JW
Cytuj:
Jezus oddał za nas "ciało i krew" (semityzm, oznaczający całego człowieka z podkreśleniem jego doczesnosci). I rzeczywiście, złożył ofiarę ze swojej doczesności umierając za nas.

Biblia mówi że złozył ciało i przelał krew
A nie mówi nic o semityzmie cokokolwiek masz na mysli

Cytuj:
Bo nie widzę.
Żałosny wybieg.
"(40) Zabrali więc ciało Jezusa i owinęli je w płótna razem z wonnościami, stosownie do żydowskiego sposobu grzebania. (41) A w miejscu, gdzie Go ukrzyżowano, był ogród, w ogrodzie zaś nowy grób, w którym jeszcze nie złożono nikogo. (42) Tam to więc, ze względu na żydowski dzień Przygotowania, złożono Jezusa, bo grób znajdował się w pobliżu." J 19,40-42

To jest własnie ta luźna interpretacja tłumaczenia o której pisałem.
Grzebie sie w ziemi .
I tłumaczenie żydowskiego sposobu chowania umarłych na polski inaczej byłaby niezrozumiała.
Ale stad później wynikaja niejsnosci i nieścisłości.
Jezusa nie pogrzebano tylko... jezeli już to pochowano .

(40) Wzięli tedy ciało Jezusowe i uwinęli je w prześcieradła z onemi rzeczami wonnemi, jako jest zwyczaj Żydom umarłe chować.

(Ew. Jana 19:1-42, Biblia Gdańska)

Ale to akurat jest jasne i proste że chodziło o pogrzeb według naszego zrozumienia.
Inne wersety i tłumaczenia dowolne robia problem w sensie zdania i kontekstu.
Stad dyskusja nad czyśccem o którym nie ma mowy w Biblii poniewaz to wymysł.

Cytuj:
Cytuj:

• biblijnego - ponieważ Jezus nie zgrzeszyłby (pamiętasz zapewne że PwP 18,11 zabrania zwracać się do umarłych).

Podasz werset w którym jest mowa o tym że mojżesz zył . Co potem z nim się stało .
czy zydzi go przyjeli rozmawiali z nim gdzie mieszkał.

Bo to na co sie powołujesz to wizja , widzenie.

Śr cze 19, 2013 19:23
formek1 napisał(a):

Cytuj:

Widac, bedziesz szedl w zaparte, zaprzeczal Biblii i dolaczal do choru klamcow? Byleby nie uwierzyc, ze Jezus Chrystus zmartwychwstal z przemienionym cialem
Cytuj:
11 Gdy one były w drodze, niektórzy ze straży przyszli do miasta i powiadomili arcykapłanów o wszystkim, co zaszło. 12 Ci zebrali się ze starszymi, a po naradzie dali żołnierzom sporo pieniędzy 13 i rzekli: «Rozpowiadajcie tak: Jego uczniowie przyszli w nocy i wykradli Go, gdyśmy spali. 14 A gdyby to doszło do uszu namiestnika, my z nim pomówimy i wybawimy was z kłopotu». 15 Ci więc wzięli pieniądze i uczynili, jak ich pouczono. I tak rozniosła się ta pogłoska między Żydami i trwa aż do dnia dzisiejszego. Mt 28,11-15

Cytuj:
12 Jeżeli zatem głosi się, że Chrystus zmartwychwstał, to dlaczego twierdzą niektórzy spośród was, że nie ma zmartwychwstania? 13 Jeśli nie ma zmartwychwstania, to i Chrystus nie zmartwychwstał. 14 A jeśli Chrystus nie zmartwychwstał, daremne jest nasze nauczanie, próżna jest także wasza wiara. 15 Okazuje się bowiem, żeśmy byli fałszywymi świadkami Boga, skoro umarli nie zmartwychwstają, przeciwko Bogu świadczyliśmy, że z martwych wskrzesił Chrystusa. 16 Skoro umarli nie zmartwychwstają, to i Chrystus nie zmartwychwstał. 17 A jeżeli Chrystus nie zmartwychwstał, daremna jest wasza wiara i aż dotąd pozostajecie w swoich grzechach. 18 Tak więc i ci, co pomarli w Chrystusie, poszli na zatracenie. 19 Jeżeli tylko w tym życiu w Chrystusie nadzieję pokładamy, jesteśmy bardziej od wszystkich ludzi godni politowania. 1Kor 15,12-19

formek1 napisał(a):
Cytuj:

Grzebie sie w ziemi .
I tłumaczenie żydowskiego sposobu chowania umarłych na polski inaczej byłaby niezrozumiała.

(40) Wzięli tedy ciało Jezusowe i uwinęli je w prześcieradła z onemi rzeczami wonnemi, jako jest zwyczaj Żydom umarłe chować.

(Ew. Jana 19:1-42, Biblia Gdańska)

Ale to akurat jest jasne i proste że chodziło o pogrzeb według naszego zrozumienia.
Inne wersety i tłumaczenia dowolne robia problem w sensie zdania i kontekstu.

Czyli jezeli jedne tlumaczenie Biblii mowi: "pogrzebali" Ainne "pochowali", to nalezy wierzyc temu, ktore mowi "pochowlai", bo tak sie formkowi1 bardziej podoba? A nie lepiej zapoznac sie z kontekstem, badz postudiowac glebiej?

Odnosnie Eliasza i Mojzesza (poza oczywiscie dokladniejszym przeczytaniem Biblii) polecam:
http://lewandowski.apologetyka.info/swi ... owy,66.htm

I tak pokretnie tlumaczac Pismo sw SJ sluza nie Bogu, a komu?

Śr cze 19, 2013 19:58
Cytuj:
A jak z nimi nie przebywał codziennie?
Tylko od czasu do czasu?

Bajdurzysz.
Skoro nie przebywał z Apostołami, ani z Matką czy u przyjaciela Łazarza z Betanii, to międzyczasie zapewne przebywał wśród faryzeuszy, uczonych w Piśmie, albo u rzymian.

Cytuj:
Czyli przypowieśc a nie oczywiste zdarzenie?
Taki [przykład

Taki przykład o losie człowieka po zakończeniu życia doczesnego.

Cytuj:
To zacytuj

Podstawowy argument jaki szermują ŚJ to wers bo Ojciec większy jest ode Mnie (J 14,28).

Śr cze 19, 2013 20:13
Moderator

Podziwiam chętnych do dyskutowania ze Świadkami Jehowy.

Tu nie ma o czym dyskutować (jesli chodzi o temat wątku): w Piśmie świętym nie ma słowa "czyściec", więc czyśćca nie ma.
W Pismie świętym nie ma słowa "semityzm", więc w Piśmie świętym nie ma żadnych semityzmów.
:mrgreen:
Narzędzia egzegetyczne prezentowane przez Świadków Jehowy w ogolności i formka1 w szczególności są nikłe.
Dyskutujesz z jednym Świadkiem Jehowy, jest tak jakbyś dyskutował już ze wszystkimi.

Śr cze 19, 2013 20:39
Zobacz profil WWW

formek1 napisał(a):
Czyli nie wierzysz w ciała zmartwychwstanie. Pięknie.
Wedłu Ciebie Bóg, który stworzył mnie z nicości, nie jest w stanie odtworzyć mojego ciała.
Cytuj:
A kto Ci powiedział że ciało duchowe to ciało niematerialne?! I co to właściwie ma znaczyć "ciało niematerialne"?
Albo ciało, albo niematerialny duch. Nie ma ciał niematerialnych.
Zresztą bezpośredni dowód na materialność ciała które idzie do Nieba już cytowałem - ale powtórzę, by Ci nie umknęło:
Łk 24:36-51 bt "(36) A gdy rozmawiali o tym, On sam stanął pośród nich i rzekł do nich: Pokój wam! (37) Zatrwożonym i wylękłym zdawało się, że widzą ducha. (38) Lecz On rzekł do nich: Czemu jesteście zmieszani i dlaczego wątpliwości budzą się w waszych sercach? (39) Popatrzcie na moje ręce i nogi: to Ja jestem. Dotknijcie Mnie i przekonajcie się: duch nie ma ciała ani kości, jak widzicie, że Ja mam. (40) Przy tych słowach pokazał im swoje ręce i nogi. (41) Lecz gdy oni z radości jeszcze nie wierzyli i pełni byli zdumienia, rzekł do nich: Macie tu coś do jedzenia? (42) Oni podali Mu kawałek pieczonej ryby. (43) Wziął i spożył przy nich. (44) Potem rzekł do nich: To właśnie znaczyły słowa, które mówiłem do was, gdy byłem jeszcze z wami: Musi się wypełnić wszystko, co napisane jest o Mnie w Prawie Mojżesza, u Proroków i w Psalmach. (45) Wtedy oświecił ich umysły, aby rozumieli Pisma, (46) i rzekł do nich: Tak jest napisane: Mesjasz będzie cierpiał i trzeciego dnia zmartwychwstanie; (47) w imię Jego głoszone będzie nawrócenie i odpuszczenie grzechów wszystkim narodom, począwszy od Jeruzalem. (48) Wy jesteście świadkami tego. (49) Oto Ja ześlę na was obietnicę mojego Ojca. Wy zaś pozostańcie w mieście, aż będziecie przyobleczeni w moc z wysoka. (50) Potem wyprowadził ich ku Betanii i podniósłszy ręce, błogosławił ich. (51) A kiedy ich błogosławił, rozstał się z nimi i został uniesiony do nieba."

Jezus specjalnie podkreślił że ma ciało i kości, nawet jadł by udowodnić że nie jest duchem by nikt nie gadał takich bzdur jak Strażnica - ale nie, dla Was ciało uwielbione jest "niematerialne".

Tomasz też nie wierzy. I Jezus nie waha się powiedzieć "Następnie rzekł do Tomasza: Podnieś tutaj swój palec i zobacz moje ręce. Podnieś rękę i włóż w mój bok, i nie bądź niedowiarkiem, lecz wierzącym."/J 20,21)

Cytuj:
Cytuj:

A jakie?! Pożyczył od Łazarza? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Cytuj:
Nie.
Pismo wyraźnie mówi czemu go nie poznawali i jest to zupełnie inny powód:
Łk 24:16 bt "Lecz oczy ich były jakby przesłonięte, tak że Go nie poznali."

Cytuj:
Cytuj:
[To o czym mówił, kiedy powiedział do uczniów:Dotknijcie Mnie i przekonajcie się: duch nie ma ciała ani kości, jak widzicie, że Ja mam.
Kłamał? Żartował?

JW

Jak widzisz "JW" nie wypaliło. Musisz wymyśleć coś innego. O ile Ci Strażnica pozwoli...
Cytuj:
Cytuj:

Biblia mówi że złozył ciało i przelał krew
A nie mówi nic o semityzmie cokokolwiek masz na mysli
Rozkoszny jesteś.
Semityzm to idiom stosowany w mowie Żydów. Czyżbyś nie wiedział że Jezus był Żydem? ;)

Cytuj:
Cytuj:
Bo nie widzę.
Żałosny wybieg.

Aha, teraz "interpretacja tłumaczenia" się nie podoba.
WIęc weź do ręki opracowanie historyczne na temat jak grzebano Żydów w czasach Jezusa. I naprawdę nie kręć, bo to już zrobiło się bardzo żałosne.
Inna rzecz, że nawet wydane przez Strażnicę tłumaczenie też zawiera w tym miejscy słowo "pogrzeb" - sam się złapałeś.

Inne miejsca mówiące o tym ze Jezus został pogrzebany:
Bo ona, wylawszy ten olejek na moje ciało, uczyniła to na mój pogrzeb./Mt 26,12 identycznie jest w Mk 14,8 i J 12,7/
Pogrzebani tedy jesteśmy wraz z nim przez chrzest w śmierć, abyśmy jak Chrystus wskrzeszony został z martwych przez chwałę Ojca, tak i my nowe życie prowadzili./Rz 6,4 podobny motyw jest w Kol 2,12/
Przekazałem wam na początku to, co przejąłem; że Chrystus umarł - zgodnie z Pismem - za nasze grzechy, że został pogrzebany, że zmartwychwstał trzeciego dnia, zgodnie z Pismem;i że ukazał się Kefasowi, a potem Dwunastu (...)/1 Kor 15,3-5/

Cytuj:
Grzebie sie w ziemi .
A więc uważasz że gdyby napisano że Go "pochowano" to by "było niezrozumiałe"? ;)
Pogrzebanie i pochowanie to synonimy.

Cytuj:
Poczekaj, dojdziemy i do Czyśćca - najpierw musimy rozprawić się z bajdami o "ciele niematerialnym" i rzekomej nieświadomości po śmierci.

Zupełnie odleciałeś tu
formek1 napisał(a):

Cytuj:

formek1 napisał(a):

Cytuj:
[/quote]
formek1 napisał(a):
Podasz werset w którym jest mowa o tym że mojżesz zył .
Ile razy mam CI jeszcze wersety podawać?
Cytuj:
Co potem z nim się stało .
czy zydzi go przyjeli rozmawiali z nim gdzie mieszkał.
Nie. Przecież Mojżesz jeszcze nie zmartwychwstał!

Cytuj:
Bo to na co sie powołujesz to wizja , widzenie.
Tia.I Jezus rozmawiał z wizją :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
To było widzenie, a nie wizja. A to zupełnie co innego.

Podsumowując:
  • Twoje (a raczej Strażnicy) interpretacje nie zgadzają się z Biblią
  • Ciągle nie doczekałem się interpretacji która by pasowała do WSZYSTKICH podanych wersetów
  • pytasz o wersety, a gdy Ci je podaje, po prostu udajesz że ich nie ma :roll:

I jeszcze jedno. Przeczytaj to co napisałeś i to co napisałem ja. Jak to jest, ze masz pełną gębę mówienia o "sprawdzaniu w Biblii" a Twoje wypowiedzi niemal w ogóle nie zawierają dowodów biblijnych, gdy tymczasem moja wypowiedź, wg. Ciebie "niebiblijnego" katolika zawiera ich mnóstwo?

Cz cze 20, 2013 0:28

Jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi a propos Twojej wypowiedzi co do ciała Jezusa
Cytuj:
Skoro to było - jak twierdzisz - inne ciało, to co się stało z tym, które było złożone do grobu, skoro po zmartwychwstaniu grób był pusty?

Cz cze 20, 2013 12:41

Barnaba napisał(a):
Cytuj:
Skoro to było - jak twierdzisz - inne ciało, to co się stało z tym, które było złożone do grobu, skoro po zmartwychwstaniu grób był pusty?

Biblia o tym nic nie mówi.

Cz cze 20, 2013 15:05

Alus napisał(a):
[
Tylko od czasu do czasu?
Bajdurzysz.
Skoro nie przebywał z Apostołami, ani z Matką czy u przyjaciela Łazarza z Betanii, to międzyczasie zapewne przebywał wśród faryzeuszy, uczonych w Piśmie, albo u rzymian.

Tego nie wiem więc nie wymyślam.
tak jak nie wiem co robił od 12 do 30 roku swego zycia.
Jęsli o czyms nie ma mowy w Biblii to wszystko co powiesz to wymysł.

Cytuj:
Czyli przypowieśc a nie oczywiste zdarzenie?
Taki [przykład
Taki przykład o losie człowieka po zakończeniu życia doczesnego.

Nie .Ani człowiek nie może rozmawiac z nikim w piekle ani w niebie.
Nie mówiąc juz że ten z piekła nie może rozmawiac z tym w niebie.
No i że kropla wody może ugasić pragnienie .
Więc to dalej tylko przykład

Cytuj:
To zacytuj
Podstawowy argument jaki szermują ŚJ to wers bo Ojciec większy jest ode Mnie (J 14,28).

Zacytuj to o co prosiłem a nie jakies nie związane z tematem wersety.

Cz cze 20, 2013 15:10

formek1 napisał(a):
Barnaba napisał(a):
Cytuj:

Nie mówi że grób był pusty? Oszalałeś?!

Cz cze 20, 2013 16:06
Cytuj:

Nie wiesz i równolegle wiesz, że codziennie przebywał na Ziemi.

Cytuj:

Poznałeś rzeczywistość nieba i piekła, więc wiesz, że Jezus dał nonsensowny przykład.

Cytuj:

Nie muszę cytować waszej Strażnicy - nie jest moją lekturą - aby znać na czym opierają się teorie ŚJ.

Cz cze 20, 2013 16:27

Alus napisał(a):
Nie wiesz i równolegle wiesz, że codziennie przebywał na Ziemi.

Nie równolegle ale po zmartwychwstaniu przez 40 dni był na ziemi.
Bo ....po 40 został uniesiony w górę.

Cytuj:
Poznałeś rzeczywistość nieba i piekła, więc wiesz, że Jezus dał nonsensowny przykład.
tak

Cytuj:
Nie muszę cytować waszej Strażnicy - nie jest moją lekturą - aby znać na czym opierają się teorie ŚJ.

Czyli jak zwykle nie czytałes ale wiesz najlepeij.

Cz cze 20, 2013 20:21

Barnaba napisał(a):
Jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi a propos Twojej wypowiedzi co do ciała Jezusa Tak miał ciało ale nie to które oddal na okup.

To jest właśnie przykład nierozuminia teksu pisanego.Podobno 70 procent ludzi nie rozumie tego co czyta.
Idaelanie to udowodniłeś

Cz cze 20, 2013 20:24
@formek, prośba żebyś zwracał baczniej uwagę na to jak cytujesz. Dwa posty wyżej podajesz wypowiedzi Twoich rozmówców i swoje razem, w jednym cytacie.

Cz cze 20, 2013 20:52

formek1 napisał(a):
Barnaba napisał(a):
Jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi a propos Twojej wypowiedzi co do ciała Jezusa Tak miał ciało ale nie to które oddal na okup.

To jest właśnie przykład nierozuminia teksu pisanego.Podobno 70 procent ludzi nie rozumie tego co czyta.
Idaelanie to udowodniłeś
To raczej ty jesteś niezrozumiany przez to, że mówisz półsłówkami zamiast całymi zdaniami
i to nie inni nie potrafią czytać tekstu pisanego,
tylko ty stosujesz technikę odpowiedzi (z tego co widzę) do jakieś środkowej części zdania,
a potem masz pretensje, że ktoś cię opacznie rozumie, bo myśli że komentujesz całość, czyli to co cytujesz.
Skoro nie odpowiadasz na ostatnią część zdania (tylko jakąś wcześniejszą),
to albo pisz całym zdaniem, albo cytuj tylko tą część wypowiedzi, do której się odnosisz.
Z pewnością komunikacja między tobą a twoimi rozmówcami wyraźnie się poprawi.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz cze 20, 2013 20:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 38  Następna strona