Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 10, 2025 18:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 77  Następna strona
 Atak na Kościół 
Autor Wiadomość

Post Re: Atak na kościół
medieval_man napisał(a):
Pytałeś mnie na podstawie jakich kryteriów oceniam wartość telewizji.
Odpowiedziałem.

Kryteriami całkowicie subiektywnymi i niesprawdzalnymi

Cytuj:
Gdzie piramida Maslowa oparta jest na odczuciach?

Na widzimisię

Cytuj:
Pojęcie "kryterium oceny wartości" jest zupełnie czymś innym niż pojęcie "kryterium popularności", czy "kryterium dostępności", czy "kryterium oglądalności".

To był tylko przykład proszę podać kryteria wartości, które by były obiektywne, mierzalne i ilościowe.
I która telewizja jest "bardziej wartościowa" Kultura, czy Historia?

Cytuj:
"Wartości" są pojęciem niemierzalnym,

Skoro tak, to wszelkie pretensje do KRRIT o to że wybiera te telewizje, zamiast tamtych są całkowicie nieuzasadnione :)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt cze 21, 2013 10:34
Moderator

zefciu napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Odpowiedziałem.
Nie odpowiedziałeś. Czy jeśli ogłoszę "moją misją jest szerzenie patriotyzmu, miłości, uczciwości [tu wpisz dowolne inne wartości uniwersalne]" i będę puszczał gołe baby, to należy mi się kanał na multipleksie? A jeśli nie - to kto oceni że nie?

Ja nie oceniałem gdzieś w próżni, nie oceniałem jakichś urojonych kanałów TV tylko konkretne kanały, które trzymają się swojej misji. Zarówno te, które oceniam (jak i każdy zdroworozsądkowo myślacy czlowiek) wyżej (Kultura, Historia - bo realizują potrzebę wiedzy, poszerzania horyzontów, itd), jak i te, które oceniam niżej (Polo - bo realizują tylko niższe potrzeby)
zefciu napisał(a):

Cytuj:
A na czym jest oparta? Znasz jakieś badania, które by wykazała, że funkcjonuje? Bo nazistom udało się przez przypadek tę tezę obalić. Jedź do Auschwitz i obejrzyj wystawę sztuki obozowej.

Piramida Maslowa wskazuje, ktore potrzeby są "bardziej wartościowe", a które nie.
Wskazuje na hierarchię potrzeb, a nie ma nic wspólnego z uczuciami. I posługując sie taką hierarchią ja wskazuję, które kanały telewizyjne ktore z tych wartości stawiają na pierwszym miejscu.

Pt cze 21, 2013 10:40
Zobacz profil WWW
Moderator

pilaster napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Odpowiedziałem.

Kryteriami całkowicie subiektywnymi i niesprawdzalnymi

Kryteriami sprawdzalnymi w sposób podany przeze mnie wcześniej.
Niech Pilaster pochyli się nad słowem "wartość".
Nigdzie nie napisałem, ze oceniam efektywnośc, wydajność, skuteczność, dochodowośc, popularność.
Oceniam "wartości" aksjologiczne czyli
Cytuj:
powszechnie pożądane w społeczeństwie przedmioty o symbolicznym charakterze oraz powszechnie akceptowane sądy egzystencjonalno-normatywne (orientacje wartościujące).

a nie wartości logiczne, matematyczne, ekonomiczne czy inne....
pilaster napisał(a):

Cytuj:

Na widzimisię

Piramida Maslowa wskazuje obiektywnie na różne wartości hierarchizując je. Przecież nawet dla pilastra wartość (nie ekonomiczna) jaką prezentuje prawda jest wyższa niż wartość (nie ekonomiczna) jaką prezentuje kanapka z szynką?
pilaster napisał(a):

Cytuj:
Pojęcie "kryterium oceny wartości" jest zupełnie czymś innym niż pojęcie "kryterium popularności", czy "kryterium dostępności", czy "kryterium oglądalności".

To był tylko przykład proszę podać kryteria wartości, które by były obiektywne, mierzalne i ilościowe.
I która telewizja jest "bardziej wartościowa" Kultura, czy Historia?

W ujeciu jw. wartości aksjologicznych nie ma takich kryteriów. Co nie znaczy, że nie istnieje hierarchia wartości.
pilaster napisał(a):

Cytuj:
"Wartości" są pojęciem niemierzalnym,

Skoro tak, to wszelkie pretensje do KRRIT o to że wybiera te telewizje, zamiast tamtych są całkowicie nieuzasadnione :)

A czy ja mam gdziekolwiek pretensje do KRRiT? o to, że nie uznaje hierarchii wartości?
Wskazałem tylko, że poziom oglądalności nijak ma się do koncesji.

Pytanie było: O ile wzrośnie (i czy w ogóle) oglądalność jeśli KRRiT dopuści Trwam na multipleks?
Chcialem pokazać, że pomiędzy oglądalnością a poziomem wartości (w hierarchii wartości jakiejkolwiek) nie ma żadnej korelacji.

Pt cze 21, 2013 10:58
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Ja nie oceniałem gdzieś w próżni, nie oceniałem jakichś urojonych kanałów TV tylko konkretne kanały, które trzymają się swojej misji. Zarówno te, które oceniam (jak i każdy zdroworozsądkowo myślacy czlowiek) wyżej (Kultura, Historia - bo realizują potrzebę wiedzy, poszerzania horyzontów, itd), jak i te, które oceniam niżej (Polo - bo realizują tylko niższe potrzeby)
Ale przecież taki kanał jak opisałem, którego "misja" będzie odbiegać od rzeczywistej ramówki można założyć. I będzie wówczas realny.
Cytuj:
Piramida Maslowa wskazuje, ktore potrzeby są "bardziej wartościowe", a które nie.
Wskazuje na hierarchię potrzeb, a nie ma nic wspólnego z uczuciami.
Piramida ta stawia konkretne tezy na temat zachowania ludzi. Tezy bez podparcia w badaniach.
Cytuj:
I posługując sie taką hierarchią ja wskazuję, które kanały telewizyjne ktore z tych wartości stawiają na pierwszym miejscu.
No to jak będzie z tą moją TV?
Cytuj:
Chcialem pokazać, że pomiędzy oglądalnością a poziomem wartości (w hierarchii wartości jakiejkolwiek) nie ma żadnej korelacji.
To dziwne. Bo piszesz wyżej, że wartości są czymś "powszechnie pożądanym". Skoro wartość jest tym, co ludzie pożądają, to sam fakt wysokiej oglądalności jest dowodem, że dana stacja ma wartości na wysokim poziomie.

Pt cze 21, 2013 11:32
Moderator

Podejrzewa, Zefciu, że są to, ot takie rozważania, po to, żeby włos dzielić na czworo, skoro piszesz, że taki kanał jak opisałem, którego "misja" będzie odbiegać od rzeczywistej ramówki można założyć
Ja oceniam rzeczywiście istniejące kanały a nie takie, które można założyć

Zefciu napisał(a):
To dziwne. Bo piszesz wyżej, że wartości są czymś "powszechnie pożądanym". Skoro wartość jest tym, co ludzie pożądają, to sam fakt wysokiej oglądalności jest dowodem, że dana stacja ma wartości na wysokim poziomie.

Powszechnie pożądane i powszechnie akceptowane sądy nie znaczy: powszechnie realizowane.

Już św. Paweł powiedział: Jestem bowiem świadom, że we mnie, to jest w moim ciele, nie mieszka dobro; bo łatwo przychodzi mi chcieć tego, co dobre, ale wykonać - nie. Nie czynię bowiem dobra, którego chcę, ale czynię to zło, którego nie chcę. Jeżeli zaś czynię to, czego nie chcę, już nie ja to czynię, ale grzech, który we mnie mieszka. A zatem stwierdzam w sobie to prawo, że gdy chcę czynić dobro, narzuca mi się zło. Albowiem wewnętrzny człowiek [we mnie] ma upodobanie zgodne z Prawem Bożym. W członkach zaś moich spostrzegam prawo inne, które toczy walkę z prawem mojego umysłu i podbija mnie w niewolę pod prawo grzechu mieszkającego w moich członkach. Rz 7, 18-23

Pt cze 21, 2013 12:09
Zobacz profil WWW
zefciu napisał(a):
Alus napisał(a):
Kto chce to wie, nie piszę o jakichś ukrytych przypadkach.
No i właśnie dlatego nie "ubolewam". Większość ataków na chrześcijaństwo stoi na takim żałosnym poziomie, jak Twój - kiepsko udawana troska i nieumiejętność podania jakiegokolwiek konkretu to Wasze znaki firmowe.

Do "naszych znaków firmowych" możesz zaliczyć papieża Franciszka - Zwracajcie uwagę na to aby kandydaci do biskupstwa byli blisko ludzi, jak ojcowie i bracia, by byli skromni, cierpliwi i pełni miłosierdzia....biskupi muszą kochać ubóstwo, proste i oszczędne życie, muszą wyrzec się osobistych ambicji Biskup nie może mieć psychiki księcia.

Pt cze 21, 2013 12:33
Alus napisał(a):
Do "naszych znaków firmowych" możesz zaliczyć papieża Franciszka
Kolejnym znakiem firmowym jest olbrzymia nadętość i zamiłowanie do porównywania się z osobami sławnymi, świętymi itp...

Pt cze 21, 2013 12:51
zefciu napisał(a):
Alus napisał(a):
Do "naszych znaków firmowych" możesz zaliczyć papieża Franciszka
Kolejnym znakiem firmowym jest olbrzymia nadętość i zamiłowanie do porównywania się z osobami sławnymi, świętymi itp...

Czy wszyscy, którzy cytują papieża Franciszka, bł Jana Pawła Ii to nadęci bufoni....jakaś połowa ludzkości.

Pt cze 21, 2013 13:01
Alus napisał(a):
Czy wszyscy, którzy cytują papieża Franciszka, bł Jana Pawła Ii to nadęci bufoni....jakaś połowa ludzkości.
Nie wszyscy co go cytują. Ale pisanie o sobie, że czyni się podobnie jak on (odnosząc to do wspólnego z antyklerykałami atakowania jakiegoś biskupa) to chyba przesada...

Pt cze 21, 2013 13:04
zefciu napisał(a):
Alus napisał(a):
Nie wszyscy co go cytują. Ale pisanie o sobie, że czyni się podobnie jak on (odnosząc to do wspólnego z antyklerykałami atakowania jakiegoś biskupa) to chyba przesada...

Atakowanie biskupa stanowią bezzasadne insynuacje pod jego adresem.
Ocena stosunku do ludzi, zachowań nie licujących z przekazem ewangelicznym stanowi jedynie konstatację.
Biskup, czy inny duchowny nie jest Bogiem ani obiektem kultu, aby traktować go w kategoriach sacrum, zwłaszcza gdy biskup sam sobie grabi.

Pt cze 21, 2013 13:21
Alus napisał(a):
Atakowanie biskupa stanowią bezzasadne insynuacje pod jego adresem.
Ocena stosunku do ludzi, zachowań nie licujących z przekazem ewangelicznym stanowi jedynie konstatację.
Biskup, czy inny duchowny nie jest Bogiem ani obiektem kultu, aby traktować go w kategoriach sacrum, zwłaszcza gdy biskup sam sobie grabi.
Tak tak, Wasza Świątobliwość. Zupełna racja.

Pt cze 21, 2013 13:29
Rzeczywisty atak na Kościół, po KAI kolej na KUL
http://info.wiara.pl/doc/1605899.Tytul- ... naduzyciem

N cze 23, 2013 8:32

Helenka napisał(a):
Drapke napisał(a):
Ps. Powiedz lepiej Zefciu jak chrześcijanie celebrują Noc Kupały? I dlaczego przywłaszczają sobie to pogańskie święto? :badgrin:

Nie ma takiego święta w chrześcijaństwie, jak Noc Kupały. :P W prawosławiu jest święto Jana Kupały, inaczej Chrzciciel, a w KK po prostu św. Jana Chrzciciela.

25 grudnia przywłaszczony, Noc Kupały przywłaszczona. Macie jakieś własne święta, czy wszystko zaczrpnęliscie od pogan?

N cze 23, 2013 12:48

Helenka napisał(a):
A na marginesie: święto pogańskie nazywa się Sobótka a nie Noc Kupały.

Chiba na Ślunsku? :D
Tak czy siak, chrześcijanie przywłaszczyli sobie to i wiele innych świąt pogańskich. Pogańscy Bogowie muszą zrywać boki... :badgrin:

N cze 23, 2013 13:13

Dlaczego uważasz, że oczywiste daty świąt (przesilenia i równonoce) zostały "przywłaszczone"? Dziesiątki religii ma w te dni święto, bo to oczywiste, a nie dlatego że ściągały.
Inna rzecz że nie widzę niczego złego w zastępowaniu prymitywnych świąt pogańskich przez chrześcijańskie.

N cze 23, 2013 13:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 77  Następna strona