Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 16:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 38  Następna strona
 Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii?
Podsumujmy trochę:
1
Cytuj:
tak ciało duchowe nie fizyczne
Nadal nie odpowiedziałeś:
  • czym różni się "ciało nie fizyczne" od ducha.
  • Twierdzisz że nie ma duszy, a również że Jezus po zmartwychwstaniu miał inne ciało. Nie odpowiedziałeś na pytanie, na jakiej podstawie w takim razie twierdzisz że to był ten sam Jezus, skoro NIC z Niego po zmartwychwstaniu już nie było to samo?
  • Jak się ma powyższe do słowa "zmartwychwstanie"
2
Cytuj:
Zmartwychwstanie ciał jest opisane w Biblii wiec nie wiem o co ci chodzi.
Nigdzie nie napisałem że nie ma zmartwychwstania ciał.
Mówie tylko ze Jezus oddał swoje ciało na okup.
A jak oddał to nie dostał go z powrotem bo wtedy nie ma okupu.
To logika.
Nie mozna zapłacic okupu i zabrac z powrotem swoje pieniądze którymi sie zpałaciło.
Czy to tak trudno pojąć.?
Straszliwy infantylizm myślenia.
Okupem jaki złożył Jezus było Jego życie - w takim i tylko takim znaczeniu Biblia mówi o oddaniu przez Niego swego ciała na okup (w innym miejscu mówi zresztą po prostu o oddaniu Jezusa na okup).
Okupem nie było ileś tam kilogramów mięsa ludzkiego jak sugerujesz.
Ale dobrze, w takim razie pytanie:Komu Jezus złożył tę ofiarę ciała, że już później ciała rzekomo nie miał?

3
Nie odpowiedziałeś jak się ma Twoja teza o rzekomym braku świadomości od śmierci aż do zmartwychwstania w świetle przytoczonych przeze mnie wersetów (biblia cała jest prawdziwa - musisz wiec podać tłumaczenie spełniające WSZYSTKIE wersety. Tymczasem nie odniosłeś się do fragmentów jakie podałem, tylko podałeś inne (w Twoim przekonaniu - "przeciwne"). To nie jest prawidłowa egzegeza, musisz podać wytłumaczenie pasujące do WSZYSTKICH wersetów
Dotyczy to także następujących tematów:
  • Interpretacja słów Jezusa do łotra
  • Uzasadnienie twojej tezy jakoby rzekomo pomiędzy śmiercią z zmartwychwstaniem nie było świadomości
  • Twojego twierdzenia jakoby - wbrew swojemu jasnemu oświadczeniu - Jezus nie posiadał ciała materialnego po zmartwychwstaniu
  • Twojego twierdzenia, jakoby Jezus nie zmartwychwstał w ciele, tylko otrzymał jakieś ciało niematerialne (a z ciałem Jezusa nie wiadomo co się stało) - ergo, że pusty grób to był jakiś cyrk, bo ciało Jezusa nie zmartwychwstało
  • Twojego twierdzenia że aniołowie, którzy twierdzili ze ciała Jezusa nie ma w grobie dlatego że zmartwychwstał kłamali - no bo przecież wg Ciebie Jezus otrzymał nowe ciało
  • Twojej sugestii jakoby Jezus oszukiwał apostołów obawiając się im powiedzieć że nie jest materialny i stwarzajac sobie na chwilę ciało materialne by im zasugerować ze je ma
  • Twojego twierdzenia, jakoby Jezus podawał nonsensowne przypowieści
  • Twojego twierdzenia że Jezus nie wniebowstąpił w ciele materialnym, choć wniebowstąpienie następuje w Ewangelii wg św. Łukasza w jednym ciągu zdarzeniowym z opisem, jak Jezus jadł rybę i twierdził że - w przeciwieństwie do ducha - ma kości i ciało
  • Jezus w widzeniu (nie: "wizji" - niektóre biblie protestanckie piszą nawet o "widzianym zdarzeniu") nie rozmawiał z faktycznym Eliaszem i Mojżeszem, tylko uprawiał zakazane przez Prawo "zwracanie się do umarłych" - czyli zgrzeszył. Jezus rozmawiający ze złudzeniem...
  • Twojego twierdzenia jakoby zmartwychwstanie nie było (wbrew swojej nazwie i wbrew Pismu) wskrzeszeniem ciała tylko zamianą tego ciała na jakieś inne, "niematerialne" ciało (czymkolwiek jest "niematerialne ciało"...) mimo że Pismo mówi wprost że Jezus przemieni nasze ciał poniżone i uczyni podobnym do swego ciała uwielbionego, w NT czytamy że "przywróci do życia wasze śmiertelne ciała" a Stary Testament wprost mówi o tym że nasze ciała wstaną. Zresztą samo znaczenie słowa "zmartwychwstanie" (a-na'sta-sis, znacyz dosłownie "ponowne powstanie" - więc nie ma mowy o zmianie ciał
We wszystkich tych tematach w ciągu minionych paru dni podałem Ci całe tony cytatów biblijnych. Niestety, nie odniosłeś się do nich merytorycznie.

So cze 22, 2013 21:45

widzę formka że coś mu się w jego małej główce ubzdurało i żadna siła argumentacji nie jest w stanie go przekonać że nie ma absolutnie żadnej racji. Nie rozumie podstawowej kwestii. Jezus oddał swoje życie i umarło Jego ziemskie ciało więc do tego momentu formek jeszcze jarzy o co chodzi ale dalej już nie bardzo :) formku drogi Jezus nie udawał nie żywego On naprawdę umarł i w ten sposób jak to opisujesz oddał się na okup. Następnie zmartwychwstał i jego ciało które umarło ożyło czy Tobie tak trudno jest to pojąc?

N cze 23, 2013 0:39

Barnaba napisał(a):
Podsumujmy trochę:
1
tak ciało duchowe nie fizyczne
  • czym różni się "ciało nie fizyczne" od ducha.

Odpowidziełem . Niczym

Cytuj:
  • Twierdzisz że nie ma duszy,

• nieprawda
    Cytuj:
    a również że Jezus po zmartwychwstaniu miał inne ciało. Nie odpowiedziałeś na pytanie, na jakiej podstawie w takim razie twierdzisz że to był ten sam Jezus, skoro NIC z Niego po zmartwychwstaniu już nie było to samo?
  • Jak się ma powyższe do słowa "zmartwychwstanie"

• odpowiedziałem

2
    Cytuj:
    Zmartwychwstanie ciał jest opisane w Biblii wiec nie wiem o co ci chodzi.
    Nigdzie nie napisałem że nie ma zmartwychwstania ciał.
    Mówie tylko ze Jezus oddał swoje ciało na okup.
    A jak oddał to nie dostał go z powrotem bo wtedy nie ma okupu.
    To logika.
    Nie mozna zapłacic okupu i zabrac z powrotem swoje pieniądze którymi sie zpałaciło.
    Czy to tak trudno pojąć.?
    Straszliwy infantylizm myślenia.

Nie.To logika .I praktyka.Nigdy nie słysząłem żeby porywacze oddali pieniądze ktore dostali jako okup.
    Ale zapewne inne filmy opgladasz i gazety czytasz.
    Tam porzywacze po otrzymaniu okupu natychmiast oddaja pieniądze bo to dla nich sprawa honoru.
    Cytuj:
    Okupem jaki złożył Jezus było Jego życie - w takim i tylko takim znaczeniu Biblia mówi o oddaniu przez Niego swego ciała na okup (w innym miejscu mówi zresztą po prostu o oddaniu Jezusa na okup).

Jezus jasno mówi :
    łk 22:(19) Następnie wziął chleb, odmówiwszy dziękczynienie połamał go i podał mówiąc: To jest Ciało moje, które za was będzie wydane: to czyńcie na moją pamiątkę!
    Mk 14:(22) A gdy jedli, wziął chleb, odmówił błogosławieństwo, połamał i dał im mówiąc: Bierzcie, to jest Ciało moje.
    1 pt 1: (18) Wiecie bowiem, że z waszego, odziedziczonego po przodkach, złego postępowania zostaliście wykupieni nie czymś przemijającym, srebrem lub złotem, (19) ale drogocenną krwią Chrystusa, jako baranka niepokalanego i bez zmaz

MOJE CIAŁO bedzie wydane za was i KREW
    A nie moje życie.
    Zresztą znów logika.
    Jezus życie odzyskał wiec okup byłby niewazny gdyby chodziło o zycie.

Cytuj:
    Okupem nie było ileś tam kilogramów mięsa ludzkiego jak sugerujesz.
    Ale dobrze, w takim razie pytanie:Komu Jezus złożył tę ofiarę ciała, że już później ciała rzekomo nie miał?

Ludziom...... jak wyżej czytamy.
    Oddał je za ludzi .
    Cytuj:
    ]Uzasadnienie twojej tezy jakoby rzekomo pomiędzy śmiercią z zmartwychwstaniem nie było świadomości[*]Twojego twierdzenia jakoby - wbrew swojemu jasnemu oświadczeniu - Jezus nie posiadał ciała materialnego po zmartwychwstaniu[*]Twojego twierdzenia, jakoby Jezus nie zmartwychwstał w ciele, tylko otrzymał jakieś ciało niematerialne (a z ciałem Jezusa nie wiadomo co się stało) - ergo, że pusty grób to był jakiś cyrk, bo ciało Jezusa nie zmartwychwstało[*]

A co sie stało z Pawłem?
    A co się stało z Piotrem?
    Jak o czyms nie ma w Biblii to nie wiem co sie stało.
    Cytuj:
    Twojego twierdzenia że aniołowie, którzy twierdzili ze ciała Jezusa nie ma w grobie dlatego że zmartwychwstał kłamali - no bo przecież wg Ciebie Jezus otrzymał nowe ciało

Gdzie tak napisałem?
    Cytuj:
    [*]Twojej sugestii jakoby Jezus oszukiwał apostołów obawiając się im powiedzieć że nie jest materialny i stwarzajac sobie na chwilę ciało materialne by im zasugerować ze je ma[*]

Miał ciało.Miał.Więc jaki problem.
    Cytuj:
    mimo że Pismo mówi wprost że Jezus przemieni nasze ciał poniżone i uczyni podobnym do swego ciała uwielbionego, w NT czytamy że "przywróci do życia wasze śmiertelne ciała" a Stary Testament wprost mówi o tym że nasze ciała wstaną. Zresztą samo znaczenie słowa "zmartwychwstanie" (a-na'sta-sis, znacyz dosłownie "ponowne powstanie" - więc nie ma mowy o zmianie ciał[/list]

Przeciez pisałem o tym .Ze Biblia mówi o zmartwychwstaniui cial.

Nie wymyslaj tego czego nie powiedziałem.

Podsumowując

1 Biblia mówi o zmartwychwstaniu ciał.
    2 Biblia mówi o oddaniu ciała Jezusa i krwi na okup za ludzi.
    3 Biblia mówi że ciała(fizyczne) nie mogą żyć w niebie
    4 Biblia mówi o zmartwychwstaniu Jezusa
    5 Biblia mówi że uczniowie nie mogli poznać Jezusa i dopiero po jego mowie lub zachowaniou go poznawali.
    6 Biblia mówi że Jezus po zmartwychwstaniu jeszcze 40 dni był na ziemi a nie w niebie.
    7 Biblia mówi że nikt nie wstapił do nieba oprócz Jezusa.(przynajmniej do tego czasu do którego Jezus mówił te słowa)
    8 Biblia mówi że żaden człowiek nie widział Boga.

W to wierze bo to jest w Biblii.
    Reszta to wymysły ,tłumaczenia, prostowania świńskiego ogona i robienie z koła kwadratu.
    Niestety jak mówi tez Bibliia.
    nie wsyzscy sa w stanie zrozumieć słowa z Biblii tak jak nie wszyscy potrafią logicznie myslec, czy grać w aszachy.
    Nic na to nie poradzę że proste sprawy są dla wielu zbyt skomplkowane.
    Jeden z matematyki dostawał w szkole lufe a drugi był "orłem".
    Dlaczego ? Nie wiem. Tak to juz jest .
    Jak mówi Biblia.
    Poznacie prawde i prawda was wyzwoli.
    ja i tak jestem w lepszej sytuacji od wielu ludzi.
    Większosc religii mówi że jak będę dobry to mnie Bóg wybawi.Więc nawet jak się mylę to będę wybawiony. Bo jestem dobry.
    Niestety według tego co mówi Biblia nbie wszyscy dobrzy ludzie bedą wybawieni.
    Więc wole robić to co mówi Biblia bo wtedy po ludzku mam pewność że wybawienie mnie dosięgnie.
    Taki ludzki egoizm.

N cze 23, 2013 7:20

Tariel napisał(a):
    widzę formka że coś mu się w jego małej główce ubzdurało i żadna siła argumentacji nie jest w stanie go przekonać że nie ma absolutnie żadnej racji. Nie rozumie podstawowej kwestii. Jezus oddał swoje życie i umarło Jego ziemskie ciało więc do tego momentu formek jeszcze jarzy o co chodzi ale dalej już nie bardzo :) formku drogi Jezus nie udawał nie żywego On naprawdę umarł i w ten sposób jak to opisujesz oddał się na okup. Następnie zmartwychwstał i jego ciało które umarło ożyło czy Tobie tak trudno jest to pojąc?

Ciało nie mogło ożyć poniewaz je ODDAŁ na okuop.
    czy to tak trudno pojąć.
    Okupu nie mozna odebrac spowrotem.
    Bo wtedy jest nieważny.
    A Jezus oddał ciało i krew na okup a nie życie.
    Jezus jasno mówi :
    łk 22:(19) Następnie wziął chleb, odmówiwszy dziękczynienie połamał go i podał mówiąc: To jest Ciało moje, które za was będzie wydane: to czyńcie na moją pamiątkę!
    Mk 14:(22) A gdy jedli, wziął chleb, odmówił błogosławieństwo, połamał i dał im mówiąc: Bierzcie, to jest Ciało moje.
    1 pt 1: (18) Wiecie bowiem, że z waszego, odziedziczonego po przodkach, złego postępowania zostaliście wykupieni nie czymś przemijającym, srebrem lub złotem, (19) ale drogocenną krwią Chrystusa, jako baranka niepokalanego i bez zmaz

MOJE CIAŁO bedzie wydane za was i KREW.

Życie odzyskał wiec zycie nie mogło byc okupem. Bo wtedy nie byłobu okupu .
    Ale ze nie odzyskał ciała wiec ciało mogło byc okupem.'

Mój znajomy jak mu ukradli samochód musiał zpałcic złodziejom 6000 złotych .
    jak zapłacił oddali mu samochód.Myslisz ze złodzieje mu oddali pieniądze?
    Tak czy nie .?
    Odpowiedz.

N cze 23, 2013 7:24
    Cytuj:
    Ciało nie mogło ożyć poniewaz je ODDAŁ na okuop.

I duch pałaszował ryby i chleb.

Cytuj:
    Okupu nie mozna odebrac spowrotem.
    Bo wtedy jest nieważny.
    A Jezus oddał ciało i krew na okup a nie życie.

Komu ten okup dawał?......okrutny Bóg potrzebował okupu, czy może zaspokoił żądanie szatana? :o

Cytuj:
    MOJE CIAŁO bedzie wydane za was i KREW.

Jam się po to narodził i po to przyszedłem na świat, aby dać świadectwo prawdzie - świadectwo miłości Boga, który dla swego stworzenia gotów jest ponieść śmierć męczeńska.

Cytuj:
    Tak czy nie .?
    Odpowiedz.

No tak, skoro Jezus nie jest Bogiem musiał, podobnie jak sąsiad, zapłacić okup.

N cze 23, 2013 8:44

Alus napisał(a):
    [
    Tak czy nie .?
    Odpowiedz.
    No tak, skoro Jezus nie jest Bogiem musiał, podobnie jak sąsiad, zapłacić okup.

I wszystko sie łączy w logiczną całość.

N cze 23, 2013 10:23

Ponieważ długi tekst wymiany ułatwia formkowi wykręcanie się od odpowiedzi (ja się przykładam, wynajduję cytaty biblijne, które formek całkowicie pomija ukrywając to w dłuższym tekście), więc zajmę się po kolei poszczególnymi kwestiami które można opisać w stosunkowo krótkim tekście. Ułatwi to nam też podsumowanie stanowisk i sporządzenie ewentualnej listy rozbieżności. Skończę z jedną, przejdę do następnej. Za schemat przyjmę mój ostatni mail, zawierający podsumowanie dyskusji i odpowiedzi, jakie na niego udzielił formek.Dziś kwestia pierwsza:
    1a - "ciało nie fizyczne" i duch
    formek1 napisał(a):
    Barnaba napisał(a):
    czym różni się "ciało nie fizyczne" od ducha.
    Odpowidziełem . Niczym
    Czyli "ciało nie fizyczne" to Twoim zdaniem po prostu duch.
    Kilkukrotnie przytaczałem tu fragment:
    Łk 24:36-51 bt "(36) A gdy rozmawiali o tym, On sam stanął pośród nich i rzekł do nich: Pokój wam! (37) Zatrwożonym i wylękłym zdawało się, że widzą ducha. (38) Lecz On rzekł do nich: Czemu jesteście zmieszani i dlaczego wątpliwości budzą się w waszych sercach? (39) Popatrzcie na moje ręce i nogi: to Ja jestem. Dotknijcie Mnie i przekonajcie się: duch nie ma ciała ani kości, jak widzicie, że Ja mam. (40) Przy tych słowach pokazał im swoje ręce i nogi. (41) Lecz gdy oni z radości jeszcze nie wierzyli i pełni byli zdumienia, rzekł do nich: Macie tu coś do jedzenia? (42) Oni podali Mu kawałek pieczonej ryby. (43) Wziął i spożył przy nich. (44) Potem rzekł do nich: To właśnie znaczyły słowa, które mówiłem do was, gdy byłem jeszcze z wami: Musi się wypełnić wszystko, co napisane jest o Mnie w Prawie Mojżesza, u Proroków i w Psalmach. (45) Wtedy oświecił ich umysły, aby rozumieli Pisma, (46) i rzekł do nich: Tak jest napisane: Mesjasz będzie cierpiał i trzeciego dnia zmartwychwstanie; (47) w imię Jego głoszone będzie nawrócenie i odpuszczenie grzechów wszystkim narodom, począwszy od Jeruzalem. (48) Wy jesteście świadkami tego. (49) Oto Ja ześlę na was obietnicę mojego Ojca. Wy zaś pozostańcie w mieście, aż będziecie przyobleczeni w moc z wysoka. (50) Potem wyprowadził ich ku Betanii i podniósłszy ręce, błogosławił ich. (51) A kiedy ich błogosławił, rozstał się z nimi i został uniesiony do nieba."

Jezus w tym fragmencie wprost i kilkukrotnie zaprzecza jakoby nie miał ciała materialnego (patrz wyróżnione wyrażenia w przytoczonym cytacie powyżej).

Tłumaczenie jakoby Jezus "na chwilę" stwarzał sobie ciało przy apostołach negują następujące fakty:
    • fakt, że ewangelista wyraźnie napisał iż apostołom zdawało się, że widzą ducha. Tu już nie mówimy o tym co apostołom się wydawało lub co myśleli - tu Ewangelia wprost mówi, że Jezus nie był duchem, lecz tylko się tak uczniom zdawało
    • Oznaczałoby to, że Jezus świadomie oszukuje apostołów - i to nie pytany

Moje pytanie: co Jezus musiałby jeszcze powiedzieć, by udało Mu się przekonać ("[b] Dotknijcie Mnie i przekonajcie się: duch nie ma ciała ani kości, jak widzicie, że Ja mam")nie tylko Apostołów, ale i Ciebie?[/b] Musiałbyś dotknąć, jak niewierny Tomasz?

N cze 23, 2013 11:35

Barnaba napisał(a):
    P

Jezus w tym fragmencie wprost i kilkukrotnie zaprzecza jakoby nie miał ciała materialnego (patrz wyróżnione wyrażenia w przytoczonym cytacie powyżej).

Tłumaczenie jakoby Jezus "na chwilę" stwarzał sobie ciało przy apostołach negują następujące fakty:
    • fakt, że ewangelista wyraźnie napisał iż apostołom zdawało się, że widzą ducha. Tu już nie mówimy o tym co apostołom się wydawało lub co myśleli - tu Ewangelia wprost mówi, że Jezus nie był duchem, lecz tylko się tak uczniom zdawało

Nie wiem czy na chwile czy na dłużej materializował się.
    Jezus nie był duchem kiedy z nimi rozmmawiał .
    Koniec wyjasnień .
    Więc nikogo nie oszukiwał.

Cytuj:
    Moje pytanie: co Jezus musiałby jeszcze powiedzieć, by udało Mu się przekonać ("[b] Dotknijcie Mnie i przekonajcie się: duch nie ma ciała ani kości, jak widzicie, że Ja mam")nie tylko Apostołów, ale i Ciebie?[/b] Musiałbyś dotknąć, jak niewierny Tomasz?

Nie .
    Ja wierze że Jezus miał wtedy ciało.

N cze 23, 2013 15:05
    formek1 napisał(a):
    Barnaba napisał(a):
    P

Koniec wyjasnień .

Cytuj:

Nie .
    Ja wierze że Jezus miał wtedy ciało.

Widze, ze uparles sie, ze Pan Bog musi postepowac tak, jak ludzie i dlatego przemienienie ludzkiego ciala po smierci w cialo niesmiertelne/ duchowe/zmartwychwstale jest dla ciebie nie do przyjecia.
    A zmartwychwstanie Jezusa jest dla ciebie tylko pustym slowem. W konkretne zmartwychwstanie po prostu nie wierzysz. A jakze jestes godny politowania (to nie ja, to sw Pawel).

Jezus oddal swoje ZYCIE za nas i to ZYCIE wraz z cialem odzyskal od Ojca.
    Czy uwazasz, ze Piotr klamal (a z nim Pismo sw?)
    Cytuj:
    22 Mężowie izraelscy, słuchajcie tego, co mówię: Jezusa Nazarejczyka, Męża, którego posłannictwo Bóg potwierdził wam niezwykłymi czynami, cudami i znakami, jakich Bóg przez Niego dokonał wśród was, o czym sami wiecie, tego Męża, który z woli postanowienia i przewidzenia Bożego został wydany, przybiliście rękami bezbożnych do krzyża i zabiliście. Lecz Bóg wskrzesił Go, zerwawszy więzy śmierci, gdyż niemożliwe było, aby ona panowała nad Nim, bo Dawid mówił o Nim:
    25 6 Miałem Pana zawsze przed oczami,
    gdyż stoi po mojej prawicy,
    abym się nie zachwiał.
    26 Dlatego ucieszyło się moje serce
    i rozradował się mój język,
    także i moje ciało spoczywać będzie w nadziei,
    27 że nie zostawisz duszy mojej w Otchłani
    ani nie dasz Świętemu Twemu ulec skażeniu.
    28 Dałeś mi poznać drogi życia
    i napełnisz mnie radością
    przed obliczem Twoim.
    29 Bracia, wolno powiedzieć do was otwarcie, że patriarcha Dawid umarł i został pochowany w grobie, który znajduje się u nas aż po dzień dzisiejszy. 30 Więc jako prorok, który wiedział, że Bóg przysiągł mu uroczyście, iż jego Potomek zasiądzie na jego tronie, 31 widział przyszłość i przepowiedział zmartwychwstanie Mesjasza, że ani nie pozostanie w Otchłani, ani ciało Jego nie ulegnie rozkładowi.
    32 Tego właśnie Jezusa wskrzesił Bóg, a my wszyscy jesteśmy tego świadkami. 33 Wyniesiony na prawicę Boga, otrzymał od Ojca obietnicę Ducha Świętego i zesłał Go, 34 jak to sami widzicie i słyszycie. Bo Dawid nie wstąpił do nieba, a jednak powiada8:
    Rzekł Pan do Pana mego:
    Siądź po prawicy mojej,
    35 aż położę nieprzyjaciół Twoich
    podnóżkiem stóp Twoich.
    36 Niech więc cały dom Izraela wie z niewzruszoną pewnością, że tego Jezusa, którego wyście ukrzyżowali, uczynił Bóg i Panem, i Mesjaszem». Dz 2,22-36

On nie wymysla ja SJ 2000 lat pozniej, jakiegos "zastepczego ciala", omamow i oszustw. Mowi jasno i prosto: Jego cialo nie uleglo rozkladowi i Jezus Chrystus zostal wskrzeszony, czyli Jego cialo zostalo ozywione. Ale bylo juz przemienione tak, ze nie bylo dla niego przeszkod fizycznych.
    Piotr mowi jasno: my jestesmy tego swiadkami.

Ty uwazasz, ze on klamie.

N cze 23, 2013 15:22

formek1 napisał(a):
    Barnaba napisał(a):
    P

Koniec wyjasnień .
    Nie ma żadnych przesłanek by sądzić że był kiedykolwiek indziej. Czysty wymysł.
    OK, zostawmy ocenę wiarygodności tego , ze Jezus robił cyrk na chwilę stwarzając sobie ciało żeby uczniowie nie wiedzieli że tak naprawdę jest tylko duchem czytającym wątek :)
    Nie będę dalej się w tym temacie na Tobie znęcał - Kael zrobił to już dostatecznie :) - a sprawa myslę że jest dla większości forumowiczów jasna.

Przechodzimy do następnego tematu cząstkowego:
    Podtemat 1B - dusza
    Cytuj:
    Cytuj:
    Twierdzisz że nie ma duszy,
    nieprawda
    OK, powinienem napisać "twierdzisz że nie ma duszy nieśmiertelnej". teraz się zgadza?

N cze 23, 2013 15:58

Barnaba napisał(a):

Podtemat 1B - dusza
    nieprawdaOK, powinienem napisać "twierdzisz że nie ma duszy nieśmiertelnej". teraz się zgadza?

Tak mówi Biblia.

N cze 23, 2013 19:28
    Taaak? A gdzie, jesli mozna zapytac?

Biblia "mowi" tez: "Nie ma Boga".
    Wiedziales o tym?

N cze 23, 2013 19:35

Kael napisał(a):
    [
    Widze, ze uparles sie, ze Pan Bog musi postepowac tak, jak ludzie i dlatego przemienienie ludzkiego ciala po smierci w cialo niesmiertelne/ duchowe/zmartwychwstale jest dla ciebie nie do przyjecia.

Nieprawda.
    Nigdzie tak nie twierdziłe.
    Biblia własnie o tym mówi że po smierci ciało fizczne ziemskie za sprawa boga ulega przemienieniu w ciało duchowe .
    Cytuj:
    A zmartwychwstanie Jezusa jest dla ciebie tylko pustym slowem. W konkretne zmartwychwstanie po prostu nie wierzysz. A jakze jestes godny politowania (to nie ja, to sw Pawel).

Nieprawda .Wymyslasz.
    Oto mój tekst.
    Podsumowując

1 Biblia mówi o zmartwychwstaniu ciał.
    2 Biblia mówi o oddaniu ciała Jezusa i krwi na okup za ludzi.
    3 Biblia mówi że ciała(fizyczne) nie mogą żyć w niebie
    5 Biblia mówi że uczniowie nie mogli poznać Jezusa i dopiero po jego mowie lub zachowaniou go poznawali.
    6 Biblia mówi że Jezus po zmartwychwstaniu jeszcze 40 dni był na ziemi a nie w niebie.
    7 Biblia mówi że nikt nie wstapił do nieba oprócz Jezusa.(przynajmniej do tego czasu do którego Jezus mówił te słowa)
    8 Biblia mówi że żaden człowiek nie widział Boga.

W to wierze bo to jest w Biblii.

Cytuj:
    Jezus oddal swoje ZYCIE za nas i to ZYCIE wraz z cialem odzyskal od Ojca.

Ale Jezus mówi że oddał swoje ciało na okup.
    Komu mam wierzyć? Jemu czy tobie?

Cytuj:
    Czy uwazasz, ze Piotr klamal (a z nim Pismo sw?)
    Cytuj:
    22 Mężowie izraelscy, słuchajcie tego, co mówię: Jezusa Nazarejczyka, Męża, którego posłannictwo Bóg potwierdził wam niezwykłymi czynami, cudami i znakami, jakich Bóg przez Niego dokonał wśród was, o czym sami wiecie, tego Męża, który z woli postanowienia i przewidzenia Bożego został wydany, przybiliście rękami bezbożnych do krzyża i zabiliście. Lecz Bóg wskrzesił Go, zerwawszy więzy śmierci, gdyż niemożliwe było, aby ona panowała nad Nim, bo Dawid mówił o Nim:
    25 6 Miałem Pana zawsze przed oczami,
    gdyż stoi po mojej prawicy,
    abym się nie zachwiał.
    26 Dlatego ucieszyło się moje serce
    i rozradował się mój język,
    także i moje ciało spoczywać będzie w nadziei,
    27 że nie zostawisz duszy mojej w Otchłani
    ani nie dasz Świętemu Twemu ulec skażeniu.
    28 Dałeś mi poznać drogi życia
    i napełnisz mnie radością
    przed obliczem Twoim.
    29 Bracia, wolno powiedzieć do was otwarcie, że patriarcha Dawid umarł i został pochowany w grobie, który znajduje się u nas aż po dzień dzisiejszy. 30 Więc jako prorok, który wiedział, że Bóg przysiągł mu uroczyście, iż jego Potomek zasiądzie na jego tronie, 31 widział przyszłość i przepowiedział zmartwychwstanie Mesjasza, że ani nie pozostanie w Otchłani, ani ciało Jego nie ulegnie rozkładowi.
    32 Tego właśnie Jezusa wskrzesił Bóg, a my wszyscy jesteśmy tego świadkami. 33 Wyniesiony na prawicę Boga, otrzymał od Ojca obietnicę Ducha Świętego i zesłał Go, 34 jak to sami widzicie i słyszycie. Bo Dawid nie wstąpił do nieba, a jednak powiada8:
    Rzekł Pan do Pana mego:
    Siądź po prawicy mojej,
    35 aż położę nieprzyjaciół Twoich
    podnóżkiem stóp Twoich.
    36 Niech więc cały dom Izraela wie z niewzruszoną pewnością, że tego Jezusa, którego wyście ukrzyżowali, uczynił Bóg i Panem, i Mesjaszem». Dz 2,22-36

punkt 4 moich wyjasnień powyżej przeczy takiemu twierdzeniu.
    Przypominam.

Cytuj:
    On nie wymysla ja SJ 2000 lat pozniej, jakiegos "zastepczego ciala", omamow i oszustw. Mowi jasno i prosto: Jego cialo nie uleglo rozkladowi i Jezus Chrystus zostal wskrzeszony, czyli Jego cialo zostalo ozywione. Ale bylo juz przemienione tak, ze nie bylo dla niego przeszkod fizycznych.
    Piotr mowi jasno: my jestesmy tego swiadkami.

Ty uwazasz, ze on klamie.

Nie uwazam że on kłamie.
    Nigdzie nie napisałem że ciało Jezusa uległo rozkładowi.

N cze 23, 2013 19:36

Kael napisał(a):
    Taaak? A gdzie, jesli mozna zapytac?

Biblia "mowi" tez: "Nie ma Boga".
    Wiedziales o tym?

(20) niech wie, że kto nawrócił grzesznika z jego błędnej drogi, wybawi duszę jego od śmierci i zakryje liczne grzechy.

(List Jakuba 5:1-20, Biblia Tysiąclecia)

Jak widać dusza może umrzeć.

N cze 23, 2013 19:39

formek1 napisał(a):
    Barnaba napisał(a):

Podtemat 1B - dusza
    nieprawdaOK, powinienem napisać "twierdzisz że nie ma duszy nieśmiertelnej". teraz się zgadza?

Tak mówi Biblia.
    .
    primo
    Formku, skup się trochę i dyskutuj porządnie.
    Kogo przekonasz stwierdzając gołosłownie "Tak mówi Biblia"?
    Jesli twierdzisz że tak mówi - podaj cytaty gdzie tak mówi - księga, rozdział, wersety - a zbadamy co mówi i o czym (jak pewnie wiesz słowo "dusza" jest w Biblii używane w co najmniej 3 znaczeniach).

secundo
    Wypadałoby - skoro definiujesz duszę inaczej niż praktycznie całe chrześcijaństwo od czasów Jezusa - podać jakąś definicję "duszy".

tertio
    Pamiętaj, że przedstawiając jakiś pogląd nie wystarczy że uzasadnisz go (w swoim mniemaniu) wersetami jakie podasz - - musisz także udowodnić że nie jest sprzeczny ze wszystkimi innymi wersetami jakie zostaną podane na ten temat. Na przykład swoje stwierdzenie o rzekomej nieomylności duszy musiałbyś uzgodnić z wieloma fragmentami, które mu przeczą, choćby:
    • z przypowieścią o Łazarzu i Bogaczu Łk 16:19-31
    • relacją z rozmowy Jezusa z Eliaszem i Mojżeszem Mt 17:1-8
    • z tekstem "Ja jestem Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba? Bóg nie jest [Bogiem] umarłych, lecz żywych." /Mt 22,32/
    • tekstem "Nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, lecz duszy zabić nie mogą. Bójcie się raczej Tego, który duszę i ciało może zatracić w piekle" Mt 10:28
    • "Błogosławieni, którzy w Panu umierają już teraz. Zaiste, mówi Duch, niech odpoczną od swoich mozołów, bo idą wraz z nimi ich czyny" Ap 14:13
    • fragmentem 1Sm 28:7-20
    • z tekstem "(22) Wy natomiast przyszliście do góry Syjon, do miasta Boga żywego - Jeruzalem niebieskiego, do niezliczonej liczby aniołów, na uroczyste zgromadzenie, (23) i do Kościoła pierworodnych, którzy są zapisani w niebiosach, do Boga, który sądzi wszystkich, do duchów [ludzi] sprawiedliwych, którzy już doszli do celu, (24) do Pośrednika Nowego Testamentu - Jezusa, do pokropienia krwią, która przemawia mocniej niż [krew] Abla." /Hbr 12:22-24/
    • fragmentem "Mamy jednak nadzieję... i chcielibyśmy raczej opuścić nasze ciało i stanąć w obliczu Pana." /2Kor 5:1-8/
    • tekstem „A dusze sprawiedliwych są w ręku Boga i nie dosięgnie ich męka. Zdało się oczom głupich, że pomarli, zejście ich poczytano za nieszczęście i odejście od nas za unicestwienie, a oni trwają w pokoju.”/Mdr 3,1-2/
    • tekstem „Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju.” / Łk 23,43/
    • przekonaniem Pawła że jak umrze, będzie szybciej z Bogiem: „Dla mnie bowiem żyć - to Chrystus, a umrzeć - to zysk.
      Jeśli bowiem żyć w ciele - to dla mnie owocna praca, co mam wybrać? Nie umiem powiedzieć.
      Z dwóch stron doznaję nalegania: pragnę odejść, a być z Chrystusem, bo to o wiele lepsze, pozostawać zaś w ciele - to bardziej dla was konieczne.”
      /Flp 1,21-24/

quarto
    Czeka CIę trudne zadanie, gdyż chrześcijanie od początku wierzyli w nieśmiertelność duszy (cytaty z pierwszych wieków chrześcijaństwa mogę Ci podac na żądanie).
    Jak to jest, że Ci, którzy słuchali Jezusa, a potem Ci, co słuchali apostołów "nie wiedzieli" tego, co - jak twierdzisz - wiesz Ty?
    Czy to nie pycha po 2000 lat, korzystając wyłącznie z relacji w języku, którego nie znasz, napisanej w kulturze w której nie żyjesz przeczyć tym, którzy słuchali bezpośrednio Jezusa lub apostołów?

N cze 23, 2013 23:20
    Odpowiedz w wątku   [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 38  Następna strona