Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 23:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 84  Następna strona
 Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Kael napisał(a):
Zapomnij! Mnie na takie numery nie nabierzesz, za duzo mam z wami do czynienia. Teraz kolej na ciebie i na twoja odpowiedz na moje pytanie.

Na jakie numery? Z nami nie masz do czynienia . Tylko ze mną
A ja po prostu pytam. Bo cos twierdzisz bez żadnego uzasadnienia.

Wt cze 25, 2013 20:47
Ja odpowiadam na twoje pytanie, to badz uprzejmy odpowiedziec na moje. Co ci zalezy?
Uzasadniac bedziemy pozniej.

Śr cze 26, 2013 9:16

Kael napisał(a):
Ja odpowiadam na twoje pytanie, to badz uprzejmy odpowiedziec na moje. Co ci zalezy?
Uzasadniac bedziemy pozniej.

Na co mam odpowiedzieć?

Śr cze 26, 2013 14:27
Kael napisał(a):

A teraz odpowiedz na moje pytanie: kim jest wedlug ciebie Slowo z prologu Ewangeli sw Jana?

Śr cze 26, 2013 14:57

Kael napisał(a):

A teraz odpowiedz na moje pytanie: kim jest wedlug ciebie Slowo z prologu Ewangeli sw Jana?
[

Pierwszym stworzeniem bożym.

No i wracamy do pytania.
Skad takie przypuszczenie że Słowo to Jezus Chrystus? Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Śr cze 26, 2013 16:23
Pierwszym stworzeniem Bozym?
Ty w ogole ten tekst przeczytales?

Cytuj:
Na początku było Słowo,
a Słowo było u Boga,
i Bogiem było Słowo.
2 Ono było na początku u Boga.
3 Wszystko przez Nie się stało,
a bez Niego nic się nie stało,
co się stało.
4 W Nim było życie,
a życie było światłością ludzi,

5 a światłość w ciemności świeci
i ciemność jej nie ogarnęła.

Czyli jakies stworzenie (jeszcze nie wiadomo kto, bo formek1 nie uwaza, ze moglby to byc Jezus Chrystus) bylo Bogiem, Jednorodzonym Synem i bylo w nim zycie, ktore jest swiatloscia ludzi.
Ciekawe jak stworzenie moze byc Bogiem.

Cytuj:
10 Na świecie było [Słowo],
a świat stał się przez Nie,
lecz świat6 Go nie poznał.
11 Przyszło do swojej własności,
a swoi Go nie przyjęli.

Powiedzmy, ze nie wiadomo kto przyszedl do swojej wlasnosci i trzeba zgadywac.

Cytuj:
12 Wszystkim tym jednak, którzy Je przyjęli,
dało moc, aby się stali dziećmi Bożymi7,
tym, którzy wierzą w imię Jego -

Tu zagadka jakby sie przejasniala: kto dal ludziom moc, aby sie stali dziecmi Bozymi?

Cytuj:
14 A Słowo stało się ciałem
i zamieszkało wśród nas.
I oglądaliśmy Jego chwałę,
chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca,
pełen łaski i prawdy.

Cieplej, cieplej: Slowo stalo sie cialem i zamieszkalo wsrod nas: stalo sie czlowiekiem, jak my.
Cytuj:
15 Jan daje o Nim świadectwo i głośno woła w słowach: «Ten był, o którym powiedziałem: Ten, który po mnie idzie, przewyższył mnie godnością, gdyż był wcześniej ode mnie». 16 Z Jego pełności wszyscyśmy otrzymali - łaskę po łasce. 17 Podczas gdy Prawo zostało nadane przez Mojżesza, łaska i prawda przyszły przez Jezusa Chrystusa. 18 Boga nikt nigdy nie widział, Ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, [o Nim] pouczył.

A tu prosze: czarno na bialym o Kim ten caly tekst byl

Śr cze 26, 2013 17:15

Kael napisał(a):
Cieplej, cieplej: Slowo stalo sie cialem i zamieszkalo wsrod nas: stalo sie czlowiekiem, jak my.
Cytuj:
15 Jan daje o Nim świadectwo i głośno woła w słowach: «Ten był, o którym powiedziałem: Ten, który po mnie idzie, przewyższył mnie godnością, gdyż był wcześniej ode mnie». 16 Z Jego pełności wszyscyśmy otrzymali - łaskę po łasce. 17 Podczas gdy Prawo zostało nadane przez Mojżesza, łaska i prawda przyszły przez Jezusa Chrystusa. 18 Boga nikt nigdy nie widział, Ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, [o Nim] pouczył.

A tu prosze: czarno na bialym o Kim ten caly tekst byl

Rozumiem zatem że:
1 Słowo to Imię?
2 Bóg został "zrodzony" ? Czyli miał początek?
3 A jako że Boga nikt nie widział Jezus nie jest bogiem?

No i jeszcze jedno
na poczatku było Słowo .
A Bóg nie ma poczatku.

Śr cze 26, 2013 18:57

Tu jest taki zwyczaj że jak coś piszemy to dajemy przy okazjii na to cytat potwierdzający że właśnie tak BIBLIA MÓWI . formek1 napisał : " A BÓG nie ma początku . " Który cytat masz na myśli ?

Śr cze 26, 2013 20:40

aspherus napisał(a):
Tu jest taki zwyczaj że jak coś piszemy to dajemy przy okazjii na to cytat potwierdzający że właśnie tak BIBLIA MÓWI . formek1 napisał : " A BÓG nie ma początku . " Który cytat masz na myśli ?

Ok moja wina .
Nie pamietam wersetu że Bóg nie ma pocżatku.
Czyli rozumiem że Bóg miał początek?

Śr cze 26, 2013 21:29

Mam wolną chwilę, więc tylko się wtrącę:
Cytuj:
1 Słowo to Imię?
Nie, funkcja Jezusa na Ziemi. Słowo w ówczesnej dyplomacji oznaczało pełnomocnika z nieograniczonymi kompetencjami. Przyjęcie SŁowa oznaczało przyjęcie króla. Nie inaczej było z Jezusam i Ewangelią (kilkukrotna wzmianka w rozdziale 8 i 11 Dziejów)
Charakterystyczny jest też prolog Łukasza Łk 1:2 bt "tak jak nam je przekazali ci, którzy od początku byli naocznymi świadkami i sługami słowa."
Cytuj:
2 Bóg został "zrodzony" ? Czyli miał początek?
Nie. Słowo "zrodzony" określa NATURĘ Jezusa. Kot rodzi kota, tygrys tygrysa. człowiek człowieka, a Bóg - Boga. Tylko Bóg może "zrodzić" Boga.
Cytuj:
3 A jako że Boga nikt nie widział Jezus nie jest bogiem?

J 14:8-9 bt "(8) Rzekł do Niego Filip: Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy. (9) Odpowiedział mu Jezus: Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie widzi, widzi także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: Pokaż nam Ojca?"
Cytuj:
na poczatku było Słowo .
A Bóg nie ma poczatku.
Pała z logiki. Zdanie "na początku było X" wcale nie znaczy że "X miało początek".

Kim jest Słowo?
J 1:14 bt "A Słowo stało się ciałem i zamieszkało wśród nas. I oglądaliśmy Jego chwałę, chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca, pełen łaski i prawdy."

Ap 19:11-16 bt "(11) Potem ujrzałem niebo otwarte: a oto biały koń, a Ten, co na nim siedzi, zwany Wiernym i Prawdziwym, oto sprawiedliwie sądzi i walczy. (12) Oczy Jego jak płomień ognia, a na Jego głowie wiele diademów. Ma wypisane imię, którego nikt nie zna prócz Niego. (13) Odziany jest w szatę we krwi skąpaną, a nazwano Go imieniem Słowo Boga. (14) A wojska, które są w niebie, towarzyszyły Mu na białych koniach - wszyscy odziani w biały, czysty bisior. (15) A z Jego ust wychodzi ostry miecz, by nim uderzyć narody: On będzie je pasał rózgą żelazną i On udeptuje tłocznię wina zapalczywości gniewu Boga wszechmogącego. (16) A na szacie i na biodrze swym ma wypisane imię: KRÓL KRÓLÓW I PAN PANÓW."

Rózga żelazna to oczywiście aluzja do Psalmu mesjańskiego Ps 2:7-9 bt "(7) Ogłoszę postanowienie Pana. Powiedział do mnie: Tyś Synem moim, Ja Ciebie dziś zrodziłem. (8) Żądaj ode Mnie, a dam Ci narody w dziedzictwo i w Twoje posiadanie krańce ziemi. (9) Żelazną rózgą będziesz nimi rządzić i jak naczynie garncarza ich pokruszysz."

Śr cze 26, 2013 22:40

Cieszę się z aktywności różnych użytkowników w tym wątku choć szkoda że przespali czas gdy wiele cytowanych fragmentów było tu komentowanych. Pozwolę sobie przypomnieć co nieco.

Kael

Prolog Janowy
28 marca 2010:
arcana85 napisał(a):
Ewangelia Jana

Jana 1:1-5 "Na początku był Słowo, a Słowo był u Boga i Słowo był bogiem. 2 Ten był na początku u Boga. 3 Wszystko zaczęło istnieć przez niego, a bez niego nic nie zaczęło istnieć. Tym, co zaczęło istnieć 4 poprzez niego, było życie, a życie było światłem ludzi. 5 I światło świeci w ciemności, a ciemność go nie przemogła."

Słowo (gr. lògos, rodz. męski) był „u Boga”, nie mógł więc jednocześnie być Bogiem, tzn. Bogiem Wszechmocnym (ponadto gdyby w w. 1 rzeczywiście chodziło o to, że Słowo jest Bogiem, nie byłby potrzebny w. 2). Prócz tego za drugim razem greckie określenie theòs („bóg”) występuje bez rodzajnika (gr. ho). Słowa θεός [theòs — „bóg; boski”] oraz ὁ θεός [ho theòs — „Bóg”] nie oznaczały tego samego. Konstrukcja taka wskazuje na cechę i opisuje naturę Słowa i oznacza, że „logos ma naturę theos".

Jana 1:14 "A Słowo stało się ciałem*
i zamieszkało* wśród nas.
I oglądaliśmy Jego chwałę,
chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca,
pełen* łaski i prawdy. "
BT

Syn-Słowo otrzymał chwałę od Ojca.

Jana 1:18 "Boga nikt nigdy nie widział, Ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, [o Nim] pouczył*."

Boga Wszechmocnego nikt nigdy nie widzial w przeciwieństwie do jego Syna - Jezusa który przyszedł w imieniu swego Ojca by o nim nauczać.

arcana85 napisał(a):
meritus napisał(a):
Fakt zrodzenia świadczy o jedności ontologicznej Ojca i Syna. Poza tym konsekwencją odrzucania tej jedności politeizm lub sprzeczna wewnętrznie opinia, że Chrystus Bogiem jednocześnie jest i nie jest lub jest Bogiem, ale nieprawdziwym, bo prawdziwym jest Ojciec.

Tak by było gdyby termin #bóg# odnosił się tylko do jednego bytu. Jednak określano nim obiekty kultu innych narodów, Szatana, Mojżesza, starszych i przywódców narodu zydowskiego a nawet aniołów. Wobec tego nawet nazwanie Jezusa bogiem i nie utozsamianie go z JHWH nie prowadzi ani do politeizmu ani do uznania że Jezus jest jakimś 'nieprawdziwym' bogiem.

Barnaba
Tytusa 2:13
Cytuj:
2:13 "oczekując błogosławionej nadziei i objawienia się chwały wielkiego Boga i Zbawiciela naszego, Jezusa Chrystusa"

Przypis w BT podaje: "Bóstwo Chrystusa wyraźnie stwierdzone."

Wierne tłumaczenie czy zabarwione konfesyjnie?

W oryginale, dosłowne tłumaczenie brzmi: „chwały wielkiego Boga i Zbawiciela naszego, Jezusa Pomazańca” (Vocatio)

W języku oryginału występuje tutaj jeden przedimek (tou), który poprzedza dwa rzeczowniki (Boga, Zbawiciela) połączone spójnikiem „i”.
W XIX wieku Granville Sharp sformułował opinię, że skoro przedimek nie powtarza się przed drugim rzeczownikiem, to obydwa dotyczą tej samej osoby lub tego samego pojęcia. Wynikałoby stąd, iż zarówno określenie „wielki Bóg”, jak i „nasz Zbawiciel”, odnoszą się do Jezusa, wobec czego byłaby tu mowa o ‛Jezusie Chrystusie, wielkim Bogu i naszym Zbawicielu’.
Zdania uczonych różnią się, gdy chodzi o słuszność takiego ustalenia.

Podręcznik "Grecka gramatyka Nowego Testamentu" (Moulton-Turner) podaje w nawiązaniu do omawianego wersetu, co następuje: „Powtórzenie przedimka nie było bezwzględnie konieczne do stworzenia gwarancji, że dane określenia należy rozpatrywać oddzielnie”.

N. J. D. White „The Expositor’s Greek Testament”: „Argument zaczerpnięty z gramatyki (...) jest zbyt wątły, żeby go tu brać pod uwagę, zwłaszcza jeśli uwzględnić nie tylko ogólnie dość częste pomijanie przedimka w tych listach, lecz także jego brak przed” rzeczownikiem „Zbawiciel” w Liście 1 do Tymoteusza 1:1 i 4:10.

Porównanie kilku fragmentów pokazuje że zarówno dwa rodzajniki nie gwarantują że chodzi o dwie oddzielne osoby lub pojęcia ani jeden rodzajnik nie gwarantuje że chodzi o tą samą osobę lub pojęcie.

Tłumaczenia nie da się więc tu uzasadnić regułami gramatyki. Trzeba uchwycić sens wypowiedzi. Zwłaszcza że Paweł pisząc o "Bogu naszym zbawicielu" mówił o nim jako o kimś odrębnym od Jezusa (1 Tym. 1:1; 2:3-5)

Biorąc więc pod uwagę przekaz całych natchnionych pism bardziej adekwatnie spójnik w omawianym wersecie można oddać przez "oraz".

J 20:27-28
25 czerwca 2010
Cytuj:
Jana 20:24-28 Ale Tomasz, jeden z Dwunastu, zwany Didymos, nie był razem z nimi, kiedy przyszedł Jezus. 25 Inni więc uczniowie mówili do niego: «Widzieliśmy Pana!» Ale on rzekł do nich: «Jeżeli na rękach Jego nie zobaczę śladu gwoździ i nie włożę palca mego w miejsce gwoździ, i nie włożę ręki mojej do boku Jego, nie uwierzę». 26 A po ośmiu dniach, kiedy uczniowie Jego byli znowu wewnątrz [domu] i Tomasz z nimi, Jezus przyszedł mimo drzwi zamkniętych, stanął pośrodku i rzekł: «Pokój wam!» 27 Następnie rzekł do Tomasza: «Podnieś tutaj swój palec i zobacz moje ręce. Podnieś rękę i włóż [ją] do mego boku, i nie bądź niedowiarkiem, lecz wierzącym!» 28 Tomasz Mu odpowiedział: «Pan mój i Bóg mój!» 29 Powiedział mu Jezus: «Uwierzyłeś dlatego, ponieważ Mnie ujrzałeś? Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli»*.

W co uwierzył Tomasz? Czy jego okrzyk był deklaracją że Jezus jest Bogiem Wszechmocnym? A w co nie wierzył? Nie wierzył w to że Jezus zmartwychwstał, kwestią nie była boskość lub nieboskość Chrystusa. Tomasz uwierzył więc że Jezus naprawdę zmartwychwstał. Poza tym już wcześniej Jezus oznajmił: " «Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich braci i powiedz im: "Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego"»(Jana 20:17), nie ma powodu do przypuszczeń, że Tomasz uważał go za Boga Wszechmocnego (Jn 20:17). Zresztą sam Jan po zrelacjonowaniu spotkania Tomasza ze wskrzeszonym Jezusem oświadczył o tego rodzaju doniesieniach: „Te zaś zapisano, abyście wierzyli, że Jezus jest Mesjaszem, Synem Bożym, i abyście wierząc mieli życie w imię Jego."
Tomasz mógł też użyć tego wyrażenia w podobnym sensie jak jego przodkowie, których wypowiedzi były mu dobrze znane z Pism Hebrajskich. Niekiedy ludzie odwiedzani przez anielskiego posłańca zachowywali się lub zwracali do niego tak, jak gdyby mieli przed sobą samego JHWH (o czym wspominał już Elbrus). Ów anioł reprezentował bowiem JHWH, przemawiał w Jego imieniu, używając pierwszej osoby liczby pojedynczej, a nieraz wręcz oznajmiał: „Jam jest prawdziwy Bóg”. Tak więc Tomasz mógł powiedzieć do Jezusa „mój Bóg” właśnie w tym sensie — uznał, że jest on przedstawicielem i rzecznikiem prawdziwego Boga. Jakkolwiek było, słowa Tomasza z całą pewnością nie zaprzeczają jednoznacznemu oświadczeniu, które sam usłyszał z ust Jezusa: „Ojciec jest większy niż ja” (Jn 14:28).

Rz 9:5
Zabawa interpunkcją. Zależy jak się postawi przecinki i kropki taki można uzyskać wydźwięk w tym wersie, co pokazują różne przekłady.

2P 1:1
j.w.
słowa: Boga naszego i Zbawiciela, Jezusa Chrystusa" w takim układzie można odczytać dwojako:
1. (tytuł) i (tytuł), (osoba do której odnoszą się tytuły)
2. (osoba 1) i (tytuł), (osoba2 do której odnosi się tytuł)
To tak jak w zdaniu:
"Zawdzięczam to ojcu mojemu i nauczycielowi Mieczysławowi Kowalskiemu"
Możemy wysnuć z tego wniosek że podmiot zawdzięcza coś dwóm osobom: swojemu ojcu oraz nauczycielowi albo stwierdzić że podmiot nazywa Mieczysława zarówno swoim ojcem jak i nauczycielem"

Ale aby Barnaba nie napisał że on podaje wersety z "jasnym przesłaniem pisma" a przeciwnicy Trójcy dopisują jakieś " interpretacja unieważniająca przesłanie Pisma" to podam garść fragmentów bijących po oczach unitaryzmem:

Mateusza 12:31,32 "Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. 32 Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym

Mateusza 16:16,17
16 Odpowiedział Szymon Piotr:Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego. 17 Na to Jezus mu rzekł:Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie.

Mat.24/36A o tym dniu i godzinie nikt nie wie; ani aniołowie w niebie, ani Syn, tylko sam Ojciec

Jana 7:16 "Odpowiedział im Jezus mówiąc: «Moja nauka nie jest moją, lecz Tego, który Mnie posłał."

Jana 10: 31-37 I znowu Żydzi porwali kamienie, aby Go ukamienować. 32 Odpowiedział im Jezus: «Ukazałem wam wiele dobrych czynów pochodzących od Ojca. Za który z tych czynów chcecie Mnie ukamienować?» 33 Odpowiedzieli Mu Żydzi: «Nie chcemy Cię kamienować za dobry czyn, ale za bluźnierstwo, za to, że Ty będąc człowiekiem uważasz siebie za Boga». 34 Odpowiedział im Jezus: «Czyż nie napisano w waszym Prawie: Ja rzekłem: Bogami jesteście?* 35 Jeżeli [Pismo] nazywa bogami tych, do których skierowano słowo Boże - a Pisma nie można odrzucić - 36 to jakżeż wy o Tym, którego Ojciec poświęcił i posłał na świat, mówicie: "Bluźnisz", dlatego że powiedziałem: "Jestem Synem Bożym?" 37 Jeżeli nie dokonuję dzieł mojego Ojca, to Mi nie wierzcie! 38 Jeżeli jednak dokonuję, to choćbyście Mnie nie wierzyli, wierzcie moim dziełom, abyście poznali i wiedzieli, że Ojciec jest we Mnie, a Ja w Ojcu». 39 I znowu starali się Go pojmać, ale On uszedł z ich rąk.

Jana 20:17,Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich braci i powiedz im: "Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego"

Rzymian 8:17 "Jeżeli zaś jesteśmy dziećmi, to i dziedzicami: dziedzicami Boga, a współdziedzicami Chrystusa, skoro wspólnie z Nim cierpimy po to, by też wspólnie mieć udział w chwale."

1 Koryntian 11:3 Chciałbym, żebyście wiedzieli, że głową każdego mężczyzny jest Chrystus, mężczyzna zaś jest głową kobiety, a głową Chrystusa - Bóg.

1 Koryntian 15:25-28 Trzeba bowiem, ażeby królował, aż położy wszystkich nieprzyjaciół pod swoje stopy. Jako ostatni wróg, zostanie pokonana śmierć. Wszystko bowiem rzucił pod stopy Jego*. Kiedy się mówi, że wszystko jest poddane, znaczy to, że z wyjątkiem Tego, który mu wszystko poddał. A gdy już wszystko zostanie Mu poddane, wtedy i sam Syn zostanie poddany Temu, który Synowi poddał wszystko, aby Bóg był wszystkim we wszystkich.

Galatów 3:20 Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden.

Jana 10:17,18 Dlatego miłuje Mnie Ojciec, bo Ja życie moje oddaję, aby je [potem] znów odzyskać. Nikt Mi go nie zabiera, lecz Ja od siebie je oddaję. Mam moc je oddać i mam moc je znów odzyskać. Taki nakaz otrzymałem od mojego Ojca.

Filipian 2:5-11 "5 To dążenie niech was ożywia; ono też było w Chrystusie Jezusie.
6 On, istniejąc w postaci Bożej,
nie skorzystał ze sposobności,
aby na równi być z Bogiem
,"

Kolosan 1:15-17
"15 On jest obrazem Boga niewidzialnego -
Pierworodnym wobec(słowa tego brak w oryginale) każdego stworzenia*,
16 bo w Nim zostało wszystko stworzone:
i to, co w niebiosach, i to, co na ziemi,
byty widzialne i niewidzialne,
czy Trony, czy Panowania, czy Zwierzchności, czy Władze*.
Wszystko przez Niego (z jego powodu) i dla Niego* zostało stworzone.
17 On jest przed wszystkim i wszystko w Nim ma istnienie."

1 Tym 2:5 Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus,

Hebr 3:1-4 "1 Dlatego, bracia święci, uczestnicy powołania niebieskiego, zwróćcie uwagę na Apostoła i Arcykapłana naszego wyznania, Jezusa, 2 bo On jest wierny Temu, który Go uczynił, jak i Mojżesz w całym Jego domu. 3 O tyle nawet większej czci godzien jest od Mojżesza, o ile większą cześć od domu ma jego budowniczy. 4 Każdy bowiem dom jest przez kogoś zbudowany, a Tym, który zbudował wszystko, jest Bóg."

Hebr 5:8,9 "A chociaż był Synem, nauczył się posłuszeństwa przez to, co wycierpiał. 9 A gdy wszystko wykonał, stał się sprawcą zbawienia wiecznego dla wszystkich, którzy Go słuchają,"

Wszystkie cytaty z BT

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Cz cze 27, 2013 21:20

@AArcana
WIęc znów ten sam schemat : "spisek tłumaczy"? :mrgreen:
Żałosne.
Cytuj:
Cytuj:
Pierwszym stworzeniem bożym.
Jakim cudem, skoro czytamy o Jezusie że "Wszystko przez Niego i dla Niego zostało stworzone"?!
On jest Pierworodnym całego stworzenia.

Cz cze 27, 2013 21:58

Barnaba napisał(a):
A teraz odpowiedz na moje pytanie: kim jest wedlug ciebie Slowo z prologu Ewangeli sw Jana?Pierwszym stworzeniem bożym.
Jakim cudem, skoro czytamy o Jezusie że "Wszystko przez Niego i dla Niego zostało stworzone"?!

No to odpowiedz mi na pytanie.
Jak rozumiesz zdanie ?
Józek jest pierworodnym wszystkich dzieci.

Cz cze 27, 2013 22:07
formek1 napisał(a):
Barnaba napisał(a):
A teraz odpowiedz na moje pytanie: kim jest wedlug ciebie Slowo z prologu Ewangeli sw Jana?Pierwszym stworzeniem bożym.

Jak rozumiesz zdanie ?

Ale Józek nigdy nie powie Ja i Ojciec jedno jesteśmy

Pt cze 28, 2013 9:01

formek1 napisał(a):
Barnaba napisał(a):

Jak rozumiesz zdanie ?
O Józku nie czytamy że przez niego cokolwiek zostało stworzone.

Pt cze 28, 2013 10:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 84  Następna strona