Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 13:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 31  Następna strona
 Odmówiono rejestracji kościoła Latającego Potwora Spaghetti 
Autor Wiadomość

Post Re: Odmówiono rejestracji kościoła Latającego Potwora Spaghe
ciapulek napisał(a):
Religia dla ateistów to oksymoron :)

Bynajmniej. Wyznawcy LPS po prostu wyznają Boga, który nie domaga się od nich wiary. BTW - wyznawcy LPS nie muszą być ateistami, acz ta religia jako chyba jedyna ateistów akceptuje :) .

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr mar 20, 2013 16:51

Alus napisał(a):
Cytuj:
Tak, z takimi różnymi "paskudztwami". Niektórzy wolą wersję tylko z krewetkami w oliwie z ziołami. Spaghetti ostatnio jadłem ponad pół roku temu :beksa:, było to spaghetti aglio olio e peperoncino, czyli w oliwie z czosnkiem, ostrą papryczką i natką pietruszki (pamiętam, bo sam robiłem)

Krewetki, kalmary, homar to i owszem...mniam, ale na te "paskudztwa" zupełnie odpadają... brrrrr

@Alus. A Tobie też już tęskno do wiosny i uskuteczniasz marzenia?

Naszego @Kozła to jeszcze rozumiem, że cuś o owocach morza może powiedzieć. Weźmie zamaszysty zamach i jak się dobrze od Szamotuł zamachnie, to biret po rykoszetowaniu w Krzyżu do Szczecina doleci. A tam Piraci nałożą tego i owego i katapultują mu z powrotem.
No ale Tobie, z tych azjatyckich Kielc bliżej przecież do Władywostoku, lecz homarów tam nie uświadczysz, zaś przymułki i omułki, jak najbardziej.

A poza tym oboje przestańcie robić bliźnim apetyt. "Wasz" JHWH zabrania papusiać takie pyszne "świństwa". Toteż jeśli chcecie się bezgrzesznie nimi delektować trza przekabacić się do "nas" ;). FSM-owi jest wsio ryba i kalmar, co pastafarianie oraz niewierni jedzą i piją, byle zdrowo i smacznie. Ramen.

Śr mar 20, 2013 16:59
Pyszne "świństwa" akurat wchodzą w menu dań jarskich, więc jak najbardziej wskazane w dni postne :)
W Kielcach bez problema kupisz wszelkie owoce morza, pomimo zaliczania do rejonu "Polska C".

Śr mar 20, 2013 17:27

Kpł 11, 10-12
" 10 Ale każda istota wodna, która nie ma płetw albo łusek w morzach i rzekach spośród wszystkiego, co się roi w wodzie, i spośród wszystkich zwierząt wodnych, będzie dla was obrzydliwością. 11 Będą one dla was obrzydliwością, nie jedzcie ich mięsa i brzydźcie się ich padliną. 12 Wszystkie istoty wodne, które nie mają płetw albo łusek, będą dla was obrzydliwością. "

Śr mar 20, 2013 20:00
@Jajko przenieś się do Nowego Testamentu, do Dziejów Apostolskich. Jest tan opisane wydarzenie nazywane dziś Soborem Jerozolimskim

Cz mar 21, 2013 7:38

Ostatecznie Jakub Mniejszy zaproponował, by nie nakładać na pogan obciążeń Prawa żydowskiego, z wyjątkiem czterech starotestamentowych przepisów o czystości, które dotyczyły także cudzoziemców. Propozycja spotkała się z powszechną akceptacją. Apostołowie i starsi utrzymali zakaz spożywania krwi, mięsa zawierającego krew, oraz mięsa zwierząt, których ubój nie był zgodny z zasadami koszerności.

A ten koszerny ubój i zakaz jedzenie kaszanki kiedy zniesiono?

Cz mar 21, 2013 10:45
Zakaz ten odnosil sie tylko do chrzescijan pochodzenia zydowskiego. Chodzilo o to, zeby nie dawac zgorszenia starszym braciom w wierze.

U Zydow koszerny uboj obowiazuje do dnia dzisiejszego.

Cz mar 21, 2013 11:14

Tej, spoko "metodologu" z mojej ex Pyrlandii - @Koźle.
Jam ci - nie chwalący się napisał(a):
"Wasz" JHWH zabrania papusiać takie pyszne "świństwa". Toteż jeśli chcecie się bezgrzesznie nimi delektować trza przekabacić się do "nas" ;). FSM-owi jest wsio ryba i kalmar, co pastafarianie oraz niewierni jedzą i piją, byle zdrowo i smacznie. Ramen.
Postowo płodna Alus z zagranicy napisał(a):
Pyszne "świństwa" akurat wchodzą w menu dań jarskich, więc jak najbardziej wskazane w dni postne :)
Jajek przypominając ST i pustynne nakazy JHWH napisał(a):
Kpł 11, 10-12" 10 Ale każda istota wodna, która nie ma płetw albo łusek w morzach i rzekach spośród wszystkiego, co się roi w wodzie, i spośród wszystkich zwierząt wodnych, będzie dla was obrzydliwością. 11 Będą one dla was obrzydliwością, nie jedzcie ich mięsa i brzydźcie się ich padliną. 12 Wszystkie istoty wodne, które nie mają płetw albo łusek, będą dla was obrzydliwością. "
Kozioł napisał(a):
@Jajko przenieś się do Nowego Testamentu, do Dziejów Apostolskich. Jest tan opisane wydarzenie nazywane dziś Soborem Jerozolimskim

"Łe człewieku, nie rób poruty. Ady weź mi nie blubrej i namknij sie styndy! Jo już sum ni mom knyfa, czy Ty durch żeś za mnum, kurczokiem wew szkorupce i szwagrami, czy barzy za Wikipedium? Tutej każdy jedyn gro na swojygo bejma i sie ino ligo. Zaś bez to rura mi zmiynkła i rug cug bazgrole, co tyż chłopyszki, w tym Jerozolimie wyrychtowali":
Zalinkowana ciotka Wiki napisał(a):
Ostatecznie Jakub Mniejszy[2][3] zaproponował, by nie nakładać na pogan obciążeń Prawa żydowskiego, z wyjątkiem czterech starotestamentowych przepisów o czystości, które dotyczyły także cudzoziemców. Propozycja spotkała się z powszechną akceptacją. Apostołowie i starsi utrzymali zakaz spożywania krwi, mięsa zawierającego krew, oraz mięsa zwierząt, których ubój nie był zgodny z zasadami koszerności.

Dobra. A teraz wracając z ukłonów pyrlandzkich dla @Kozła i z gwary wielkopolskiej do polszczyzny.
Jak widać z linku @Kozła, popiera on starania o konwersję do KLPS, skoro linkuje rzekomo prostując - poparcie dla pustynnych zaleceń JHWH :razz:.
Kombinujcie drodzy chrześcijanie dalej, kiedy to "ojcowie Kościoła" znieśli koszerność dla wszystkich? Bo nawet Jezus za swego żywota, pouczając o czystości serca/sumienia, a żołądka - zganił faryzeizm zakonu, nie naruszając istoty zaleceń przymierza danego przez Jahwe. ("Ojciec i ja , jedno jesteśmy").
Oczywiście linki i dokumenty mile widziane, a będąc rzetelnie oświeconym pierwszy posypię głowę popiołem i wirtualnego browca postawię :piwo:.

PS.
Widzę, że @Jajek był pierwszy, gdy ja mozoliłem się ze składaniem literek ;)).

Cz mar 21, 2013 11:20

O kim jest temat? Dlaczego koledzy go splycaja piszac o Jahve? :D

Pt mar 22, 2013 21:03

Kwartalnik protestancki PismoEr - ciekawy artykuł W obronie Kościoła Latającego Potwora Spaghetti

Komentarz do dość skandalicznej, jak na standardy państwa nie-wyznaniowego (którym teoretycznie jest nasz kraj), decyzji Ministerstwa odmawiającej rejestracji KLPS.

Śr cze 26, 2013 23:09

Sąd zrobił prawidłowo - rozpoznając we wniosku o rejestrację nie pragnienie pewnej grupy do zbliżenia się do Boga (jakkolwiek by Go nie postrzegali) lecz próbę wykorzystania instytucji państwa do prymitywnego, w zamiarze obraźliwego dla ludzi wierzących w cokolwiek, chamskiego wygłupu na który nigdy by się nie zgodzili dawni ateiści-intelektualiści.

Cz cze 27, 2013 8:37

Formalnie ministerstwo nie miało racji i polegnie w Strasburgu. A zapłacą podatnicy....

Cz cze 27, 2013 11:26

@Barnaba Kiedy urzędnicy zaczynają "rozpoznawać" pragnienia obywateli i dzielić je na "jedynie słuszne" i te pozostałe, zaczyna być niebezpiecznie. Już to przerabialiśmy w systemie słusznie minionym, i fakt, ze teraz to Kali kraść krowę, a nie Kalemu, nie ma znaczenia.

Czy teraz Ministerstwo zacznie oceniać jakie pragnienia stoją za każdym działaniem istniejących Kościołów może i czy te działania "słusznie" zbliżają do Boga czy też "niesłusznie"? Może zezwolenie Ministerstwa na druk śpiewników? Każde kazanie do oceny? Jak nie to parafia do rozwiązania.....

Cz cze 27, 2013 11:41

Naprawdę protestanci nie mają nic lepszego do roboty, niż bronić Kościoła Spaghetti? Nie dodaje wam to powagi.

Piotr1 napisał(a):
Czy teraz Ministerstwo zacznie oceniać jakie pragnienia

Ministerstwo niczego nie oceniało. Oceniali powołani przez Ministerstwo biegli religioznawcy.

Kilka słów, bo mam mało czasu, kiedy indziej może się rozpiszę:

Jakub Cupriak napisał(a):
czy ktoś widział kiedyś religię racjonalną?

Owszem, ja widziałem - chrześcijaństwo, zwłaszcza w wydaniu katolickim. Jakub Cupriak jest luteraninem i być może uważa swoją religię za absurd, to już nie mój problem, ale niech nie przypisuje swoich (i swojego wyznania) cech innym.

Cytuj:
Ministerstwo wychodzi ponadto z błędnego założenia, że przed zbadaniem wymienionych wyżej przesłanek zawartych w art. 33 ust. 2 i 3 ustawy o gwarancjach wolności sumienia powinno rozstrzygnąć, czy dana wspólnota jest wspólnotą religijną w myśl art. 2 ust. 1 tej ustawy. Gdyby przyjąć ten sposób postępowania za właściwy, istnienie wspomnianych przesłanek nie miałoby sensu.

Elementarna logika wystarcza, by temu zaprzeczyć. Gdyby tak było, dowolna wspólnota, nawet nie próbująca udawać "religijnej", mogłaby składać wnioski o rejestrację jako "kościół" i Ministerstwo nie miałoby prawa odmawiać. Spowodowałoby to kompletny chaos. Owszem, ustawa jest napisana niezbyt dobrze, zawiera luki, należałoby ją poprawić, pisałem o tym wcześniej szerzej. Ale trzeba sobie, w związku z tym, jakoś radzić. W prawie znane jest pojęcie "oczywistości". Jest oczywiste, że Kościół Spaghetti nie jest wspólnotą religijną, tylko prześmiewczą, mającą na celu kpienie z religii, wiary i ludzi wierzących - i jest to oczywiste również dla "wyznawców" Kościoła Spaghetti, wśród których zdecydowaną większość stanowią zdeklarowani ateiści. Nie mógł zatem zostać zarejestrowany jako "kościół lub związek wyznaniowy" - co nie wyklucza rejestracji w innym charakterze, np. jako stowarzyszenie. Nie widzę tu żadnych kontrowersji. Ale zobaczymy, co powie sąd.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz cze 27, 2013 18:06

Piotr1 napisał(a):
@Barnaba Kiedy urzędnicy zaczynają "rozpoznawać" pragnienia obywateli i dzielić je na "jedynie słuszne" i te pozostałe, zaczyna być niebezpiecznie. Już to przerabialiśmy w systemie słusznie minionym, i fakt, ze teraz to Kali kraść krowę, a nie Kalemu, nie ma znaczenia.
Niepotrzebnie odwołujesz się do kategorii nie mających ze sprawą związku. Owszem, urzędnicy mają "rozpoznawać" - w przeciwnym wypadku ustawodawca nie wprowadziłby do procesu elementu zatwierdzania (wyznanie zakładałoby się przez wysyłkę zawiadomienia).

Cytuj:
Czy teraz Ministerstwo zacznie oceniać jakie pragnienia stoją za każdym działaniem istniejących Kościołów może i czy te działania "słusznie" zbliżają do Boga czy też "niesłusznie"?
Niczego podobnego nie było ani w odpowiedzi urzędowej, ani w mojej. Sąd zanegował (podobnie jak ja) chęć zbliżenia się do Boga W OGÓLE (co jest immanentną cechą wyznania religijnego) a nie to czy robi to "słusznie" (w swojej wypowiedzi napisałem nawet "jakkolwiek byGo postrzegali")
Cytuj:
Może zezwolenie Ministerstwa na druk śpiewników? Każde kazanie do oceny? Jak nie to parafia do rozwiązania.....
Jaaasne. I obozy koncentracyjne.
Może wróć do rzeczywistości przed następnym wpisem..

Cz cze 27, 2013 21:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 31  Następna strona