Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 15:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Komunia Święta 
Autor Wiadomość

Post Komunia Święta
Witam Was, mam takie pytanie, dlaczego podczas komunii św. wierni przyjmują jedynie hostię, a nie hostię i wino, tak jak kapłan? Czy jest to prawo tylko dla kapłanów, czy są jakieś inne powody? Nie mowię tu o tym, by wypić cały kielich, ale raczej o "namoczeniu" hostii winem. Z góry dzięki za odpowiedź:).

Pt lip 05, 2013 20:54
Moderator

Post Re: Komunia Święta
mati7 napisał(a):
Witam Was, mam takie pytanie, dlaczego podczas komunii św. wierni przyjmują jedynie hostię, a nie hostię i wino, tak jak kapłan? Czy jest to prawo tylko dla kapłanów, czy są jakieś inne powody? Nie mowię tu o tym, by wypić cały kielich, ale raczej o "namoczeniu" hostii winem. Z góry dzięki za odpowiedź:).

Na pewno gdzieś na forum znajdziesz jaką rozumną, rzeczową (w przecieństwie do powyższej) odpowiedź.
Czasami warto użyc funkcji "Szukaj"

Edit: powyższa została usunięta i nagrodzona ostrzeżeniem. Mariel

Pt lip 05, 2013 21:19
Zobacz profil WWW

sekher wiesz co jeszcze jest słuszne? Że gdyby głupota umiała latać to niektórzy lataliby jak ptaki.

mati7 wiele na ten temat dowiesz się klikając tutaj: http://pierzchalski.ecclesia.org.pl/ind ... z=&pyt=409

Pt lip 05, 2013 21:24
Moderator

http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=11&t=2972

Pt lip 05, 2013 21:29
Zobacz profil WWW

http://www.nonpossumus.pl/biblioteka/ja ... ara/39.php

Wpisując wcale nie zgrabną frazę w wyszukiwarkę odnalezienie np tego powyższego linku zajęło mi dosłownie 10 sekund. A jest tego o wiele więcej. Nie wiem co zajmuje więcej czasu. Czekanie na odpowiedz kogoś z forum, plus logowanie się na forum, plus ewentualnie rejestracja, czy fraza plus google i mam od razu odpowiedz. Jeśli mamy pytanie o konkretną odpowiedz warto skorzystać z wyszukiwarki, bo najpewniej takie pytanie w świecie internetu już padło. Forum używamy bardziej do dyskusji, przedstawiania poglądów, wątpliwości, a nie jako encyklopedia teologii.

Ze swojej strony dodam, że osobiście nieraz przyjmowałem Komunię św. pod dwiema postaciami i to funkcjonuje w Kościele, choć faktycznie nadal rzadko i bez okazji typu ślub, rekolekcje, czy bycie w jakiejś kościelnej wspólnocie, można tego nigdy nie zaznać.

Pt lip 05, 2013 23:33

Pytanie czy przyjęcie Komunii pod dwiema postaciami sprawi, że będziesz czuła się bardziej "czysta". Wydaje mi się, że przyjecie hostii jest wystarczające. Poza tym w dużym mieście nie wyobrażam sobie, aby w kościele przyjmować obie postacie Komunii, bo trwało by to pewnie dłużej niż sama msza.

Śr lip 24, 2013 9:42

Nieraz widziałem Msze kiedy wierni otrzymywali Jezusa pod obiema postaciami. Czasowo to żadna różnica, bo ile trwa umoczenie Ciała we Krwi? Nawet jednak, jeśli cała Msza przedłużyłaby się o np 10 minut, to chyba dla wierzącego nie stanowi problemu?

Śr lip 24, 2013 10:10
zbanowana na stałe

W Świątyniach przyklasztornych nie będących Parafiami (mniejsza ilość Wiernych na Mszy Świętej), zwłaszcza zakonów Klauzurowych (Kontemplacyjnych) Wierni otrzymują EUCHARYSTIĘ pod DWOMA POSTACIAMI.

Ale, by mocno odczuć przypływ Łaski BOŻEJ praktykuje się pozostanie 15 minut po Mszy Świętej w Kościele. Jest to czas na Słuchanie tego co BÓG do nas Mówi. Jest to też czas Uwielbienia BOGA. Ale też czas na prośby.

Natomiast w wielu Świątyniach Katolickich praktykowane jest Picie KRWI PANA JEZUSA bezpośrednio z Naczynia Liturgicznego w jedno z Świąt Katolickich.

Śr lip 24, 2013 14:04

Z tego co wiem to również wspólnoty jerozolimskie organizują Msze Święte z przyjeciem Jezusa pod dwiema postaciami.

Ja zawsze sobie powtarzam, że w Chlebie obecny jest cały Chrystus.

Kiedy chce się zniszczyć religię, zaczyna się od ataków na kapłanów, bo tam, gdzie nie ma kapłana, nie ma już ofiary i religii. św. Jan Maria Vianney

Pn lip 29, 2013 15:44

frater napisał(a):
Natomiast w wielu Świątyniach Katolickich praktykowane jest Picie KRWI PANA JEZUSA bezpośrednio z Naczynia Liturgicznego w jedno z Świąt Katolickich.

W które? :shock:
W Uroczystość św. Jana Apostoła wino jest święcone i spożywane, ale nie jest to KREW PANA JEZUSA.

Wt lip 30, 2013 10:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]