Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 8:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 498  Następna strona
 Wzajemne uwagi - między użytkownikami 
Autor Wiadomość

Post Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
Hosi napisał(a):
Lurker napisał(a):
Nigdy nie byliśmy po tej samej stronie barykady. Czy będąc poddanym saudyjskim mógłbym wyznawać dyskordiaństwo i włos by mi z głowy nie spadł? No właśnie.

Bylismy wtedy, kiedy ty mi zadawałeś pytania,a ja Cie uczyłem

Nigdy nie byłem Twoim uczniem.

Hosi napisał(a):
;)

Nie jestem więc też murtaddem (aczkolwiek to chyba za mocno powiedziane, wolę się jednak zastrzec - czort wie, co temu człowiekowi jeszcze do głowy strzeli).

Hosi napisał(a):
Cytuj:
Będąc dyskordianinem nie czuję się w obowiązku zwalczać chrześcijaństwa, czy nawet go wyśmiewać. Hurtem. Śmiech jest narzędziem, nie celem.

Nie musisz zwalczać chrzescijanstwa.
Wystarczy że nie jesteś chrzescijaninem i nie głosisz ewangelii.
Bedąc dyskordianinem opowiedziałeś się jednoznacznie po której stronie chcesz być,przynajmniej formalnie.Takie są fakty.A twoje tłumaczenia i próba znalezinia kompromisu jest tym o czym mówiłęm wczesniej:"wszystko co ponad to jest od niegodziwca"

Ja nie szukam kompromisu. Ja przerzucam mosty. Kto chce, skorzysta z jednego z nich. Kto chce, zawróci w pół drogi. Bacz jednak pilnie! Jest jeden most, po którym przejść można tylko nie oglądając się za siebie.

Orkiestra!

Wt lip 16, 2013 20:01

Ad.Lurker
Cytuj:
Jest jeden most, po którym przejść można tylko nie oglądając się za siebie.

Czinwat? :)

Wt lip 16, 2013 20:25

Hm.

Cytuj:
Drogą ich powrotu będzie most Czinwat, za którym pozostawią niebiańskie rozkosze lub męki piekielne - w zależności od tego, gdzie zostali wysłani po śmierci.

Dyskordianie wierzą, że człowiek po śmierci wraca do Pustki (różnie to można interpretować, nawet ateistycznie). Niemniej jeśli przyjąć, że Niebo i piekło to stany, których doświadcza się już za życia... coś tu jest na rzeczy.

Po moście łączącym piekło z Niebem przejść trzeba bez zawahania. Ponieważ po obu jego stronach czuwa Bezsenna Straż. Kto idzie do Nieba, nie może się obejrzeć za siebie, bo most otworzy mu się pod nogami. Kto idzie do piekieł, też się nie ogląda, bo i po co.

Cytuj:
Budowla ta jest szeroka dla ludzi czystych i sprawiedliwych, zaś wąska jak ostrze dla grzeszników.

Owszem. Przy czym nie jest to żadna złośliwość architekta. Po prostu dla człowieka pijanego grzechem każdy most będzie wąski. ; )

Cytuj:
Przez ów most będą mogli przejść nawet ci, który dopuścili się zabicia zwierzęcia uważanego za najważniejsze- psa. Mity głoszą, iż psy w nocy walczą z potworami Arymana. Dlatego człowiek, który uśmiercił to zwierzę, zabijał swoją własną duszę przez dziewięć kolejnych pokoleń i nie mógł przekroczyć mostu Czinwat, dopóki nie odpokutuje tego grzechu.

Już ich lubię, tych zoroastryjczyków jednych. ^_^

Orkiestra!

Wt lip 16, 2013 20:58

O, i jeszcze to:
Hosi napisał(a):
Jak mówi Pismo:
"Nie bedziesz miał innych bogów oprócz mnie"

Będzie to wątła kazuistyka, niemniej passus ten brzmi: nie będziesz miał bogów cudzych przede mną. Otóż Eryda nie jest Boginią cudzą. Przeciwnie, to Jahwe wrąbał nam się do kultury, na szczęście dla Niego, z wielkim pożytkiem. Niemniej nie pochodzi z kręgu europejskiego, a z bliskowschodniego. Więc tak, jestem Europejczykiem i stawiam Boginię grecką przed Bogiem Izraela.

Orkiestra!

Wt lip 16, 2013 21:28

Słusznie. Jahwe jest obcy. Ale Eryda chyba też. Nasi przodkowie mieli własnych, słowiańskich.

Wt lip 16, 2013 21:51

Równiez dlatego zastanawiam się nad rodzimowierstwem. Ale dyskordiaństwo pasuje mi do tego, co wyczyniam na forum...

Kurczę. Tacy Wikingowie mieli łobuza Lokiego (który, co prawda, przesadził w dowcipie i źle skończył). A Słowianie co?

Orkiestra!

Śr lip 17, 2013 16:01
Szukasz boga na wzór i podobieństwo swoje? Nie prościej samemu ogłosić się bogiem? Może będziesz wzorem dla Słowian?

Śr lip 17, 2013 16:13

W dwudziestym pierwszym wieku? A jakich cudów, Twoim zdaniem, byłbym w stanie dokonać? : )))

A choćby tylko prorok. Nie mam nawet drgawek Dostojewskiego ani nie jąkam się jak Mojżesz. Nie mam żadnych kwalifikacji. : )

Orkiestra!

Śr lip 17, 2013 16:19

Ad. Lurker
Cytuj:
Nie mam żadnych kwalifikacji

W pewnych sferach (rządzących np.) jest to zaletą.Obrazek

Śr lip 17, 2013 17:38

No, do tego to też trzeba mieć jakieś "kompetencje" - mocną głowę i mocny żołądek. Picie małpek to nie jest zabawa dla byle kogo. A o ile o mnie z głową w porządku, to żołądek już się buntuje... : )

Orkiestra!

Śr lip 17, 2013 20:25

Lurker napisał(a):

Byłeś wtedy, kiedy pytałeś :) .

Cytuj:
Otóż Eryda nie jest Boginią cudzą

Wzgledem Jahwe/Jezusa jest.Oto własnie chodzi w tym wersecie zacytowanym przeze mnie.

Cytuj:
Więc tak, jestem Europejczykiem i stawiam Boginię grecką przed Bogiem Izraela.

Inaczej mówiąć:
Stawiam Erydę przez Jezusem.
A jak mówi Pismo:
Nie można służyć dwóm Panom,bo...
Sam już wiesz Lurker ;)

Ze swojej perspektywy (Erydycznej) możesz oczywiscie mówić:"nasladuję Jezusa, bo to zdrowe".
No cóż, ale jak to czasami bywa, wyżej cenimy swoje mniemania niż rzeczywistość (w tym wypadku Biblijną :).

Tak więc nie używaj wzgledem swoich oponentów "argumentów typu;"naśladujesz szatana" dopóki nie dokonasz bardziej obiektywnej autorefleksji, tym bardziej że słowa Jezusa działają na Twoją niekorzyść.A Ja gdybym nawet był muzłumaninem, to służyłbym temu samemu Bogu, czyli Jahwe (Tak przynajmniej mówi nauka Katolicka).Mahomet więc,to sługa Jahwe,a nie szatana!

akbar

Cytuj:
Kolejny temat islamski zamkniety. Gdziekolwiek bedzie Hosi pisal, nie napisze PROWOKOWAL, bedzie temat zamykany.

Uzasadnienie padło ze strony moderatora:
Cytuj:
Jest całkiem jasne, że określając zasady dyskusji w dziale Inne religie, jo_tce chodziło o to, aby na tym forum rozmowy dotyczące innych religii utrzymywały się na pewnym poziomie. Przede wszystkim, na poziomie kultury wykluczającym obrażanie, co też wyraziła w pełni jednoznacznie. Nie ma wątpliwości, że próby dowodzenia i twierdzenie, że któraś religia pochodzi z piekieł jest poniżej tego poziomu.

To własnie przez takich jak Ty został ten temat zamknięty.Gdybyś kulturalnie prowadził dyskusję nie byłoby problemu.

Cytuj:
Poki modki beda tolerowac wystapienia Hosiego, ktory propaguje ww. aspekty islamu, poty beda zamykac watki islamskie

Moje wystapienia mieszczą się w ramach regulaminu,w przeciwenstwie do Twoich.
Prowakacje to Ty stosujesz zarzucając mi propagowanie pedofilii, mimo tego że moderator zwrócił ci uwagę że to nieprawda.No ale trudno,ty masz swój świat :)

Cytuj:
Tak samo modki, poprawni religijnie, ale moze kiedys zrozumia, ze islam to zlo, sztanskie zlo.

Kolejny raz akbar kpi okreslając moderatorów"modki".
Wszyscy którzy się z nim nie zgadzają to prostaki i idioci.To własnie próbuje nam przekazć ten user.
A Lurker to nawet twierdził że to prawda obiektywna :brawo:
Czego to ludzie nie wymyslą :D
Ale:

Takie poglądy jakie Ty tutaj promujesz obalają Polscy Eksperci od Islamu ;) .
I jadą po całosci :D
Jak chcesz, to czytaj tu:
http://www.wiez.com.pl/islam/

Cytuj:

Polecam lektury w sieci, gdzie jest tlumaczone przez ksiezy dlaczego JPII chcial pojednania z islamem i dlaczego jednego boga uznal za wspolnego..

Ten tekst na "tłusto"to mi się szczególnie podoba :D

Oponenci Papieża Tłumaczą :brawo:

Cz lip 18, 2013 4:26

Hosi napisał(a):
Lurker napisał(a):

Byłeś wtedy, kiedy pytałeś :) .

Aha.

A jak bym cię zapytał, gdzie mieszkasz, to też byłbym twoim uczniem?

A jak bym cię zapytał, jak dojechać na dworzec?

NIGDY NIE BYŁEM TWOIM UCZNIEM.

Hosi napisał(a):
Cytuj:
Otóż Eryda nie jest Boginią cudzą.

Wzgledem Jahwe/Jezusa jest.Oto własnie chodzi w tym wersecie zacytowanym przeze mnie.

Dla Izraelity/Żyda. Jahwe jest Bogiem tego narodu.

Cieszę się jednak, że wreszcie uznałeś Jezusa za Boga. Jest to jakiś postęp ku dobremu.

Hosi napisał(a):
Cytuj:
Więc tak, jestem Europejczykiem i stawiam Boginię grecką przed Bogiem Izraela.

Inaczej mówiąć:
Stawiam Erydę przez Jezusem.

A tutaj ciągle ci się rzeczy mieszają, jak to wielbicielowi Koranu (czy istnieje bardziej poplątane "dziełko"...). Jezus nie jest już Bogiem Izraela, jest Bogiem każdego człowieka, jaki na Ziemi żyje, a podejrzewam że Obcych też.

Hosi napisał(a):
A jak mówi Pismo:
Nie można służyć dwóm Panom, bo...

Po pierwsze, nie panom, tylko Pani i Panu.

Po drugie, Erydzie się nie służy. Z Erydą się użera.

Po trzecie, Jezusowi też służyć raczej trudno. To On usługuje Swoim wyznawcom.

Ja nie wiem, jak tę sprawę postawił Mahomet, sądząc jednak po rozwiązaniu ustrojowym naokoło Mekki - wziął to dosłownie i zaakcentował dobitnie. Jak na człowieka bez poczucia humoru przystało.

Hosi napisał(a):
Tak więc nie używaj wzgledem swoich oponentów "argumentów typu;"naśladujesz szatana" dopóki nie dokonasz bardziej obiektywnej autorefleksji, tym bardziej że słowa Jezusa działają na Twoją niekorzyść.A Ja gdybym nawet był muzłumaninem, to służyłbym temu samemu Bogu, czyli Jahwe (Tak przynajmniej mówi nauka Katolicka). Mahomet więc, to sługa Jahwe, a nie szatana!

Ziew. Z lekarskiej rodziny pochodząc będę stawiał diagnozy jakie uznam za słuszne i wiodące ku dobremu. W twoim przypadku, po prostu brzydko się bawisz - jest to coś na kształt obłupywania kapiszonów z tektury gołymi palcami. W końcu ci jakiś w tym palcach eksploduje i co najmniej poparzy. Całkiem sporo ewidentnych zbrodniarzy uważało, że służy samemu Bogu, a i każdy lepszy cwaniak wyciera sobie Nim gębę.

Mahomet, oczywiście, służył Szatanowi. Jeden chrześcijanin, katolik, odparł mi niedawno na dictum "szukam innej religii": jestes człowiekiem wolnym. Czy podobną rzecz usłyszałbym, jako murtadd, od muzułmanina? No, sługo Boga miłości?

Hosi napisał(a):
Kolejny raz akbar kpi okreslając moderatorów"modki".
Wszyscy którzy się z nim nie zgadzają to prostaki i idioci.To własnie próbuje nam przekazć ten user.
A Lurker to nawet twierdził że to prawda obiektywna :brawo:

Litości. Miejże umiar, bo wyszło ci, że Lurker stwierdził, że prawdą obiektywną jest, iż:
- wolno i należy kpić z Moderacji,
- wszyscy którzy nie zgadzają się z akbarem, to prostaki i idioci.
Są to oszczerstwa bez pokrycia, za które winien mi jesteś przeprosiny. O ile przeprosiny miłośnika Allaha są cokolwiek warte, bo... takijja.

Orkiestra!

Cz lip 18, 2013 5:24

Znaczy, dwie rzeczy wartoby było doprecyzować.

1. Jezus jest Bogiem każdego człowieka... znaczy, Jezus przyjmuje w opiekę każdego człowieka dowolnego narodu, nie zamyka się na nikogo. Oczywiście, można Mu pokazać plecy, każdy może. Z Jahwe sprawa ma się odrobinę inaczej. Obrzezasz się - jesteś Żyd. Obojętne, Chazar, Felasz czy Galicjanin. Jesteś Żyd i kropka.

2. Mahomet służył Szatanowi... znaczy, ja nie wiem, czy ten cały Dżibril kazał mu coś podpisać, w każdym razie facet ponoć miał epilepsję, czy jakieś inne podobne coś, po atakach czego dostawał stanów mistycznych. Na taki widok każdy co bardziej kumaty Izraelita rzekłby: demona ma, poślijcie po Jezusa. Zaś święty Paweł, znękany, wyrzuciłby to coś nie pytając się nawet o zdanie. I taki byłby koniec Proroka.

Orkiestra!

Cz lip 18, 2013 5:50

Lurker napisał(a):

A jak bym cię zapytał, gdzie mieszkasz, to też byłbym twoim uczniem?

A jak bym cię zapytał, jak dojechać na dworzec?

NIGDY NIE BYŁEM TWOIM UCZNIEM.

Pytałeś mnie jak pewne rzeczy rozumieć, a nie to, gdzie np:mieszkam.W ten własnie sposób uczeń zwraca się do nauczyciela :) Chce poznać wiedzę, która jest mu niedostepna.Są więc rózne kategorie pytań.
Wniosek:
Byłeś więc moim uczniem :)

Cytuj:

Dla Izraelity(ST) i dla wszystkich chrzesciajn(NT)
Kto nie chce sie podporządkować Jahwe, nie będzie miał udziału wżyciu przyszłym.Takie jest przesłanie NT.

Cytuj:

A tutaj ciągle ci się rzeczy mieszają, jak to wielbicielowi Koranu (czy istnieje bardziej poplątane "dziełko"...). Jezus nie jest już Bogiem Izraela, jest Bogiem każdego człowieka, jaki na Ziemi żyje, a podejrzewam że Obcych też.

Jahwe uznaje tylko tych którzy chcą mu sie podporządkować.Kiedyś byli to Żydzi ,dzisiaj to również chrzesciajnie.Sprowadzając to do kategorii bardziej szczegółowej:kazdego człowieka który chce mu służyć,a nie wszystkich bez wyjątku.Do tego nawiązuje NT.

Cytuj:
Po pierwsze, nie panom, tylko Pani i Panu.

Forma żeńska, męska nie ma de facto znaczenia.
Na przykłąd kult bogini Isztar kojarzonej z "Królową Nieba"był w Izraelu potępiony.

Cytuj:
Po drugie, Erydzie się nie służy. Z Erydą się użera.

Ekwilibrystyka nic ci nie pomoże.
Eryda jest nośnikiem okreslonych Idei ,które de facto są konkurenacją dla Jahwe/Jezusa.

Cytuj:

Po trzecie, Jezusowi też służyć raczej trudno.

A to dlaczego?

Cytuj:

Ziew. Z lekarskiej rodziny pochodząc będę stawiał diagnozy jakie uznam za słuszne i wiodące ku dobremu. W twoim przypadku, po prostu brzydko się bawisz

Widzę że jesteś niezwykle pewny intencji swojego adwersarza.Skąd ten dar?

Cytuj:

Mahomet, oczywiście, służył Szatanowi.

Mahomet słuzył Allahowi.To jest fakt potwierdzony przez Koran.
Wszyscy pororocy ST służyli Jahwe.To też fakt potwierdzony przez ST.
Jezus był prorokiem Boga ST.To też fakt potwierdzony przez NT.

Do jakich ksiąg nawiązuje Lurker? Tego nie wiadomo :D

Cytuj:
Litości. Miejże umiar, bo wyszło ci, że Lurker stwierdził, że prawdą obiektywną jest, iż:

Nawiązywałem do twojego stwierdzenia o: "piekielnym pochodzeniu Koranu"
To twierdzenie według Ciebie pretenduje do obiektywnosci.
Według jakich/czyich kryteriów?Można wiedzieć?

Cz lip 18, 2013 8:38
Hosi napisał(a):
Cytuj:

Dla Izraelity(ST) i dla wszystkich chrzesciajn(NT)
Kto nie chce sie podporządkować Jahwe, nie będzie miał udziału wżyciu przyszłym.Takie jest przesłanie NT.

Cytuj:

Jahwe uznaje tylko tych którzy chcą mu sie podporządkować.Kiedyś byli to Żydzi ,dzisiaj to również chrzesciajnie.Sprowadzając to do kategorii bardziej szczegółowej:kazdego człowieka który chce mu służyć,a nie wszystkich bez wyjątku.Do tego nawiązuje NT.

Bog uznaje wszystkich za swoje dzieci: Jego slonce wschodzi dla dobrych i dla zlych.
I nie o podporzadkowanie chodzi w chrzescijanstwie, a o przyjecie Dobrej Nowiny, ze Bog nas kocha, nam przebacza zawsze i bez ograniczen i daje nam za darmo zbawienie. My mozemy je przyjac albo odrzucic. On sam dal sie za nas ukrzyzowac i takiej MILOSCI oczekuje od nas. A raczej do takiej milosci chce nas uzdolnic, jezeli uwierzymy w Jego milosc i zgodzimy sie na to, ze ON bedzie nas przemienial.
Bo chodzi o to, zebysmy my umieli przebaczac i przebaczenie przyjmowac.

A ty wyraznie lubisz sie czuc lepszy i podporzadkowywac sobie innych. Nawet zwykle pytanie sprawia, ze czujesz sie "guru". Bedziesz mial problemy z wejsciem do nieba. bo my mamy tylko jednego Nauczyciela. I nie jest to Hosi, co by on o sobie nie mniemal.

Cz lip 18, 2013 8:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 498  Następna strona