Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 23:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Spowiedź , grzechy , wątpliwości... 
Autor Wiadomość

Post Spowiedź , grzechy , wątpliwości...
Szczęść Boże Wszystkim !

Byłem 15 Lipca na spowiedzi generalnej twarzą w twarz z kapłanem w w wygodnych fotelach :) Teraz idę na mszę dziś na 18.00 ale zaczęło mnie coś nurtować . Na początku spowiedzi ( ale jak już się zaczęła - po słowach Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus oraz po moim przeżegnaniu się ) powiedziałem że są to grzechy z całego życia mojego , zaznaczyłem że także z tych już odpuszczonych... ale podczas mojego wcześniejszego rachunku sumienia nieumyślnie zapomniałem w nim uwzględnić kilka grzechów... Czy jak już sobie o tym przypomniałem po spowiedzi to nie mogę przyjąć ciała Jezusa czy mogę na tej mszy o 18.00 ?

I analogicznie : jakby coś podobnego nie daj Boże przydarzyło się w przyszłości na przykład po normalnych spowiedziach czyli jakbym zapomniał w rachunku sumienia uwzględnić jakieś moje grzechy to mogę czy nie mogę potem przyjmować Ciało Pańskie ?

Jeszcze jedno : Normalnie spowiadam się z karki bo jestem chory na głowę... ( naprawdę ) ale jak się przygotowywałem do wyjścia do spowiedzi tej generalnej to przypomniał mi się pewien grzech... nie miałem już czasu by go sobie dopisać do kartki z grzechami bo czas mnie gonił... miałem na 15 i ledwo się wyrobiłem i tak... podczas spowiedzi wymieniając grzechy przypomniało mi się , że wtedy sobie przypomniałem ten grzech , ale najprościej mówiąc - zapomniałem co to był za grzech więc go nie wymieniłem bo go zwyczajnie nie pamiętałem - wiedziałem jedynie że o jakimś grzechu zapomniałem . Co w takim wypadku teraz - mogę normalnie iść do komunii ?

Pozdrawiam

AIZENAIZEN

Śr lip 17, 2013 15:45
Post Re: Spowiedź , grzechy , wątpliwości...
A nie mowisz przy spowiedzi: "wiecej grzechow nie pamietam, za wszystkie serdecznie zaluje i prosze cie ojcze o rozgrzeszenie"?
Jak tak mowisz, to na pewno te grzechy zapomniane sa tez ci przebaczone.
A jezeli ciebie dalej gryza, to przy najblizszej spowiedzi wydrukuj to, co teraz napisales, dopisz sobie grzechy zapomniane i zapytaj ksiedza jak masz postepowac w takich sytuacjach.

Śr lip 17, 2013 15:52

A faktycznie teraz sobie to uzmysłowiłem... przecież mówię "więcej grzechów nie pamiętam , za wszystkie grzechy serdecznie żałuję..." , a tego grzechu właśnie nie pamiętałem :)

Śr lip 17, 2013 16:00

Zasada jest taka: Na spowiedzi trzeba wyznawać grzechy śmiertelne (ciężkie), powszednich nie ma obowiązku, ale jest to zalecane. Co do zapominania - grzech zapomniany jest odpuszczony (możesz iść do komunii), także jeśli to grzech śmiertelny. Jednak jeśli to grzech śmiertelny, to trzeba wyznać go na następnej spowiedzi mówiąc, że zapomniałeś na poprzedniej.

Jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.

Śr lip 17, 2013 17:11
Zobacz profil WWW

Cytuj:

No to skorzystam po takiej zachęcie ;-).

A bardziej serio:

jumik napisał(a):
Zasada jest taka: Na spowiedzi trzeba wyznawać grzechy śmiertelne (ciężkie), powszednich nie ma obowiązku, ale jest to zalecane. Co do zapominania - grzech zapomniany jest odpuszczony (możesz iść do komunii), także jeśli to grzech śmiertelny. Jednak jeśli to grzech śmiertelny, to trzeba wyznać go na następnej spowiedzi mówiąc, że zapomniałeś na poprzedniej.

Nie ma obowiązku powtarzania zapomnianego grzechu (nawet ciężkiego) podczas kolejnej spowiedzi. Formuła "więcej grzechów nie pamiętam" to załatwia. Oczywiście dotyczy to sytuacji, ze serio grzech zapomniany. Gdyby ktoś np tylko udawał przed samym sobą, że grzech zapominy to spowiedź nieważna.

Aizenaizen,

J. w. i jak juz napisali moi przedmówcy, mówisz "więcej grzechów nie pamiętam" i to załatwia sprawę. Czyli możesz normalnie przyjmować Komunię Świętą aż do popełnienia grzechu ciężkiego.

I... uważaj na siebie bo chyba idziesz w stronę tzw skrupulanctwa. Niezdrowe i niebezpieczne. A w przypadku chorób o podłożu psychicznym (przepraszam jeśli niewlaściwie zrozumiałam Towje slowa) może być wyjątkowo niebezpieczne bo może pogłebiać niektóre objawy niektórych chorób. Wystrzegaj się i postaraj się zdusić w zarodku dopóki jeszcze możliwe.

Pozdrawiam.

Śr lip 17, 2013 23:41

Ja ze swojej strony radziłbym zaopatrzyć się w jakąś publikację dotyczącą spowiedzi, spowiadania się i czytania. Bo wpadanie na forum z coraz to nowymi wątpliwościami to nie rozwiązanie. I jak napisała Joannaa wystrzegaj się skrupulantyzmu. Jak na razie to niepokojące że jesteś świeżo po spowiedzi generalnej, a już masz wątpliwości. Albo brak wiedzy, co trzeba już łatać, albo początki wiecznych wątpliwości spod znaku, czy aby na pewno dobrze, czy aby na pewno nie zgrzeszyłem, czy aby na pewno jeszcze panuje nad swoim myśleniem, a moja wiara to nie obawa przed potępieniem, bo o czymś zapomniałem.

Cz lip 18, 2013 0:06

joannaa napisał(a):
Cytuj:

No to skorzystam po takiej zachęcie ;-).

Dzięki, że skorzystałaś :). Jestem otwarty na poprawianie mnie.

Jednak mimo to, o ile wiem, taki grzech powinno się wyznać na następnej spowiedzi. Szukałem teraz w internecie na ten temat odpowiedzi i wszystkie, które znalazłem mówiły właśnie tak: zapomniany grzech ciężki jest odpuszczony, ale trzeba wyznać przy następnej spowiedzi. Konieczne jest wyznanie i odpuszczenie (to z resztą troszkę podobnie jak z żalem doskonałym, który odpuszcza wszystkie grzechy - i tak pomimo niego trzeba iść do spowiedzi wyznać grzechy).

Cytuj:
Co zrobić, gdy zapomniało się wyznać jakiś grzech w spowiedzi?

Kto żałuje, temu Bóg przebacza wszystkie grzechy, nawet te, które zapomniał wyznać w spowiedzi. Jeśli ktoś zapomniał jakiś grzech ciężki — o ile to możliwe, gdyż taki grzech, ze względu na bardzo silne zaangażowanie się w jego popełnianie nie może szybko ulatywać z pamięci — powinien go wyznać przy następnej spowiedzi. Nie musi jednak wracać do konfesjonału, od którego dopiero co odszedł, ani przystępować specjalnie po raz drugi do spowiedzi, nawet gdy ma ku temu dogodne okazję, bo np. nie ma wcale penitentów. Nie trzeba wyznawać zapomnianych grzechów lekkich, gdyż nie ma ścisłego obowiązku spowiadania się z nich. Sakrament pokuty — i o tym trzeba pamiętać — nie jest „automatem do oczyszczania się z grzechów", lecz spotkaniem z kochającym Chrystusem, miłosiernym, gorąco pragnącym wszystko nam przebaczyć. O Nim to przede wszystkim powinniśmy pamiętać, przystępując do spowiedzi.
Ks dr M. Kaszowski: Nauka Kościoła w pytaniach i odpowiedziach (cz. 6 - sakramenty)

Cytuj:
Jeżeli przez zapomnienie nie wyznaję grzechu ciężkiego, spowiedź taka jest ważna, a zapomniany grzech muszę wyznać przy następnej spowiedzi.

http://www.slupsk.salezjanie.pl/?q=node/205

Cytuj:
Przyznam, ze trudno mi sobie wyobrazic sytuacje, aby ktos szczerze zapomnial o grzechu ciezkim. Brzmi to dosyc zabawnie, a raczej tragikomicznie. No bo o sprawach powaznych (ciezkich) raczej sie nie zapomina. Chyba, ze ktos ma zgubna tendencje do widzenia grzechu ciezkiego we wszystkim... No ale jak sie komus to przydarzylo (zapomniec), to grzech ten jest mu przebaczony, ale powinien na nastepnej spowiedzi go wyznac.
Dariusz K. SI.
http://www.spowiedz.pl/skrupuly001.htm

Cytuj:
Zapomnienie grzechu niezawinione.
Jeśli zapomnienie grzechu jest niezawinione (gdy rachunek sumienia przed spowiedzią zrobiliśmy dokładnie i uczciwie), wystarczy przy najbliższej spowiedzi na początku lub na końcu wyznania grzechów powiedzieć spowiednikowi, że z powodu zapomnienia przy poprzedniej spowiedzi, chcemy dodać jeszcze taki a taki zapomniany grzech – i wyznajemy go.
http://gloria.tv/?media=274556

Cytuj:
Nie wyznanie grzechu ciężkiego przez zapomnienie sprawia, że taka spowiedź jest ważna, a zapomniany grzech należy wyznać przy następnej spowiedzi.
http://duchsw.archidiecezja.wroc.pl/ind ... &Itemid=11

Z prawa kanonicznego:(pogrubienie moje)
Cytuj:
Kan. 988 -

§ 1. Wierny jest obowiązany wyznać co do liczby i rodzaju wszelkie grzechy ciężkie popełnione po chrzcie, a jeszcze przez władzę kluczy Kościoła bezpośrednio nie odpuszczone i nie wyznane w indywidualnej spowiedzi, które sobie przypomina po dokładnym rachunku sumienia.

Pt lip 19, 2013 15:01
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]