Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn gru 15, 2025 15:39

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona
 Islam zagrożeniem dla wolności zachodu ? 

Czy uważasz, że Islam zagraża wolności poństwom zachodu ?
Ankieta wygasła Cz sie 01, 2013 18:00
TAK, ISLAM JEST ZAGROŻENIEM ! 70%  70%  [ 28 ]
NIE, ISLAM NIE JEST ZAGROŻENIEM ! 25%  25%  [ 10 ]
NIE WIEM, NIE MAM ZDANIA ! 5%  5%  [ 2 ]
Liczba głosów : 40

Islam zagrożeniem dla wolności zachodu ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Islam zagrożeniem dla wolności zachodu ?
A co gdyby jakiś katolik chciał poślubić czternastolatkę zgodnie ze swoja religią. U nas z prawem jest coś nie tak bo katolik wiarą lub tradycją w sądzie nie może się wytłumaczyć tak jak Cyganie.
To samo było na komisji o służbę zastępczą. Kto jest katolikiem i tłumaczył się ze Jezus mówi aby nadstawiać drugi policzek ten i tak został wysłany do wojska. A Jehowi mówiący to samo do wojska nie szli.
Wydaje się jakby Państwo Polskie nie wierzyło ze można naprawdę być wierzącym katolikiem. A Partie reprezentujące katolików, które są większością w sejmie nic z tym nie robią bo sami udają katolików.
Politycy oceniają innych podłóg siebie i dlatego na komisji o służbę zastępczą nikt ci nie uwierzy ze będąc katolikiem nadstawiasz drugi policzek. :roll:

N lip 21, 2013 6:59

Val
Ja myślę, że należy rozpatrywać kwestie co wolno,a co nie wolno kategoriami dobra człowieka, a nie tradycją, czy innymi starożytnymi zwyczajami.
W myśl, zasady nie czyń drugiemu co tobie niemiłe uważam, że wycinanie narządów płciowych czy seks z 9latką tylko dlatego, że wzorowy Mahomet tak czynił nie jest kompletnie dla mnie wzorem postępowania w obecnych czasach. Bóg stworzył kobiety tak a nie inczej więc wycinanie jej clitorisu, tylko tego aby pozbawić jej orgazmu jest łamaniem prawa boskiego i niszczeniem jego świątyni, o której mówił Jezus.
Ja jestem w stanie zrozumieć, że dla Mahometa mógłby to być w pewien sposób stan normalny braniem ślubu z dzieckiem, ale jak ktoś czytał Hadisy to sam Abu Bakr, ojciec Aiszy, dziwił się, że Mahomet chce się z 6 latką ożenić. To wskazuje, że mimo wszystko Mahomet przesadził nawet w ówczesnych realiach!
Dla mnie tradycja to nie niszczenie czyjegoś ciała, pozbawianie go wolności poprzez narzucony slub w wieku 9-11 lat. Tradycja to np. łamanie się opłatkiem, choinka i inne tego typu elementy kultury.
Z wielką chęcią wysłałbym swoją córkę do Jemenu, ale boję się, że zostanie zgwałcona i postawiana przed sąd za cudzołóstwo jak Norweżka w ostatnich dniach.

Wszelkie tłumaczenia typu: bo tak dane państwo stanowi, jest dla mnie śmiesznym i nie godnym człowieka używającym narzędzia jakim jest mózg. Ta osoba godzi się na cos co w jej kraju jest przestępstwem tłumacząc to przepisami danego kraju.
Hosi w żaden sposób nie jest tutaj usprawiedliwiony, bo wyraża aprobatę na seks z dziewczynka 9 letnią w ramach prawa. Co więcej, stawia mężczyznę ponad kobiete i pochlebia zapisom Koran nakazującym mężczyźnie bić kobietę!
Val - czy godzisz sie na bicie przez mężczyznę? Czy godzisz się na seks z 9 latką w państwach islamu? Czy godzisz sie na śmierć za apostazję? Czy godzisz się na zabójstwo sióstr przez brata tylko dlatego, że tańczyły przed domem, co przypominało jemu kulturę Zachodu? Te wartości są bronione rzez Hosiego na tym forum...

Odpowiedz sobie na te pytanie i przepraszam, ale nie wiedziałem żeś kobieta :x
Pozdrawiam

N lip 21, 2013 11:26

akbar napisał(a):
czy godzisz sie na bicie przez mężczyznę? Czy godzisz się na seks z 9 latką w państwach islamu ? Czy godzisz sie na śmierć za apostazję ? Czy godzisz się na zabójstwo sióstr przez brata tylko dlatego, że tańczyły przed domem, co przypominało jemu kulturę Zachodu? Te wartości są bronione rzez Hosiego na tym forum...

4:34
Mężczyźni stoją nad kobietami ze względu na to, że Bóg dał wyższość jednym nad drugimi, i ze względu na to, że oni rozdają ze swojego majątku. Przeto cnotliwe kobiety są pokorne i zachowują w skrytości to, co zachował Bóg. I napominajcie te, których nieposłuszeństwa się boicie, pozostawiajcie je w łożach i bijcie je! A jeśli są wam posłuszne, to starajcie się nie stosować do nich przymusu. Zaprawdę, Bóg jest wzniosły, wielki !

Koran, jasno i wyraźnie określa stosunek mężczyzny wobec kobiety, więc takie dyrdymały jakie Hosi przytacza ze strony islamreligiapokoju, nijak się mają do rzeczywistości. Sam Mahomet również ukazał własną troskę dla kobiet, które gwałcił, jak mówią Hadisy. Reformator socjalny, pożal się Boże.
Teraz muslimy wmawiają, że dobroć dla kobiety i w ogóle sie troszczą i to wszystko dla ich dobra... DYRDYMAŁY !

Ponadto, nie zaakceptuję sesku z dzieckiem nie tylko w państwach islamu, ale w żadnym innym miejscu na ziemi. Jest to pedofilia !

N lip 21, 2013 16:52
Moderator

A co z tą prokuraturą lub Policją?

~ Pink Floyd, "Hey you"

N lip 21, 2013 17:31
akbar napisał(a):
Ja myślę, że należy rozpatrywać kwestie co wolno,a co nie wolno kategoriami dobra człowieka, a nie tradycją, czy innymi starożytnymi zwyczajami.

Dlatego mamy państwo świeckie i prawo, które nie jest tworzone pod kątem zapisów biblijnych.

akbar napisał(a):
W myśl, zasady nie czyń drugiemu co tobie niemiłe uważam(...)

Nigdy nie wiesz, kiedy trafisz ze swoją radą na masochistę.

akbar napisał(a):
Dla mnie tradycja to nie niszczenie czyjegoś ciała, pozbawianie go wolności poprzez narzucony slub w wieku 9-11 lat. Tradycja to np. łamanie się opłatkiem, choinka i inne tego typu elementy kultury.

Przez setki lat kobieta w Europie nie miała nic do gadania w kwestii wyboru męża i mając naście lat gdy organizowano jej ślub. Europejskim kobietom udało się wywalczyć równe prawa, choć była to długa i żmudna walka. Trzymam kciuki za muzułmanki ;).
Tradycja to nie tylko miłe elementy kultury kontynuowane przez kolejne pokolenia. Tradycja ma również ciemne strony o których dzieciom nie opowiada się na dobranoc. Jednakże wcześniej czy później poznają ciemną stronę rozmaitych tradycji. Ku przestrodze.

akbar napisał(a):
Wszelkie tłumaczenia typu: bo tak dane państwo stanowi, jest dla mnie śmiesznym i nie godnym człowieka używającym narzędzia jakim jest mózg. Ta osoba godzi się na cos co w jej kraju jest przestępstwem tłumacząc to przepisami danego kraju.

I znowu: tolerowanie nie oznacza akceptacji. Po prostu system światopoglądowy danej osoby jest jaki jest. Inaczej myślący są niegodnymi ludźmi, tylko dlatego że myślą inaczej niż my jesteśmy w stanie przyjąć? Są ludzie, którzy stanowią paliwo w motorze zmian. Takim człowiekiem jest Waris Dirie walcząca z procederem obrzezania kobiet. Ma silną osobowość i odwagę, aby głośno wyrażać swoje zdanie i naciskać na odpowiednich ludzi, aby ruszyli tyłkami.
Jednakże ludzie, jak ona to perełki, które rzadko są spotykane. Większość do której należą ja, Ty czy Hosi może sobie tylko gadać, ale tym gadaniem nic nie wskóra. Głośne potępienie obrzezania czy wydawania za mąż 9latek nie ulży tym dziewczynkom w cierpieniu. Tak samo jak nie ulży tolerowanie takiego stanu rzezy przez Hosi. Po prostu nasza postawa jest pasywna.

akbar napisał(a):
Hosi w żaden sposób nie jest tutaj usprawiedliwiony, bo wyraża aprobatę na seks z dziewczynka 9 letnią w ramach prawa. Co więcej, stawia mężczyznę ponad kobiete i pochlebia zapisom Koran nakazującym mężczyźnie bić kobietę!

Niektórzy mają w zwyczaju wyrażać swoje zdanie w sposób mało precyzyjny, niejasny, ogólnikowy, niezdecydowany i możliwe max neutralny. Później takie osoby jak Ty, próbując wysupłać sens z całego wywodu, dochodzą do takich, a nie innych wniosków, które prowokują usera, aby wreszcie zajął zdecydowane stanowisko w danej sprawie. Tyle że to syzyfowa praca. Nie wymusisz na kimś, aby wypowiadał się w sposób zdecydowany, by nie było wątpliwości, jakie jest jego stanowisko.
Ponadto nawet Biblia nie traktuje równo kobiet jak i mężczyzn. A

akbar napisał(a):
Odpowiedz sobie na te pytanie

Odpowiedziałam. Udało mi się również zrozumieć o co mu chodzi. Nie muszę się z kimś w każdej kwestii zgadzać i bulwersować, że zbyt mało zdecydowanie przeciwko czemuś występuje. Ludzie są różni.

@Tenkred, a co sądzisz o postrzeganiu kobiet w chrześcijaństwie? Chrześcijaństwo zmieniło kierunek, ale taki Tomasz z Akwinu czy św. Augustyn jest ojcem kościoła...

„Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80. Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów.” (św. Tomasz z Akwinu)

„Kobiety są przeznaczone głównie do zaspokajania żądzy mężczyzn.” (Jan Chryzostom, 349-407, gr.)

„Kobieta jest istotą pośrednią, która nie została stworzona na obraz i podobieństwo Boga. To naturalny porządek rzeczy, że kobieta ma służyć mężczyznie.” (św. Augustyn 354-430 — jeden z najznakomitszych ojców Kościoła)

„Wartość kobiety polega na jej zdolnościach rozrodczych i możliwości wykorzystania do prac domowych” (św. Tomasz z Akwinu, mędrzec Kościoła, 1225-1275)

„Kobieta winna zasłaniać oblicze, bowiem nie zostało ono stworzone na obraz Boga.” (Ambroży, mędrzec Kościoła, 339-397)

„Kiedy widzisz kobietę, pamiętaj, to diabeł! Ona jest swoistym piekłem!” (Papież Pius II, 1405-1464)

„Kobiety ze swej natury są przeznaczone do wspólnych uciech.” (Kapokrates, założyciel klasztoru)

„Kobiety są błędem natury... z tym ich nadmiarem wilgoci i ich temperaturą ciała świadczącą o cielesnym i duchowym upośledzeniu... są rodzajem kalekiego, chybionego, nieudanego mężczyzny... Pełnym urzeczywistnieniem rodzaju ludzkiego jest mężczyzna.” (św. Tomasz z Akwinu)

„Dziewczęta noszące spódniczki mini, pójdą do piekła.” (Wild, SJ, XX w.)

„Kobiecie przystoi jedynie szata żałobna. Skoro tylko przekroczy próg wieku dojrzałego, winna zasłonić swe gorszące oblicze, by nie utracić szczęśliwości wiecznej.” (Tertulian, pisarz chrześcijański)

„W miejscu, w którym zatrzyma się ksiądz, nie powinna przebywać żadna kobieta” (Synod Paryski, 846)

„Kobiecie nie wolno mieszkać w pobliżu kościoła.” (Synod w Coyaca, 1050)

„Księża, którzy udzielają noclegu kobietom i doznają przy tym z podniety, muszą zostać ukarani. Kobiety natomiast mają zostać sprzedane przez biskupa jako niewolnice.” (2. Synod w Toledo)

„U kobiety sama świadomość jej istnienia powinna wywoływać wstyd.” (Clemens Alexandrinus, 215)

„Kobietom nie wolno we własnym imieniu pisać ni otrzymywać listów” (Synod w Ewirze, IV w. n.e.)

„Cała płeć żeńska jest słaba i lekkomyślna. Uświęcona zostaje jedynie poprzez macierzyństwo.” (św. Jan Chryzostom, 349-407)

N lip 21, 2013 17:36

Val napisał(a):
Dlatego mamy państwo świeckie i prawo, które nie jest tworzone pod kątem zapisów biblijnych.

Dlatego Jezus jasno oddzielił te dwie kwestie, które jeszcze w krajach islamu sa tożsame i nierozdzielne, a wszelkie próby tego rozdziału spełzają na niczym. Ale niech próbują, teokracja np. irańska jak widać do niczego dobrego ten kraj nie doprowadziła.

Val napisał(a):
Nigdy nie wiesz, kiedy trafisz ze swoją radą na masochistę.

Jezusowi to powiedz :mrgreen:

Val napisał(a):
Europejskim kobietom udało się wywalczyć równe prawa, choć była to długa i żmudna walka. Trzymam kciuki za muzułmanki ;).

To są właśnie te błędy przeszłości i nie mam zamiaru nimi zyć. Żyję tu i teraz. Powinniśmy czerpać wszelkie dobre wzorce jeśli tylko się ukażą od każdego: muzułmanina, buddysty, eskimosa czy ateisty. Nie ma ograniczeń, wszystko po to, aby nikt nie czuł się skrzywdzony.
Problem traktowania kobiet w islamie jest dla mnie nr. 1, bo daje wszechwładzę mężczyźnie, co ogranicza je w każdym calu i w sumie sprowadza się do jej uległości. To kolejno powoduje przesadzony erotyzm muzułmanów i mniemanie, że każdy może być ich :D
Ostatnio czytałem, że w AS dano zezwolenie kobietom na ... jazdę rowerem. :brawo: Jest postęp.

Cytuj:
Po prostu system światopoglądowy danej osoby jest jaki jest. Inaczej myślący są niegodnymi ludźmi, tylko dlatego że myślą inaczej niż my jesteśmy w stanie przyjąć?

To nie oznacza, że dana osoba nie ma prawa, jak w islamie, zastosować się do innych jej zdaniem lepszych wzorców. Każdy myśli inaczej, ale niech ten sposób myslenia nie czyni zła innej osobie.

Val napisał(a):
Głośne potępienie obrzezania czy wydawania za mąż 9latek nie ulży tym dziewczynkom w cierpieniu. Tak samo jak nie ulży tolerowanie takiego stanu rzezy przez Hosi. Po prostu nasza postawa jest pasywna.

Samo potępienie tutaj na forum przez Ciebie jest jak najbardziej poprawną formą i lepsze pasywne działanie niż żadne. Jak zamkniesz się w 4 ścianach i będziesz biadolić to z pewnością nikomu nie pomożesz. Sam fakt opisywania takich rzeczy na forach może komuś pomóc zrozumieć zagrożenie. Może to czytać kobieta chcąca wyjść za mąż za Afgańczyka, więc może się dwa razy zastanowi.
Hosi to, że toleruje takie działania jest własnie dobrym przykładem jak nie robić, więc dzięki niemu, co wiele razy pisałem, wiele osób może zrozumieć, na czym polega związek z muzułmaninem.

Val napisał(a):
Później takie osoby jak Ty, próbując wysupłać sens z całego wywodu, dochodzą do takich, a nie innych wniosków, które prowokują usera, aby wreszcie zajął zdecydowane stanowisko w danej sprawie. Tyle że to syzyfowa praca. Nie wymusisz na kimś, aby wypowiadał się w sposób zdecydowany, by nie było wątpliwości, jakie jest jego stanowisko.

Czyz dla Ciebie problemem jest napisanie, że nie popierasz pedofilii? Cxzy potrzeba Ciebie prowokować. Problem Hosiego polega na tym, że nie bronił islamu tylko atakował Zachód, chrześcijaństwo, a szczególnie USA. Po co rozmawiasz z innym użytkownikiem? Aby poznać jego stanowisko w danej sprawie.. Proste :mrgreen:

Val napisał(a):
Odpowiedziałam. Udało mi się również zrozumieć o co mu chodzi. Nie muszę się z kimś w każdej kwestii zgadzać i bulwersować, że zbyt mało zdecydowanie przeciwko czemuś występuje. Ludzie są różni

Tu nie chodzi o to czy się z kims zgadzasz tylko czy jego wypowiedzi godzą w podstawowe prawa człowieka. Nie można siedzieć bezczynnie i pisać: OK ty popierasz pedofilię, ale nie ja! Chyba nie masz tego na mysli? Mozna dyskutować jak zlikwidować pedofilię, ale nie ja popierać.
Pozdrawiam

P.S. Tak Biblia to taka duża powieść kryminalna, jak wyliczył Hosi - 2,6mln ofiar śmiertelnych zabitych przez Biga lub gdzie kobiety są niżej od mężczyzn. Ale jedna podstawowa różnica jest między Biblia a Koranem. Koran napisał Bóg, a Biblie mimo wszystko pisał człowiek nie zawsze natchniony przez Boga. Dla mnie liczy się to jak postrzegamy świat dzisiaj, a nie jak go postrzegamy 2000 lat temu.
Pozdrawiam

N lip 21, 2013 19:08
akbar napisał(a):

P.S. Tak Biblia to taka duża powieść kryminalna, jak wyliczył Hosi - 2,6mln ofiar śmiertelnych zabitych przez Biga lub gdzie kobiety są niżej od mężczyzn. Ale jedna podstawowa różnica jest między Biblia a Koranem. Koran napisał Bóg, a Biblie mimo wszystko pisał człowiek nie zawsze natchniony przez Boga. Dla mnie liczy się to jak postrzegamy świat dzisiaj, a nie jak go postrzegamy 2000 lat temu.
Pozdrawiam

A skad te tezy? Jedyna znana mi ksiega, ktora spadla z nieba jest Ksiega Mormona. Koranu nawet Mohammed sam nie spisal.

N lip 21, 2013 19:20

akbar napisał(a):
Więc poszukałem i znalazłem:
Cytuj:
Jasne jest, że zgadzasz się w takim razie na legalny seks z 9 latką w legalnym małżeństwie..

Zgadzam sie, jezeli prawo danego kraju tak stanowi.W innym wypadku nie.

No cóż, jakby nie patrzeć jest zgoda na pedofilię tylko ze względu na średniowieczne przepisy danego kraju. Jak pisałem w poprzednim poście.

Mam nadzieję,że teraz Val i S33 zrewidują swoje poglądy i zobaczą kogo bronią.

A więc:

Hosi nigdy nie wyrazał zgody na pedofilię
Nie ma ani jednego wpisu który by to potwierdzał.

"Jeżeli prawo danego kraju tak stanowi" ,a legalny seks małżęński nie jest w ten sposób klasyfikowany, to nie ma mowy o pedofilii.
Moja zgoda odnosi sie do autonomicznego stanowienia okreslonych przepisów prawa w danym kraju.Pedofilę kalsyfikuje sie inaczej w naszym systemie prawnym oraz inaczej w Islamie.
Dlatego też nie ma uniwesalnych norm w oparciu o które można jednoznacznie powiedzieć co jest, a co nie jest pedofilią.Zawsze odnosimy okreslone postepowanie do konkretnego sytemu prawnego.I na tej włąsnie podstawie okreslamy co jest, bądz nie jest przestepstwem.

Akbar tej zalężnosci nie rozumie, dlatego też plecie androny na potegę.

Cytuj:
[b]Suma summarum: Hosi w Polsce nie popiera pedofilii, Hosi w Jemenie popiera pedofilię.

Prosze w takim razie wskazać moją wypowiedz która to potwierdza.

N lip 21, 2013 20:29

Hosi napisał(a):
"Jeżeli prawo danego kraju tak stanowi" ,a legalny seks małżęński nie jest w ten sposób klasyfikowany, to nie ma mowy o pedofilii.

Oczywiście, że jest. Pedofilia to termin medyczny, nie prawny.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N lip 21, 2013 20:55

JedenPost napisał(a):

I co z tego?
Ta dyskusja dotyczy kontekstu prawnego i klasyfikacji pedofilii w ramach okreslonej legislacji.

N lip 21, 2013 21:10

Val napisał(a):
Tenkred, a co sądzisz o postrzeganiu kobiet w chrześcijaństwie ? Chrześcijaństwo zmieniło kierunek, ale taki Tomasz z Akwinu czy św. Augustyn jest ojcem kościoła...

Przede wszystkim, zawsze staram się używać własnego rozumu, a nie ślepo wyznawć wszystko to, co mi na tacy pod nos podstawią. Na temat tych cytatów, które przytoczyłaś, mogę powiedzieć tylko jedno... ciemnogród !
Hosi zpewne zaraz powie, że heretyk, czy coś. Ale po pierwsze, nie w jego kwestii stawianie takich wyroków, a ponadto wiele razy na lekcjach religii sprzeciwiałem się w bardzo wielu kwestiach, zaprzeczajac nawet dogmatom KRK. I jakoś do dziś nie zostałem z koscioła wyklęty.

Dla przykładu:
1980 r. - Beatyfikacja jezuity José de Anchieta, który twierdził: "Miecz i żelazny pręt to najlepsi kaznodzieje". Podczas beatyfikacji masowego mordercy Indian, papież Jan Paweł II nazwał go apostołem Brazylii, wzorem dla całej generacji misjonarzy i siebie samego. Nie pierwszy to przypadek wyniesienia zbrodniarza na ołtarze.
I co w związku z tym ? mam uważać, że Anchieta jest błogosławionym, bo tak uznał Papież ? Nic z tego. A z tego Anchiety to taki błogosławiony, jak ze mnie astronauta.

Soul33 napisał(a):
A co z tą prokuraturą lub Policją ?

Mogę Ci powiedzieć tylko tyle, że małe złośliwości, są domeną "młych" ludzi... pamiętaj o tym.

JedenPost napisał(a):

Dokładnie tak. I warto zadać pytanie, dlaczego muzułmanie tak często wybierają jednak kobiety w wieku dzieciecym ? To jest chyba oczywiste...

N lip 21, 2013 21:12

"Pedofilia – rodzaj parafilii seksualnej: stan, w którym jedynym lub preferowanym sposobem osiągania satysfakcji seksualnej jest kontakt z dziećmi w okresie przedpokwitaniowym lub wczesnej fazie pokwitania. W świetle powyższej definicji należy rozróżnić pedofilię od czynów pedofilnych, których dokonywanie nie musi być przejawem właściwej pedofilii; wbrew potocznemu znaczeniu słowa pedofil, przestępca dopuszczający się czynu pedofilnego nie musi być dotknięty pedofilią w znaczeniu medycznym."

Tak więc rok po pierwszej miesiączce zalicza się do wczesnej fazy pokwitania - by nie mówić o pedofilii, osoba musiałaby mieć co najmniej 11 lub 12 lat...

Co do postrzegania kobiet, Koran i Biblia jakoś szczególnie nie różnią się...

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

N lip 21, 2013 21:21
Moderator

Tenkred napisał(a):
Mogę Ci powiedzieć tylko tyle, że małe złośliwości, są domeną "młych" ludzi... pamiętaj o tym.

To do mnie? Ja myślałem, że naprawdę Twoim zdaniem doszło do złamania prawa na wspomnianej stronie.

~ Pink Floyd, "Hey you"

N lip 21, 2013 21:30
akbar napisał(a):
Problem traktowania kobiet w islamie jest dla mnie nr. 1, bo daje wszechwładzę mężczyźnie, co ogranicza je w każdym calu i w sumie sprowadza się do jej uległości. To kolejno powoduje przesadzony erotyzm muzułmanów i mniemanie, że każdy może być ich :D

Patrzysz daleko, ale już zdajesz się nie dostrzegać powszechnego problemu z przemocą wobec kobiet w własnym kraju. Mimo wciąż nowych uregulowań prawnych, mentalność pewnych rejonów bierze górę i kobiety są katowane przez swoich partnerów życiowych. Różnica polega jedynie na tym, że przemoc stosowana przez muzułmanów jest medialna, głośna i krzykliwa...

akbar napisał(a):
To nie oznacza, że dana osoba nie ma prawa, jak w islamie, zastosować się do innych jej zdaniem lepszych wzorców. Każdy myśli inaczej, ale niech ten sposób myslenia nie czyni zła innej osobie.

Do przeforsowania tej idei, niezbędne jest zmobilizowanie tamtejszego społeczeństwa do wprowadzenia zmian. Nie widać na horyzoncie liderów w stylu M.L.Kinga :no:

akbar napisał(a):
Sam fakt opisywania takich rzeczy na forach może komuś pomóc zrozumieć zagrożenie. Może to czytać kobieta chcąca wyjść za mąż za Afgańczyka, więc może się dwa razy zastanowi.

Wątpię. Mimo kampanii społecznych dotyczących przemocy, skala zjawiska jest mniej więcej taka sama. Billboardy z zupą, co była za słona docierały do szerokiej rzeszy osób. Tutejsze forum może o takim odbiorze jedynie pomarzyć.
Są też muzułmanie, którzy osiedlają się w Polsce i wiodą normalne życie w naszym kraju. Oni są swego rodzaju reklamą swojego wyznania, pokazują że można być dobrym człowiekiem i kłaniać się kilka razy dziennie Allahowi.

akbar napisał(a):
Problem Hosiego polega na tym, że nie bronił islamu tylko atakował Zachód, chrześcijaństwo, a szczególnie USA.

Każdy ma prawo do swoich sympatii i antypatii. Sam piszesz, że nie broni islamu, tylko atakuje Zachód i USA. Wielu atakuje Rosję, zjawisko ateizacji w społeczeństwie, czy właśnie islam. Skoro chcą się poświęcać atakowaniu, to jest to ich osobista sprawa. Każdy się relaksuje na swój sposób ;).

akbar napisał(a):
Nie można siedzieć bezczynnie i pisać: OK ty popierasz pedofilię, ale nie ja! Chyba nie masz tego na mysli? Mozna dyskutować jak zlikwidować pedofilię, ale nie ja popierać.

Hosi pedofilii nie popiera. Pisał już o tym i tłumaczył swoje stanowisko. Nie nudzi Cię wałkowanie tej sprawy??
Nie wiem jaki jest sens dysput o likwidacji pedofilii, skoro jest to niemożliwe, przynajmniej na dzień dzisiejszy.

Tenkred napisał(a):
Przede wszystkim, zawsze staram się używać własnego rozumu, a nie ślepo wyznawć wszystko to, co mi na tacy pod nos podstawią. Na temat tych cytatów, które przytoczyłaś, mogę powiedzieć tylko jedno... ciemnogród !

Wobec tego, jaki jest sens przytaczania ustępów Koranu, skoro wedle Twojej idei nie powinno się ślepo wierzyć w takie teksty? Przeciętny muzułmanin nie jest ekspertem w sprawie Koranu. Jego mentalność i podejście do kobiet jest efektem wychowania i środowiska w którym przebywa. Środowisko w jakim żyje człowiek wyznacza normy postępowania. Możliwe jest, że jeszcze przed pojawieniem się Mahometa kobiety były tak samo źle traktowane. Mentalność trudno zmienić :(

N lip 21, 2013 22:26

Tenkred napisał(a):
Hosi zpewne zaraz powie, że heretyk, czy coś. Ale po pierwsze, nie w jego kwestii stawianie takich wyroków, a ponadto wiele razy na lekcjach religii sprzeciwiałem się w bardzo wielu kwestiach, zaprzeczajac nawet dogmatom KRK.

Po pierwsze.
Osoba która jest członkiem danego Kościoła,a zaprzecza dogmatom jest heretykiem.
I to nie jest żaden wyrok,tylko ocena na podstawie zasad panujacych w KRK.

Dla porządku przypominam definicję "herezji"(wiki):

Cytuj:
Nieprzyjmowanie jednego lub więcej twierdzeń, uznanych w Kościele za dogmat[1]

oraz to co mówi Biblia na ten temat:

2 Piotra 2:1

1 Znaleźli się jednak fałszywi prorocy wśród ludu tak samo, jak wśród was będą fałszywi nauczyciele, którzy wprowadzą wśród was zgubne herezje. Wyprą się oni Władcy, który ich nabył, a sprowadzą na siebie rychłą zgubę. 2 A wielu pójdzie za ich rozpustą, przez nich zaś droga prawdy będzie obrzucona bluźnierstwami; 3 dla zaspokojenia swej chciwości obłudnymi słowami was sprzedadzą ci, na których wyrok potępienia od dawna jest w mocy, a zguba ich nie śpi.

Jak widzisz,Twoja sytuacja jest bardzo poważna.

Pn lip 22, 2013 4:20
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona