Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 18:55

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona
 Islam zagrożeniem dla wolności zachodu ? 

Czy uważasz, że Islam zagraża wolności poństwom zachodu ?
Ankieta wygasła Cz sie 01, 2013 18:00
TAK, ISLAM JEST ZAGROŻENIEM ! 70%  70%  [ 28 ]
NIE, ISLAM NIE JEST ZAGROŻENIEM ! 25%  25%  [ 10 ]
NIE WIEM, NIE MAM ZDANIA ! 5%  5%  [ 2 ]
Liczba głosów : 40

Islam zagrożeniem dla wolności zachodu ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Islam zagrożeniem dla wolności zachodu ?
Hosi napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Cóż, Hosi wywodził już tu kiedyś, że gwałt to nie gwałt, gdy chodziło o sprawę podobną do tej historii tej Norweżki oskarżonej i skazanej za stosunki pozamałżeńskie, w rzeczywistości zgwałconej, czego zatem można oczekiwać....

Jeden Post kłamie.
Nigdy nie twierdziłęm że gwałt to nie gwałt.

Twierdziłeś, że zgwałcona kobieta oskarżona jw. jest winna.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn lip 22, 2013 15:46

Kael...
Temat pedofilii jest trochę skomplikowany. Pedofilią (w skrócie) jest nazywany pociąg seksualny do dzieci. Pytanie - jeżeli w danej społeczności "normalnym" jest to, że dziewczynka 12, 13 letnia "wychodzi za mąż" - czy to za 16 latka, czy 30 latka, którego dzieci nie pociągają, ale taka tradycja jest i on się na nią godzi - jest pedofilem? Być może poczeka ze współżyciem odpowiedni czas, być może nie. Jeżeli 14-letni chłopiec i 12-letnia dziewczynka rozpoczną współżycie - to podchodzi to pod pedofilię?
Dla nas jest to niepojęte, jednak w niektórych kulturach taki stan rzeczy ma się od setek lat. Nie popieram takich zwyczajów - żeby była jasność.
Sama znam przypadek Romki - w wieku 12,13 lat została wydana za mąż - mając 13 lat urodziła pierwsze dziecko, następne w wieku 15 lat, w wieku 18 lat miała już trzecie dziecko. Każde z dzieci z kolejnym "mężem". Rodzice za dużo do powiedzenia nie mieli, a może mieli, ale nie chcieli się przyznać...? Trudno stwierdzić. Dla tej dziewczynki to była naturalna kolej rzeczy, a dla mnie coś przerażającego...

Pn lip 22, 2013 15:47
Kael napisał(a):
Czyli jezeli matke zgwalcono i corke gwalca, to "normalnosc" i takie dziecko nie potrzebuje zadnej ochrony? A jak jej matke i babke obrzezano, to przeciez jej tez bedzie wszystko jedno, bo to "normalne"...
Alus, rece mi opadly...

Kael - muzułmanie i wyznawcy innych religii podobnie oburzają się "jedzeniem ciała Jezusa" przez katolików.
Żadne nasze oburzanie na prawa, nakazy, obyczaje innych religii nie spowodują ich zaniechania.

Pn lip 22, 2013 15:48

JedenPost napisał(a):

Twierdziłeś, że zgwałcona kobieta oskarżona jw. jest winna.

Uzasadniałem tylko wyrok sądu.

Nie było dowodów na gwałt ze względów proceduralnych,dlatego też sąd zakwalifikował ten czyn jako cudzołóstwo i wszystkich uczestników tego zajścia skazał za to samo.
W tym sensie była winna cudzołóstwa.

Pn lip 22, 2013 17:08
Jakie to proste: prawo tak stanowi, wiec swiat jest w porzadku.
A kto stanowi prawo?

Ale to pewnie pytania niedopuszczalne.
@ Hosi, jak to bedzie z odpowiedziami na moje pytania? Czy wolisz ukrywac sie za cudzymi pogladami? Tak jest oczywiscie latwiej, tyle ze nieuczciwie wzgledem rozmowcow, ktorzy pisza to co sami mysla.

Pn lip 22, 2013 18:57

Kael napisał(a):
A kto stanowi prawo?

Bóg, oczywiście. Szariat wywodzi się z Koranu, a Koran został podyktowany przez Boga. Czy wręcz spisany przez Boga. Wszystko jedno.

Co znowuż pokazuje, że ludzie potrafią być od Boga lepsi. W sensie moralności. Oczywiście, jeśli uznaje się Allaha za Boga.

Orkiestra!

Pn lip 22, 2013 19:24
akbar napisał(a):
Nie wiem, czy zauważyłaś, ale to jest temat dotyczący islamu i krajów islamskich więc nie widzę powodu, aby rozmawiać o Grenlandii czy Danii, chociaż w Danii już jedna muzułmańska rada miasta zakazała stawiania choinki w czasie świąt Bożego Narodzenia :mrgreen:

I dziwnym trafem, nic Cię poza tematami o islamie nie interesuje na tym forum??

akbar napisał(a):
Poza tym islam znam z życia, bywam w tych krajach i wiem co piszę, w przeciwieństwie do teoretyków pokroju Hosiego czy jak widze i Twojego.

Może i wiesz co piszesz, ale widać w Twoich postach uprzedzenia.

akbar napisał(a):
Pytanie: kto ma ich edukować w krajach islamu? Nauczycielki europejskie? Zgodzisz się tam pojechać nauczać jako kobieta?

Liderzy lokalni. To oni są nadzieją na zmiany. Gospodarka jest w coraz większym stopniu globalna. Państw muzułmańskich globalizacja nie ominie. A globalizacja wymusza indywidualizm i umasowienie pewnych zachowań. Nie wiem ile czasu potrzebuje kraje islamskie, aby intensywnie uczestniczyć w międzynarodowej grze. Jednakże nigdy nie mów nigdy. Jeszcze 40 lat temu Chiny były krajem trzeciego świata, który trzeba było dokarmiać. Dziś już nikt nie widzi Chin w taki sposób jak kiedyś. Ruszyły do przodu.
Nie słyszałam, aby kraje zachodnie wysyłały tam nauczycieli, którzy by edukowali małych chińczyków.

akbar napisał(a):
Szufladkujesz ludzi moja droga. Poczytaj dobrze jakie sidełka Hosi zastawia na swoich rozmówców.

Nie wiem o co Ci chodzi. Napisałam Ci, że nigdzie nie pisałam o tym, że zabraniasz osiedlania się muzułmanom w Polsce. Sam wymyśliłeś, że coś takiego napisałam. I Ty mi odpowiadasz w związku z tym, że szufladkuję ludzi? Bo bronię się przed tym, co wymyślasz, że napisałam? To jest uczciwa dyskusja?

akbar napisał(a):
Do nakręcania mi daleko. Nic nie sprawiało mi większej przyjemności jak wskazywanie islamu jako religii pokoju na aktualnych przykładach.

Nakręcasz się względem Hosiego tak bardzo, że musi Twoje nakręcanie studzić administracja.

akbar napisał(a):
Ja uważam, że masz poważny problem, bo jak można nazwać osobę która jawnie pisze, że zgadza się na seks z 9 latką? Tym bardziej Ty jako kobieta mająca wrodzony instynkt macierzyński bronisz kogoś kto pisze i daje do zrozumienia, że w imie danego zapisu prawa zgodziłby się na to, aby np. potencjalnie Twoja córka uprawiała seks w wieku 9 lat?! Sorry Val, ale jak dla mnie zatraciłaś wartości matczyne, a może jeszcze do nich nie dorosłaś.

To jest właśnie podręcznikowy przykład nakręcania się. Napisałam, że: Ja nie akceptuję pewnych zachowań innych ludzi, ale je toleruję. Nie oznacza to mojego poparcia. Np. toleruję dyscyplinę sportu, jaką jest boks, jednakże nie oznacza to, że popieram takie rozgrywki sportowe.
I tak sprawę może postrzegać Hosi. Rozumie mentalność ludzi żyjących w państwach islamskich, toleruje to co tam jest, gdyż nie jest w stanie zmienić tamtejszego prawodawstwa. Gdyby miał możliwość głosowania za takim prawem jak w PL, to by głosował. Tak wynika z jego wypowiedzi.
A Ty nadal o swoim wyobrażeniu Hosiego. Strasznie jesteś zapatrzony w siebie :| .

akbar napisał(a):
Wybacz, ale popadasz ze skrajności w skrajność:

I to jest piękny przykład tego, że jesteś manipulantem. Przytaczasz definicję według anonimowego łosia, który nie podał żądnych źródeł. Ba- jest to definicja dyscypliny naukowej jaką jest socjologia. Może podasz definicję według politologii i europeistyki?
Jest definicja tolerancji na wiki, która zawiera multum źródeł, jest definicja wg encyklopedii PWN, którą nadzorują fachowcy. No ale wolałeś pokazać, że jesteś nieuczciwym dyskutantem, który sobie brzydko pogrywa, byleby udowodnić swoje tezy. Nieładnie "nonono"

Gdybyś był uczciwy, przytoczyłbyś definicję ogólną. A tam niestety nie ma nic o popieraniu :no: .

W zwykłej definicji tolerancji, jest coś o Tobie:
Zwolennicy tradycyjnego fundamentalizmu krytykują tolerancję, gdyż widzą w niej formę moralnego relatywizmu.

Ponieważ Ciebie, tradycyjnego fundamentalistę bulwersuje "moralny relatywizm" Hosiego. I mu wciskasz dziecko w brzuch.

akbar napisał(a):
Moja droga po pierwsze to od poczatku Hosi walczył z innymi i był osamotniony więc Twoj opis powyższy nadaje się do niego jak ulał. Teraz przerzucasz to jakby na mnie. Zdecyduj się w końcu, kto komu co narzuca i kto ma sie mylic. Po drugi moja postawę wspiera Tenkred, Lurker, Humolog i z pewnością inni userzy wypowiadający sę dość sporadycznie. Więc nie pisz kolejnym razem dyrdymałów tylko pofatyguj się w głąb wątków i popatrz na treśc rozmowy.
Pozdrawiam

Znowu manipulujesz. Humalog ma bana. Stałego. Nie mogą Cię popierać userzy, którzy nie mogą się wypowiadać. Natomiast nie śledzę regularnie wątku, więc nie wiem, czy Lurker podziela Twoją opinię odnośnie Hosiego, że ten "popiera pedofilię". Niech się sam wypowie.
Moderacja, jak i ja nie zauważyliśmy, żeby Hosi popierał pedofilię, poza Tobą, Tenkredem i Lurkerem(?). Zarzut jest poważny, a regularne wracanie do zarzucania mu takiego poparcia może się skończyć ostrzeżeniem nie dla Hosiego, ale dla Ciebie. Dopuszczasz do siebie możliwość, że niesłusznie oczerniasz człowieka? A może patrzysz na innych ludzi z wyższością i nie dopuszczasz takiej możliwości?

---------------------------------------------------

Kael napisał(a):
A kto stanowi prawo?

Tak, to proste. Prawo stanowi, że kradzież jest przestępstwem od 250 zł, a do tej kwoty wykroczeniem. W tym sensie, przestępcą jesteś, gdy dokonasz kradzieży powyżej tej kwoty, gdy tak orzeknie sąd.
Co w tym skomplikowanego lub niepojętego?
Zabijesz człowieka pod wpływem % ? Masz niższy wyrok, niż gdybyś zabił zupełnie trzeźwo.

ALE! To, że rozumie się prawo, nie znaczy że ktoś osobiście sam uważa tak samo. Hosi wcale nie musi uważać, że jest winna cudzołóstwa. Może po prostu referować fakty. Zawsze można go spytać, jakie jest jego osobiste zdanie. Proste.

Pn lip 22, 2013 20:39

Kael napisał(a):

To teraz dwa pytania do Hosiego:
- co to jest pedofilia?
- czy malzenstwo legalne z dziewczynka ponizej 15 roku zycia, bez jej wyrazniej i nieprzymuszonej zgody jest w porzadku, bo prawo tak stanowi?

Prosze o jasna odpowiedz, zeby bylo wiadomo jaka jest twoja opinia w tej dyskusji.

Pedofilia to najogólniej rzecz biorąc przemoc seksualna wobec dzieci.
Przybiera ona rózne formy,od dotykania poprzez gwałt.
Co warte podkreslenia jest przestepstwem :)

Twoje drugie pytanie jak mniemam dotyczy związków w Islamie.
Przypominam tylko,że w Islamie nie ma legalnego małżęństwa bez zgody małżonki.
Oto dowód:
Cytuj:
Ceremonia zaślubin (w języku arabskim - nikah), ma miejsce w meczecie lub domu w obecności imama - czy osoby uprawionej do udzielania ślubu oraz świadków. Większość uczonych wymaga również obecności i zgody wali'ego - opiekuna kobiety (ojca, dziadka, brata, itd.), aczkolwiek uczeni szkoły hanafickiej mają inne zdanie (więcej na ten temat w komentarzach). Państwo młodzi, oboje, muszą być świadomi i zgodni co do kwestii zawarcia małżeństwa. Kobiety do zawarcia małżeństwa nie wolno zmuszać (>więcej)

Zródło:http://muzulmanki.blogspot.com/2009/06/slub-i-wesele-islam.html

Natomiast według moich kryteriów małzeństwo bez zgody małzonki nie jest w porządku.
Z tym że taka sytuacja, jak zapewne już zauważyłaś, nie dotyczy Islamu.

Cytuj:
@ Hosi, jak to bedzie z odpowiedziami na moje pytania? Czy wolisz ukrywac sie za cudzymi pogladami? Tak jest oczywiscie latwiej, tyle ze nieuczciwie wzgledem rozmowcow, ktorzy pisza to co sami mysla.

Możesz zmienić styl swoich wypowiedzi?

Wt lip 23, 2013 7:43

Moja droga Val
Ograniczę się tylko do tej wypowiedzi, bo w innych sama prowokujesz do pewnych zachowań, a więc widzę podobne zachowanie do Hosiego, który kolejno wmawia wszystkim byle nie sobie manipulacje i prowokacje.
Val napisał(a):
Napisałam, że: Ja nie akceptuję pewnych zachowań innych ludzi, ale je toleruję. Nie oznacza to mojego poparcia. Np. toleruję dyscyplinę sportu, jaką jest boks, jednakże nie oznacza to, że popieram takie rozgrywki sportowe.

Tolerancja wg SJP : "poszanowanie poglądów, zachowań i wyglądu innych ludzi"
Akceptacja wg SJP: "1. zgoda na coś, uznanie czegoś za dobre, prawidłowe; aprobata;"
Te dwie definicje są tożsame, więc nie możesz czegoś tolerować i jednocześnie takiego zjawiska nie akceptować. Albo coś się toleruje i akceptuje albo nie.
Wg. Ciebie tolerujesz seks z 9 latka (szanujesz takie zachowanie zgodnie z SJP), ale nie akceptujesz pedofilii (nie zgadzasz się na nią)?
Wybacz, ale to są brednie jak dla mnie. Masz ten sam problem co Hosi, odwrócony system wartości.

Aby była sprawa jasna: przestańcie się patrzyć na definicję prawne, tylko popatrzcie na doświadczenia minionych lat, na dowody medyczne, na przykłady śmierci czy uszczerbków na zdrowiu dzieci, który odbyły stosunki płciowe w tak młodym wieku. Proszę was, opamiętajcie się i zostawcie w tyle te definicje i użyjcie tego co was do tej pory nauczyła szkoła, studia, zycie.

Jestem rozczarowany jak można byc tak wąsko myślącym w imie przepisów prawa i definicji, a nie dostrzegać realnej krzywdy dziecka! Bo islam tak mówi... Islam się myli, ale nie to jest ważne przecież. Ważne sa najwidoczniej zdania w Prawie.

I nie przestańcie pisać że 500 lat temu, dzieci w Europie miały 11 lat i wychodziły za mąż. Co mnie to interesuje?! Obecne czasy są dla nas wazne, a nie zacofana historia.

Pozdrawiam

Wt lip 23, 2013 8:35
akbar napisał(a):
widzę podobne zachowanie do Hosiego, który kolejno wmawia wszystkim byle nie sobie manipulacje i prowokacje.

Jeżeli coś mi wygląda na manipulację, piszę o tym otwarcie. Jeżeli Ty widzisz to u mnie, również możesz mi zwrócić uwagę zgodnie z zasadą wzajemności :)

akbar napisał(a):
Te dwie definicje są tożsame, więc nie możesz czegoś tolerować i jednocześnie takiego zjawiska nie akceptować. Albo coś się toleruje i akceptuje albo nie.

Mylisz się.
Według słownika PWN:

tolerancja [łac. tolerantia ‘cierpliwość’, ‘wytrwałość’], socjol. postawa zgody na wyznawanie i głoszenie poglądów, z którymi się nie zgadzamy, oraz na praktykowanie sposobu życia, którego zdecydowanie nie aprobujemy, a więc zgody na to, aby zbiorowość, której jesteśmy członkami, była wewnętrznie zróżnicowana pod istotnymi dla nas względami.

WOLTER Traktat o tolerancji, Warszawa 1956; J. LOCKE List o tolerancji, Warszawa 1963;
F. GROSS Tolerancja i pluralizm, Warszawa 1992; P. KING Toleration, London 1976.

Synonimy synonimy czasownika "aprobować": akceptować coś, aprobować, zgadzać się, pozwalać, przyklaskiwać, przystawać na coś, wyrażać zgodę, udzielać zgody, lubić coś

A więc brak aprobaty oznacza, że nie wyraża się zgody na dane zachowanie.

Osobiście możesz definiować tolerancję według własnych wytycznych, ale pozwól innym ludziom kierować się definicjami nie prywatnymi, a powszechnymi, napisanymi przez językoznawców. W innym wypadku dyskusja jest niemożliwa.

akbar napisał(a):
Wg. Ciebie tolerujesz seks z 9 latka (szanujesz takie zachowanie zgodnie z SJP), ale nie akceptujesz pedofilii (nie zgadzasz się na nią)?
Wybacz, ale to są brednie jak dla mnie. Masz ten sam problem co Hosi, odwrócony system wartości.

Nie akbarze. Kieruję się powszechnie dostępnymi definicjami słów, jakie obowiązują w naszym rodzimym języku. Natomiast Ty preferujesz prywatne definicje i widzisz przez to degrengoladę oponentów. Dokładnie tak jak to ma miejsce w przypadku dyskusji o aborcji, gdzie ludzi będących pro choice interlokutorzy nazywają mordercami, bo zgadzają się na mordowanie dzieci poczętych, ponieważ człowieka definiują już od pierwszych dni od poczęcia. Jak prowadzić dialog z stroną o innych poglądach, jeżeli narzuca się jej własne zdanie i widzi w tej drugiej stronie ludzi upadłych moralnie?

akbar napisał(a):
. Proszę was, opamiętajcie się i zostawcie w tyle te definicje i użyjcie tego co was do tej pory nauczyła szkoła, studia, zycie.

Kierowanie się wyłącznie sercem to jedno. Kierowanie się również rozumem, to drugie. Jeżeli komuś rozum podpowiada taką postawę, jaką przyjął Hosi, mimo że serce mówi inaczej, to czy kierowanie się rozumem świadczy o upadku moralnym?

akbar napisał(a):
Jestem rozczarowany jak można byc tak wąsko myślącym w imie przepisów prawa i definicji, a nie dostrzegać realnej krzywdy dziecka! Bo islam tak mówi... Islam się myli, ale nie to jest ważne przecież. Ważne sa najwidoczniej zdania w Prawie.

To nie tak. Hosi czy ja, widzimy więcej. Widzimy cierpienie tych dzieci, ale też wiemy, że nic nie wskóramy. Prędzej pomożemy na tym forum ofierze przemocy domowej z obywatelstwem polskim niż arabskim. Smutna prawda jest taka, że nie możesz pomóc ulżyć w cierpieniu arabskim dziewczynkom. Pisanie na forum nic im nie pomoże. Możesz realnie pomóc ludziom cierpiącym niesprawiedliwość w naszym kraju. Tu możesz coś zrobić, Twoje wysiłki mają większe szanse na powodzenie, tylko dostrzeż możliwości.
Może ja nie umartwiam się cierpieniem arabskich dziewczynek, choć je widzę, ale nie jestem zapatrzona w ich cierpienie, kiedy widzę, że obok mnie są ludzie, którzy również pomocy potrzebują? Mam ważyć ich cierpienie i porównywać czy cierpią równie mocno jak arabskie dziewczynki? Czy to nie jest czasem nieludzkie? Tym bardziej, że ludziom obok mnie mogę pomóc, a arabskim dziewczynkom nie?

Cytuj:
I nie przestańcie pisać że 500 lat temu, dzieci w Europie miały 11 lat i wychodziły za mąż. Co mnie to interesuje?! Obecne czasy są dla nas wazne, a nie zacofana historia.

Natomiast dla mnie ważne jest to, co mnie otacza i na co ma wpływ. Użalanie się nad ich losem nie zmieni świata ani o jotę, o ile nie ma się realnych możliwości pomocy. Pisanie na forum tym dziewczynkom nie pomoże. Są też ludzie, którzy gdyby się tak przejmowali jak Ty(bez urazy), popadliby w depresję, a może nawet popełniliby samobójstwo, gdyż ludzie mają różne konstrukcje psychiczne. Weź to pod uwagę, gdyż nie znasz ludzi piszących z Tobą na necie, a mimo to oskarżasz się o niskie morale, nie wiedząc skąd się bierze ich taka, a nie inna postawa.

Wt lip 23, 2013 10:16

Ale Val, tu nie chodzi o to, co się dzieje w Jemenie czy innej Mauretanii. Tu chodzi o to, że muzułmanie się przesączają i w końcu przesączą się i do nas. I będą domagali się szariatu dla siebie. I taki Hosi, kto wie, może pójdzie im na rękę. I będziemy mieli wtedy w Polsce kawałek Jemenu i nie będziemy mogli z tym NIC zrobić, bo... prawo.

Orkiestra!

Wt lip 23, 2013 10:46

Val
Czy twierdząc, że seks z 9 latka jest ok w ramach prawa, oznacza, że kierujesz się sercem czy rozumem?

Jak pisał Luker powyżej:
Skoro Polska zabrania seksu z 9 latka, a Jemen na to zezwala to co zastosujesz dla emigrantów z Jemenu: serce czy rozum? :D

ja nie kieruje się swoimi definicjami, bo takowych tworzyć nie potrafię. Wystarczy poczytać artykuły medyczne mówiące o seksie z dziewczynkami czy chłopcami w takim wieku.

Pozdrawiam

Wt lip 23, 2013 10:59

Lurker napisał(a):
Ale Val, tu nie chodzi o to, co się dzieje w Jemenie czy innej Mauretanii. Tu chodzi o to, że muzułmanie się przesączają i w końcu przesączą się i do nas. I będą domagali się szariatu dla siebie. I taki Hosi, kto wie, może pójdzie im na rękę. I będziemy mieli wtedy w Polsce kawałek Jemenu i nie będziemy mogli z tym NIC zrobić, bo... prawo.

Jeśli chcą szariatu to im dajmy ale tylko im. A zarejestrowanym katolikom zakazu aborcji, eutanazji robienia zakupów w niedziele itp.
Muzułmanka złapana przez policje z odkrytą twarzą dostawałaby mandat a katolik złapany w sklepie na zakupach w niedziele, a żyd za podróżowanie w sobotę. Tylko w ten sposób uszczęśliwi się wszystkich. ;)

Wt lip 23, 2013 12:05
akbar napisał(a):
ja nie kieruje się swoimi definicjami, bo takowych tworzyć nie potrafię.

A jednak je stworzyłeś i nie uznajesz żadnej innej prócz swojej, o czym dobitnie dowodzisz pisząc, że:

Tymczasem wykazałam Ci, że Twoja definicja jest tylko interpretacją prywatną. Sam prywatnie stwierdziłeś, że definicja tolerancji i akceptacji są tożsame, mimo że językoznawcy zdefiniowali ją inaczej niż Ty. Definicja SJP jest uproszczoną definicją PWN, którą ja przytoczyłam. A jednak sam uzurpujesz sobie prawo do prywatnego, niezgodnego z tym, co piszą fachowcy definiowania. To jest uczciwe?

akbar napisał(a):
Skoro Polska zabrania seksu z 9 latka, a Jemen na to zezwala to co zastosujesz dla emigrantów z Jemenu: serce czy rozum? :D

Muszę napisać 1000 razy, aby było jasne?

Cytuj:
tolerancja [łac. tolerantia ‘cierpliwość’, ‘wytrwałość’], socjol. postawa zgody na wyznawanie i głoszenie poglądów, z którymi się nie zgadzamy, oraz na praktykowanie sposobu życia, którego zdecydowanie nie aprobujemy, a więc zgody na to, aby zbiorowość, której jesteśmy członkami, była wewnętrznie zróżnicowana pod istotnymi dla nas względami.

WOLTER Traktat o tolerancji, Warszawa 1956; J. LOCKE List o tolerancji, Warszawa 1963;
F. GROSS Tolerancja i pluralizm, Warszawa 1992; P. KING Toleration, London 1976.

Synonimy synonimy czasownika "aprobować": akceptować coś, aprobować, zgadzać się, pozwalać, przyklaskiwać, przystawać na coś, wyrażać zgodę, udzielać zgody, lubić coś

Antonim słowa NIE aprobować to: NIE WYRAŻAĆ ZGODY

Skoro nie akceptuję, mogę w ogólnopolskim referendum sprzeciwić się prawu jemeńskiemu w PL, gdyż jest to sytuacja, gdy mam wpływ na określoną rzeczywistość. Od tego jest rozum: jeżeli mogę coś zmienić, to zmieniam rzeczywistość, jeżeli nie mogę, nie zmieniam, bo moje wysiłki są bezsensowne. Jeżeli nie mogę czegoś zmienić, mogę jedynie spróbować zrozumieć dlaczego coś jest jakie jest. I robi to Hosi. Natomiast @akbar uważa, że taka postawa świadczy to o upadku moralnym, bo wg niego powinien kierować się sercem i pałać świętym oburzeniem, że coś wygląda tak, a nie inaczej, ale że Ty nie możesz nic z tym zrobić, wierzysz że pisanie na forum o tym, cokolwiek może w jakiś sposób pomóc. Inne macie postawy, ale żadna z nich nie świadczy o upadku moralnym czy skrzywionej psychice.

Lurker napisał(a):
I taki Hosi, kto wie, może pójdzie im na rękę. I będziemy mieli wtedy w Polsce kawałek Jemenu i nie będziemy mogli z tym NIC zrobić, bo... prawo.

Hosi już nieraz pisał, że jak ktoś chce znać jego zdanie na jakiś temat: niech go zapyta.
Nie wiem skąd Twoje podejrzenie odnośnie Hosiego, skoro pisał, że jego stanowisko odnośnie pedofilii jest takie jak w Polsce.

Wt lip 23, 2013 12:19

akbar napisał(a):
Val
Czy twierdząc, że seks z 9 latka jest ok w ramach prawa, oznacza, że kierujesz się sercem czy rozumem?

Dla ciebie wszystko jest takie proste.Ja osobiscie uważam, że patrząc przez pryzmat korzysci i kosztów najlepiej i najobiektywniej podejsć do każdego problemu.Nigdy nie bedzie tak, że całkowicie wyeliminuje sie patologie z życia społecznego.Zawsze będą przykłądy wykorzystywania dziewczynek,chłopców,kobiet i nie jest to tylko i wyłacznie kwestia związana z Islamem .Nie ma rozwiązań są tylko kompromisy.Ten fragment artykułu pozwala skonfrontować dwa modela kulturowe w kontekscie seksualnym i zaobserwowac negatywne tendencje jakie powoduje swoboda seksualna, która jest niestety charakterystyczna dla społeczeństw zachodnich.Czy w takim wypadku lepiej wydac za mąż kobietę we wczesnym wieku i mieć swiadomośc tego, że będzie korzystać z pozytywnych aspektów małżeństwa, czy pozwolić je na swobodę w tym zakresie. Przeczytaj i wypowiedz się.

- Po drugie, błędne jest twierdzenie, że islamskie prawo małżeńskie w dzisiejszych czasach powoduje więcej szkód niż inne prawa. Islam wymagając od ludzi, którzy pragną być ze sobą zawarcia związku małżeńskiego tym samym zapewnia każdemu związkowi oraz jego potencjalnym dzieciom wiele korzyści, jak np. wierność, wsparcie emocjonalne, wzajemne zaufanie, zaangażowanie135, opieka rodzicielska i szerokie wsparcie społeczne 136. Kraje islamskie mają nieco niższy wiek wstępowania w związek małżeński, dlatego też - jak udowodniono - pozostałość mentalności wczesnego małżeństwa w tych społeczeństwach pomaga osiągnąć dojrzałość psychologiczną w stosunkowo młodszym wieku 137. Z drugiej zaś strony mamy do czynienia z nie-muzułmańskimi społeczeństwami, które dopuszczają oraz tolerują aktywność seksualną młodocianych na wiele lat przed osiągnięciem przez nich psychologicznej dojrzałości i ustawowego wieku małżeństwa. To zaś powoduje u nich katastrofalne szkody natury seksualnej. Obecne statystyki dotyczące populacji Stanów Zjednoczonych mówią same za siebie:

50% przestępców, którzy wykorzystują seksualnie dzieci to sami nastolatkowie138, oto co mają na sumieniu: molestowanie seksualne, dziecięca pornografia, prostytuowanie dzieci oraz kazirodztwo,139
35% wszystkich siedemnastolatków było wykorzystanych seksualnie,140 141
12% wszystkich czternastolatków odbyło stosunek płciowy bez wyrażenia na to zgody,142
„Połowa wszystkich nowych zakażeń HIV występuje wśród młodocianych”, 143 144
70% trzynastolatków, którzy odbyli stosunek płciowy mówi, iż „było to wbrew ich woli”,145
7% dwunastolatków odbyło stosunek płciowy,146 147
90% prostytutek było w dzieciństwie ofiarami molestowania seksualnego,148 149 150
„Przeciętnym wiekiem, w którym dziewczyny zostają prostytutkami to wiek od 12 do 14 lat”,151
Młodociani aktywni seksualnie są od 3 do 8 razy bardziej skłonni to prób samobójczych,152 153
76% matek, które nie planowały ciąży korzysta z opieki społecznej,154
Każdego roku w najbogatszych państwach świata ponad milion nastolatek zachodzi w ciążę oraz 500 000 dokonuje aborcji,155

Państwa, które zalegalizowały prostytucję jako rozwiązanie (np. Niemcy, Holandia, Szwecja, Dania) mają obecnie przyrost dziecięcej prostytucji oraz handlu żywym towarem 156 157 158 159, dziecięcej pornografii 160 161, kazirodztwa 162 163, a nawet seksu ze zwierzętami!164 165 166
Zródło:Islam Religia pokoju.

Wt lip 23, 2013 13:05
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona