Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 0:07

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
 Islam zagrożeniem dla wolności zachodu ? 

Czy uważasz, że Islam zagraża wolności poństwom zachodu ?
Ankieta wygasła Cz sie 01, 2013 18:00
TAK, ISLAM JEST ZAGROŻENIEM ! 70%  70%  [ 28 ]
NIE, ISLAM NIE JEST ZAGROŻENIEM ! 25%  25%  [ 10 ]
NIE WIEM, NIE MAM ZDANIA ! 5%  5%  [ 2 ]
Liczba głosów : 40

Islam zagrożeniem dla wolności zachodu ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Islam zagrożeniem dla wolności zachodu ?
Lurker napisał(a):

A dlaczego uważam ten wniosek za prawdziwy. Otóż Hosi łaskaw był napisać co następuje:
Hosi napisał(a):
Moja "zgoda" dotyczyła tylko i wyłącznie kontaktów seksualnych w legalnym małżeństwie, a nie na aprobacie prostytucji w różnych konfiguracjach.

Na co odpisałem mu, że prostytucja w krajach islamskich polega na zawieraniu legalnych małżeństw z prostytutkami, czyli że ten seks odbywa się w legalnym mażeństwie.

No i czekam na odpowiedź, ale Hosi jakoś dziwnie tematu nie podejmuje. Domyślam się więc, że trafiłem i że nasz rodzyneczek stawia prawo ponad naszą lokalną, chrześcijańską moralnością. Jeśli jednak to zdementuje, wycofam postulata moje...

Hosi nie podejmuje tematu bo jest w pracy.
Teraz dopiero Hosi odniesie się do oszczerstw i manipulacji Lurkera.

I tak:
Twoja wypowiedz:

Cytuj:
Z tego, co cytował bodajże akbar, stanowisko Hosiego jest każdorazowo zgodne z prawem danego kraju. Z czego wynika, że Hosi np. nie znajduje w seksturystyce niczego złego. Kto ma chrapkę na dziewięciolatkę, jedzie do takiego kraju w którym prawo dopuszcza stosunki płciowe z dziewięciolatką i jest git.

dotyczyła tego cytatu który zamiesciłem w takiej oto pełnej formie:

Cytuj:
Granica wieku do współżycia którą klasyfikuje się jako pedofilię w różnych krajach jest różna.Podobnie jeżeli chodzi o moment kiedy możliwe jest zawarcie małżenstwa.Przeważnie jest tak, że oba te unormowania, idą w parze.Dlatego też nie klasyfikuje się stosunków seksualnych jako pedofili w legalnie zawartym małżeństwie.Moje stanowisko jest zgodne w tej sprawie z prawem kraju w którym żyję.Nawet jeżelibym mieszkał w państwie w którym dopuszczalne są związki z 9 letnimi dziewczynkami nie znaczy to że pozwoliłbym mojej córce wyjść w tak młodym wieku za mąż.Oczywiscie rozpatrując hipotetycznie mógłbym się zgodzić na taki zwązek,(przy założeniu że takie prawo istnieje)z tym że musiałbym posiadać samoświadomość ortodoksyjnego muzłumanina.Co dla jednych jest pedofilią,dla drugich być nie musi.Wszystko zależy od miejsca czasu,kultury i od tego jaką przyjmiemy definicję.

Zacznijmy o samego początku.

Zbudowałeś swój wywód na fałszywej przesłance, a mianowicie: że moje stanowisko jest każdorazowozgodne z prawem danego kraju.Oczywistym jest fakt, że nie użyłem słowa "każdorazowo",które Ty przyporządkowałeś do zwrotu:"z czego wynika że nie znajduje w seksturystyce niczego złego".Dość wyraznie widać że swoją konkluzję uzalezniłeś od fałszywej przesłanki na której to zbudowałeś fałszywy wniosek.
To po pierwsze.

Po drugie.
Moja wypowiedz:
Cytuj:
Moje stanowisko jest zgodne w [b]tej sprawie

na której zresztą zbudowałeś (do czego sie odnosiłeś) ten bzdurny wniosek, dotyczyła braku klasyfikacji stosunków w małżeństwie jako pedofilii..Dlatego też zwrot ten na który sie tutaj powaołałeś
Cytuj:
Moja "zgoda" dotyczyła tylko i wyłącznie kontaktów seksualnych w legalnym małżeństwie, a nie na aprobacie prostytucji w różnych konfiguracjach.

I do którego bezposrednio sie odniosłeś ,tutaj
Cytuj:
Na co odpisałem mu, że prostytucja w krajach islamskich polega na zawieraniu legalnych małżeństw z prostytutkami, czyli że ten seks odbywa się w legalnym mażeństwie.

należy odzczytywac przez pryzmat "braku klasyfikacji jako pedofilii".Seksturystyka w ramach legalnego małzęństwa, to wątek który nie był przedmiotem moich rozwazań.Dlatego też wyciaganie tak daleko idących wniosków jest bezzasadne i oszczercze jednoczesnie.

Cytuj:
Domyślam się więc, że trafiłem

Głową o beton :D

Cytuj:
stawia prawo ponad naszą lokalną, chrześcijańską moralnością.

Co to ma być,he?

Cytuj:
Jeśli jednak to zdementuje, wycofam postulata moje.

I co takiego mam dementowac panie odkrywco? :D

Cytuj:
wycofam postulata moje.

Tak jak poprzednie kłamstwa?

Cz lip 25, 2013 3:34

Proszę pana, mnie nie interesują popisy sofistyki. Z fałszywej przesłanki można wyciągnąć wniosek prawdziwy, o tym uczą w pierwszej klasie liceum. Dlatego interesuje mnie prosta odpowiedź, której mozna udzielić w pięć sekund: halal czy grzech? Do której kultury pan przynależy, a którą uważa za egzotykę?

Orkiestra!

Cz lip 25, 2013 4:51

Lurker napisał(a):
Proszę pana, mnie nie interesują popisy sofistyki. Z fałszywej przesłanki można wyciągnąć wniosek prawdziwy, o tym uczą w pierwszej klasie liceum. Dlatego interesuje mnie prosta odpowiedź, której mozna udzielić w pięć sekund: halal czy grzech? Do której kultury pan przynależy, a którą uważa za egzotykę?

To pan panie Lurker wyciągął wniosek o charakterze moralnym z formuły o statusie prawnym i przypisał mi brzydkie motywy.Manipulujesz pan i kłamiesz,a na dodatek nie umiesz sie do tego przyznać.
Masz pan szczescie ze moderator Soul33 jest taki łaskawy.

Po drugie, proste odpowiedzi na tzw:proste pytania są dla osób które tak samo jak pan wyznają zerojedynkowy obraz swiata.Tak prosty podział na dobro/zło, czy Isalm to samo zło, jest zwykłym uogólnieniem.Powiedzenie o kimś/o czymś w taki własnie sposób zakłąda utworzenie niezmiennego w czasie obrazu danego człowieka/zjawiska, który staje sie swoistym determinantem przez przyzmat którego patrzy dana osoba.(dotyczy takze akbara i Tenkreda)
Po wyjsciu z takich schematów znika krytyczny stosunek do innych, bo inni ludzie,kultury(wszystkie) czy cokolwiek innego, przestają byc zli (ogólnie rzecz biorąc), a pozostaje jedynie obserwowanie i osąd w zakresie okreslonego kontekstu w którym żyją dane społecznosci.
Prosciej w ten sposób akceptować swiat innosci, bo brak w tym wszystkim tyranizujących ikon.

Rozumiesz teraz ?(to pytanie już ci kiedyś zadałem,co nie? :D)

Cytuj:
Do której kultury pan przynależy

Do naszej.

Cytuj:
Jasno się określił, że ZGADZA SIĘ na takowy seks. Koniec i kropka.

To dopiero klasyka.
To był sąd o charakterze "zgodnosci z prawem" i należy go w ten własnie sposób oceniać.
Każde państwo ma prawo suwerennie formułować swoje prawa.Na to jest moja zgoda.
Tym bardziej że kryteria dotyczące wstepowania w tego typu związki są rygorystyczne.
Podawałem stosowne unormowania.

Akbar podając przykłady pokrzywdzonych dziewczynek stosuje uogólnienia, które dla osób niezorientowanych w temacie stwarzają wrażenie że "gwałcenie, poniżanie itd jest normą.
Szkoda też że nie odnióśl sie do mojego postu który miał charakter prównawczy miedzy zasadami naszej kutury w tym zakresie, a Islamu.Jak coś jest niewygode,to po prostu pomija.Cwana taktyka.

Cytuj:
Dalej zważ, że Hosi wielokrotnie bronił swojego stanowiska, że 9 latka jest gotowa na nie tylko na ślub, ale na seks i gotowa do rodzenia dzieci.

To wynikało z faktów na które sie powoływałem.
Ponadto akbar nie podał definicjji "pedofilii",ktorej status byłby adekwatny do tego typu związków.To tylko swadczy o tym ,że zabrakło mu argumentów.
Zresztą Val w doskonały sposób wykazała że akbar stosuje definicje swojego autorstwa,uzająć je za jakis obiektywny twór.Spryciaszek :D

Cz lip 25, 2013 9:00

"Do naszej". Czyli że wg Hosiego prostytucja jest grzechem, nawet jeśli jest halal? Tak mam to rozumieć?

A małżeństwa dzieci z dorosłymi stanowią barbarzyństwo, które powinno zniknąć ze świata raz na zawsze? Zgadza się? Takie jest zdanie Hosiego?

Orkiestra!

Cz lip 25, 2013 9:20

Hosi napisał(a):
To wynikało z faktów na które sie powoływałem

Fakty? Interesujące. Sa tysiące faktów mówiących o tym, że takowy seks jest zagrożeniem dla zdrowia i zycia dziecka. Niestety to nie dociera do państwa islamskich, bo wzorują sie najprościej mówiąc na Mahomecie i dziwi mnie, że Ty jako przedstawiciel rzekomo naszej kultury im wtórujesz.

Hosi napisał(a):
Akbar podając przykłady pokrzywdzonych dziewczynek stosuje uogólnienia, które dla osób niezorientowanych w temacie stwarzają wrażenie że "gwałcenie, poniżanie itd jest normą.

Poczytaj co piszesz. Podaje przykłady konkretne, które Ty uznajesz za uogólnienia. Więc co dla Ciebie nie jest uogólnieniem?

Hosi napisał(a):
Szkoda też że nie odnióśl sie do mojego postu który miał charakter prównawczy miedzy zasadami naszej kutury w tym zakresie, a Islamu.Jak coś jest niewygode,to po prostu pomija.Cwana taktyka.

Kolego oscylujesz pomiędzy dwoma skrajnie różnymi kulturami praktycznie się wykluczającymi i chcesz być dobry zarówno dla jednej i jak i drugiej strony. Ale niestety w przypadku seksu z 9 latkami trzeba stanąć po jednej ze stron. Ty stanąłeś po stronie islamu więc się nie dziw, że teraz jesteś nękany przez drugą stronę.

Hosi napisał(a):
Ponadto akbar nie podał definicjji "pedofilii",ktorej status byłby adekwatny do tego typu związków.

Hola hola! O jakiej definicji piszesz? Polskiej czy muzułmańskiej? Przecież jasno się określiłeś, że nie masz nic przeciwko stosunkom z dziewczynką 9 letnią w danym kraju, jeśli na to wyraża zgode jego prawo. Kolejny raz za Lukerem powiem: w Polsce jesteś przeciwny, ale w Jemenie już nie :twisted:

Hosi napisał(a):
Zresztą Val w doskonały sposób wykazała że akbar stosuje definicje swojego autorstwa,uzająć je za jakis obiektywny twór.

Pamietasz swoje definicje dotyczące żon Mahometa czy apostazji w islamie? Pamięć zawodzi? Z resztą te Twoje definicje czy interpretacje nijak mają się do stanowiska islamu i były zwykłymi bredniami.
Definicje, które podałem Val pochodziły z wiki lub ze SJP więc nie były moje kolego i nie podniecaj się tym s\co pisze Val tylko sam doczytaj.

Nie jesteś ws tanie się wytłumaczyć z tego co napisałeś i wybacz, ale dla mnie jesteś żałosnym typkiem zezwalającym na krzywdzenie dzieci w imię prawa. Gdzie Twoja godność unitarianinie?

Cz lip 25, 2013 10:27
akbar napisał(a):
Definicje, które podałem Val pochodziły z wiki lub ze SJP więc nie były moje (...)

Ale na wiki uznałeś za wiarygodną definicję, która nie posiada żadnych źródeł, a wiec możliwości weryfikacji merytorycznej hasła. Dziwnym trafem nie spodobała Ci się definicja na wiki, która była zreferowana rzetelnie, bo podawała bibliografię.

O tolerancji wg SJP jest napisane tylko tyle:

1. «poszanowanie czyichś poglądów, wierzeń, upodobań, różniących się od własnych»

I nic więcej. Natomiast Twój wkład w tworzenie prywatnej definicji polega na tym, że Ty autorytatywnie stwierdzasz, że definicja "akceptacji" jest tożsama z powyższą. Gdyby tak było, to by fachowcy coś o akceptacji wspomnieli. Tymczasem w obszerniejszej definicji sami piszą(SJP i PWN należy do tych samych ludzi), że tolerancja nie oznacza akceptacji, to tylko Ty tak prywatnie uważasz.

Z definicjami już tak jest, że to co ktoś uważa za tożsame/podobne z nimi to już prywatna ocena. I są tacy, którzy w demokracji widzą dyktaturę i dokonują gimnastyki, aby udowodnić, że te dwie definicje się nie kłócą. Ale to już ich prywatna interpretacja definicji.

Nie rozumiem, dlaczego upierasz się, że nic od siebie nie dodałeś, skoro to nieprawda.

Cz lip 25, 2013 10:59

Val napisał(a):
Tenkred napisał(a):
Robisz za adwokata diabła i tyle.

Poważnie?? Może widzę całą sprawę z innej perspektywy, a Ty to interpretujesz w ten sposób, że "kto nie z nami, ten przeciwko nam" :?

Nie, tak tego nie traktuję. Natomiast nie toleruję i nie akceptuję ŻADNEJ formy łamiącej prawa człowieka... w tym przypadku, pedofilii islamskiej. Twój punkt widzenia, odnosnie tego aspektu, jest dla mnie nie do przyjęcia, tym bardziej, że jesteś kobietą, jesteś nie muzułmanka, i jesteś osoboą wykształconą i inteligętną... I wcale nie muszisz niczego tolerować, jeśli uważasz to za coś odrażającego. Ale jeśli tolerujesz, to rób jak uważasz. A pisanie, że toleruję, ale nie akceptuję, jest śmieszne i nie poważne.

Val napisał(a):
Taki giermek @Akbara z Ciebie :P

Hmmm, jak widać Akbar nie potrzebuje giermka... sam radzi sobie doskonale.

Tenkred napisał(a):
Lurker, Mauger, Tenkred, JedenPost... Jak widzisz, nie tylko Akbar widzi w islamie zagrozenie, a Hosi broni ideologii łamiącej prawa człowieka, wiec...
Aha, no i jeszcze ankieta, również mówi co userzy o tym myślą.

Val napisał(a):
Pudło.
Ja piszę o tej konkretnej sprawie z pedofilią, a nie o całym islamie. Zdawało mi się, że od 5 strony, kiedy zabrałam głos, było to oczywiste :?

Pudło ? To jest oczywiste Val, że mówimy o pedofilii. Natomiast sama pedofilia islamska jest również owym zagrożeniem, i mieści się w w pojęciu "zagrożenie w islamie".

Cz lip 25, 2013 11:07

Val
Oczywiście, ze masz rację. Podałem definicję akceptacji i tolerancji i te dwie sa tożsame co świadczy o tym, że nie można czegoś akceptować - seks z 9 latką i jednocześnie nie tolerować pedofilii.
Ja tylko zgodnie z definicjami określiłem niemożność pogodzenia tych dwóch stanów.
Tolerancja to akceptacja i odwrotnie. Ale to znaczenie musi odnosić się do danego ściśle określonego działu.
Ktos kiedyś napisał, że toleruje homoseksualistów, ale nie akceptuje stosunków płciowych między nimi. Ale ktos inny wytłumaczył, że filarem homoseksualizmu jest stosunek płciowy więc nie da rady oddzielić tych dwóch rzeczy od siebie.
Pozdrawiam

Cz lip 25, 2013 11:20

Lurker napisał(a):
Do naszej". Czyli że wg Hosiego prostytucja jest grzechem, nawet jeśli jest halal? Tak mam to rozumieć?

Kto definiuje prostytucję jako "halal"?
Do jakiego zjawiska odnosisz to pojęcie?
Możesz zdefiniować ją w odniesieniu do konkretnego prawa?
Zanim nie odpowiemy sobie na te pytania,niestety nie ruszymy z miejsca.
A więc?

Cytuj:
A małżeństwa dzieci z dorosłymi stanowią barbarzyństwo, które powinno zniknąć ze świata raz na zawsze? Zgadza się? Takie jest zdanie Hosiego?

Nie uważam azeby małzenstwa z dojrzałymi płciowo kobietami były barbarzyństwem uwzględniając oczywiscie kryteria o których mówiłem.Ja np:pojecie "barbarzyństwo"odnosze do konkretnych przestępstw,a nie do samej instytucji jako takiej.Nie widzę racjonalnej przesłąnki do takiego twierdzenia.Natomiast jezeli chodzi o gwałty i inne tego typu nielegalne działanai ,to oczywiscie stanowczo je potepiam .Zreszta kazde tego typu zjawiska bez względu na przynalezność kulturową traktuje tak samo.Tak jak już pisałem wczesniej patologie są wszędzie.
Natomiast chciałbym żebyś odniósł się do tego co napisałem tutaj:
Cytuj:

Dla ciebie wszystko jest takie proste.Ja osobiscie uważam, że patrząc przez pryzmat korzysci i kosztów najlepiej i najobiektywniej podejsć do każdego problemu.Nigdy nie bedzie tak, że całkowicie wyeliminuje sie patologie z życia społecznego.Zawsze będą przykłądy wykorzystywania dziewczynek,chłopców,kobiet i nie jest to tylko i wyłacznie kwestia związana z Islamem .Nie ma rozwiązań są tylko kompromisy.Ten fragment artykułu pozwala skonfrontować dwa modela kulturowe w kontekscie seksualnym i zaobserwowac negatywne tendencje jakie powoduje swoboda seksualna, która jest niestety charakterystyczna dla społeczeństw zachodnich.Czy w takim wypadku lepiej wydac za mąż kobietę we wczesnym wieku i mieć swiadomośc tego, że będzie korzystać z pozytywnych aspektów małżeństwa, czy pozwolić je na swobodę w tym zakresie. Przeczytaj i wypowiedz się.

I do tego:
Cytuj:

- Po drugie, błędne jest twierdzenie, że islamskie prawo małżeńskie w dzisiejszych czasach powoduje więcej szkód niż inne prawa. Islam wymagając od ludzi, którzy pragną być ze sobą zawarcia związku małżeńskiego tym samym zapewnia każdemu związkowi oraz jego potencjalnym dzieciom wiele korzyści, jak np. wierność, wsparcie emocjonalne, wzajemne zaufanie, zaangażowanie135, opieka rodzicielska i szerokie wsparcie społeczne 136. Kraje islamskie mają nieco niższy wiek wstępowania w związek małżeński, dlatego też - jak udowodniono - pozostałość mentalności wczesnego małżeństwa w tych społeczeństwach pomaga osiągnąć dojrzałość psychologiczną w stosunkowo młodszym wieku 137. Z drugiej zaś strony mamy do czynienia z nie-muzułmańskimi społeczeństwami, które dopuszczają oraz tolerują aktywność seksualną młodocianych na wiele lat przed osiągnięciem przez nich psychologicznej dojrzałości i ustawowego wieku małżeństwa. To zaś powoduje u nich katastrofalne szkody natury seksualnej. Obecne statystyki dotyczące populacji Stanów Zjednoczonych mówią same za siebie:

Odnieś sie również do staytstyk które podałem.
Bez tego nie ruszmy.
Akbar

Cytuj:
Fakty? Interesujące. Sa tysiące faktów mówiących o tym, że takowy seks jest zagrożeniem dla zdrowia i zycia dziecka.

Jak to seks?
Ty chyba masz na mysli raczej gwałt,co?
Cytuj:
Poczytaj co piszesz. Podaje przykłady konkretne, które Ty uznajesz za uogólnienia. Więc co dla Ciebie nie jest uogólnieniem?

I własnie na konkretnych przykładach dotyczących przestępstw, uogólniasz że Islam aprobuje tego typu działąnia.
Jezeli chcesz podawać przykłądy i uznawać je za normę(co często robisz) musisz podawac szczególowe dane np:w stosunku do ogólnej liczby malżeństw.Wtedy będzie można dopiero zaobserwoać ewentualne tendencje.Oczywiscie nie wspominam tutaj o samej metodologii tego typu badań bo to jeszcze inna kwestia.

Cytuj:
Hola hola! O jakiej definicji piszesz? Polskiej czy muzułmańskiej?

To Ty powinieneś zdefiniować pojęcie "pedofili", skoro go tak często używasz potępiając Islam.
Czekam więc :)
Cytuj:

Pamietasz swoje definicje dotyczące żon Mahometa czy apostazji w islamie? Pamięć zawodzi? Z resztą te Twoje definicje czy interpretacje nijak mają się do stanowiska islamu i były zwykłymi bredniami.

Widzisz podobnie jak Lurker masz ogromne problemy z klasyfikacją moich tekstów.
Podawałęm ci jak można rozumieć te teksty bez odniesień do Islamu i jak rozumieją je muzłumanie.Odzdieliłem te dwe rzeczywistosci wyraznie to stwierdzając.

Cytuj:

Nie jesteś ws tanie się wytłumaczyć z tego co napisałeś i wybacz,

Już dawno to zrobiłem :D

Cz lip 25, 2013 12:27
Tenkred napisał(a):
Twój punkt widzenia, odnosnie tego aspektu, jest dla mnie nie do przyjęcia,

Mój punkt widzenia wygląda tak: jestem przeciwko wydawaniu dziewczynek za mąż wbrew ich własnej, nieprzymuszonej woli. Tak samo chłopców.
Ponieważ nie jestem w stanie zmienić prawa np. jemeńskiego, staram się zrozumieć ich mentalność, motywy określonych zachowań jakie przejawiają i kulturę danego rejonu. Nie jest to takie proste, bo wolałabym, aby było tam takie prawo jak w krajach zachodnich, ale tak nie jest. Nie zamierzam potępiać wszystkich muzułmanów za to, co się tam dzieje, gdyż oni tak zostali wychowani i nieraz sami nie potrafią wyrwać się z impasu w którym się znaleźli. Są niejako "współuzależnieni" od wielowiekowej tradycji, która jest zła wobec kobiet, co stawia przed tamtejszymi kobietami wyzwanie, aby walczyć z niekorzystnym dla nich statusem quo. Nie jest to łatwa walka...
Mi pozostaje tolerowanie tego, co się tam dzieje, ponieważ nie mogę im pomóc i niejako rozumiem skąd biorą się tam takie, a nie inne postawy. Nie oznacza to jednak mojej akceptacji wobec ich działań :? , ponieważ definiuję tolerancję tak:

tolerancja [łac. tolerantia ‘cierpliwość’, ‘wytrwałość’], socjol. postawa zgody na wyznawanie i głoszenie poglądów, z którymi się nie zgadzamy, oraz na praktykowanie sposobu życia, którego zdecydowanie nie aprobujemy, a więc zgody na to, aby zbiorowość, której jesteśmy członkami, była wewnętrznie zróżnicowana pod istotnymi dla nas względami.

Jeżeli spotkam kobietę, która chce wyjść za muzułmanina i wyjechać do np. Iraku, spróbuję ją do tego zniechęcić, ale jeżeli mimo to nadal będzie chciała dokonać takiego wyboru, będę tolerować jej decyzję, choć się z nią nie zgodzę, że to dobra decyzja. Tak samo z kobietą maltretowaną przez męża w PL: mogę oferować jej pomoc, ale jeżeli ona podejmie decyzję, że chce do niego wrócić- będę tolerować jej decyzję, mimo że jej nie będę akceptować.

Jeżeli dyskusje z ludźmi, którzy patrzą na pewne sytuacje z innej perspektywy są dla Ciebie niekomfortowe, a Ty widzisz u takiej osoby upadek moralny, może warto zakończyć dyskusję?

Tenkred napisał(a):
Pudło ? To jest oczywiste Val, że mówimy o pedofilii. Natomiast sama pedofilia islamska jest również owym zagrożeniem, i mieści się w w pojęciu "zagrożenie w islamie".

Tak, ale chodzi o ten konkret, czy wymienieni rozmówcy są zdania, że "Hosi popiera pedofilię".

akbar napisał(a):
Oczywiście, ze masz rację. Podałem definicję akceptacji i tolerancji i te dwie sa tożsame co świadczy o tym, że nie można czegoś akceptować - seks z 9 latką i jednocześnie nie tolerować pedofilii.
Ja tylko zgodnie z definicjami określiłem niemożność pogodzenia tych dwóch stanów.
Tolerancja to akceptacja i odwrotnie.

tolerancja [łac. tolerantia ‘cierpliwość’, ‘wytrwałość’], socjol. postawa zgody na wyznawanie i głoszenie poglądów, z którymi się nie zgadzamy, oraz na praktykowanie sposobu życia, którego zdecydowanie nie aprobujemy, a więc zgody na to, aby zbiorowość, której jesteśmy członkami, była wewnętrznie zróżnicowana pod istotnymi dla nas względami.

synonimy słowa "aprobować": akceptować coś, aprobować, zgadzać się, pozwalać, przyklaskiwać, przystawać na coś, wyrażać zgodę, udzielać zgody, lubić coś

Przytoczę jeszcze zdanie eksperta z poradni językowej PWN:
Szanowni Państwo!
Interesuje mnie różnica między akceptacją a tolerancją. Uczono mnie kiedyś, że akceptacja ma dodatni odcień znaczeniowy, jest na plus, podczas gdy tolerancja obejmuje pełne spektrum, czyli także zgodę na zło. Nie akceptuję głodu w Angoli, ale toleruję go, z braku wyjścia, czy możliwości przeciwstawienia się. Jednak z obecnych definicji w słowniku wynika coś zupełnie innego, wręcz odwrotnego. Jak to w końcu jest?
Z poważaniem – Maria Michałowicz

Jest tak jak Pani napisała, tzn. jeśli ktoś coś akceptuje, to się z tym zgadza, a jeśli toleruje, to nie przeciwdziała, choć niekoniecznie akceptuje.
— Mirosław Bańko, Uniwersytet Warszawski

Językoznawca Mirosław Bańko i słownik PWN się mylą, bo Ty uważasz, że nie da się pogodzić braku akceptacji z tolerancją :?:
Na moje oko, w świetle powyższych, masz swoją prywatną interpretację definicji słowa "tolerancja".

Cz lip 25, 2013 13:04

Hosi napisał(a):
Kto definiuje prostytucję jako "halal"?

Proszę pana, czy pan w ogóle zaglądał w link, który panu podałem? Ten reportaż z youtube o prostytucji w Indonezji, gdzie seksturystykę uprawiają m.in. Saudyjczycy. Podałem nawet dwa terminy: Nikah al-Mutah, misyar. Mam zadać link raz jeszcze?

Hosi napisał(a):
Nie uważam azeby małzenstwa z dojrzałymi płciowo kobietami były barbarzyństwem uwzględniając oczywiscie kryteria o których mówiłem.

Prosze pana, żeby twierdzić (a tak pan twierdzi, prawda?), że miesiączkująca dziewczynka jest dojrzałą kobietą, trzeba być chorym na umyśle. Z obłędem nie dyskutuje się; obłęd się diagnozuje stawiając pytania żeby stwierdzić, czy dany człowiek może iść między ludzi, czy też dla jego i społeczeństwa bezpieczeństwa należy poddać go kwarantannie.

Hosi napisał(a):
Natomiast chciałbym żebyś odniósł się do tego co napisałem tutaj:

Swoboda seksualna daje człowiekowi prawo. Do wolności. Małżeństwo stanowi praw ograniczenie. Głównie dla dobra dzieci z tego małżeństwa, konkretnie chodzi o ich utrzymanie.

Czy uważa pan, że dziecko w wieku 9-13 lat jest biologicznie przygotowane do porodu?

Hosi napisał(a):
I do tego

Już napisałem. Odniosłem się do kłamstwa, które byłem w stanie zweryfikować; nie będę odnosił się do reszty artykułu, bo nie wiem, gdzie on dalej kłamie, a gdzie podaje rzetelną prawdę.

Orkiestra!

Cz lip 25, 2013 13:15

Lurker napisał(a):
Proszę pana, czy pan w ogóle zaglądał w link, który panu podałem? Ten reportaż z youtube o prostytucji w Indonezji, gdzie seksturystykę uprawiają m.in. Saudyjczycy. Podałem nawet dwa terminy: Nikah al-Mutah, misyar. Mam zadać link raz jeszcze?

Nie chce pan sie zagłebić w sztuke semantycznego dyskursu,to nie :)

Cytuj:

Prosze pana, żeby twierdzić (a tak pan twierdzi, prawda?), że miesiączkująca dziewczynka jest dojrzałą kobietą, trzeba być chorym na umyśle. Z obłędem nie dyskutuje się; obłęd się diagnozuje stawiając pytania żeby stwierdzić, czy dany człowiek może iść między ludzi, czy też dla jego i społeczeństwa bezpieczeństwa należy poddać go kwarantannie.

A czy pan potrafi nie manipulować?
Nie napisałem "dojrzałą kobietą",tylko dojrzałą płciowo kobietą, co rodzi troszke inne implikacje.Dojrzałość płciowa zaczyna się od pierwszej miesiączki,co stwarza możliowsc narodzin dziecka.Tak samo jak kobieta dajmy na to wieku np 30 lat może zajść w ciązę,tak samo młoda kobieta/dziewczyna również.Mamy w tym zakresie punkt styczny,co przekłada sie w jednym i drugim przypadku na "kobiecość".Jedna i druga jest "kobietą" bo obydwie są zdolne do rozrodu.
Taki jest sens mojego zwrotu.
Pamieta pan ten cytat?
Cytuj:

Pierwsza miesiączka to ważne wydarzenie – dlatego warto się do niego przygotować. Od tego momentu stajemy się kobietami,
.

Zródło:http://www.miesiaczka.com/index.php?option=com_content&view=article&id=18&Itemid=22
:brawo:
Poza tym
Jak zwykle zamiast merytorycznej dyskusji proponuje pan wycieczki personalne,co niestety jest normą u osób "prostych".Sam pan to powiedział prosze pana. :D Szkoda gadac :)

Cytuj:

Swoboda seksualna daje człowiekowi prawo. Do wolności.

Słwo klucz demokraty :D
A zastanawił się pan jakie konsekwencje rodzi swoboda seksualna?
Co z dziecmi które rodzą się z takich zwiazków jak niechciane?
Co z nienarodzonymi którym odbiera się życie?
To jest ta wolność którą pan preferuje kosztem niewinnych istot,tak?

Piecset lat temu poddawano watpliwość człowieczenstwo Murzynów i Indian.
Teraz podwaza się człowieczenstwo nienarodzonych istot,ludzi starszych ,co przekłąda się na odbieranie ludziom bezwarunkowego prawa do życia.To jest ta wolność którą pan preferuje,tak?

Cytuj:
Małżeństwo stanowi praw ograniczenie.

Każde zobowiązanie rodzi praw ograniczenie.
Pana dyskordianizm na przykład ograniczył pana w bardzo dużym stopniu,a mimo to cieszy sie pan :D

Cytuj:

Czy uważa pan, że dziecko w wieku 9-13 lat jest biologicznie przygotowane do porodu?

Zadaje pan bzdurne pytania.
Jezeli dziewczyna może rodzić, bo jej organizm dał odpowiedni sygnał, to jest zdolna do porodu.
Tak działa natura prosze pana.Nie zmieni pan tego choćby pan nie wiem jak się starał :)

Cytuj:
Już napisałem. Odniosłem się do kłamstwa, które byłem w stanie zweryfikować; nie będę odnosił się do reszty artykułu, bo nie wiem, gdzie on dalej kłamie, a gdzie podaje rzetelną prawdę.
.

Lubi pan chować głowę w piasek :D

Cz lip 25, 2013 14:40
Hosi napisał(a):
Lurker napisał(a):

Nie chce pan sie zagłebić w sztuke semantycznego dyskursu,to nie :)

Jakie to piekne: "madrymi" slowami zaslaniac swoja ignorancje. I nie powiedziec tego, co sie naprawde mysli, zeby moc innym wbijac szpile za ich szczerosc.
Lurker udowodnil, ze np w muzulmanskiej Indonezji zawierane sa kilkugodzinne malzenstwa,zeby miec przygodny seks. Widac jest to zgodne z prawem, czyli Hosi nie ma zadnych zastrzezen.
cbdu
Hosi napisał(a):
Cytuj:

A czy pan potrafi nie manipulować?
Nie napisałem "dojrzałą kobietą",tylko dojrzałą płciowo kobietą, co rodzi troszke inne implikacje.Dojrzałość płciowa zaczyna się od pierwszej miesiączki,co stwarza możliowsc narodzin dziecka.Tak samo jak kobieta dajmy na to wieku np 30 lat może zajść w ciązę,tak samo młoda kobieta/dziewczyna również.Mamy w tym zakresie punkt styczny,co przekłada sie w jednym i drugim przypadku na "kobiecość".Jedna i druga jest "kobietą" bo obydwie są zdolne do rozrodu.
Taki jest sens mojego zwrotu.
Pamieta pan ten cytat?
Cytuj:

Pierwsza miesiączka to ważne wydarzenie – dlatego warto się do niego przygotować. Od tego momentu stajemy się kobietami,
.

Zródło:http://www.miesiaczka.com/index.php?option=com_content&view=article&id=18&Itemid=22

Tyle, ze dziewczynki takze z powodu roznych zaklocen hormonalnych moga miec miesiaczke nawet w wieku 9 lat, ale nie sa fizycznie w stanie donosic, badz urodzic dziecka. O psychice juz nie mowiac. Cos wiecej o fizjologii i rozwoju kobiet poza slowem "miesiaczka" pan slyszal?

Hosi napisał(a):
Lubi pan chować głowę w piasek :D

Przyganial kociol garnkowi...

Cz lip 25, 2013 14:47

Kael napisał(a):
Lurker udowodnil, ze np w muzulmanskiej Indonezji zawierane sa kilkugodzinne malzenstwa,zeby miec przygodny seks. Widac jest to zgodne z prawem, czyli Hosi nie ma zadnych zastrzezen.
cbdu

Prosze userki.
ładnie to pani ujęła:"Lurker udowodnił"
Takie informacyje to ja juz znam od 15 lat.
Zadałęm mu pytania które miały na celu wniknąć głebiej w zagadnienienie, a On uciekł przed tym w bardzo sprytny sposób.Prosze w takim razie nie opowiadać bajeczek,ok?
Cytuj:
Tyle, ze dziewczynki takze z powodu roznych zaklocen hormonalnych moga miec miesiaczke nawet w wieku 9 lat, ale nie sa fizycznie w stanie donosic, badz urodzic dziecka. O psychice juz nie mowiac. Cos wiecej o fizjologii i rozwoju kobiet poza slowem "miesiaczka" pan slyszal?

O czym Ty Kael tu dyskutujesz,he?
Nie wnikam w "zakłocenia hormonalne",bo te równiweż mogą dotyczyc kobiet starszych.Poza tym temat tego nie dotyczy.Mówię o samej zasadzie,gdzie to natura/Bóg decyduje o tym.

Cz lip 25, 2013 15:15
Czyli nie wiesz nic o fizjologii i dojrzewaniu kobiet.
cbdu.

Polecam link do doksztalcenia: http://agnieszka.com.pl/rozwoj_plciowy_kobiety.htm
Dojrzewanie
Cytuj:
Dojrzewanie to proces trwający kilka lat, podczas którego dziecko przekształca się w osobę dojrzałą płciowo w sensie fizycznym. Dojrzałość płciowa nie oznacza bowiem dojrzałości emocjonalnej i psychicznej. W ostatnich latach, w większości krajów zachodnich, przeciętny wiek dojrzewania znacznie się obniżył. Oczywiście pierwsza miesiączka nie jest jedyną oznaką dojrzewania. Obecnie dziewczęta mają pierwszą menstruację około 10 -13 roku życia. Sto lat temu, w Zachodniej Europie przypadała ona na wiek 16-17 roku życia.
(...)

Rozwój piersi i powiększanie się otoczki (okolica wokół brodawki sutkowej) rozpoczyna się po około roku od wystąpienia miesiączki. Stopniowo piersi stają się pełniejsze i okrąglejsze, brodawki powiększają się i ich aureolki zaczynają nieco wystawać. Może się zdarzyć, że obie piersi nie rozwijają się jednocześnie, nie jest to jednak powód do zmartwienia. Nawet dorosła kobieta rzadko kiedy ma piersi dokładnie takiej samej wielkości. Cały proces rozwoju piersi - do kształtu, jaki występuje u osoby dojrzałej - trwa około czterech lat.

Jezeli kobieta jest dojrzala na tyle, zeby zostac matka, to nie wystarczy jajeczkowanie i potencjalna mozliwosc zaplodnienia. Powinna jako matka moc dziecko: donosic (a jeszcze sama dorasta i jej organy rosna), urodzic silami natury (przynajmniej teoretycznie), wykarmic i potrafic sie nim zajac jak czlowiek dorosly plus nawiazac wiez emocjonalna matka-dziecko. Bo dziecko potrzebuje matki, a nie starszej siostry.
ale widac dla niektorych nie jest to wiedza oczywista.

Cz lip 25, 2013 15:20
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona