Skąd szatan ma siłę do działania?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Skąd szatan ma siłę do działania?
JedenPost napisał(a): MIXer napisał(a): Szatan był zbuntowany już zanim człowiek w ogóle zaistniał Dlaczego tak sądzisz? Ponieważ znam i uznaję nauczanie Kościoła katolickiego: KKK 2852 "Od początku był on zabójcą... kłamcą i ojcem kłamstwa" (J 8, 44), "Szatan zwodzący całą zamieszkałą ziemię" (Ap 12, 9). Właśnie przez niego grzech i śmierć weszły na świat (...)
|
Śr lip 24, 2013 22:45 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Czyli nie wierzysz w opowieści o tym, że Szatan był kiedyś aniołem, OK. Czemu zatem dobry Bóg stworzył tak złą istotę?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lip 25, 2013 7:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wierzę, że Bóg stworzył Szatana jako kogoś dobrego: http://www.teologia.pl/m_k/zag03-11.htm#2
|
Cz lip 25, 2013 7:47 |
|
|
|
 |
ARHIZ
|
Lurker napisał(a): No ale mnie chodziło o to, co sprawia że ogień jest ogniem, czyli że świeci i grzeje (emituje fotony w zakresie światła widzialnego i podczerwieni). Spalanie jest reakcję egzoenergetyczną. W tym przypadku energia przyjmuje postać ciepła i świecenia.
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Cz lip 25, 2013 10:34 |
|
 |
Acro
|
Skąd Szatan ma siłę do działania? Od Boga. Wszak wszystko od Niego pochodzi i nic się nie dzieje wbrew Jego woli.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Cz lip 25, 2013 11:09 |
|
|
|
 |
Bodziu
|
z ludzi
|
Pt lip 26, 2013 11:01 |
|
 |
uczennica6
|
Szatan jak każdy duch nie czerpie siły znikąd. Bóg stwarzając Istoty Boskie nadał im charakter tzw. uniwersalności, to znaczy mogą poruszać się i działać według własnej woli. Jedne przyjęły wolę Boga i "przejęły" ją do istnienia jako jedyne źródło potrzebne do życia we Wszechświecie. Inne nie przyjęły woli Boga i nadały sobie charakter tzw. bóstw, czyli życia i działania z dala od Boga. Do tej grupy należy szatan. Jego siła to gromadzony od milionów lat swojego istnienia tzw. byt zła. Z upływem lat zło było jedyną "tkanką" jego "ciała" i nabierało siły. Siła szatana to w uproszczeniu - wola zniszczenia każdego, kto nie podda się jego woli; rozrasta się do przeogromnie niewyobrażalnych dla człowieka rozmiarów, dlatego zło szatańskie jest w ciągłym "poszerzaniu " się. Duchowość jest pojęciem innym od cielesności, dlatego trudno jest wytłumaczyć na rozum siły duchów.
|
Pt lip 26, 2013 12:07 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
hyks napisał(a): Skoro bez Boga nie ma życia, Bóg jest źródłem wszelkiej energii, to szatan jako przeciwnik, oddalony od źródła życia powinien leżeć i kwiczeć mówiąc kolokwialnie, tak jak człowiek pozbawiony jedzenia i picia przez długi czas. Niektórzy to zadają dziwne pytania. Szatan w wyniku swego buntu oddalił się, co prawda, od Boga, ale stracił jedynie jedynie Jego łaskę i możliwość pozostawania w Jego obecności, natomiast nie stracił swojej natury. Nadal jest bytem duchowym, istotą myślącą, powołaną do istnienia przez Boga i przez Boga w tym istnieniu, zgodnym z naturą anielską, podtrzymywaną. Dionizy Aeropagita już baaaaardzo dawno temu napisał " Dary anielskie udzielone szatanom nie uległy żadnej zmianie, ale pozostają w nich nietknięte z całą okazałością" Pozbawieni są jedyne możliwości poznawania Boga. Podobnie dziwne byłyby pytania o to skąd siły w człowieku, który obarczony jest grzechem pierworodnym, albo jego natura została osłabiona w wyniku działania grzechu. aniart napisał(a): Skoro wszystko przenika energia, to aby jeden byt pobrał jakąś jej część inny musi tyle samo stracić. Jeśli przyjąć, że "diabeł" to woda a "bóg" ogień zabawa polega na przekształcaniu jednego w drugie.
Po pierwsze: skąd pomysł, ze wszystko przenika energia? - Energia jest właściwością swiata materialnego, a świat duchowy nie jest swiatem materialnym. Tak więc, żadna energia (w sensie fizycznym) nie przenika ani Boga ani aniołów czy szatanów. Po drugie: Skąd wprowadzaniae przeciwstawienia Bóg-szatan? - Nie ma przeciwstawieństwa Bóg-szatan. To nie sa równorzędne byty. Bóg jest Stwórcą, szatan jest stworzeniem. Po trzecie: koleżanka to definiuje sie jako wierząca, chrześcijanka, czy jako ezoteryczka? - Nie żeby to dla mnie osobiście miało jakies znaczenie, ale czasami warto wystepować z otwarta przyłbicą
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt lip 26, 2013 12:23 |
|
 |
Falco
|
Zgadzam się z kolegą powyżej, a i dodam coś od siebie. Szatan jest istotą niematerialną należącą już na samym początku do świata, którego: "ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało". Mierzyć duszę miarą materii czy energii to tylko odchodzenie od odpowiedzi. Szatan, jako dawny anioł, istota duchowa posiadająca swoją wolną wolę, zdecydował, że sam będzie sobie panem świata. Mamy dusze w piekle, które podobno (bo ciężko dokładniej przybliżyć, czy nawet nazwać ich ogrom bólu) cierpią, czyli mimo bycia odłączonymi od Boga, mają do tego "siłę" (że tak to nazwę, choć jak mówię, tamtego świata nie da się mierzyć ludzką miarą). Te dusze są jak szatan, także upadłe. Zresztą, człowiek na ziemi często odrzuca Boga, będąc momentami podobnym szatanowi, a ma jednak do tego siłę. To pytanie było trochę dziwne.
|
So lip 27, 2013 9:15 |
|
 |
JedenPost
|
Wiem,że wierzysz, ale pytam: dlaczego?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So lip 27, 2013 11:39 |
|
 |
Hasesis
|
Skąd szatan ma siłę do działania? Skoro Stwórca stworzył wszystko z miłości... i On daje tą siłę... Skąd się więc wzięło zło, ten cały szatan? Właściwie to "zło" to pojęcie wykreowane przez człowieka, żeby uniknąć odpowiedzialności za swoje czyny i zwalić ją na jakieś tam krążące demony...  A czym jest diabeł - cechą, tą chęcią otrzymywania tylko dla siebie, chęcią napełniania siebie dla siebie; nie ma w tym miejscu Stwórcy, bo nie ma chęci dopuszczenia Go do siebie; ale to nie jest gdzieś tam na zewnątrz mnie, tylko w nas - te wszystkie odczucia, oceny co dobre co złe - to wszystko jest w nas; a jest ciemność, bo nie ma Światła. Dlaczego On na to pozwala? Bo chce, żebyśmy zaczęli Go kochać jak i On kocha nas. Dlatego mówi się, że MIŁOŚĆ TO gotowość do zrezygnowania z siebie - z własnej egoistycznej chęci otrzymywania, by stać się takim jaki On jest... A do miłości nie można nikogo zmusić... i chyba tym powinniśmy się chcieć zająć. BY się do Niego przybliżyć! przylepić się do Niego jak do ukochanego...a nie oddalać i zapadać się w ciemność... On przecież czeka na każdego.
So lip 27, 2013 12:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@ JedenPost
Bo chcę wierzyć - taka jest moja wola.
|
So lip 27, 2013 12:28 |
|
 |
JedenPost
|
Aha. Czyli wierzysz w co chcesz. Rzeczywiście, wygodne 
|
So lip 27, 2013 12:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ty też wierzysz, w co chcesz, np. w to, że życie ludzi jest pozbawione wartości, jeżeli są oni potępieńcami (co jest zdecydowanie nieprawdą). Prawdę mówiąc, każdy człowiek wybiera, w co wierzy, tak to już jest.
|
So lip 27, 2013 12:45 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Hasesis napisał(a): Właściwie to "zło" to pojęcie wykreowane przez człowieka, żeby uniknąć odpowiedzialności za swoje czyny i zwalić ją na jakieś tam krążące demony...  Oczywiście powyższy pogląd jest w dużej mierze sprzeczny z nauczaniem chrześcijaństwa
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So lip 27, 2013 12:48 |
|
|
|