Skąd szatan ma siłę do działania?
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Skąd szatan ma siłę do działania?
MIXer napisał(a): Ty też wierzysz, w co chcesz, np. w to, że życie ludzi jest pozbawione wartości, jeżeli są oni potępieńcami (co jest zdecydowanie nieprawdą). Skoro zdecydowanie, to pewnie potrafisz powiedzieć, na czym polega wartość życia potępieńca?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So lip 27, 2013 13:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak, potrafię. Wartość życia potępieńca polega na tym, że stworzył go Bóg. On nadaje ją swojemu stworzeniu. Człowiek jest wartościowy, ponieważ został bezgranicznie umiłowany przez Boga.
|
So lip 27, 2013 15:52 |
|
 |
JedenPost
|
MIXer napisał(a): Człowiek jest wartościowy, ponieważ został bezgranicznie umiłowany przez Boga. Akurat ten potępiony nie ma z tego żadnego pożytku, ani nikt nie ma pożytku z niego. Zatem - nie potrafisz.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So lip 27, 2013 15:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rzeczywiście - nie potrafię dać takiej odpowiedzi, która Tobie się spodoba...
|
So lip 27, 2013 16:02 |
|
 |
Hasesis
|
Cytuj: Oczywiście powyższy pogląd jest w dużej mierze sprzeczny z nauczaniem chrześcijaństwa Każdy widzi dla siebie coś innego. Ale po co zajmować się tym co jest sprzeczne, co nas dzieli, kiedy chodzi o to by szukać połączenia między nami. Czyż nie tak właśnie głosił Jan Paweł II? wielki chrześcijanin... A jak łatwo nam nazwać kogoś potępieńcem... a ja sam zawsze taki idealny?
So lip 27, 2013 16:27 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Hasesis napisał(a): Cytuj: Oczywiście powyższy pogląd jest w dużej mierze sprzeczny z nauczaniem chrześcijaństwa Każdy widzi dla siebie coś innego. Ale po co zajmować się tym co jest sprzeczne, co nas dzieli, kiedy chodzi o to by szukać połączenia między nami. Czyż nie tak właśnie głosił Jan Paweł II? wielki chrześcijanin... Miło że powołujesz sie na papieża. A więc uważasz go za autorytet. Czy we wszystkim? Hasesis napisał(a): A jak łatwo nam nazwać kogoś potępieńcem... a ja sam zawsze taki idealny? To do mnie? Czy masz mi za złe, że określam to, co mówisz jako sprzeczne z chrześcijanstwem? Przeszkadza ci to w czymś?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So lip 27, 2013 21:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): MIXer napisał(a): Człowiek jest wartościowy, ponieważ został bezgranicznie umiłowany przez Boga. Akurat ten potępiony nie ma z tego żadnego pożytku, ani nikt nie ma pożytku z niego. Zatem - nie potrafisz. To ludzie uważają , że potępieniec nie ma wartościowego życia , że nie ma z niego żadnego pożytku bądź że jego życie jest bezwartościowe. My ludzie określamy wartości wg swoich własnych doświadczeń i swoich własnych zasad. W oczach Boga - jest stworzeniem wartościowym i wyjątkowym w swoim własnym rodzaju. Jest ukochaną istotą Boga umiłowaną bardziej niż Aniołowie .Wartością wyższą niż Aniołowie.
|
Pn lip 29, 2013 4:17 |
|
 |
JedenPost
|
I co z tego ma?
|
Pn lip 29, 2013 7:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@ JedenPost
Życie. Może nie jest ono szczęśliwe, ale istnienie jest lepsze od nieistnienia (choć dokładnie sam nie wiem, dlaczego, jednak przyjmuję takie założenie ze względu na to, jak postępuje Pan Bóg).
|
Pn lip 29, 2013 13:16 |
|
 |
JedenPost
|
Czyli nie szukasz wyjaśnienia dla tego zła, rozumiem. Nie interesuje Cię to (czyli jakby nie patrzeć - los bliźnich) czy może w ogóle uważasz myślenie za niebezpieczne?
|
Pn lip 29, 2013 13:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): I co z tego ma? Myślę, że będzie miał w odpowiednim czasie. Poza tym - " życie to nie - coś za coś " lecz " życie - pomimo wszystko"
|
Pn lip 29, 2013 14:05 |
|
 |
JedenPost
|
Magdalena_i napisał(a): JedenPost napisał(a): I co z tego ma? Myślę, że będzie miał w odpowiednim czasie. Zdawało mi się, że mówiliśmy o potępieńcu, w sensie: człowieku (czy duchu, żeby trzymać się tematu) potępionym, tzn. takim, który będzie cierpiał zawsze, zawsze będzie doświadczał wyłącznie zła, a więc w którym zło zawsze będzie istniało. Bez miłości, bez nadziei.
|
Pn lip 29, 2013 14:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Magdalena_i napisał(a): JedenPost napisał(a): I co z tego ma? Myślę, że będzie miał w odpowiednim czasie. Zdawało mi się, że mówiliśmy o potępieńcu, w sensie: człowieku (czy duchu, żeby trzymać się tematu) potępionym, tzn. takim, który będzie cierpiał zawsze, zawsze będzie doświadczał wyłącznie zła, a więc w którym zło zawsze będzie istniało. Bez miłości, bez nadziei. A to przepraszam , źle odebrałam Waszą myśl ... Myślę jednak, że nie można kwalifikować do " takiego potępienia " człowieka , ponieważ człowiek nie posiada " pełnej świadomości Istoty Boga" . Jeżeli chodzi o ducha człowieka musiałby posiadać całkowity sprzeciw wobec Boga a może posiadać wyłącznie w sytuacji " świadomego wyboru"
|
Pn lip 29, 2013 14:21 |
|
 |
Nemens
|
Uważam, że on czerpie motywację z naszych grzechów, które popełniamy.
|
Wt lip 30, 2013 18:43 |
|
 |
lokis
|
Z tym sie nie zgodzam. W sredniowieczu wszyscy wierzyli bezwarunkowo, stad chyba ta marginesowa ilosc wojen. sily nie mial. Dzisiaj jest inaczej. Dzisiaj czerpie energie z dziewietnastowiecznych fluidow lub XX-wiecznych, olbrzymich "pokladow" ciemnej materii o ktorej dawniej nie wiedzial, zastosowac nie mogl. Teraz stosuje, dlatego swiat chyli sie ku upadkowi. Chyba, ze ludzkosc odkryje cos nowego. Cos czego Kosciol, Szatan nie wie. Wtedy to moze potrwac jeszcze ze sto lat, poki Uczeni w Pismie nie dojda do jakiegos wniosku.
|
Cz sie 01, 2013 15:15 |
|
|
|