Różna Szczęśliwość w Niebie Dogmat KK
Autor |
Wiadomość |
silgar
|
 Re: Różna Szczęśliwość w Niebie Dogmat KK
frater napisał(a): A Twój Anioł Stróż to gdzie będzie w Niebie jak tam będzie z Tobą w tym samym miejscu, czy bez Ciebie? Z przed czym Anioł Stróż będzie mnie strzegł w niebie? Pewnie sobie pójdzie na anielska emeryturę. Mówimy o poziomach nieba, w rozumieniu stanów duszy po zbawieniu. Jak coś udowadniasz korzystasz z terminu „różna szczęśliwość”, jak snujesz swoje fantastyczne pomysły to z „poziomy nieba”. Potem starasz się sprawić wrażenie, że można jest stosować wymiennie. Gdybyś jak wszyscy użytkownicy forum napisał w taki sposób: „Kościół twierdzi to, święci w objawieniach widzieli tamto, w Biblii cytaty są takie. Chciałem więc rzucić tezę, że sytuacja wygląda następująca...” Wtedy wszyscy by chętnie podyskutowali i posłuchali co masz do powiedzenia. Ale jeżeli Ty uważasz się za nauczyciela, i powołujesz na osobiste przesłania do Ciebie od Boga, to jest nie tylko niestosowane ale i niebezpieczne. Poziomy nieba to jeszcze nie problem, ale tam już czeka w ukryciu metoda na osiągnięcie danego poziomu. A to już jest problem. Uważam, że dyskusja o źródłach skąd pochodzi dogmat o różnej szczęśliwości tylko zaciemnia sytuację i pozwala Fraterowi manewrować. Dlatego napisze co wie na ten temat moje źródło. Za Bernardem Sesboüé SJ z „Człowiek i jego zbawienie”: Teologowie, którzy mówili o róznej szczesciwości w niebie, bądź o rónych karach w niobie: - Augustyn - Piotr Lombart - Bonawentura - Tomasz z Akwinu Sobór II Lyioński(1274r) - mówił o zróznicowaniu kar w piekle. Sobór We Florencji (1439r) - mówił, że wszyscy zbawieni będą oglądać Boga, ale z różną dokładnością Kolejne sobory nie poruszały tematu. Wiki podaje jeszcze jedno źródło, mówiące, że Sobór Florencki mówił zróżnicowaniu kary i nagrody: Karol Klauza: Florencki sobór. W: Encyklopedia katolicka. T. 5. s. 336. Ne ma dostępu nie mogę zweryfikować.
|
Cz sie 01, 2013 9:13 |
|
|
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Andy72 , czy wiesz dlaczego św. Łotr jest na Najwyższym Poziomie Nieba? I jest przykładem tego fragmentu PŚ i jest przykładem też na Nagrody za Wiarę i inne Cnoty.
@silgar Ja nawet wszystkich ważnych w tej sprawie Dogmatów nie dałem, więc dokształć się. Wybacz za ostry ton. I też tych Dogmatów nie dawaj, bo możesz mieć tu dużą odpowiedzialność przed BOGIEM, wybitnie dużą odpowiedzialność, przestrzegam.
Powoli dochodzę do wniosku, ze temat jest zbyt niebezpieczny i chyba lepiej go będzie zamknąć. Nie mam czasu go pilnować, czy nie wychodzi spod kontroli.
Lepiej będzie jak będzie ukryty dla wielu
|
Cz sie 01, 2013 9:26 |
|
 |
gacjan
|
@ Frater Możemy się ze sobą nie zgadzać itd., ale nie traktuj mnie jak idiotę  ja Cię tak nie traktuję i liczę na wzajemność Każesz mi zacytować Cię, że twierdzisz, że szczęśliwość jest dogmatem, a temat brzmi: "Różna Szczęśliwość w Niebie Dogmat KK". No chyba to jest jakaś podstawa do tego, bym sądził, że uważasz to za dogmat. A wyżej napisałeś, że nie ma podstaw dogmatycznych, że tak nie jest. Jeszcze raz napiszę: możesz Fratrze w to wierzyć, ja zasadniczo intuicyjnie myślę, że może tak być, ale dogmat to dogmat. Jak katolik nie wierzy w dogmat nie jest katolikiem i ryzykuje swoje zbawienie. Więc pisząc, że to jest dogmat nieco nadużywasz swojej pozycji, bowiem dogmat musi zostać ogłoszony. Nie staje się nim w momencie wizji wielu mistyków (w które - nota bene - też nie musimy wierzyć) dogmat musi być ogłoszony przez Magisterium KK (np. na Soborze Powszechnym), bądź przez Papieża ex catedra. I tu się o to rozchodzi, wbrew pozorom nie jest to tylko semantyczny problem.
|
Cz sie 01, 2013 9:36 |
|
|
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
gacjan napisał(a): @ FraterMożemy się ze sobą nie zgadzać itd., ale nie traktuj mnie jak idiotę ja Cię tak nie traktuję i liczę na wzajemnośćKażesz mi zacytować Cię, że twierdzisz, że szczęśliwość jest dogmatem, a temat brzmi: "Różna Szczęśliwość w Niebie Dogmat KK". No chyba to jest jakaś podstawa do tego, bym sądził, że uważasz to za dogmat.A wyżej napisałeś, że nie ma podstaw dogmatycznych, że tak nie jest.Jeszcze raz napiszę: możesz Fratrze w to wierzyć, ja zasadniczo intuicyjnie myślę, że może tak być, ale dogmat to dogmat. Jak katolik nie wierzy w dogmat nie jest katolikiem i ryzykuje swoje zbawienie. Więc pisząc, że to jest dogmat nieco nadużywasz swojej pozycji, bowiem dogmat musi zostać ogłoszony. Nie staje się nim w momencie wizji wielu mistyków (w które - nota bene - też nie musimy wierzyć) dogmat musi być ogłoszony przez Magisterium KK (np. na Soborze Powszechnym), bądź przez Papieża ex catedra.I tu się o to rozchodzi, wbrew pozorom nie jest to tylko semantyczny problem. Dogmat był ogłoszony dotyczy różnej Szczęśliwości w Niebie. Zresztą nie tylko ten Dogmat. Natomiast o Poziomach w Niebie mówię dodatkowo, gdzie też wiedza jest ogromna. Ale temat jest niebezpieczny w wielu punktach i bez pomocy innych konserwatywnych osób Konsekrowanych nie chcę go prowadzić. Niech ktoś założy własny i bierze na siebie odpowiedzialność. Ja się boję, że wyjdzie spod kontroli, a jest tu wiele obszarów gdzie nie może być pod żadnym pozorem upublicznionych.
|
Cz sie 01, 2013 9:47 |
|
 |
aurea
|
Frater, piszesz o dobrym łotrze, że dostał się na najwyższy poziom nieba. Zacytuję ten fragment:
"Jeden ze złoczyńców, których [tam] powieszono, urągał Mu: «Czy Ty nie jesteś Mesjaszem? Wybaw więc siebie i nas». Lecz drugi, karcąc go, rzekł: «Ty nawet Boga się nie boisz, chociaż tę samą karę ponosisz? My przecież - sprawiedliwie, odbieramy bowiem słuszną karę za nasze uczynki, ale On nic złego nie uczynił». I dodał: «Jezu, wspomnij na mnie, gdy przyjdziesz do swego królestwa». Jezus mu odpowiedział: «Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju»." Łk 23, 39-43 Jezus powiedział: dziś będziesz ze mną w raju. Czy jest tu coś o poziomach? Napisz, jak Ty interpretujesz ten fragment, bo jest tu tylko o tym, że łotr poszedł do nieba. Sądzisz, że lepiej zamknąć ten temat, ale Ty go zacząłeś i sprawiłeś, że wiele osób jest ciekawych tego, co piszesz i jakie masz argumenty. Gdzie tu odpowiedzialność? Wybacz, że tak ostro, ale przecież tak się nie powinno robić.
|
Cz sie 01, 2013 9:57 |
|
|
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Kochani mogę w temacie odpowiadać tylko w obszarach bezpiecznych.
Jak kiedyś cytowałem część Mistyki Katolickiej wiemy, kto jest na najwyższym Poziomie Nieba. M.in. są tam Męczennicy za Wiarę spełniający pewne kryteria. I abstrahując od tego co wiemy jak było później z św. Łotrem, Nawrócił się On podczas śmierci Męczeńskiej i wykazał się tam Sprawiedliwością. I zastał zaliczony w poczet Męczenników za Wiarę. I niewiele przed śmiercią się Nawrócił, a został Wywyższony w Niebie i jest wśród największych Świętych.
Ostatnio edytowano Cz sie 01, 2013 10:20 przez frater, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz sie 01, 2013 10:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
frater napisał(a): @@Silgar Nie ma dogmatycznych podstaw, że w Niebie nie ma Poziomów. Nie ma dogmatycznych podstaw, ze w niebie Matka Boska nie chodzi ubrana na niebiesko. Nie ma dogmatycznych podstaw, ze w niebie katolicy konserwatywni beda oddzieleni od katolikow liberalnych nieprzepuszczalna zaslona. Nie ma dogmatycznych podstaw, ze w niebie nie bedzie wolno mieszac sie ze zbawionymi, ktorzy nie byli katolikami za zycia. Czyli w niebie katolicy beda podzieleni, Matka Boska bedzie ubrana tylko na niebiesko, a zydzi i muzulnmanie beda siedziec osobno? Ile bzdur mozna jeszcze wymysles, bo nie ma dogmatow o tym, ze tak nie jest? kacperek29 napisał(a): Frater proszę bardzo: Jeszcze parę dni temu liberałowie tutejsi sądzili, że nie da się na dłuższą metę żyć w Stanie Łaski Uświęcającej - dostali Dogmat KK dla zmiany poglądów. Sądzili też, że w Niebie jest równa Szczęśliwość - dostali Dogmat KK na zmianę poglądów.
To teraz przedstaw kto i kiedy ogłosił te dogmaty. frater napisał(a): @silgar Ja nawet wszystkich ważnych w tej sprawie Dogmatów nie dałem, więc dokształć się. Wybacz za ostry ton. I też tych Dogmatów nie dawaj, bo możesz mieć tu dużą odpowiedzialność przed BOGIEM, wybitnie dużą odpowiedzialność, przestrzegam To kacperek29 i ja pytamy (Poza silgarem, oczywiscie) Frater ty poprostu NIC nie wiesz, co dotyczy nauki Kosciola. Gorzej, ty nie chcesz sie dowiedziec. A twoje odpowiedzi na merytorczyne pytania sa ... nie powiem ile warte. Co za idiotyzm, ze nie wolno przytaczac dogmatow Kosciola publicznie?frater napisał(a): Powoli dochodzę do wniosku, ze temat jest zbyt niebezpieczny i chyba lepiej go będzie zamknąć. Nie mam czasu go pilnować, czy nie wychodzi spod kontroli. Owszem, niebezpieczny dla ciebie, bo obnaza wprost twoje heretyckie poglady, wypaczajace zdrowa nauke katolicka. Dlatego prosze go zostawic, zeby przestrzec przed fratrem i jego naukami wszystkich, ktorzy mogliby, skuszeni sensacjami, chciec sie ich dowiedziec. Jest to podobne do chodzenia do wrozek. frater napisał(a): To co było niepokojące na tym forum to liberalizm i wykoślawianie Nauczania KK i rozsadzanie KK od wewnątrz.
Ten proces naprawy się tu rozpoczął. Na razie jest wstrząs pourazowy i jeszcze wymaga trochę cierpliwej pracy. Owszem, rozpoczal sie proces ujawniania, jak niebezpieczne dla zdrowej nauki katolickiej sa "nauki i wiedza" fratra. Mam nadzieje, ze ten wstrzas otworzy oczy tym, ktorzy na PW probuja sie dowiedziec tych tanich sensacji o poziomach nieba. frater napisał(a): Moje PW pokazuje także inną tendencję, niż Twoja ocena stąd jak widać są różni ludzie. A moje PW (takze te z lutego) ujawniaja twoje niebezpieczne zakusy lowienia w twoje sieci. Nie w Boze. Ty sie nawet dogmatow KK boisz. frater napisał(a): Natomiast o Poziomach w Niebie mówię dodatkowo, gdzie też wiedza jest ogromna. Ale temat jest niebezpieczny w wielu punktach i bez pomocy innych konserwatywnych osób Konsekrowanych nie chcę go prowadzić. Niech ktoś założy własny i bierze na siebie odpowiedzialność. Ja się boję, że wyjdzie spod kontroli, a jest tu wiele obszarów gdzie nie może być pod żadnym pozorem upublicznionych. Czyzbys byl osoba konsekrowana? Powiem szczerze: nie wierze. I powtorze sie dla nowych na tym forum: nie ma i nie bylo zadnej wiedzy tajemniej w wierze katolickiej.
|
Cz sie 01, 2013 10:19 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
@aurea W trakcie tego tematu PAN JEZUS zwrócił mi uwagę na pewne niebezpieczeństwo i część treści na moją prośbę Moderator Jumik usunął. A nie jest to jedyny obszar niebezpieczny przed upublicznieniem, stąd teraz z dużymi obawami prowadzę ten temat, by nie było czegoś co się PANU JEZUSOWI nie spodoba. Prosiłem też Jumika teraz o pomoc więc może wspólnymi siłami …
@Kael Nie podejmuję zaczepek, ale też nie lekceważę Ciebie. Jak stonujesz swoje wypowiedzi mogę z Tobą rozmawiać.
|
Cz sie 01, 2013 11:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Frater zlituj się już z Ta wiedzą tajemną dla wybranych i niebezpieczną. Od kiedy to dogmat KK jest wiedzą niebezpieczną. Jak długo chcesz unikać podania źródła dogmatu? Ciekawy jestem tej Twojej listy zakonów, masz zamiar ją podać?
|
Cz sie 01, 2013 11:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
frater napisał(a): @Kael Nie podejmuję zaczepek, ale też nie lekceważę Ciebie. Jak stonujesz swoje wypowiedzi mogę z Tobą rozmawiać. frater napisał(a): @silgar Ja nawet wszystkich ważnych w tej sprawie Dogmatów nie dałem, więc dokształć się. Wybacz za ostry ton. I też tych Dogmatów nie dawaj, bo możesz mieć tu dużą odpowiedzialność przed BOGIEM, wybitnie dużą odpowiedzialność, przestrzegam.
No tak, fratrowi wolno, ale jego rozmowcy maja na kolanych i naboznie do NEIGO podchodzic, zeby byl laskaw im cos ze swojej "wiedzy" uszczknac. Frater, jestes na najlepszej drodze do sekciarstwa. I nie, nie zmienie tonu na nabozny i blagalny: tak jak ze SJ nie rozmawiam z pozycji proszacej, jezeli oni mi wywazaja drzwi i mnie oswiecaja w tym, czego to ja podobno jeszcze nie wiem, a co jest niezbedne do zbawienia. Informacje o poziomie niebios do zbawienia nie sa potrzebne, ale ty je podales, to ty je uzasadnij. frater napisał(a): Każdy robi tak jak mu podpowiada Dusza. Ty także. Natomiast wiedzę sobie samemu można rozszerzyć. I tam ja do tego nie jestem potrzebny.
To co było niepokojące na tym forum to liberalizm i wykoślawianie Nauczania KK i rozsadzanie KK od wewnątrz.
Ten proces naprawy się tu rozpoczął. Na razie jest wstrząs pourazowy i jeszcze wymaga trochę cierpliwej pracy.
Jeszcze parę dni temu liberałowie tutejsi sądzili, że nie da się na dłuższą metę żyć w Stanie Łaski Uświęcającej - dostali Dogmat KK dla zmiany poglądów.
Sądzili też, że w Niebie jest równa Szczęśliwość - dostali Dogmat KK na zmianę poglądów.
Sądzą, że nie ma Poziomów w Niebie. Na ten temat teraz rozmawiać chcę z nimi i też nie wszystko jest dla nas do czytania (stąd moja konkretna prośba do Jumika o wycinanie niektórych materiałów). Ty nawet nie rozumiesz czym jest liberalizm. Nasluchales sie watpliwej jakosci "nauk" i wydaje ci sie, ze nieznajomosc, badz samo nie pisanie o tym, ze jakis dogmat istnieje to objaw liberalizmu, ktory, wedlug fratra moze zaowocowac potepieniem. A sam zabranisz dogmaty ujawniac.Ja nie pisze po to, zeby uzyskac od ciebie odpowiedzi. Ja pisze po to, zeby pokazac innym forumowiczom, ze od ciebie zadnej sensownej odpowiedzi uzyskac sie nie da. Ty uprawiasz trolling, ale to juz problem moderacji.
|
Cz sie 01, 2013 11:36 |
|
 |
Andy72
|
frater napisał(a): @aurea W trakcie tego tematu PAN JEZUS zwrócił mi uwagę na pewne niebezpieczeństwo i część treści na Masz bezpośredni kontakt z Panem Jezusem?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz sie 01, 2013 11:42 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Tak. I jak założyłem temat; Czy wiesz, że każdy bez wyjątku Katolik może Rozmawiać z BOGIEM TRÓJJEDYNYM? W nagłówku cała nazwa nie zmieściła się.
Wykazuję tam, że każdy Katolik starający się żyć non stop w Stanie Łaski Uświęcającej i spełniający pewne kryteria może Go mieć. Oczywiście liberalne podejście do życia i świata jest tu przeszkodą, co wykazuję w tym temacie.
Wydaje mi się, że przytłaczająca większość osób Konsekrowanych ma bezpośrednią Relację z BOGIEM jak i znaczna część osób żyjących w Świecie wśród Katolików, oczywiście.
|
Cz sie 01, 2013 11:53 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Słowo "znaczna" zamienię na "pewna", bo jednak jest to przytłaczająca mniejszość wśród Laikatu.
|
Cz sie 01, 2013 12:10 |
|
 |
aurea
|
Wyjaśnij mi Frater, czemu łotr był męczennikiem? On umierał, bo popełnił jakąś zbrodnię, a że żałował, to poszedł do nieba. Męczennicy umierają za wyznawaną wiarę. Zresztą co to znaczy, że nie możesz czegoś upublicznić? Czyżby nauczanie Kościoła było dla wybrańców? Przecież wiadomo, że tak nie jest.
|
Cz sie 01, 2013 13:32 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
aurea napisał(a): Wyjaśnij mi Frater, czemu łotr był męczennikiem? On umierał, bo popełnił jakąś zbrodnię, a że żałował, to poszedł do nieba. Męczennicy umierają za wyznawaną wiarę.
Św. Łotr po Nawróceniu Ofiarował swoje cierpienia BOGU, tym się właśnie różni cierpienie bezprzedmiotowe od Cierpienia Męczennika za Wiarę. Wielu osób co nawet tak spektakularnie nie umiera, a w ciszy swego pokoju też jest Męczennikami jeżeli jest w tym konkretna Intencja. np. św. Faustyna Kowalska aurea napisał(a): Zresztą co to znaczy, że nie możesz czegoś upublicznić? Czyżby nauczanie Kościoła było dla wybrańców? Przecież wiadomo, że tak nie jest. Nie każda wiedza jest publiczna i nie będę tu udowadniał rzeczy oczywistych. (także całej korespondencji Papieży nie znacie, także Fatimy, czy Orędzi w Mediugorje, czy tego co dotyczy poszczególnych Dusz tu na ziemi - wiedzy ukrytej jest ogrom, poza uchyloną Dekretem). Ale nawet wśród wiedzy publicznej jak nie podam o co chodzi i nikt z czytających to osób (a co najmniej dwie inne osoby wiedzą o co chodzi) posiadających tą wiedzę jej nie poda to jest praktycznie nie do odnalezienia, a i nawet wskazany Dogmat jest nie do uchwycenia w `czasie i przestrzeni` poza tym, że można w internecie sprawdzić, że na 100% Istnieje i został oficjalnie Ogłoszony. Ja znam konsekwencje tego upublicznienia i sądzę, że nawet na torturach bym tego nie podał, bo ingeruje ta wiedza w losy Dusz na ziemi i żadna osoba przy zdrowych zmysłach nie weźmie odpowiedzialności za te Dusze, tym bardziej, że dla co poniektórych może to się wiązać z konkretnymi sankcjami.Ps satanisto opanuj się i proszę nie zaśmiecaj mi skrzynki PW, bo Twoja twórczość radosna mnie nie interesuje, więc próżny trud.  Więc ta propaganda spływa po mnie jak po kaczce, jesteś schematyczny chyba , że chcesz bym się Modlił w Twojej Intencji ta taka masa Twych PW do tego nie jest potrzebna, przejdź od razu do rzeczy 
|
Cz sie 01, 2013 14:28 |
|
|
|