Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122 ... 498  Następna strona
 Wzajemne uwagi - między użytkownikami 
Autor Wiadomość
Post Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
Cytuj:
Kilku wybitnych historykow ktorych rzetelnosc mozna porownac z Gallem Anonimem lub samym Macierowiczem, nakrecilo dokument pod nazwa "Zywot Briana". Otoz kobiety w dawnym Izraelu kupowaly sztuczne brody zakonczone hakami do wbijania w uszy i w nie przebrane kamieniowaly nieposlusznych, wydajac tubalne (niby meskie) okrzyki skopiowane pozniej przez Zlego mieszkajacego w A. Michel. Wlasnie od cwaniactwa tych Zydowek mamy powiedzenie "Gdzie diabel nie moze, tam babe posle"!
Mi wiecej dowodow nie potrzeba! :)

Skoro wiarygodni jak Macierewicz, to nie ma o czym dyskutować :D

Cz lip 25, 2013 16:11

Wyczytalem, ze podobne do naszego forum - katol kropka koncentracionlager obumiera. Prosza o datki na przetrwanie. Zaciekawila mnie przyczyna. Otoz, jest taka masa chetnych do dyskusji, ze serwery puszczaja i trzeba nowych. Czyli jak w sklepie z nabialem "Jajek juz nie sprzedajemy, za duzo chetnych".
Pomyslalem sobie, wrzuce wiadomosc w eter, potrzebujacego wspomoge. Oczywiscie nie chodzi o datki pieniezne, tylko glupi pomaga konkurencji, ale moze jakis pacierz w intencji? To nie zaszkodzi, darmo jest, a i pomoc watpliwa. Modlmy sie za przetrwanie "katola". :P

Cz sie 01, 2013 21:00
lokis napisał(a):
Stara gadka; "nie w tym kontekscie", "czytaj ze zrozumieniem" itd.
Kazdy kto chce mnie zrozumiec zdaje sobie sprawe, ze jestem ateista. Biblie czytalem, nie studiowalem.
Dziesiecina to przezytek powiadasz, przypomne zaszczyt 2000 lat istnienia, ktorym KrK sie przechwala. Skoro jest ciaglosc, jest i odpowiedzialnosc za czasy przeszle.

No pewnie: bo to tylko w zwyczaju Kosciola bylo jakies (po)datki nakladac. Tak poza tym, to nikt od nikogo pieniedzy i darow w naturze nie oczekiwal. Jak tam bylo z historia w szkole?
lokis napisał(a):
Uczciwe podejscie do wycieczek dzieci powinno polegac na wylozeniu odpowiednej sumy i wykupieniu biletow. Tak nie jest. Potem czyta sie o warunkach pobytowych na takich "wczasach".

Czytales link http://info.wiara.pl/doc/1650934.Czas-p ... jonalistow ? Czy tylko "zatroskany" artykul w pewnej gazecie?
Mysmy jezdzili na oazy i na obozy harcerskie i na kolonie zakladowe. Poziomem nie odbiegaly specjalnie od siebie: pokoje/namioty 10-20 osobowe (na oazie nawet mniejsze!), warunki dosyc prymitywne (wszedzie brak cieplej wody), wspolpraca w kuchni, czesciowa odpowiedzialnosc za sprzatanie itp itd
Co to ma znaczyc: wylozyc pieniadze za bilety? To myslisz, ze dojazd jest za darmo? I kto za niego placi? Panstwo? Lokis, najpierw sie dowiedz jakie sa fakty, a potem krytykuj. Z gotowcow prawdy sie nie dowiesz.

Ty przeczytales ten idiotyzm, ktory napisales?
lokis napisał(a):
Katolicy powinni uczestniczyc w rekolekcjach, nie je organizowac. Bedzie KrK placil odpowiednie podatki niech i na Ksiezyc was wywiezie. :P

Ty w ogole nie wiesz o czym piszesz i co krytykujesz. Rece opadaja.
Przeciez ci mowie, ze ludzie placa sami, a Kosciol w osobach ksiezy (badz innych osob odpowiedzialnych - poczytaj sobie o oazie, to sie dowiesz kto naprawde http://www.oaza.pl/index.php) badz przez Caritas organizuje i oplaca czesciowo te wyjazdy. Kosciol to ludzie. Kilkadziesiat milionow. Jest jakis specjalny zakaz, ze katolik nie moze niczego organizowac?
lokis napisał(a):
Moim zdaniem Kosciol Jezusa przeobrazil sie w Kosciol Tradycji, a to sa dwie odrebne rzeczy.
Wiecej juz tu nie napisze, temat sie rozwala.

Zdanie mozesz miec. Tyle ze wiedzy ci brakuje i opierasz swoja opinie na falszywych i niesprawdzonych informacjach, co sam przyznales.
Ten temat to ty rozwaliles, dlatego moja odpowiedz jest w innym watku.

So sie 03, 2013 19:16
Kael napisał(a):
No pewnie: bo to tylko w zwyczaju Kosciola bylo jakies (po)datki nakladac. Tak poza tym, to nikt od nikogo pieniedzy i darow w naturze nie oczekiwal. Jak tam bylo z historia w szkole?

Aby dowiedzieć się, jakie jest zdanie @lokisa i skąd czerpie wiedzę, wystarczy przeczytać Gazetę Wyborczą :P. Jak widać, antyklerykałowie również mają swoje guru ;-) .
Hartman i Rydzyk mają ze sobą więcej wspólnego, niż mogłoby się wydawać :faja:

So sie 03, 2013 22:05

Usilnie staracie sie nie zrozumiec. Po pierwsze Kosciol jest utrzymywany rowniez przez panstwo, po drugie zyjemy w kapitalizmie. Tutaj caly wic polega na sciaganiu podatkow i konkurencji. Organizujcie wycieczki, gre w ruletke i wypozyczanie agrafek, tylko nie nazywajcie dzialalnosci "bezpodatkowa sluzba boza".
Jedna z zalet demokracji jest mozliwosc krytyki, nawet krytykanctwa, wszystkiego i wszystkich. Prawdopodobnie tego nie wiecie. Wasze zycie, pelne strachu, jest oparte na bezwzglednym posluszenstwie, objawy buntu sa szybko kasowane.
"Lokis, Oaza powie ci prawde o Kosciele!". Ciekaw jestem jaki rechot by wybuchl gdybym napisal "Prawdy o Michniku dowiesz sie z Wyborczej"?
Kosciol Chrystusa wywalal kupcow ze swiatyni. Ten Tradycji zaprasza:
finanse
:P

N sie 04, 2013 10:24
lokis napisał(a):
Usilnie staracie sie nie zrozumiec. Po pierwsze Kosciol jest utrzymywany rowniez przez panstwo, po drugie zyjemy w kapitalizmie. Tutaj caly wic polega na sciaganiu podatkow i konkurencji. Organizujcie wycieczki, gre w ruletke i wypozyczanie agrafek, tylko nie nazywajcie dzialalnosci "bezpodatkowa sluzba boza".

No, moze i jest utrzymywany (w niewielkim stopniu) przez panstwo, w ktorym zyje kilkadziesiat milionow katolikow. Jakis duzy problem to jest, ze panstwo na zabytki, bedacy takze zabytkami jego kultury pieniadze daje? Tudziez splaca dlug z ukradzionego mienia, ktore sobie przywlaszczylo? Bylo Kosciolowi po wojnie odbierac, na wyksztalcenie darmowe dla lokisa, to by teraz Kosciol mogl sam o siebie dbac. Moze to ty czegos nie rozumiesz, bo twoje zrodla o tym nie pisza?

Jezeli lokis z grupa znajomych pojedzie na wczasy, to komu lokis podatek od tego odprowadzi? He?
A wyjazd na rekolekcje to jak najbardziej "dzialalnosc statutowa Kosciola".
lokis napisał(a):
Jedna z zalet demokracji jest mozliwosc krytyki, nawet krytykanctwa, wszystkiego i wszystkich. Prawdopodobnie tego nie wiecie. Wasze zycie, pelne strachu, jest oparte na bezwzglednym posluszenstwie, objawy buntu sa szybko kasowane.

Biedaku, tak bardzo sie "nas" boisz? Bo ja ciebie w ogole. Jakie objawy buntu u mnie sa kasowane? Mam wrazenie, ze jestem wolnym czlowiekiem, ktory postepuje tak, jak mysli i raczej nikogo na tym swiecie cie nie boje. ale NA PEWNO sie myle. Lokis wie lepiej
lokis napisał(a):
"Lokis, Oaza powie ci prawde o Kosciele!". Ciekaw jestem jaki rechot by wybuchl gdybym napisal "Prawdy o Michniku dowiesz sie z Wyborczej"?

Widzisz lokis, z toba sie nie da dyskutowac, bo ty nie rozumiesz pisanego tekstu.

A tekst napisany byl taki:
Kael napisał(a):
Ty w ogole nie wiesz o czym piszesz i co krytykujesz. Rece opadaja.
Przeciez ci mowie, ze ludzie placa sami, a Kosciol w osobach ksiezy (badz innych osob odpowiedzialnych - poczytaj sobie o oazie, to sie dowiesz kto naprawde http://www.oaza.pl/index.php) badz przez Caritas organizuje i oplaca czesciowo te wyjazdy. Kosciol to ludzie. Kilkadziesiat milionow. Jest jakis specjalny zakaz, ze katolik nie moze niczego organizowac?

Czyli dowiesz sie, kto organizuje wyjazdy. Oczywiscie, GW wie lepiej, choc pewnie sami w mlodosci na oazy jezdzili. Ale to ich rodzice placili, wiec oni nic nie wiedza.
lokis napisał(a):
Kosciol Chrystusa wywalal kupcow ze swiatyni. Ten Tradycji zaprasza:
finanse
:P

Wiesz lokis, to przez to, ze za malo dajesz na twoj kosciol a budynek sam sie nie utrzyma. :-D

A na powaznie: mylisz Tradycje z tradycja, a to nie to samo. Jedno jest niezmienne (i pasuje do Ewangelii) a drugie trzeba od czasu do czasu przewietrzac i sprawdzac, czy jest jeszcze zrozumiale i aktualne.
Pan Jezus jednoczesnie nikomu nie zabronil, bo nie mogl, dawac pieniedzy na Swiatynie,a wdowe pochwalil za ostatni grosz, ktory na Swiatynie wlasnie dala. To tez pasuje do twojej wizji Jezusa? Czy w twoich sciagach tego brak?

Proponuje jednak wziac Biblie do reki, pominac komentarze, jezeli "wiesz lepiej" co i jak ludzie 2000 lat temu mysllei i przynajmniej bedziesz wiedzial co naprawde Jezus mowil.

N sie 04, 2013 10:53
lokis napisał(a):
Wasze zycie, pelne strachu, jest oparte na bezwzglednym posluszenstwie, objawy buntu sa szybko kasowane.

Wow, lokis ma umiejętności paranormalne :P
Wobec tego czekam aż mi opiszesz przykłady tego mojego życia w strachu i na bezwzględnym posłuszeństwie. Proszę jeszcze nie zapomnieć o przykładach kasowania objawów buntu, bo może i ja sobie nie przypominam takich incydentów, żeby mi te oznaki buntu ktoś kasował, ale skoro mam okazję dyskutować z gościem o nadludzkich mocach, który zna historię mojego życia lepiej niż ja, zamieniam się w słuch :clever:

Mogę być równie wredna i napisać, że życie antyklerykałów jest bezwzględnie podporządkowane Gazecie Wyborczej bądź FiM, gdyż dobrowolnie poddaliście się praniu mózgu, wskutek czego wasz dramat polega na tym, że nie jesteście w stanie dostrzec, że nie potraficie myśleć inaczej niż podyktują wam wspomniane gazety, żyjąc w iluzji samodzielnego myślenia...

lokis napisał(a):
Organizujcie wycieczki, gre w ruletke i wypozyczanie agrafek, tylko nie nazywajcie dzialalnosci "bezpodatkowa sluzba boza".

Kto i gdzie nazywa organizowanie wycieczek bezpodatkową służbą bożą i na czym to polega?

N sie 04, 2013 11:50

Cytuj:
Bylo Kosciolowi po wojnie odbierac, na wyksztalcenie darmowe dla lokisa, to by teraz Kosciol mogl sam o siebie dbac.

Przedwojenny KoscioL posiadal bez mala pol miliona ha. Podatkow, oplat nie placil, panstwo utrzymywalo duchownych, a ty pitolisz - o czym?
Darmowe (choc mierne :P ) wyksztalcenie lokisa powoduje przytaczanie celnych argumentow, ktore niebawem zdruzgoca twoj upor i padniesz na kolana ze slowami "Wybacz lokis, bladzilem". :D
Co przyniosla nauka Kosciola? Podobno juz nie mozna wypowiedziec (cytat z pamieci :P ) "Lumumba, Mobutu", uprawiac judo, posiadac porcelanowego slonia na kredensie, czychajacy Szatan tylko na to czeka. Wysokich lotow nauka!

Kiedy lokis jedzie na wczasy z grupa znajomych, podatek za nich oplaca producent alkoholu, szynek i pasztetow, ten osobisty byl potracany juz przy wyplacie. Nikt z towarzystwa tacy do zbierania datkow nie bierze.

Kael, Val czytajac "wy katolicy" uwazaja sie za jedynych przedstawicieli tej grupy. To taka przywara, potocznie pokora zwana. :)
Przeciez fakt moze byc taki, Kosciol rzeczywiscie potrzebuje wiekszego wsparcia! Dopuscie NIK do rachunkowosci instytucji, zobaczymy!

Porownywanie "Wyborczej" do "FiM", szczegolnie Hartmana do Rydzyka jest nie na miejscu.
Podobno Reagan zaczynal dzien od czytania prasy demokratow, szukal wlasnych bledow. Slusznie! Chcesz haka na premiera, "Nasz Dziennik", na biskupa "GW". Bo tak juz jest, ze koszula blizsza cialu.

Rybak ze stazem zaneca raz, zaneca dwa, moze i trzy (nie lowie). Potem ryba sama prosi sie o haczyk. Koszt karmy sie zwraca.
Kosciol ze stazem organizuje wyjazdy mlodziezy, rekolekcje, odwiedziny cudownych miejsc. Potem to juz wesela, chrzciny i pogrzeby. Kasa sie zwraca. :)

N sie 04, 2013 16:44
lokis napisał(a):
.

Kael, Val czytajac "wy katolicy" uwazaja sie za jedynych przedstawicieli

Nie rozumiem megalomanii niektórych ludzi, tak zakochanych w sobie, że wygłaszają mowy skierowane do milionowej rzeszy, "zapominając" że piszą ledwie z kilkoma osobami. Jesteś zdolny do postrzegania człowieka jako jednostkę przez pryzmat jego wyjątkowej indywidualności??

lokis napisał(a):
.
Porownywanie "Wyborczej" do "FiM", szczegolnie Hartmana do Rydzyka jest nie na miejscu.

Dlaczego?

N sie 04, 2013 17:13
lokis napisał(a):
Cytuj:
Bylo Kosciolowi po wojnie odbierac, na wyksztalcenie darmowe dla lokisa, to by teraz Kosciol mogl sam o siebie dbac.

Przedwojenny KoscioL posiadal bez mala pol miliona ha. Podatkow, oplat nie placil, panstwo utrzymywalo duchownych, a ty pitolisz - o czym?

Ach, przepraszam: lokis z tych co uwazaja, ze jak ktos cos posiada, to cala reszta ma prawo mu to odebrac? To duzo wyjasnia
lokis napisał(a):
Darmowe (choc mierne :P ) wyksztalcenie lokisa powoduje przytaczanie celnych argumentow, ktore niebawem zdruzgoca twoj upor i padniesz na kolana ze slowami "Wybacz lokis, bladzilem". :D

Jak to Val napisala: megalomania!

lokis napisał(a):
Kiedy lokis jedzie na wczasy z grupa znajomych, podatek za nich oplaca producent alkoholu, szynek i pasztetow, ten osobisty byl potracany juz przy wyplacie. Nikt z towarzystwa tacy do zbierania datkow nie bierze.

Na oazie tez nie :PPP

lokis napisał(a):
Kosciol ze stazem organizuje wyjazdy mlodziezy, rekolekcje, odwiedziny cudownych miejsc. Potem to juz wesela, chrzciny i pogrzeby. Kasa sie zwraca. :)

Zazdroscisz? To moze lepiej przypatrz sie jak Kosciol to robi i zaloz podobny wlasny interes, jak to taki cymes.

N sie 04, 2013 18:11

Jak podaje The Independent, naukowcy z USA przeprowadzili 63 studia na osobnikach z IQ ponad 135 (i to od 1921r.!) z ktorych wynika przewaga ateizmu nad wiara! Czym dziecko inteligentniejsze, tym mniejsza szansa na zostanie osoba wierzaca! Inteligentni (jak ja :P ) bardziej ufaja sobie, maja lepsza prace, wiecej pieniedzy i nie potrzebuja kojarzyc istnieniaq z "wyzsza sila".
Do Val:
"lokis ma umiejętności paranormalne", mam! Mam w sobie taka sile, ze moglbym piorunem rzucic, nie rzucam ze wzgledu na dzieciaki i przechodniow, nie jestem Bogiem ktoremu to obojetne. :D
",gdyż dobrowolnie poddaliście się praniu mózgu,"
A kto wie czy ja takowy posiadam? Czytam wypowiedzi niektorych biskupow, bezmozgowcy! Moze i ja "skaleczony"?
(tesciowej chwala Bogu nie mam, biskup-lokis?)
(miedz bardzo zdrozala, zobacz Lundin Mining Corp - Toronto. Ateista, nie katolicki robotnik, ma "cwancyk", jak twierdza wspomniani uczeni. :) ).
Do Kael:
": lokis z tych co uwazaja, ze jak ktos cos posiada,"
Kiedy mi ukradniesz z balkonu krowe dojna, to nie licz na sympatie. Moze myslisz, ze czworka - dwoch ksiezy i katolicy Kael z zona sa prawomocna komisja do przywlaszczenia "Laciatej"? Nasz rzad tak mysli.
"Jak to Val napisala: megalomania!"
Potwierdzona wyzej przez naukowcow! A jak! Caly ja! :P
"Zazdroscisz?". Ja nikomu niczego nie zazdroszcze. Staram sie tylko byc mniej okradany. (na biskupa tez sie staram isc, Boni nie pozwala!). :)

So sie 17, 2013 19:05
lokis napisał(a):
Jak podaje The Independent, naukowcy z USA przeprowadzili 63 studia na osobnikach z IQ ponad 135 (i to od 1921r.!) z ktorych wynika przewaga ateizmu nad wiara! Czym dziecko inteligentniejsze, tym mniejsza szansa na zostanie osoba wierzaca! Inteligentni (jak ja :P ) bardziej ufaja sobie, maja lepsza prace, wiecej pieniedzy i nie potrzebuja kojarzyc istnieniaq z "wyzsza sila".

Świetnie Kieślowski ujął obraz tej bufonowatej inteligencji w Dekalogu.

N sie 18, 2013 8:15

A jak Alus widzi bufonade mezczyzn w koronkach, purpurach i czapach kojarzonych z pruskimi fizilierami? :)
Czytalem wypowiedz takiego bufona. "Ludzie prosci i biskupi (czytaj bufoni) spowodowali wygrana wojniy 1920".
Tegoz bufona rozumiem, jego "ubermensch" wyplynelo z wodami porodowymi matki, ja na forum dowartosciowuje sie postami! Obaj jestesmy placzliwym przykladem narcystycznych niedolegow zyciowych. :D
Oczywiscie, dla Alus bufon "T"radycyjny byc musi, bufon lokisowy jest zaledwie smieszna istota z wygorowanymi ambicjami. :P

N sie 18, 2013 16:41
viewtopic.php?p=766558#p766558

Ponieważ w powyższym wątku byłby to offtop, napiszę tutaj:

Cytuj:
andrzejantoni napisał(a):
Ale przykro mi jest jak ktoś zaglądnie na to forum to może odnieść wrażenie że na tym forum bezkarnie rządzą ludzie o poglądach ateistycznych a wierzący katolicy nie maja tu nic do powiedzenia. Bo są zniechęcani do dyskusji różnymi inwektywami oszczerstwami lub zmową ośmieszania.

Soul33 napisał(a):
(...) nigdy nie wyraziłem podobnego poglądu.

Łaskawie nie ocenzurowałeś przybijając pieczątkę pt. "jakieś insynuacje" :P

No więc, jak należy rozumieć poniższe teksty:

Soul33 napisał(a):
Niewierzący forum wzbogacają (oczywiście wiadomo, że nie wszyscy) ale katolicy są tu absolutnie niezbędni, bo bez nich forum straciłoby rację bytu. Dlatego powinno być ono dla katolików zachęcające, a obecnie takie nie jest. W dniu wyboru papieża w ogóle nie dało się rozmawiać i kilka osób zwróciło na to uwagę. Zresztą ja sam też nie miałem ochoty się wypowiedzieć. Natomiast wloczykij usunął wczoraj konto. Bez żadnych działań za rok katolików może tu prawie nie być. Możliwe, że faktycznie mijają czasy tak otwartych forów.

Czy też:
Soul33 napisał(a):
Natomiast moja propozycja zaostrzenia pilnowania forum wynika z przyczyn wyłącznie praktycznych. Z czasem na forum jest coraz mniej osób (to dość ogólna tendencja, widoczna na wielu forach w Internecie), a niektórzy odeszli z powodu zbyt wielu niekulturalnych antykatolickich lub antykościelnych wypowiedzi i użytkowników. Przy obecnych tendencjach, niedługo na forum będzie więcej osób krytykujących (także agresywnie) Kościół i religię, niż samych katolików.

Bo jak dla mnie, zarówno Ty, jak i AA zaobserwowaliście zjawisko kiepskiej moderacji, gdzie waszym zdaniem, niekatolicy byli traktowani zbyt łagodnie.
AA ujął sprawę ostro, a Ty swoim zwyczajem delikatnie, ale sedno jest takie samo.

Soul33 napisał(a):
Przez jakiś czas uważałem tylko, że forum bywa zniechęcające dla katolików. Głównie chodziło mi o różnej maści trolling.

W Twoim słowniku "różnej maści trolling" nie ma nic wspólnego z oszczerstwem, inwektywami czy zmową ośmieszania :shock: ??

Soul33 napisał(a):
Potem jednak sytuacja zmieniła się na tyle, że obecnie już tak nie uważam - zresztą, niedawno pisałem o tym.

Sytuacja zmieniła się o tyle, że zostałeś modem i osobiście rozwiązałeś problem o którym pisałeś.
Ot, na bieżąco cenzurujesz wypowiedzi, które nie są po linii konkretnego światopoglądu (choćby niedawna cenzura wypowiedzi @Thiefa).

Dziwnie by to wyglądało, gdybyś nadal narzekał na jakość działań moderacji, skoro sam należysz do jej grona i jesteś w stanie moderować tak, jak Twoim zdaniem powinien robić każdy kto pełni taką funkcję.

So sie 24, 2013 23:15

W "Uwagach" nasza Asienkka napisala:
Chciałbyś lokis :)

Tak, dzisiejszy Kosciol mi nie odpowiada!
Czasami jezdze komunikacja miejska. Kiedy do tramwaju wsiada 80-letnia staruszka (chocby nawet w ciazy) i biskup, to jemu ustepuje miejsca! Szacun byc musi (podobno), a niby czemu? Nie chce Kosciola dla niewolnikow, chce Kosciola rownosci! On nastapi. Zwiastun juz jest, papiez Franciszek!
Rok szkolny rozpoczety, czytam plan zajec. Dwie godziny religii, jedna angielskiego. Dzisiejszy Kosciol dazy to tego by polski przedsiebiorca, na pozdrowienie "How do you du?", odpowiedzial "Zdrowas Maryjo, laski pelna"! W takim przypadku, interesu nie bedzie. Bedzie lament, tacki puste, Polak w biedzie, panstwo dolozyc musi! :)
Stawiajmy na Tischnerow, Bonieckich i im podobnym!

Wt wrz 03, 2013 18:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122 ... 498  Następna strona