Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 4:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86 ... 88  Następna strona
 Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać? 
Autor Wiadomość
Post Re: Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
Endek napisał(a):
Miłość wrogów do perfekcji opanował judasz, który po osiągnięciu klasy mistrzowskiej, sprzedał Chrystusa Pana Sanhedrynowi.

Totalne niezrozumienie.

Cz sie 22, 2013 10:44

akbar napisał(a):
Jest i jest to obecną przyczyną obrazu islamu jaki mamy teraz. I nic się nie zmieni dopóki ktos nie powie, że Bóg miał na mysli tylko VII wiek :mrgreen: Nie ma szans.

Są chrześcijanie, którzy biorą Biblię dosłownie... Kwestia tego, których jest więcej - a że raz na wozie, raz pod wozem... ;)

Cytuj:
Masz na mysli Biblię czy Koran? :D

Al-Quran Arabski (ale po polsku :D) - Biblii nie znam za bardzo, czytałem tylko fragmenty. Ale leży na półce i czeka.

Endek napisał(a):
ARHIZ napisał(a):
dlaczego akurat Rzymski Kościół, a nie Polski Kościół albo Starowiercy?

Nie masz żadnej pewności co prawdziwe i stoisz przed podobnym dylematem, dlatego zdaj się na mnie. Ja nie mam żadnych wątpliwości.

No ja akurat też nie ma żadnych wątpliwości ;)
Ale idąc tokiem... Jeżeli człowiek A chce przejść przez rzekę i nie wie gdzie jest bród, a człowiek B jest pewien, że ów bród jest tam i tam (przy czym żaden tego nie widział), to czy człowiek A od razu powinien przestać myśleć i słuchać człowieka B? Czy jeżeli człowiek C jest pewien, że droga prowadzi przez wir, to wszyscy powinni tam skakać? Nie chodzi mi o to, że chrześcijaństwo jest złe - to ogólne przemyślenia.

Endek napisał(a):
JedenPost napisał(a):
OK, ale rzecz w tym, że w poście otwierającym temat zawarte jest pytanie o podstawy wyboru, kryteria.

Człowiek który dąży do Prawdy, musi sobie zdać sprawę ze stopnia trudności. Im prawdziwsza wiara, tym więcej trudu musi nas kosztować jej przyjęcie. Łatwa wiara, to żadna wiara.

Czyli jeżeli jakaś wiara wymaga mordu i krwawych inicjacji, w których możemy zginąć, to znaczy, że jest najprawdziwsze, bo jest najtrudniejsza?

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Cz sie 22, 2013 15:31

ARHIZ napisał(a):
Są chrześcijanie, którzy biorą Biblię dosłownie

Heretycy nie są chrześcijanami. Są poza Kościołem na takiej samej zasadzie jak reszta niewiernych.
ARHIZ napisał(a):
idąc tokiem... Jeżeli człowiek A chce przejść przez rzekę i nie wie gdzie jest bród, a człowiek B jest pewien, że ów bród jest tam i tam (przy czym żaden tego nie widział), to czy człowiek A od razu powinien przestać myśleć i słuchać człowieka B? Czy jeżeli człowiek C jest pewien, że droga prowadzi przez wir, to wszyscy powinni tam skakać? Nie chodzi mi o to, że chrześcijaństwo jest złe - to ogólne przemyślenia.

Wiara to nie to samo, co łatwy do spostrzeżenia przez wszystkich fakt istnienia słońca. Słońce widzimy a Boga nie. Boga nie możemy spostrzec, bo dla ludzi, to będzie On widzialny dopiero po śmierci. O tym że Bóg jest, możemy poznać po objawach i znakach w przyrodzie. Nauki rozwijały się nie tylko dlatego, że coś dla człowieka jest widoczne. O wielu rzeczach dowiedzieliśmy się w wyniku logicznego toku myślenia. Zanim naukowcy zbudowali mikroskop elektronowy czy akcelerator, matematycznie opracowali model atomu i powiązań molekularnych cząstek materii.
Jest Bóg to jest prawdziwa wiara, którą On objawił ludziom, aby najdoskonalej Go czcili. Ja wiem, że tą religia i ta wiarą jest wiara Rzymskiego Kościoła, najstarszej instytucji świata i choćby przez ten sam fakt, należy tą prawdę przyjąć.

ARHIZ napisał(a):
Czyli jeżeli jakaś wiara wymaga mordu i krwawych inicjacji, w których możemy zginąć, to znaczy, że jest najprawdziwsze, bo jest najtrudniejsza?
Czyżby! A co z cierpieniem, i codziennym krzyżem, które to cierpliwie powinniśmy znosić ofiarując je Bogu?

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Cz sie 22, 2013 17:11

Alus napisał(a):
Endek napisał(a):
Miłość wrogów do perfekcji opanował judasz, który po osiągnięciu klasy mistrzowskiej, sprzedał Chrystusa Pana Sanhedrynowi.

Totalne niezrozumienie.

Jakie nieporozumienie? Może w miłości wrogów mam brać przykład z folksdojczów czy szabesgojów?

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Cz sie 22, 2013 17:15

Endek napisał(a):
ARHIZ napisał(a):
idąc tokiem... Jeżeli człowiek A chce przejść przez rzekę i nie wie gdzie jest bród, a człowiek B jest pewien, że ów bród jest tam i tam (przy czym żaden tego nie widział), to czy człowiek A od razu powinien przestać myśleć i słuchać człowieka B? Czy jeżeli człowiek C jest pewien, że droga prowadzi przez wir, to wszyscy powinni tam skakać? Nie chodzi mi o to, że chrześcijaństwo jest złe - to ogólne przemyślenia.

Wiara to nie to samo, co łatwy do spostrzeżenia przez wszystkich fakt istnienia słońca. Słońce widzimy a Boga nie. Boga nie możemy spostrzec, bo dla ludzi, to będzie On widzialny dopiero po śmierci. O tym że Bóg jest, możemy poznać po objawach i znakach w przyrodzie. Nauki rozwijały się nie tylko dlatego, że coś dla człowieka jest widoczne. O wielu rzeczach dowiedzieliśmy się w wyniku logicznego toku myślenia. Zanim naukowcy zbudowali mikroskop elektronowy czy akcelerator, matematycznie opracowali model atomu i powiązań molekularnych cząstek materii.
Jest Bóg to jest prawdziwa wiara, którą On objawił ludziom, aby najdoskonalej Go czcili. Ja wiem, że tą religia i ta wiarą jest wiara Rzymskiego Kościoła, najstarszej instytucji świata i choćby przez ten sam fakt, należy tą prawdę przyjąć.

No ale ten opis pasuje do każdej wiary...

Cytuj:
ARHIZ napisał(a):
Czyżby! A co z cierpieniem, i codziennym krzyżem, które to cierpliwie powinniśmy znosić ofiarując je Bogu?

Właśnie - a tam masz dodatkowo mordować i przechodzić inicjacje. Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie mordowanie byłoby bardzo trudne ;)

Cz sie 22, 2013 17:21

ARHIZ napisał(a):
Właśnie - a tam masz dodatkowo mordować i przechodzić inicjacje. Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie mordowanie byłoby bardzo trudne ;)

Rzymski Kościół potępia morderców.

Cz sie 22, 2013 17:33

Ale pisałeś, że im trudniejsza religia tym prawdziwsza - czyli Rzymski Kościół jest mniej prawdziwy? ;)

Cz sie 22, 2013 19:35

ARHIZ napisał(a):
Ale pisałeś, że im trudniejsza religia tym prawdziwsza - czyli Rzymski Kościół jest mniej prawdziwy? ;)
Czy ludożerstwo w/g Ciebie, to ten ostatni stopień trudności?

Cz sie 22, 2013 20:24
Endek napisał(a):
Alus napisał(a):
Endek napisał(a):

Totalne niezrozumienie.

Jakie nieporozumienie? Może w miłości wrogów mam brać przykład z folksdojczów czy szabesgojów?

W miłości o której nauczał Chrystus a miłości bym nie miał, byłbym niczym.

Pt sie 23, 2013 9:02

Endek napisał(a):
ARHIZ napisał(a):
Czy ludożerstwo w/g Ciebie, to ten ostatni stopień trudności?

Hmm, no zapewne na żywca i to takiego, który zarazi nas śmiejącą się śmiercią ;)
Tak więc jak widać, dochodzimy do absurdu, nieprawdaż? Dlatego zdefiniuj dokładnie co oznacza Twoim zdaniem trudność - i czy na pewno jest to najważniejszy miernik prawdziwości religii?

Pt sie 23, 2013 15:08

ARHIZ napisał(a):
Twoim zdaniem trudność - i czy na pewno jest to najważniejszy miernik prawdziwości religii?

Trudność wiary katolickiej, polega na zwyciężeniu samego siebie, dlatego w czasach konsumpcjonizmu, niezwykle trudno jest ludziom zrezygnować z ofert tego świata, nawet takich najdrobniejszych jak codzienna modlitwa, czy wstrzymanie się od potraw mięsnych w piątki.
Już ten próg jest dla większości ludzi których znam, jest nie do przeskoczenia.

Pt sie 23, 2013 20:40
Italiano napisał(a):
Co do winy za śmierć Jezusa, to jest to sprawa problematyczna. Gdyż tak szczerze mówiąc jakie oni mieli wyjście, skoro zostało to zaplanowane z góry przez Boga...
Italiano napisał(a):
Przecież tak jak napisałem, to było z góry zaplanowane, miało się tak zdarzyć i koniec kropka. Bóg tak chciał, oni nie mieli wg mnie szans na inne wyjście.
Bóg chciał śmierci własnego Syna? To próbujesz nam przekazać - że Bóg chciał, aby Chrystus cierpiał? Jeśli tak, to zaiste świetny z Ciebie chrześcijanin... przecież Bóg pragnie wszystkiego, tylko nie zła!

N sie 25, 2013 8:03

Endek napisał(a):
ARHIZ napisał(a):
Twoim zdaniem trudność - i czy na pewno jest to najważniejszy miernik prawdziwości religii?

Trudność wiary katolickiej, polega na zwyciężeniu samego siebie, dlatego w czasach konsumpcjonizmu, niezwykle trudno jest ludziom zrezygnować z ofert tego świata, nawet takich najdrobniejszych jak codzienna modlitwa, czy wstrzymanie się od potraw mięsnych w piątki.
Już ten próg jest dla większości ludzi których znam, jest nie do przeskoczenia.

Trudność mojej wiary polega na zwyciężeniu samego siebie, dlatego w czasach konsumpcjonizmu, niezwykle trudno jest zrezygnować z pragnień, pamiętać o codziennej mantrze i asanach, wyrzec się mięsa (w moim przypadku wbrew otaczającym mnie osobom - żeby nie było, ja na razie nie jestem jeszcze niestety wegetarianinem), trzymać na wodzach emocje, walczyć z lenistwem i przez cały czas patrzeć na siebie krytycznym okiem by się doskonalić - a jednocześnie patrzeć na innych przez pryzmat współczucia.

N sie 25, 2013 10:04

MIXer napisał(a):
Bóg chciał śmierci własnego Syna?

Bóg chciał własne stworzenie odkupić od piekła.

N sie 25, 2013 10:28
Endek napisał(a):
MIXer napisał(a):
Bóg chciał śmierci własnego Syna?

Bóg chciał własne stworzenie odkupić od piekła.

Sądzisz, że bez własnej śmieci nie potrafiłby odkupić?

N sie 25, 2013 11:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86 ... 88  Następna strona