Co stanie się z ludzmi innej wiary po śmierci
| Autor |
Wiadomość |
|
Italiano
|
 Re: Co stanie się z ludzmi innej wiary po śmierci
Gdzieś czytałem, że wiara nie ma sensu w Zbawieniu. Jeśli ktoś się urodził w państwie, gdzie panuje inna religia, od tej, która jest tą prawdziwą, to będąc posłusznym jej prawom, wierzeniom dostąpi się zbawienia. Jeszcze lepiej natomiast byłoby gdyby ta osoba przeszła na tę prawdziwą. Może tak zagmatwanie napisałem, ale myślę, że zrozumiale 
_________________ Nie mógłbym i nie chciałbym odejść od Jezusa. Nigdy nawet o tym nie pomyślałem. Jezus to całe moje życie, to dzięki niemu jestem tu gdzie jestem.
Nie jestem katolikiem, jestem CHRZEŚCIJANINEM.
|
| Wt sie 13, 2013 15:47 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
Italiano napisał(a): Jeśli ktoś się urodził w państwie, gdzie panuje inna religia, od tej, która jest tą prawdziwą, to będąc posłusznym jej prawom, wierzeniom dostąpi się zbawienia. A jesli nie jest posłuszny, bo uważa, że panująca w jego kraju religia jest głupia? Przykładowo nie ma pojęcia dlaczego akurat pies ma być nieczysty.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Wt sie 13, 2013 16:06 |
|
 |
|
Italiano
|
JedenPost napisał(a): Italiano napisał(a): Jeśli ktoś się urodził w państwie, gdzie panuje inna religia, od tej, która jest tą prawdziwą, to będąc posłusznym jej prawom, wierzeniom dostąpi się zbawienia. A jesli nie jest posłuszny, bo uważa, że panująca w jego kraju religia jest głupia? Przykładowo nie ma pojęcia dlaczego akurat pies ma być nieczysty. Tego nie wiem, napisałem to co pamiętam.
_________________ Nie mógłbym i nie chciałbym odejść od Jezusa. Nigdy nawet o tym nie pomyślałem. Jezus to całe moje życie, to dzięki niemu jestem tu gdzie jestem.
Nie jestem katolikiem, jestem CHRZEŚCIJANINEM.
|
| Wt sie 13, 2013 17:23 |
|
|
|
 |
|
Haniask
Dołączył(a): Pn gru 03, 2012 21:45 Posty: 45 Lokalizacja: Rzeszów, Podkarpackie
|
Myślę że dużą rolę odgrywa tu wierność religii o której jesteśmy przekonani że jest dobra i że jest to droga do Boga oraz w której zostaliśmy wychowani.
|
| So sie 24, 2013 20:47 |
|
 |
|
formek1
|
JedenPost napisał(a): Italiano napisał(a): Jeśli ktoś się urodził w państwie, gdzie panuje inna religia, od tej, która jest tą prawdziwą, to będąc posłusznym jej prawom, wierzeniom dostąpi się zbawienia. A jesli nie jest posłuszny, bo uważa, że panująca w jego kraju religia jest głupia? Przykładowo nie ma pojęcia dlaczego akurat pies ma być nieczysty. To zmienia religię. Tak jak Jezus i uczniowie.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
| N sie 25, 2013 8:03 |
|
|
|
 |
|
Askadtowiesz
|
Italiano napisał(a): Jeśli ktoś się urodził w państwie, gdzie panuje inna religia, od tej, która jest tą prawdziwą, to będąc posłusznym jej prawom, wierzeniom dostąpi się zbawienia. Wymagania danej religii są dosc szczegółowe a pomiedzy religiami występuą zarówno wymagania wspólne jak i przeciwstawne. W jednej religii nie wolno jeśc wieprzowiny, w innej nie wolno jeść mięsa w piątek, w jednych jest spowiedź, w innych nie ma, a i sposoby tej spowiedzi są różne. Przykłądy można mnożyc prawie w nieskończonosć, jest tego tak dużo. Przy takim jak wyzej postawieniu sprawy przestrzeganie tych wymagań byłoby tylko formalnością, bez głębszego sensu merytorycznego, miałoby charakter jakiegos ćwiczenia duchowego.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
| N sie 25, 2013 19:45 |
|
 |
|
ARHIZ
|
Dla mnie oczywistym jest, że wszystko zależy od naszych uczynków - a nie deklaracji, które imię Boga wielbimy.
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
| N sie 25, 2013 20:59 |
|
 |
|
Askadtowiesz
|
ARHIZ napisał(a): Dla mnie oczywistym jest, że wszystko zależy od naszych uczynków - a nie deklaracji, które imię Boga wielbimy. To po co jest cały system religijny: nakazy, zakazy, obowiązki, struktury, sakramenty itd.?
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
| Pn sie 26, 2013 19:46 |
|
 |
|
ARHIZ
|
A bo ja wiem? Wynika z wewnętrznej potrzeby hierarchizacji i instytucjonalizacji?
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
| Wt sie 27, 2013 16:55 |
|
 |
|
Askadtowiesz
|
ARHIZ napisał(a): A bo ja wiem? Wynika z wewnętrznej potrzeby hierarchizacji i instytucjonalizacji? Czy więc można byłoby ustanowic bardziej luźne zasady wiary i ograniczyć władzę duchownych (mam na mysli wyznanie u nas dominujące)?
|
| Wt sie 27, 2013 20:25 |
|
 |
|
ARHIZ
|
Raczej tak - wszak nie o konkretną formę religii tutaj chodzi.
|
| Śr sie 28, 2013 13:04 |
|
|
|