Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Życie wieczne 
Autor Wiadomość

Post Re: Życie wieczne
Ci usprawiedliwieni przez Jezusa wiadomo, że będą żyć wiecznie, ale dla reszty? Przypowieść o bogaczu i łazarzu także nie mówi nic o nieśmiertelności duszy, a jedynie o tym, że będzie odpłata i każdy dostanie to co mu Bóg przygotował, nigdzie nie jest napisane, że bogacz tkwi w tej odchłani na wieki ale jedynie to, że ponosi tam karę.

Jeśli chodzi o opis sądu to ostatni wers jedynie mógłby wskazywać na jakieś wieczne męczarnie, a tym samym na nieśmiertelność, tyle że też to zależy od przekładu na jaki spojrzymy.

"I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego. " tysiąclecia

Tam gdzie masz "mękę" występuje greckie słowo "kloasis" które oznacza także potępienie i np. w innych Bibliach masz ten wers oddany tak:

" I pójdą stamtąd: ci na wieczne potępienie, a sprawiedliwi do życia wiecznego." warszawasko-praska

Wers oddany w ten sposób nie koniecznie oznacza, że ci wszyscy bezbożnicy będą gdzieś wiecznie cierpieć, ale wskazuje na nieodwracalność wyroku. Zostaną potępieni na wieki, bez możliwości powrotu do łaski jaką Bóg daje.

Także ja byłbym bardzo ostrożny z tym wiecznym życiem dla wszystkich, bo tak naprawdę ja w Biblii widzę 2 wersety które mówią o wiecznej męce i są dosyć kontrowersyjne, a jest mnóstwo które wprost mówią o śmierci.

Cz sie 29, 2013 12:06

To (unicestwienie potepionych) byłoby zdecydowanie bardziej sensowne, ponieważ otwierałoby możliwość uwolnienia całości stworzenia od zła, której katolicyzm nie przewiduje.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz sie 29, 2013 13:47
Login2 napisał(a):
Wers oddany w ten sposób nie koniecznie oznacza, że ci wszyscy bezbożnicy będą gdzieś wiecznie cierpieć, ale wskazuje na nieodwracalność wyroku. Zostaną potępieni na wieki, bez możliwości powrotu do łaski jaką Bóg daje.

Także ja byłbym bardzo ostrożny z tym wiecznym życiem dla wszystkich, bo tak naprawdę ja w Biblii widzę 2 wersety które mówią o wiecznej męce i są dosyć kontrowersyjne, a jest mnóstwo które wprost mówią o śmierci.

To na czym niby ma polegać owo "potępienie na wieki", jeśli nie na wiecznej męce?
O życiu wiecznym mówi ST - (Dn 12,1-3); (2 Mch 7,9); (Mdr 2,23).
W NT jest mnóstwo wersów, choćby (J 3,15); (J 4,14); (J 6,40), (1 J 1,3-4).

Cz sie 29, 2013 14:30

Ale ja nie neguje życia wiecznego dla tych którym Bóg da. Nie wierzę natomiast w życie wieczne dla wszystkich. Pismo moim zdaniem wyraźnie naucza, że są dwie opcje, życie i śmierć. A nie życie i życie w męce.

Na czym ma polegać wieczne potępienie? Załóżmy, że jesteś jakimś władcą i przyprowadzają ci jakiegoś człowieka żebyś rozsądził jego sprawę. Masz dwie opcje, albo go potępisz, albo nie. Powiedzmy, że źle zrobił i potępiasz jego uczynek. Także potępienie nie jest karą samą w sobie, ale statusem. Dopiero kiedy orzekniesz, że dana osoba jest potępiona będziesz zamyślał jaką by tu jej karę wymierzyć. Potępienie wieczne oznacza tyle, że nie ma możliwości odpokutowania winy. Osoba wiecznie potępiona nigdy nie będzie miała szansy powrócić do Boga i to jest właśnie wieczne potępienie. Moim zdaniem ci potępieni po prostu zginą na zawsze, ale przedtem Bóg im odda wedle ich uczynków.

Cytuj:
Biorę dziś przeciwko wam na świadków niebo i ziemię, kładę przed wami życie i śmierć, błogosławieństwo i przekleństwo.
Ks. Powt. Prawa 30:19

Cytuj:
Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne.
J 3:16

Polecam generalnie 18 rozdział Ezechiela gdzie Bóg mówi dokładnie o sądzie ostatecznym i zasadach odpłaty dla każdego.

Cytuj:

Pan skierował do mnie te słowa: Z jakiego powodu powtarzacie między sobą tę przypowieść o ziemi izraelskiej: Ojcowie jedli zielone winogrona, a zęby ścierpły synom? Na moje życie - wyrocznia Pana Boga. Nie będziecie więcej powtarzali tej przypowieści w Izraelu. Oto wszystkie osoby są moje: tak osoba ojca, jak osoba syna. Są moje. Umrze tylko ta osoba, która zgrzeszyła. Ktokolwiek jest sprawiedliwy i przestrzega prawa i sprawiedliwości, kto nie jada mięsa z krwią i oczu nie podnosi ku bożkom domu Izraela, nie bezcześci żony bliźniego, nie zbliża się do żony w okresie jej nieczystości, nie krzywdzi nikogo, zwraca zastaw dłużnikowi, nie popełnia rozboju, łaknącemu udziela swego chleba, nagiego przyodziewa szatą, nie uprawia lichwy, nie żąda odsetek, odsuwa swą rękę od nieprawości, sprawiedliwie rozsądza między jednym człowiekiem a drugim, stosuje się do moich ustaw i zachowuje wiernie moje przykazania, postępując uczciwie - ten na pewno żyć będzie - wyrocznia Pana Boga. Lecz jeśliby zrodził syna gwałtownika i rozlewającego krew, winnego jednej z tych zbrodni - choć sam żadnej z nich nie popełnił - syna, który jadł mięso z krwią, syna, który bezcześcił żonę swego bliźniego, uciskał biednego i potrzebującego, popełniał rozboje, nie oddawał zastawu, podnosił oczy ku bożkom, dopuszczał się obrzydliwości, uprawiał lichwę i żądał odsetek - ten nie będzie żył, bo popełnił wszystkie te bezeceństwa. Ten na pewno umrze, a [odpowiedzialność za] krew jego spadnie na niego samego. Natomiast gdyby zrodził syna, który by widział wszystkie grzechy popełniane przez swego ojca i uląkł się, a nie naśladował go w nich, a więc nie jadał mięsa z krwią, nie podnosił oczu ku bożkom izraelskim, nie bezcześcił żony bliźniego, nie uciskał nikogo, nie zwlekał z płaceniem długów, nie popełniał gwałtów, łaknącemu udzielał chleba, przyodziewał nagiego, odwracał rękę od zła, nie uprawiał lichwy, nie żądał odsetek, wypełniał moje nakazy i postępował według moich ustaw: ten nie umrze skutkiem wykroczeń swego ojca, ale żyć będzie. A ponieważ ojciec jego był gwałtownikiem, dopuszczał się grabieży i nie postępował dobrze pośród mego ludu, dlatego on sam umrze z powodu swojej nieprawości. Wy zaś mówicie: Dlaczego syn nie odpowiada za winy swego ojca? Ależ syn postępował według prawa i sprawiedliwości, zachowywał wszystkie moje ustawy i postępował według nich, a więc powinien żyć. Umrze tylko ta osoba, która grzeszy. Syn nie ponosi odpowiedzialności za winę swego ojca ani ojciec - za winę swego syna. Sprawiedliwość sprawiedliwego jemu zostanie przypisana, występek zaś występnego na niego spadnie. A jeśliby występny porzucił wszystkie swoje grzechy, które popełniał, a strzegł wszystkich moich ustaw i postępowałby według prawa i sprawiedliwości, żyć będzie, a nie umrze: nie będą mu poczytane wszystkie grzechy, jakie popełnił, lecz będzie żył dzięki sprawiedliwości, z jaką postępował. Czyż tak bardzo mi zależy na śmierci występnego - wyrocznia Pana Boga - a nie raczej na tym, by się nawrócił i żył? A gdyby sprawiedliwy odstąpił od swej sprawiedliwości i popełniał zło, naśladując wszystkie obrzydliwości, którym się oddaje występny, czy taki będzie żył? Żaden z wykonanych czynów sprawiedliwych nie będzie mu poczytany, ale umrze z powodu nieprawości, której się dopuszczał, i grzechu, który popełnił. Wy mówicie: Sposób postępowania Pana nie jest słuszny. Słuchaj jednakże, domu Izraela: Czy mój sposób postępowania jest niesłuszny, czy raczej wasze postępowanie jest przewrotne? Jeśli sprawiedliwy odstąpił od sprawiedliwości, dopuszczał się grzechu i umarł, to umarł z powodu grzechów, które popełnił. A jeśli bezbożny odstąpił od bezbożności, której się oddawał, i postępuje według prawa i sprawiedliwości, to zachowa duszę swoją przy życiu. Zastanowił się i odstąpił od wszystkich swoich grzechów, które popełniał, i dlatego na pewno żyć będzie, a nie umrze. A jednak Izraelici mówią: Sposób postępowania Pana nie jest słuszny. Czy mój sposób postępowania nie jest słuszny, domu Izraela, czy to nie wasze postępowanie jest przewrotne? Dlatego, domu Izraela, będę was sądził, każdego według jego postępowania - wyrocznia Pana Boga. Nawróćcie się! Odstąpcie od wszystkich waszych grzechów, aby wam już więcej nie były sposobnością do przewiny. Odrzućcie od siebie wszystkie grzechy, któreście popełniali przeciwko Mnie, i utwórzcie sobie nowe serce i nowego ducha. Dlaczego mielibyście umrzeć, domu Izraela? Ja nie mam żadnego upodobania w śmierci - wyrocznia Pana Boga. Zatem nawróćcie się, a żyć będziecie.

Nie wiem jak wy czytacie ale ja przez całą Biblie widzę dwie alternatywy jakie nam Bóg daje. Życie, albo śmierć.

Cz sie 29, 2013 15:19
Skoro Jezus mówi idźcie precz w ogień wieczny, to jako chrześcijanka nie widzę sensu polemizować z Jego słowami.

Cz sie 29, 2013 17:02

O czym ty teraz mówisz??

Cz sie 29, 2013 17:03
Login2 napisał(a):
O czym ty teraz mówisz??

Piekło, potępienie, ogień wieczny, męka wieczna - wszystkie oznaczają stan ludzi, którzy odrzucili Boga.
Skoro Jezus mówi, że będzie on trwał wiecznie, to na jakiej podstawie mam negować ich prawdziwość.

Cz sie 29, 2013 17:09

Sprawiasz wrażenie osoby która nie myśli co pisze.... Wszelkie wersety jakie ja zaproponowałem po prostu ignorujesz, to nie jest żadna dyskusja. Zresztą ty chyba nie rozumiesz co ja tak naprawdę piszę i na jaki temat dyskutuję. Nie jestem w stanie z tobą dyskutować.....

Cz sie 29, 2013 17:25
Login2 napisał(a):
Sprawiasz wrażenie osoby która nie myśli co pisze.... Wszelkie wersety jakie ja zaproponowałem po prostu ignorujesz, to nie jest żadna dyskusja. Zresztą ty chyba nie rozumiesz co ja tak naprawdę piszę i na jaki temat dyskutuję. Nie jestem w stanie z tobą dyskutować.....

Rozumiem, że posiłkujesz się wersetami ze ST, ale kto wierzy w Chrystusa wie A przecież kresem Prawa jest Chrystus.
Chrystusa zaś precyzyjnie mówi o ogniu wiecznym, który nigdy nie gaśnie, męce wiecznej.
"Śmierć duszy" o której mówi Jezus, to utrata życia wiecznego z Chrystusem.

Cz sie 29, 2013 17:57

Znaczy wieczysty tryumf zła?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz sie 29, 2013 18:49

Alus cytujesz coś ze Biblii ale kompletnie nie rozumiesz znaczenia tych słów. To, że kresem prawa jest Chrystus nie ma nic wspólnego z tym o czy my tutaj dyskutujemy... I cytowałem z NT także.

Cytuj:
"Śmierć duszy" o której mówi Jezus, to utrata życia wiecznego z Chrystusem.

Znam twoją opinię na ten temat ale dyskusja polega na tym żeby to jeszcze udowodnić w świetle Pisma.
Chrystus mówi o ogniu wiecznym, a w objawieniu Jana jest napisane o tym ogniu, że to jest śmierć druga, a nie życie w męczarniach.

Cz sie 29, 2013 21:45
Nie będzie żadnego triumfu zła. Przeczytajcie Apokalipsę, tam są słowa o ostatecznej walce ze złem. Bóg zazwyczaj nie unicestwia tego co powołał do istnienia. Gdyby tak było to dawno unicestwił by Szatana i jego demony a tego nie zrobił. Piekło jest opisywane jako miejsce i stan oddzielenia od Boga, miejsce przeznaczone dla upadłych aniołów.

Śmierć jest pojmowana jako oddzielenie duszy od ciała a nie całkowite unicestwienie, Bóg musiałby zgładzić także duszę. Jezus wyraznie także mówi o tym że wszyscy powstaną w nowych ciałach, zbawieni do życia wiecznego a potępieni do wiecznej męki. Często zastanawiamy się nad różnymi sprawami i myśląc czysto po ludzku próbujemy Boga zamknąć w tym ludzkim wymiarze podczas gdy on powiedział że jego myśli nie są naszymi myślami. Co to byłby za Bóg gdyby dał siebie ogarnąć całkowicie przez rozum swojego stworzenia.

Pt sie 30, 2013 4:53

Equuleuss fajnie że piszesz ale jeśli nie poprzesz swoich twierdzeń wersetami z Pisma to będzie to jedynie jakaś tam twoja opinia i nic więcej. Co do Szatana i demonów to Bóg, wyznaczył odpowiedni czas kiedy się z nimi rozprawi "Zaczęli krzyczeć: Czego chcesz od nas, /Jezusie/, Synu Boży? Przyszedłeś tu przed czasem dręczyć nas?".

Cytuj:
Piekło jest opisywane jako miejsce i stan oddzielenia od Boga, miejsce przeznaczone dla upadłych aniołów.

Ok jakieś wersety na poparcie?

Cytuj:
Śmierć jest pojmowana jako oddzielenie duszy od ciała a nie całkowite unicestwienie, Bóg musiałby zgładzić także duszę.

Pismo nie tak naucza.

"Stworzył tedy Pan Bóg człowieka z prochu ziemi, i natchnął w oblicze jego dech żywota. I stał się człowiek duszą żywiącą."

Także dusza jest rezultatem połączenia prochu ziemi z którego jesteśmy zrobieni + dech życia. I to jest właśnie życie, więc nie ma czegoś takiego jak oddzielenie duszy od ciała. Oddzielić można najwyżej ducha życia którego daje Bóg i to jest śmierć. Tchnienie życia wraca do Boga, ciało się rozkłada i staje się prochem w wyniku czego dusza przestaje istnieć, bo ciało +tchnienie = dusza jak czytamy przy opisie człowieka.

Pt sie 30, 2013 6:11

Alus napisał(a):
Skoro Jezus mówi idźcie precz w ogień wieczny, to jako chrześcijanka nie widzę sensu polemizować z Jego słowami.

A jeśli wrzucę papierek do pieca, w którym ogień pali się przez dwanaście godzin, to czy ten papierek będzie płonął dwanaście godzin?

Pt sie 30, 2013 6:20
Login2 napisał(a):
Equuleuss fajnie że piszesz ale jeśli nie poprzesz swoich twierdzeń wersetami z Pisma to będzie to jedynie jakaś tam twoja opinia i nic więcej.
Wersetami z Biblii można uzasadnić także kłamstwo, więc nie w każdym przypadku powoływanie się na cytaty jest wartościowe (vide scena kuszenia Jezusa na pustyni).

Pt sie 30, 2013 6:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona