Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna strona
 Jak zbudować silną wiarę? 
Autor Wiadomość

Post Jak zbudować silną wiarę?
Zapraszam do dyskusji.

N wrz 01, 2013 19:14

Post Re: Jak zbudować silną wiarę?
To chyba źle zadane pytanie. Zakłada, że to my sami sobie budujemy ta wiarę poprzez zespół danych czynności. Silna wiara tak samo jak silna relacja z dziewczyną, czy żoną, czy też przyjaźń, budowane jest na fundamencie przywiązania czy to miłości czy przyjaźni i wymaga wzajemnego poznania się i obcowania ze sobą. Budowanie więzi z niewidzialnym przyjacielem, którym tylko słyszę od innych to błędna droga. Wiara sama buduje się, gdy doświadczamy relacji z Bogiem. Czy Apostołowie sami sobie zbudowani relację z Jezusem? Raczej to On ich wybrał i dał się im poznać.

N wrz 01, 2013 19:28

apostołowie wołali Panie, przymnóż nam wiary i my idzmy ich śladem i wołajmy Panie, przymnóż mi wiary

N wrz 01, 2013 19:44
@ merkaba

Tak, prosili Boga o to, i otrzymali odpowiedź: "Gdybyście mieli wiarę jak ziarnko gorczycy, powiedzielibyście tej morwie: »Wyrwij się z korzeniem i przesadź się w morze!«, a byłaby wam posłuszna". Moim zdaniem, oznacza to, że człowiekowi nie potrzeba wielkiej czy silnej wiary, ale ważne, by ona po prostu była. Wystarczy, że człowiek będzie uparcie ufny Bogu, a uda mu się osiągnąć zbawienie. Wszelka moc pochodzi od Niego, do ludzi należy jedynie akt woli.

N wrz 01, 2013 20:13

Dziękuję za wypowiedzi.W takim razie co Paweł miał na myśli pisząc słowa (Rzym.10:17 (BT),,Wiara rodzi się z tego,co się słyszy''. a w Dziejach Apostolskich 17:11,12 czytamy że Berejczycy starannie każdego dnia badali Pisma,czy tak się rzeczy mają. A w 12 wersecie pisze: toteż wielu z nich uwierzyło (...) Jakie Pisma badali że uwierzyli? Przecież wtedy nie był spisany Nowy Testament,czyli musieli badać natchnione proroctwa Starego Testamentu.

N wrz 01, 2013 21:31

Chyba wiesz co miał na myśli skoro sam sobie odpowiedziałeś :)

N wrz 01, 2013 23:04

A więc nasuwa się następujący wniosek:Zeby mieć wiarę najpierw trzeba się dowiedzieć co pisze w biblia, i przez dokładne zbadanie tematu utwierdzić się w przekonaniu że można na niej polegać.

Pn wrz 02, 2013 6:37

Litek napisał(a):
A więc nasuwa się następujący wniosek: Zeby mieć wiarę najpierw trzeba się dowiedzieć co pisze w biblia, i przez dokładne zbadanie tematu utwierdzić się w przekonaniu że można na niej polegać.
Powiedziałbym to inaczej.
Człowiek do wiary powinien wcześniej przekonać się, że to, w co ma wierzyć, jest prawdą.
Prawda jest oczywiście dobrem rozumu; wymaga więc uprzednio argumentów rozumowych. Podstawowym argumentem prawdziwości jest objawienie Boże. Ono dociera do człowieka niekoniecznie z osobistego czytania Pisma św., ale przede wszystkim z nauczania Kościoła.
Dla dziecka tym nauczającym Kościołem jest rodzina. To wystarczy mu do wiary - na poziomie dziecka.
Człowiek dorosły potrzebuje bardziej bezpośredniego do źródłem wiary, a więc zwłaszcza do Pisma św.

Pn wrz 02, 2013 11:04
Do wiary potrzebne jest osobiste spotkanie z Bogiem, to szczególne Jego ,,dotknięcie,, ponieważ bez tego doświadczenia Biblia będzie tylko książką. I niczym więcej. Budować silną wiarę można tylko na osobistej relacji z Bogiem. Każdego dopadną prędzej czy pózniej chwile zwątpienia, jakieś ciemności duszy i wtedy pozostaje ta cienka nić, ten promień światła który nie pozwala do końca się zatracić.

Pn wrz 02, 2013 13:42

Tu już można polemizować. Chodzi o zdanie ,,Podstawowym argumentem prawdziwości jest objawienie Boże.Ono dociera do człowieka niekoniecznie z osobistego czytania Pisma św., ale przede wszystkim z nauczania Kościoła. '' Ja rozumiem w ten sposób, kościół tworzą niedoskonali ludzie czyli duchowni. Jeżeli kościół naucza- to na czym konkretnie opiera swoje kazania? Jezus kiedy nauczał tylko i wyłącznie powoływał się na Pisma Hebrajskie czyli Stary Testament. Kiedy nauczał prawd religijnych zawsze cytował pisma proroków, często mówił ,,czy nie czytaliście co napisano (...), i powoływał się na przykład na pisma Mojżesza czy inne.Czyli swoje wywody argumentował uzasadniając fragmentami pism Hebrajskich. Uczniowie Jezusa postępowali dokładnie tak samo. Przecież ap.Paweł w liście do Rzymian 15:4 pod natchnieniem wyraźnie napisał:Albowiem wszystko, co niegdyś napisano, napisano dla naszego pouczenia, abyśmy przez naszą wytrwałość i przez pociechę z Pism mieli nadzieję. Jest w tym wersecie mowa o pouczeniu, a tagże o pociesze z Pism.Twierdzenie że niekoniecznie trzeba studiować Słowo Boże- Pismo Swięte żeby budować swoją wiarę, nie zgadza się z postępowaniem Jezusa jak również chociażby z wypowiedzią apostoła Pawła.

Pn wrz 02, 2013 14:25

equuleuss:
Guzik prawda. Kazda z wiar jest zwiazana z nauczaniem. Sa przyklady dzieci wychowanych w "dzunglach" nie majacych pojecia o Bogu czy bogach.
Jesli ponownie spotkasz sie z Najwyzszym, spytaj o moje nazwisko, przekaz na PW, bedzie mial nastepnego wiernego! :)
Silna wiara jest budowana przez sile, logiczne! Sile miecza, sile modlow zamiast pracy, sile wrodzonej uleglosci na wplywy. No i silna wiara moze wyplywac z wrodzonej glupoty, np. odwiedziny wrozki, wysylanie kuponow loteryjnych czy msze za umarlych, przez Jezusa niepolecane. :P

Pn wrz 02, 2013 14:33

No i silna wiara moze wyplywac z wrodzonej glupoty, np. odwiedziny wrozki, wysylanie kuponow loteryjnych czy msze za umarlych, przez Jezusa niepolecane. :P Z tym twierdzeniem całkowicie się zgadzam...
Nie mylmy pojęć, nawracanie siłą na inną wiarę (Np.krucjaty, wyprawy krzyżowe, wyniszczenie indian przez wyprawy Kolumba do Ameryki Pł)- niemają nic wspólnego z budowaniem silnej wiary. Hiszpanie nawracali siłą inne ludy.,,albo przyjmiesz religię Rzymsko-Katolicką, albo zostaniesz bez głowy''. Czy nie było takich przypadków?

Pn wrz 02, 2013 14:53

Były. A jednak i dziś w parafiach działają prężnie tzw. Rycerze Kolumba, którzy nie widzą w nazwie swojej organizacji nic zdrożnego...

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn wrz 02, 2013 15:08

Co ty zaraz o rycerzach walisz? W Aleksandrowie (kolo Lodzi)byla msza prowadzona przez "wykletego" ksiedza, (podobno grzech ciezki w uczestnictwie, a ludzie przyszli)! W internecie jest trafna wypowiez na temat, Kosciol sklada sie z pospolitych ludzi, nie Bislupow nim rzadzacych, starajacych sie objac calkowita wladze nad wszystkim.

Pn wrz 02, 2013 15:22
lokis napisał(a):
equuleuss:
Guzik prawda. Kazda z wiar jest zwiazana z nauczaniem. Sa przyklady dzieci wychowanych w "dzunglach" nie majacych pojecia o Bogu czy bogach.
Jesli ponownie spotkasz sie z Najwyzszym, spytaj o moje nazwisko, przekaz na PW, bedzie mial nastepnego wiernego! :)
Silna wiara jest budowana przez sile, logiczne! Sile miecza, sile modlow zamiast pracy, sile wrodzonej uleglosci na wplywy. No i silna wiara moze wyplywac z wrodzonej glupoty, np. odwiedziny wrozki, wysylanie kuponow loteryjnych czy msze za umarlych, przez Jezusa niepolecane. :P

Lokis, miałem na myśli, o czym napisałem, osobistą relacją z Bogiem i osobiste spotkanie z Bogiem które odbywa się w innej sferze. Znałem kogoś kto by to zrobił, to o czym mówisz, nie żartuję. Bo doświadczyłem czegoś takiego i nie była to bujda o czym się przekonałem, to była prawdziwa mistyka. Ale czy to by Cię przekonało, naprawdę? Może nawet nie.
Bóg raczej nie robi takich pokazówek. Nie chodziło o nazwisko ale ktoś mówił mi moje myśli. Mocna rzecz.

Silna wiara nie jest budowana przez siłę, przez miecz i ogień, ale przez silną więz z Bogiem.

Pn wrz 02, 2013 16:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna strona