Polski dług publiczny przekroczył 700 mld $. Co robić?
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Polski dług publiczny przekroczył 700 mld $. Co robić?
Żajwik napisał(a): Jaki będzie ustrój państwa bez partii politycznych?
Normalny, demokratyczny.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt wrz 10, 2013 13:58 |
|
|
|
 |
Żajwik
|
Val napisał(a): która rokuje dobrze na przyszłość w porównaniu z innymi. Jak to sprawdzić?
|
Wt wrz 10, 2013 19:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Żajwik napisał(a): Val napisał(a): która rokuje dobrze na przyszłość w porównaniu z innymi. Jak to sprawdzić? No cóż, partie które są już w sejmie można łatwo sprawdzić. Gorzej z partiami niezweryfikowanymi, które progu wyborczego nie przekroczyły. Tu akurat pozostaje sprawdzić czy jej członkowie są zrównoważeni psychicznie i czy ogólne idee, jakie forsują zgadzają się z Twoimi poglądami. Programy wyborcze to zwykle pic na wodę fotomontaż. W każdym bądź razie, nie rozumiem wyborców, którzy głosują na PiS/PO, a później narzekają na rządy partii pod którą zaznaczyli przy urnie krzyżyk. Argument, że nie ma dla nich alternatywy jest nieracjonalny, bo to zwykle niemały odsetek, który mógłby pomóc innej partii przekroczyć próg, ale tego nie zrobi, ponieważ kieruje się emocjami (strach przed PO/PiS, czy też lęk, że zmarnują swój głos).
|
Wt wrz 10, 2013 20:03 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
pilaster napisał(a): Jest w końcu alternatywa w postaci partii opozycyjnej. Jej program jest znany, niedawno publicznie obwieścił go sam prezes: Prezes musiałby mnie zdecydowanie bardziej postraszyć, abym z obawy przed PiS ponownie zagłosował na PO. pilaster napisał(a): Faktycznie ta PO jest straszna.  Oj tam ja tam  Po prostu nie zagłosuję na partię, która przeprowadziła nacjonalizację na taką skalę. Mniejsze zło za bardzo urosło. Alus napisał(a): Zabacyłeś jedynie, że dla PiS sztandarowym wzorcem jest właśnie Orban, więc spodziewaj się po ewentualnej wygranej PiS tworzenia w Polsce drugich Węgier  Mam nadzieję, że nie podejrzewasz, iż w akcie desperacji zagłosuję na PiS Johnny99 napisał(a): To te wszystkie dobre wiadomości, które z żelazną konsekwencją tutaj (i chyba nie tylko) wrzucałeś, już cię nie przekonują? Bo teraz wychodzi na to, że było dobrze, było dobrze, było coraz lepiej, aż tu nagle się okazało, że trzeba z jakichś powodów zabrać kasę z OFE, a SweetChild "zakończył poparcie dla partii rządzącej". To jak to w końcu było? Powiedzmy, że mam alergię na nacjonalizację  Ale bez obaw, sytuacja nie pogorszyła się jakoś dramatycznie. W horyzoncie kilku albo i kilkunastu lat można pewnie nawet mówić o poprawie (dług publiczny i deficyt budżetowy zmaleje), gorzej, gdy przyjdzie nam przechodzić na emeryturę  Johnny99 napisał(a): Masz jakieś refleksje, spoglądając wstecz na swoją drogę bycia wyborcą PO?  Błogosławieni, którzy na nic nie liczą, albowiem oni zawiedzeni nie będą 
|
Pt wrz 13, 2013 17:21 |
|
 |
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): Ale bez obaw, sytuacja nie pogorszyła się jakoś dramatycznie. To po co ta "nacjonalizacja na taką skalę" (niektórzy mówią nawet o wywłaszczeniu - ciekawe, co powie na to TK, do którego ustawa - a raczej ustawka - na pewno trafi), skoro nic się aż tak dramatycznego nie stało? Naprawdę szczytem waszych możliwości polityczno-analitycznych jest stwierdzenie, że Tusk był "po prostu" dobry, a teraz się zrobił "po prostu" zły i z tego bycia złym tak po prostu wpadł na pomysł, że zrobi źle i znacjonalizuje? Możesz mi to wyjaśnić? Bo wcześniej równie głęboko analizowaliście Kaczyńskiego..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt wrz 13, 2013 17:37 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): To po co ta "nacjonalizacja na taką skalę" (niektórzy mówią nawet o wywłaszczeniu - ciekawe, co powie na to TK, do którego ustawa - a raczej ustawka - na pewno trafi), skoro nic się aż tak dramatycznego nie stało? O ile mnie pamięć nie myli, nie tak dawno TK wypowiedział się w stylu "trudna sytuacja budżetowa usprawiedliwia działanie X". Podejrzewam, że zastosują wypróbowany schemat. A nacjonalizacja na taką skalę to zawsze dramat dla liberała  Jest jednak wielu uznanych ekonomistów o socjalistycznym podejściu do gospodarki, którzy pochwalają działanie rządu. Ja oprócz własnych preferencji patrzę np. na reakcje rynkowe, a te po gwałtownej, aczkolwiek krótkiej histerii wydają się umiarkowane. Johnny99 napisał(a): Naprawdę szczytem waszych możliwości polityczno-analitycznych jest stwierdzenie, że Tusk był "po prostu" dobry, a teraz się zrobił "po prostu" zły i z tego bycia złym tak po prostu wpadł na pomysł, że zrobi źle i znacjonalizuje? Możesz mi to wyjaśnić? Przecież to Twoja teoria, więc jak ja mam ją wyjaśnić  Moje (a może i nasze) podejście było na zasadzie "głosujemy na najlepszą, realną alternatywę". Dla mnie PO nadal jest najlepszą z partii zasiadających w parlamencie, ale po prostu tak bardzo przegięli w stronę socjalizmu, że zmuszony jestem zmodyfikować swoje podejście na "głosuję na najlepszą, nawet niezbyt realną alternatywę". Można to porównać do zabawy typu: wygrałeś X zł, czy grasz dalej o wyższą stawkę (z ryzykiem straty X zł)? Mnie do tej pory X satysfakcjonował, ale obecnie już nie.
|
Pt wrz 13, 2013 21:06 |
|
 |
Johnny99
|
Ale nadal nie wiem, czy masz jakieś wytłumaczenie, dlaczego tak się dzieje. A to jest sedno mojego pytania. SweetChild napisał(a): O ile mnie pamięć nie myli, nie tak dawno TK wypowiedział się w stylu "trudna sytuacja budżetowa usprawiedliwia działanie X". Podejrzewam, że zastosują wypróbowany schemat. Co oznacza w praktyce upadek władzy sądowniczej > upadek zasady trójpodziału władzy. Ale to osobny temat. Cytuj: Moje (a może i nasze) podejście było na zasadzie "głosujemy na najlepszą, realną alternatywę". Nie rozumiem. Na jaką "alternatywę" ostatnio głosowałeś? Do czego? Cytuj: zmuszony jestem zmodyfikować swoje podejście na "głosuję na najlepszą, nawet niezbyt realną alternatywę". Czyli?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt wrz 13, 2013 22:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie rozumiem. Na jaką "alternatywę" ostatnio głosowałeś? Do czego? W stosunku do fanatyzmu Kaczyńskiego, Macierewicza pojmujących świat w kolorach li tylko czarno białych. Przy czym tylko oni mają monopol na biel, cała reszta to czarna masa: lemingów, postkomunistów, lewactwa, morderców, biznesmenów skażonych PRL, obywateli polskojęzycznych, ...ect...ect.
|
So wrz 14, 2013 8:12 |
|
 |
Johnny99
|
No to kiepska alternatywa - w postaci fanatyzmu POwskiego, pojmującego świat w kolorach li tylko czarno białych, przy czym tylko oni mają monopol na biel, cała reszta to czarna masa: idiotów, nekrofilów, moherowych beretów, faszystów, kiboli, dyktatorów, nieprawdziwych Polaków itp. To ma być alternatywa?
|
So wrz 14, 2013 12:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): No to kiepska alternatywa - w postaci fanatyzmu POwskiego, pojmującego świat w kolorach li tylko czarno białych, przy czym tylko oni mają monopol na biel, cała reszta to czarna masa: idiotów, nekrofilów, moherowych beretów, faszystów, kiboli, dyktatorów, nieprawdziwych Polaków itp. To ma być alternatywa? Dla mnie wystarczający, bo o ekonomii nie decydują jedynie lokalne, krajowe, uwarunkowania, ale o stosunku, poszanowaniu drugiego człowieka decyduje każdy niezależnie, osobiście.
|
So wrz 14, 2013 13:56 |
|
 |
Johnny99
|
No ale jak wystarczająca, jak co najmniej taka sama (a faktycznie gorsza)? Nie ma polskiego polityka, który miałby mniejszy szacunek do ludzi niż Tusk. Zauważają to nawet jego dotychczasowi zwolennicy (ostatnio nawet w Tok FM słyszałem ostre stwierdzenia na ten temat). Mój sprzeciw wobec PO od samego początku miał takie właśnie źródła - wcale nie ekonomiczne, bo zawsze uważałem, że pod tym względem główne polskie partie nigdy się istotnie nie różniły i pewnie już nigdy się nie będą różnić.
|
So wrz 14, 2013 14:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): No ale jak wystarczająca, jak co najmniej taka sama (a faktycznie gorsza)? Nie ma polskiego polityka, który miałby mniejszy szacunek do ludzi niż Tusk. Zauważają to nawet jego dotychczasowi zwolennicy (ostatnio nawet w Tok FM słyszałem ostre stwierdzenia na ten temat). Mój sprzeciw wobec PO od samego początku miał takie właśnie źródła - wcale nie ekonomiczne, bo zawsze uważałem, że pod tym względem główne polskie partie nigdy się istotnie nie różniły i pewnie już nigdy się nie będą różnić. Dla Ciebie Tusk, dla mnie Kaczyński.
|
So wrz 14, 2013 14:59 |
|
 |
Johnny99
|
Tylko że ty się mylisz - co wykazywałem tu już setki razy. Tyle, że na moje argumenty po prostu nie zwracasz uwagi. Nie jesteś w stanie obiektywnie ocenić sytuacji. Cóż, skoro już nawet SweetChild się złamał, to najwyraźniej bardzo ci zależy na tym, by być ostatnią osobą w kraju, która wreszcie przejrzy na oczy  Tusk to facet, który będąc na oficjalnej wizycie zagranicą (!) publicznie oświadcza, że bardziej go obchodzi piłka nożna, niż kraj, którym rządzi. Co z tego, że żartował? Kaczyńskiemu - ani, podejrzewam, żadnemu innemu, choćby minimalnie poważnemu polskiemu politykowi, w tym Lepperowi, Giertychowi, Macierewiczowi i tym podobnym - nigdy by nic takiego nawet do głowy nie przyszło. Tusk pod tym względem jest unikatem na skalę międzynarodową.
|
So wrz 14, 2013 15:04 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Ale nadal nie wiem, czy masz jakieś wytłumaczenie, dlaczego tak się dzieje. A to jest sedno mojego pytania. Bo Twoje pytanie jest źle zadane. A jakie Ty masz wytłumaczenie na pytanie "dlaczego bijesz swoją żonę?". Johnny99 napisał(a): Cytuj: Moje (a może i nasze) podejście było na zasadzie "głosujemy na najlepszą, realną alternatywę". Nie rozumiem. Na jaką "alternatywę" ostatnio głosowałeś? Do czego? Na PO jako alternatywę głównie dla PiS, ale też SLD czy Palikota. Johnny99 napisał(a): Cytuj: zmuszony jestem zmodyfikować swoje podejście na "głosuję na najlepszą, nawet niezbyt realną alternatywę". Czyli? Czyli nie ograniczać się do partii, które mają realne szanse na przekroczenie progu wyborczego.
|
So wrz 14, 2013 21:12 |
|
 |
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): Bo Twoje pytanie jest źle zadane. A jakie Ty masz wytłumaczenie na pytanie "dlaczego bijesz swoją żonę?". Co ma z tym wspólnego pytanie o to, dlaczego PO skręca w stronę socjalizmu? Cytuj: Czyli nie ograniczać się do partii, które mają realne szanse na przekroczenie progu wyborczego. Czyli?
|
So wrz 14, 2013 22:16 |
|
|
|