Dlaczego matka natura uczyniła nas zdolnymi do zła
Autor |
Wiadomość |
Lurker
|
 Re: Dlaczego matka natura uczyniła nas zdolnymi do zła
Jerzand napisał(a): Jestem wierzący ale nie odrzucam nauki. Uwielbiam naukę i staram się ją zgłębiać. Ja wierzący jestem również. Z wiarą chrześcijańską jednakowoż pożegnałem się, kiedy stwierdziłem, że zaszkodziła mi potężnie przez swój posunięty do granic absurdu kult czystości (mhm, seksualnej; jakiej innej?). Od tamtej pory szukam wyznania dla siebie. Wydaje mi się, że w końcu wyląduję w rodzimej wierze; ostatnio uderzyła mnie trafność pewnego schrystainizowanego mitu, powtarzającego się w folklorze słowiańskim, według którego Bogu w stwarzaniu świata pomaga diabeł, którego domeną jest woda, a zatem fale. To mi po prostu pasuje do dualizmu mechaniki newtonowskiej (plus Einstein) i kwantowej. Jerzand napisał(a): nauka często błądzi przez ludzi o zamkniętych umysłach, przekonanych do jednej i jedynej racji. Mama szczerą nadzieję, że nauka wyszła już z tego etapu swojego rozwoju. Po przejściach matematyki z geometrią nieeuklidesową, odkryciami Cantora i Goedla; fizyki z mechaniką kwantową; medycyny z lobotomią i ogólnie neurochirurgią.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
N wrz 15, 2013 20:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 filmik jest ciekawy ale tendencyjny. Moim zdaniem nie wnosi nic w zakresie moralności. Ukazuje jedynie coś co wie wielu od dawna. Mianowicie instynkty.
Lurker czystość seksualna ma swój sens. Czy mogę zapytać, gdzie widzisz ten absurd?
|
N wrz 15, 2013 21:31 |
|
 |
Lurker
|
Chociażby w stwierdzeniu samego Jezusa o cudzołożeniu przez pożądliwe spojrzenie na kobietę. Jeśli nie wolno wyrażać swojej jurności nawet myślą, no to jak, u licha ciężkiego, zadzierzgnąć jakąś więź z kobietą inną od szczerej przyjaźni?
Umknęła mi w liceum fantastyczna kandydatka na żonę z tego jednego powodu, że NIE patrzyłem na nią pożądliwie i NIE połapałem się w jej intencjach. Ponoć uznała mnie za geja. Inna z kolei wprost się zapytała, czy jestem impotentem.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
N wrz 15, 2013 22:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33Cytuj: W rzeczywistości nie zaobserwowano istnienia żadnych określonych ram. Ponadto, dziś wiemy, że większość organizmów różni się tylko zestawem literek, symbolizujących aminokwasy, które stanowią ich kod genetyczny. I nie ma żadnych ograniczeń dla przetasowań tych literek. Kto przetasował te literki ? Jaka siła to uczyniła ? I dlaczego ? Dlaczego własnie w takim momencie a nie innym ? Nie ma działania bez przyczyny bo w takim razie cała teoria Ewolucji to jakieś perpetuum mobile lub magia ? Przecież tylko ktoś kto nie che widzieć nie zauważy w tym wszystkim inteligencji, jakiejś niewidzialnej ręki która w sposób mądry, przemyślany i inteligentny to wszystko jakby zaplanowała, uruchomiła i prowadziła dalej. To jest Wielki Proces. I nie mogło to się odbywać bez przyczyny. Jest zbyt przemyślne.
|
N wrz 15, 2013 23:16 |
|
 |
JedenPost
|
Soul33 napisał(a): Wygląda jednak na to, że Twoje zagłębienie się w zagadnienia, o którym wspominasz, było dość pobieżne. Wskazuje na to fakt, że mieszasz teorię ewolucji, historię ewolucji życia na Ziemi i abiogenezę. Są to kwestie odrębne, mimo że w jakimś stopniu coś je łączy.
Pomieszanie dość częste u wierzących, ale też chyba zrozumiałe, skoro wg. nich Bóg zajmuje się tymi sprawami po równo.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn wrz 16, 2013 9:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jerzand napisał(a): mauger napisał(a): Jerzand napisał(a): Masz rację, jestem tępym nieukiem. Więc może podasz mi w końcu dowód, zasadę, powstania życia na Ziemi. No i jak było z tym początkiem Wszechświata? Oświeć mój ociemniały, zamknięty umysł. Tylko proszę o jasną wypowiedź. Tak to zazwyczaj jest z kreacjonistami. Dają popis niesamowitej ignorancji, nie rozumieją podstawowych pojęć, wszystko im się miesza (wielki wybuch, abiogeneza, ewolucja), żądają dowodów, a najlepiej, żeby ktoś im wytłumaczył od podstaw fizykę, biologię, chemię itd., bo im się to wszystko wydaje absurdalne. Trochę pokory! Ja na przykład nie miałbym tyle tupetu, żeby wdawać się z tutejszymi katolikami w gorącą polemikę na temat zawiłości katolickiej teologii nie przeczytawszy ani jednej teologicznej książki. Ty również zakładasz, że jestem przedszkolakiem  . Nie mającym pojęcia o czym pisze? Odnoszę wrażenie, że co niektórym pycha przesłoniła oczy i ich prawda jest prawdą ostateczną. Tak to zazwyczaj bywa z ewolucjonistami. Nie mogąc podeprzeć się dowodem tracą cierpliwość i atakują personalnie. Trochę pokory. Jak można było się spodziewać - żadnej autorefleksji. equuleuss napisał(a): Kto przetasował te literki ? Jaka siła to uczyniła ? Dobór naturalny.
|
Pn wrz 16, 2013 9:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Chociażby w stwierdzeniu samego Jezusa o cudzołożeniu przez pożądliwe spojrzenie na kobietę. Jeśli nie wolno wyrażać swojej jurności nawet myślą, no to jak, u licha ciężkiego, zadzierzgnąć jakąś więź z kobietą inną od szczerej przyjaźni?
Umknęła mi w liceum fantastyczna kandydatka na żonę z tego jednego powodu, że NIE patrzyłem na nią pożądliwie i NIE połapałem się w jej intencjach. Ponoć uznała mnie za geja. Inna z kolei wprost się zapytała, czy jestem impotentem. Chcę zaznaczyć, że to co napiszę to wyraz mojego doświadczenia i obserwacji. To nie wykładnia Biblii. Jeśli ktoś z pożądaniem patrzy na kobietę to czynni z niej obiekt seksualny, rzecz, do zaspokojenia własnej rządzy. Jezus ostrzega mężczyzn, że takie postrzeganie jest krzywdą dla kobiet, a i dla mężczyzny. Ileż to razy zdarzało się, że przez własną niezaspokojoną jurność mężczyzna wpadał, a kobieta pozostawała z problemem. Dość częste zjawisko. Co nie znaczy, że nie można patrzeć na kobietę i podziwiać jej piękna  . Tu chodzi o coś więcej. Mężczyzna, gdy patrzy na ładną kobietę nie jako wizualizuje pewne treści, sam pewnie wiesz jakie  . I jeśli te treści przesłonią obraz kobiety jako całości to droga do różnych kłopotów.
|
Pn wrz 16, 2013 17:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Soul33 napisał(a): Wygląda jednak na to, że Twoje zagłębienie się w zagadnienia, o którym wspominasz, było dość pobieżne. Wskazuje na to fakt, że mieszasz teorię ewolucji, historię ewolucji życia na Ziemi i abiogenezę. Są to kwestie odrębne, mimo że w jakimś stopniu coś je łączy.
Pomieszanie dość częste u wierzących, ale też chyba zrozumiałe, skoro wg. nich Bóg zajmuje się tymi sprawami po równo. Według nich? Szufladkujesz wszystkich wierzących? Małostkowe to.
|
Pn wrz 16, 2013 17:28 |
|
 |
JedenPost
|
Zakładam, że wg. wszystkich wierzących za powstaniem życia i wyodrębnieniem gatunków stoi Bóg. Mylę się?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn wrz 16, 2013 17:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mauger napisał... Jak można było się spodziewać - żadnej autorefleksji. A spodziewałeś się autorefleksji po niedouczonym ignorancie ? equuleuss napisał(a): Kto przetasował te literki ? Jaka siła to uczyniła ? Mauger napisał... Dobór naturalny.Proszę przeczytać definicję doboru naturalnego.
|
Pn wrz 16, 2013 17:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Zakładam, że wg. wszystkich wierzących za powstaniem życia i wyodrębnieniem gatunków stoi Bóg. Mylę się? Mogę wypowiedzieć się tylko za siebie. Za powstaniem życia stoi Stwórca. Jak powstawały gatunki nie jestem pewien. Staram się tego dociec szukając odpowiedzi w nauce.
|
Pn wrz 16, 2013 17:45 |
|
 |
Lurker
|
Jerzand - dokładnie tak myślałem, dokładnie to zrobiło ze mnie dziwadło i dokładnie to jest kompletnie sprzeczne z życiem, ze zdrowym rozsądkiem, ze wszystkim...
Rzecz w tym, że kobiety chcą być pożądane. Rzecz w tym, że w męskiej jurności nie ma niczego złego. I rzecz w tym, że związek (a jeszcze na całe życie!) musi zostać zawiązany na wszystkich "poziomach", seksualnym również. Tymczasem według nauki Kościoła, którą doskonale "czuję" i którą Ty właśnie podałeś w pigułce - seks ma być czymś, co się robi zgoła mechanicznie, byle tylko myślą nie zgrzeszyć. No i tak się właśnie nie da żyć.
Przyjmij na wiarę, że zdrowi ludzie chcą być dla siebie nawzajem "obiektami seksualnymi".
|
Pn wrz 16, 2013 17:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
equuleuss napisał(a): Kto przetasował te literki ? Jaka siła to uczyniła ? Dobór naturalny.[/quote] To nie jest odpowiedź. Lepiej przyznać że nie znasz odpowiedzi. Tutaj możemy mieć łańcuch kolejnych pytań - a kto ustanowił ten dobór ? Czy dobór naturalny sam w sobie jest inteligentną siłą ? I dlaczego tak a nie inaczej. Nawet perpetuum mobile które dałem jako przykład potrzebuje konstruktora i ręki która wprawi wszystko w ruch. Nic nie dzieje się bez przyczyny, czy mam wierzyć że życie i wszechświat powstał za sprawą magii ?
|
Pn wrz 16, 2013 17:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Jerzand - dokładnie tak myślałem, dokładnie to zrobiło ze mnie dziwadło i dokładnie to jest kompletnie sprzeczne z życiem, ze zdrowym rozsądkiem, ze wszystkim...
Rzecz w tym, że kobiety chcą być pożądane. Rzecz w tym, że w męskiej jurności nie ma niczego złego. I rzecz w tym, że związek (a jeszcze na całe życie!) musi zostać zawiązany na wszystkich "poziomach", seksualnym również. Tymczasem według nauki Kościoła, którą doskonale "czuję" i którą Ty właśnie podałeś w pigułce - seks ma być czymś, co się robi zgoła mechanicznie, byle tylko myślą nie zgrzeszyć. No i tak się właśnie nie da żyć.
Przyjmij na wiarę, że zdrowi ludzie chcą być dla siebie nawzajem "obiektami seksualnymi". To nie jest sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem. Ewolucja jest sprzeczna ze zdrowym rozsądkiem Do rzeczy, możesz pogadać o tym z psychologiem. Jestem prawie pewien, że powie Ci mniej więcej to samo, tylko trochę bardziej naukowym językiem  . Największy problem z mężczyznami jest taki, że większość myśli... wiesz czym Kobieta chce być pożądaną, to prawda! Męska jurność jest jak najbardziej OK! Seks to nie tylko prokreacja ale i super przyjemność co również nie podlega dyskusji. Jest tylko jedno wielkie ALE...czym mężczyzna ma być niewolnikiem hormonów??? Owszem, może. Tylko jakie są tego konsekwencje? Pogadaj ze znajomymi ,żonatymi mężczyznami. Dowiesz się od nich sporo ciekawych rzeczy, które w całkowitym rozrachunku będą pokrywać się z grubsza naukami Mistrza. PS. Sam jestem żonaty i sprawy alkowy to nie tylko czysta mechanika 
|
Pn wrz 16, 2013 18:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jerzand napisał(a): A spodziewałeś się autorefleksji po niedouczonym ignorancie ? Nie. Jerzand napisał(a): Mauger napisał... Dobór naturalny.Proszę przeczytać definicję doboru naturalnego. Zapoznałem z definicją i co dalej? equuleuss napisał(a): To nie jest odpowiedź. Lepiej przyznać że nie znasz odpowiedzi. Głównym mechanizmem odpowiedzialnym za różnorodność życia na Ziemi jest dobór naturalny. To jest właśnie odpowiedź na twoje pytanie. equuleuss napisał(a): kto ustanowił ten dobór ? Ten kto ustanowił, że największą szansę na rozmnażanie mają osobniki wykazujące cechy najlepszego przystosowania do danego środowiska. equuleuss napisał(a): Czy dobór naturalny sam w sobie jest inteligentną siłą ? Dobór naturalny jest tak samo inteligentną siłą jak grawitacja czy proces erozji skał. equuleuss napisał(a): czy mam wierzyć że życie i wszechświat powstał za sprawą magii ? Oczywiście jako wolny człowiek masz prawo wierzyć, że wszechświat i życie zostały magicznie wyczarowane.
|
Pn wrz 16, 2013 20:36 |
|
|
|