Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 13:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 498  Następna strona
 Wzajemne uwagi - między użytkownikami 
Autor Wiadomość
Post Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
@MARIEL
Strasznie mnie ciekawi Twój awatar: To zdjęcie Twojego oka, tyle że artystycznie przerobione (bardzo ładnie) w Gimpie czy innym Photoshopie? A może to zdjęcie oka Matki Bożej z jakichś objawień (coś mi dzwoni, że chyba na obrazie MB z Guadalupe odkryto, że w Jej oku jest jeszcze jakiś inny obraz w miniaturze, ale nie za bardzo wiem w którym kościele mi dzwoni)? Czy też może obraz artysty? Fotos z filmu?

Ewentualnie wyślij mnie na drzewo, jak chcesz zachować tajemnicę 8)

Pt wrz 27, 2013 19:28
gaazkam napisał(a):
To zdjęcie Twojego oka, tyle że artystycznie przerobione (bardzo ładnie) w Gimpie czy innym Photoshopie?

Tak, to moje zdjęcie, zrobione komórką z wykorzystaniem opcji negatyw ;), a potem obcięte w Windows Life Photo Gallery.
gaazkam napisał(a):
A może to zdjęcie oka Matki Bożej z jakichś objawień (coś mi dzwoni, że chyba na obrazie MB z Guadalupe odkryto, że w Jej oku jest jeszcze jakiś inny obraz w miniaturze, ale nie za bardzo wiem w którym kościele mi dzwoni)?

Najpierw odkryto sylwetkę Juana Diego, któremu się Maryja objawiła, potem Aste Tonsmann zauważył (podczas obróbki cyfrowej) w obu źrenicach figury 13 osób, które miały być u biskupa w momencie gdy Diego przyszedł opowiedzieć o zdarzeniu i pokazać kwiaty, które Maryja poleciła mu zerwać:

Obrazek

Tutaj jest link do videoprezentacji Tonsmanna na temat tego jego odkrycia, ale nie przeglądałam ich, a nawet nie chcą mi się otworzyć (więc nie mogę się obszerniej na ich temat wypowiedzieć ;) )
http://www.mariancongress.org/en/video/ ... e_en_part1

Ale są też inne opinie:
Wikipedia napisał(a):
]Rosales podważył też koronny argument na jego cudowne pochodzenie, wedle którego w źrenicach Matki Boskiej dostrzec można klęczącą postać Juana Diego[7]: „przy zastosowaniu dużych powiększeń obraz rozpada się na mnóstwo bezładnych punktów, które można interpretować wedle uznania, a przy odrobinie wyobraźni można w źrenicach la Virgen [czyli Maryi] dopatrzyć się 30 postaci

So wrz 28, 2013 7:40

Zgadzam się z opinią Rosalesa. Podobne zjawisko (interpretacji przypadkowych plam jako postaci czy twarze) występuje dość często w przypadku plam na szybach, murach, drzewach, a nawet grzankach. Mózg ludzki stara się dopasować te plamy do tego co zna, a jak właściciel mózgu jest dodatkowo zmotywowany by zobaczyć w nich coś konkretnego, to on to będzie bez cienia wątpliwości widział. Co nie zmienia faktu, że jest to najczęściej kształt zupełnie przypadkowy.

So wrz 28, 2013 8:29
Możliwe, ja jednak chętnie obejrzałabym ten filmik, nie neguję z góry niczego.
Podobno niemal identyczne obrazy są widoczne w obu źrenicach postaci, a to już byłoby coś ciekawego i odróżniającego od domniemanych świętych wizerunków w plamach na szybach.

So wrz 28, 2013 8:39

Dziwne to by było gdyby taki obraz był widoczny tyllko w jednym oku właśnie!
Postaw sobie dwie szklanki obok siebie na stole i zobacz co sie w nich odbija. W obu obraz będzie niemal identyczny, tym bardziej jeśli będzie je obserwować ze znacznej odległości w stosunku do ich rozmiarów. Elementarna fizyka.

So wrz 28, 2013 8:45
Panie elementarna fizyko przecież jeszcze dwa posty wyżej stwierdziłeś, że to dopatrywanie się :D
To jakim cudem ten przypadkowy zbiór kropek ma być identyczny w drugim oku, skoro jest...przypadkowy?

So wrz 28, 2013 8:54

Tak samo przypadkowy jak układ chmur na niebie, w których dopatrywać się można różnych rzeczy. Ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia. Przypadkowy, nie oznacza losowy, ale związany z tym co było przed okiem, jednak w związku z bardzo niewielkimi rozmiarami oraz słabą jakością zdjęcia (ziarno) obraz nie jest czytelny,ale układ plam powinien być poodbny - w końcu to co jasne i to co ciemne w scenie przed okiem, podobnie odbije się w obu oczzach. Interpretacja zaś tego co to przedstawia zależy głównie od wyobraźni patrzącego.

So wrz 28, 2013 8:58
Nadal nic nie kumasz :D Ale w jakiej scenie przed okiem? Przecież to obraz na płótnie jest, a nie zdjęcie :D.
Źrenice zostały powiększone 2500x, w jednej i drugiej ma być ukazana ta sama scenka z postaciami, nie jest możliwe aby tak maleńkie punkty zostały naniesione ręcznie w identycznym układzie w obu źrenicach.

Dlatego właśnie chcę obejrzeć ten film, żeby się przekonać czy rzeczywiście obie scenki są takie same, czy autora tylko wyobraźnia ponosi.

So wrz 28, 2013 9:08

http://www.youtube.com/watch?v=gOVyb_DoRts

So wrz 28, 2013 9:16
No, dzięki Gorgiasz, porównanie obu scenek (w jednym i drugim oku) zaczyna się w piątej minucie, niestety nic no comprendo co gadają ;)
...ale tak na podstawie samych zdjęć (tych zbliżeń oczywiście co pokazują) to ja tam nie widzę żadnego podobieństwa...

So wrz 28, 2013 9:27

MARIEL napisał(a):
niestety nic no comprendo co gadają ;)

Ja też nie. :-(

So wrz 28, 2013 9:30

Mea culpa. Na szybkopisałem i zasugerowałem się ZDJĘCIEM Twojego oka. Nie zwróciłem uwagi, że to o czym mówimy to obraz... W wolnej chwili zerknę na te obrazy i wypowiem się bardziej z sensem.

So wrz 28, 2013 10:57
Mogę się jeszcze o jedno dopytać? Skąd ten obraz w Twojej źrenicy? Czy to się komórka odbiła, którą robiono zdjęcie? :)

So wrz 28, 2013 12:48
To może być albo komórka, albo zasłonka (t.zw. zazdrostka) zsunięta na środek okna.

So wrz 28, 2013 13:49

Val napisał(a):
Jajko napisał(a):
A ja czekam na uzasadnienie Val, dlaczego zwierzęta których do danej chwili nie zaobserwowano, przed tą chwilą nie istniały :D

Dlaczego Jajko manipuluje? Czy jeżeli Ci powiem, że nie mam żadnych oporów, aby zabić żabę, to zgodnie z logiką Jajka nie mam oporów, aby zabić jakiekolwiek zwierzę? Doprawdy powalająca ta Twoja alternatywna logika Jajko :? .

Sęk w tym, że to TWOJA LOGIKA. Ja tak nigdzie nie twierdziłem.

Val napisał(a):
Weźmy przykład Yeti. Ludzie twierdzili, że takowego stwora widzieli. No więc, multum ekip wzięło stosowne narzędzia, przeczesały teren wzdłuż i wszerz i po stworze, ani widu, ani słychu. Zgodnie z paradygmatem, który przedstawiłam, takie zwierzę nie istnieje.

Niestety nadal nie rozumiesz. Z tezy, że czegoś nie widziano nie można wyciągac wniosku, że to coś nie istnieje. Bardzo dobrym dowodem nieprawdziwości takiego rozumowania, które prezentujesz, są bakterie. Czy zanim pierwszy człowiek zobaczył bakterie, a następnie multum ekip wzięło stosowne narzędzia i potwierdziło obserwacje tego pierwszego, bakterie nie istniały?? To proste pytanie. Odpowiesz mi na nie?
Ja, tak jak obiecałem, odpowiem na Twoje, ALE NAJPIERW MUSISZ ZROZUMIEĆ PODSTAWY LOGIKI. Inaczej się nie dogadamy!

Pt paź 04, 2013 10:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 498  Następna strona