Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 24, 2025 9:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 460 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 31  Następna strona
 Czy dzisiejszy Kościół odszedł od dogmatów? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy dzisiejszy Kościół odszedł od dogmatów?
Endek napisał(a):
O tym ,że jakoby macie w poszanowaniu Sobór Trydencki, uwierzyłby tylko ignorant.

Możesz sobie nie wierzyć, to przecież i tak nie twój problem. Ja wiem, jak jest naprawdę. Natomiast wy odrzucacie Sobór otwarcie.

WIST napisał(a):
Pytanie zatem co jest tutaj największym przeciwskazaniem? Przepisy, estetyka, tradycja, czy wiara.

Można by o tym długo dyskutować, ale wszystko się ze sobą wiąże. Banalna estetyka często prowadzi do banalnej wiary - a wiemy, że jest to poważny problem. Byłem parę miesięcy temu na Mszy, na której przygrywał "zespół" weselny. Nie wiem, skąd się tam wziął, może to jacyś znajomi proboszcza, ale to było straszne (już nie wspominając o tym, że oczywiście zespół wykorzystał okazję do reklamowania swoich usług) i nie było to tylko moje zdanie. Nie mam nic przeciwko piosenkom religijnym, nawet sacro polo mi aż tak nie przeszkadza (trzeba dostosowywać przekaz do różnych odbiorców), ale niech przynajmniej Msza Św. pozostanie czymś poważnym.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So wrz 28, 2013 12:32

Johnny99 napisał(a):

Możesz sobie nie wierzyć, to przecież i tak nie twój problem. Ja wiem, jak jest naprawdę. Natomiast wy odrzucacie Sobór otwarcie.

Odrzucamy, bo zwiera błędy potępione przez Magisterium. Jednym z takich błędów jest deklaracja do religii niechrześcijańskich ''Nostra Aetate'' i o wolności religijnej ''Dignitatis Humanae''.
Nie można udawać że się szanuje Tradycję odrzucając Ją, jak posoborowi katolicy czynią. Jest to obłuda.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

So wrz 28, 2013 13:01

Słówek kilka ks. Karola
tahamata 2013-09-28 01:27:26
''Wykład o rzeczach ważnych każdy powinien go obejrzeć Proszę komentować do woli. Zwłaszcza neonów, jehowitów i innych protestantów'' http://pl.gloria.tv/?media=504881

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

So wrz 28, 2013 13:09
Endek napisał(a):
Słówek kilka ks. Karola
tahamata 2013-09-28 01:27:26
''Wykład o rzeczach ważnych każdy powinien go obejrzeć Proszę komentować do woli. Zwłaszcza neonów, jehowitów i innych protestantów'' http://pl.gloria.tv/?media=504881

No tak ....kontakt z rabinem lub imamem to prosta droga do piekła.
Endek - a Ty się nie boisz, że otrzesz się na ulicy o jakiegoś rabina lub imama :D
Swoja drogą ciekawe czy przebywanie w wieczności tradycjonalistów pospołu z wyznawcami Judaizmu lub Islamu nie zmieni radości nieba w mękę piekła.

So wrz 28, 2013 14:08

Endek napisał(a):
Odrzucamy, bo zwiera błędy potępione przez Magisterium.

Widzisz - waszym zdaniem nauczanie jednego z Soborów jest błędne. Naszym zdaniem nauczanie żadnego z Soborów nie jest błędne. Na tym polega różnica.

Cytuj:
Nie można udawać że się szanuje Tradycję odrzucając Ją, jak posoborowi katolicy czynią. Jest to obłuda.

Nie, to wy tak czynicie. Każdy Sobór jest częścią Tradycji. Wy uznajecie Tradycję, ale tylko od pewnego momentu do pewnego momentu. Wybraliście sobie z niej tylko to, co wam pasuje. My uznajemy ją całą.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So wrz 28, 2013 14:58

Johnny99 napisał(a):
Widzisz - waszym zdaniem nauczanie jednego z Soborów jest błędne. Naszym zdaniem nauczanie żadnego z Soborów nie jest błędne. Na tym polega różnica.

Jest to kłamstwo. Nie można twierdzić, ze dwie przeciwstawne nauki są prawdziwe. Prawda jest taka, że tylko jedna jest prawdziwa a druga fałszywa. Będąc katolikiem, nie mam problemu ze wskazaniem tej fałszywej.

To czego niegdyś Kościół nauczał jako prawdziwe, także teraz jest prawdziwe, ponieważ prawda jest niezmienna. A więc tym samym, że wiadomo, czego niegdyś Kościół nauczał, również wiadomo, czego teraz naucza, ponieważ nieomylny Kościół, który teraz jest, nie może zaprzeczać nieomylnemu Kościołowi, który był niegdyś.
(O. Krystian Pesch SI, Kompendium Teologii dogmatycznej. Tom I. Fryburg w Bryzgowii 1935, s. 218).

I. OGÓLNA ZASADA WOLNOŚCI RELIGIJNEJ (Dignitatis Humanae)

2. Obecny Sobór Watykański oświadcza, iż osoba ludzka ma prawo do wolności religijnej. Tego zaś rodzaju wolność polega na tym, że wszyscy ludzie powinni być wolni od przymusu ze strony czy to poszczególnych ludzi, czy to zbiorowisk społecznych i jakiejkolwiek władzy ludzkiej, tak aby w sprawach religijnych nikogo nie przymuszano do działania wbrew jego sumieniu ani nie przeszkadzano mu w działaniu według swego sumienia prywatnym i publicznym, indywidualnym lub w łączności z innymi, byle w godziwym zakresie. Poza tym oświadcza, że prawo do wolności religijnej jest rzeczywiście zakorzenione w samej godności osoby ludzkiej, którą to godność poznajemy przez objawione słowo Boże i samym rozumem. To prawo osoby ludzkiej do wolności religijnej powinno być w taki sposób uznane w prawnym ustroju społeczeństwa, aby stanowiło prawo cywilne.

(Pius IX)Potępienie naturalizmu, indeferentyzmu państwowego, wolności sumienia i kultu, wolności głoszenia błędnych opinii]

Dobrze bowiem wiecie, Czcigodni Bracia, że w naszych czasach wielu jest takich, co stosując do ludzkiej społeczności przewrotną zasadę tak zwanego naturalizmu ośmielają się głosić, iż najlepsza struktura społeczeństwa i rozwój państwa zgoła wymagają, by ludzka społeczność była kształtowana i zarządzana bez żadnego uwzględnienia religii, jakby ona w ogóle nie istniała, a przynajmniej nie czynią żadnego rozróżnienia między religią prawdziwą a fałszywą. Ponadto nie wahają się twierdzić, wbrew nauce Kościoła i Świętych Ojców, że najlepszą jest taka struktura społeczeństwa, w której władzy państwowej nie przyznaje się obowiązku nakładania ustalonych kar na tych, co występują przeciwko religii katolickiej, z wyjątkiem sytuacji, w których domaga się tego spokój publiczny. Na podstawie tego całkowicie fałszywego pojęcia o władzy w społeczeństwie nie cofają się przed popieraniem owego błędnego poglądu, ze wszech miar zgubnego dla Kościoła katolickiego i narażającego dusze ludzkie na utratę zbawienia, a przez świętej pamięci Grzegorza XVI, Naszego Poprzednika, nazwanego szalonym pomysłem, a mianowicie, że wolność sumienia i kultu jest własnym prawem każdego człowieka, które powinno być ogłoszone i sformułowane w ustawie w każdym właściwie ukonstytuowanym społeczeństwie.

So wrz 28, 2013 15:40
No to Pius IX , z calym szacunkiem dla papieza, sie mylil. Zapomnial widac, ze i Jego Mistrz mowil, ze Krolestwo Boze (ktorego zaczynem na tym swiecie jest Kosciol) nie jest z tego swiata, i co wiecej "swiat" jest naturalnym wrogiem Krolestwa Bozego, jak i to, ze przez pierwsze wieki Kosciol zyl niejako w opozycji do panstw i wladz i wyszlo mu to na dobre. Tak jak mu to i teraz po zabraniu wladzy panstwowej i klopotow swiatowych z tym zwiazanych, tez wychodzi na dobre.
Potem z chrzescijanstwa zrobiono religie panstwowa i to bylo najgorsze, co mu sie moglo przydarzyc w sensie zycia Ewangelia i przekazu wiary. Nie obrzedow.

A Pan Jezus zawsze mowil "jesli chcesz". Nigdy: "musisz"

So wrz 28, 2013 15:57

To typowe u tradycjonalistów - rozmawia się o jednym, a oni zmyślnie przeskakują na drugie, tak, żeby im przypasowało. A więc, by dowieść, że Sobory nie mogą być sprzeczne, przedstawiają jako dowód.. encyklikę. A oto, co sami piszą o encyklikach:

(...) Magisterium Kościoła jest nieomylne. Do tego konieczne są jednak określone warunki – w przeciwnym przypadku nie można wykluczyć możliwości zaistnienia błędu. Nie każda wypowiedź czy kazanie papieża bądź biskupa, nie każda papieska encyklika są więc nieomylne, ale nieomylność dotyczy tylko tych wypowiedzi, które w specjalny sposób deklarują swoją nieomylność.

http://www.piusx.org.pl/zawsze_wierni/artykul/693

@Kael: Biblią do tradsów nie przemówisz, bo ich zasadniczo nie interesuje to, co jest w Biblii. Biblia jest istotna tylko w takim zakresie, w jakim zatwierdza Tradycję.

So wrz 28, 2013 16:23

co do wolności religijnej - to jest akurat wypowiedź w sprawie prawodawstwa - można to podciągnąć pod wiarę i obyczaj metodą ekskomunikowanego arcybiskupa, który podpisał się pod dokumentami Soboru V II, a potem twierdził, że tego nie zrobił. Jaki mistrz, taki uczeń.

So wrz 28, 2013 16:28
Moderator

Johnny99 napisał(a):
A oto, co sami piszą o encyklikach:

No coś Ty, Johnny99....
:x
Przecież zacytowane przez Ciebie zdanie odnosi sie tylko i wyłącznie do encyklik posoborowych
:mrgreen:

So wrz 28, 2013 16:42
Zobacz profil WWW

No wiadomo, że generalnie Kościół był i był nieomylny, a potem nadszedł SVII i się stała tragedia: zaczął być omylny i od razu się całkowicie pomylił. A wszystko przez masonów.. masony silniejsi od Ducha Świętego? To rzeczywiście brzmi jak poważne zagrożenie..

So wrz 28, 2013 17:11

Kael napisał(a):
No to Pius IX , z calym szacunkiem dla papieza, sie mylil.

I to jest cała prawda o posoborowianach, którzy zakwestionowali dogmat o nieomylności Kościoła.
Nie jesteś Kael oryginalną, bo 99,9% postkatolików Tobie przyzna rację.

Nie szukajmy wiary ani w zamęcie pogaństwa, ani w plugastwie herezji, ani w gnuśności schizmatyków, ani w zaślepieniu żydów, lecz jedynie u tych, których nazywają chrześcijanami, katolikami lub prawowiernymi, u tych, którzy strzegą całości wiary i postępują prawą drogą.
(Św. Augustyn, O wierze prawdziwej, V. 9).

So wrz 28, 2013 17:14

Johnny99 napisał(a):
No wiadomo, że generalnie Kościół był i był nieomylny, a potem nadszedł SVII i się stała tragedia: zaczął być omylny i od razu się całkowicie pomylił. A wszystko przez masonów.. masony silniejsi od Ducha Świętego? To rzeczywiście brzmi jak poważne zagrożenie..

Kiepska ironia próbująca ukryć tę prawdę, że porzuciliście całość orzecznictwa KK.
Wykorzystujecie autorytet Kościoła, by niszczyć Jego wiarę. Ktoś musiał powiedzieć ''non possumus''.

So wrz 28, 2013 17:18

Rzecz jasna, to wy porzuciliście dogmat o nieomylności Kościoła, twierdząc, że od pewnego momentu przestał być nieomylny i już nie jest nieomylny, a także wykorzystujecie autorytet katolickiej nauki i wiary, żeby niszczyć jedność Kościoła, na dodatek obrzucając tych, którzy trwają przy Kościele mimo wszelkich problemów, wyzwiskami i zarzucając im jakieś niestworzone rzeczy ("porzucenie całości orzecznictwa KK"?!). Żenujące.

So wrz 28, 2013 17:30

Johnny99 napisał(a):
Rzecz jasna, to wy porzuciliście dogmat o nieomylności Kościoła, twierdząc, że od pewnego momentu przestał być nieomylny i już nie jest nieomylny, a także wykorzystujecie autorytet katolickiej nauki i wiary, żeby niszczyć jedność Kościoła, na dodatek obrzucając tych, którzy trwają przy Kościele mimo wszelkich problemów, wyzwiskami i zarzucając im jakieś niestworzone rzeczy ("porzucenie całości orzecznictwa KK"?!). Żenujące.

Kościół nie powstał po, czy też na V2. Kwestionując wcześniejszą naukę, silą rzeczy powstało coś nowego, co już nie jest KK. Ten nowy twór musi być omylny, skoro odciął się od korzeni.

So wrz 28, 2013 17:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 460 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 31  Następna strona