Koniec religii w szkołach?
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Koniec religii w szkołach?
Ja jestem życiowy. To jest życie. Kiedyś Stalin dziś papież. Rodzice uważają, że dzieciom potrzebny jest "wielki idol", do którego miłość należy demonstracyjnie okazywać. Nigdy tego nie rozumiałem.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt paź 04, 2013 7:22 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Ja też nie. Ale jakoś mi to nie przeszkadza aż tak bardzo.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt paź 04, 2013 19:01 |
|
 |
tredje
|
Johnny99 Cytuj: Ja też nie. Ale jakoś mi to nie przeszkadza aż tak bardzo . i to jest podstawa wiary...
|
So paź 05, 2013 20:01 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Że?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
So paź 05, 2013 20:03 |
|
 |
mareta
|
Zapewne chodzi o to ,że potrzebujemy ideałów , a młodzi idoli 
|
N paź 06, 2013 6:42 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Ale właśnie ustaliliśmy, że nie potrzebują..
|
N paź 06, 2013 9:15 |
|
 |
tredje
|
Johnny99 podstawa wiary jest bezrefleksyjne przyjmowanie tego, co wladzunia narzuci. Mlodzierz potrzebuje idoli. Ale powinna ich sama wybrac. Ludzie ci powinni soba cos reprezentowac. A nie tylko piastowac wysokie stanowisko - w tym wypadku w KK
|
N paź 06, 2013 9:32 |
|
 |
Jajko
|
Johnny99 napisał(a): Ale właśnie ustaliliśmy, że nie potrzebują..  ? Ustaliliśmy, że rodzice/nauczyciele/władza zawsze podsuwali dzieciom odpowiedniego "idola". O ile dzieci wydają się nie potrzebować takich bożków, to jednak komuś są one potrzebne, skoro zjawisko wciąż występuje.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N paź 06, 2013 9:36 |
|
 |
Johnny99
|
tredje napisał(a): podstawa wiary jest bezrefleksyjne przyjmowanie tego, co wladzunia narzuci. Może twojej. Wyrazy współczucia w związku z tym. Cytuj: Mlodzierz potrzebuje idoli. Ale powinna ich sama wybrac. Dlaczego? Cytuj: Ludzie ci powinni soba cos reprezentowac. A nie tylko piastowac wysokie stanowisko - w tym wypadku w KK Papieże bardzo dużo sobą reprezentują.
|
N paź 06, 2013 10:18 |
|
 |
tredje
|
Johnny99 Cytuj: Może twojej. Wyrazy współczucia w związku z tym. jestem niewierzaca - czyli nie przyjmuje na wiare. W odroznieniu od Ciebie.
|
Śr paź 09, 2013 20:32 |
|
 |
tredje
|
Johnny99 Cytuj: Papieże bardzo dużo sobą reprezentują. A nibyu co? Bo jakos sie nie moge dopatrzec... Moim idolem w mlodosci byl np, Nansen. Znasz jakiegos papieza, ktory mu dorownal?
|
Śr paź 09, 2013 20:37 |
|
 |
mareta
|
tredje napisał(a): Johnny99 podstawa wiary jest bezrefleksyjne przyjmowanie tego, co wladzunia narzuci. Mlodzierz potrzebuje idoli. Ale powinna ich sama wybrac. Ludzie ci powinni soba cos reprezentowac. A nie tylko piastowac wysokie stanowisko - w tym wypadku w KK Młodzierz stosunkowo łatwo można zmanipulować 
|
Śr paź 09, 2013 21:13 |
|
 |
Jajko
|
I dlatego Kościół stara się jak najwcześniej ową młodzieRZ dorwać w swe macki wprowadzając religię już w przedszkolu. Niemniej jak młodzież dorasta, to często zaczyna rozumieć w czym rzecz i uwalnia się od tego. Religii w ogóle nie ma w około 3% polskich szkół (dane z roku 2012 http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... zliwe.html), a z roku na rok rośnie liczba szkół prowadząca lekcje etyki (nie znam liczb).
|
Śr paź 23, 2013 9:24 |
|
 |
mareta
|
tredje napisał(a): Johnny99 Cytuj: Papieże bardzo dużo sobą reprezentują. A nibyu co? Bo jakos sie nie moge dopatrzec... Moim idolem w mlodosci byl np, Nansen. Znasz jakiegos papieza, ktory mu dorownal? Dorównał, ale w czym? Realizował w życiu własne marzenia i pasje. Co w tym nadzwyczajnego? Jest takich wielu. Pytam, skąd czerpiesz infornacje o papieżach, skoro twierdzisz,że ich znasz , "Nie mogę się dopatrzeć" szacunek, zapewne czytałeś co najmniej jedna encyklikę 
|
Śr paź 23, 2013 20:10 |
|
 |
Jajko
|
Jajko napisał(a): I dlatego Kościół stara się jak najwcześniej ową młodzieRZ dorwać w swe macki wprowadzając religię już w przedszkolu. Niektórzy to nawet tzw. pierwszą komunię dla przedszkolaków organizują! http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/ ... ,id,t.html
|
Cz paź 24, 2013 22:08 |
|
|
|