Prawdziwe życie Jezusa - tekst
Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Prawdziwe życie Jezusa - tekst
[quote="majanovak" Oj to jeszcze raz. dopoki to nie jest (Strong G1097)- ginosko, ale (Strong G2193) - ἕως heōs. (Strong G1097) to jest poznac intymnie- w sensie wspolzycia. Dla ulatwienia dam ci od razu stronke to sobie sprawdz poprawnie: http://www.blueletterbible.org/Bible.cf ... onc_930025[/quote] No to chyba tak Ci własnie napisałem. To Ty napisałaś w poprzednim poście, że ginosko znaczy dopóki 
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz paź 10, 2013 21:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WIST napisał(a): Maju i Xbart Chcialem oficlanie zauważyć że nastało coś co się zdarza rzadko, wręcz jestto mityczne, ktoś z kimś się w tej dyskusji zgodził   Myślę, że się to udało, bo naraz zostały spełnione wszystkie warunki: - autorefleksja po obu stronach i szybkie nadążanie za myślami - opisywanie wszystkiego ze szczegółami, żeby nie było niedomówień - wynik dyskusji nie przesądzał o światopoglądzie tego, który poszedł na ostateczny kompromis W związku z tym ostatnim punktem w pozostałych wątkach pozostaliśmy przy swoim zdaniu.
|
Cz paź 10, 2013 23:59 |
|
 |
WIST
|
Majanovak Co do Maryi to czyż nie sam Anioł mówi do niej Bądź pozdrowiona, pełna łaski, Pan z Tobą; Nie bój się, Maryjo, znalazłaś bowiem łaskę u Boga.; Dla mnie to nie jest nic takiego, to coś więcej niż "cześć" na przywitanie. Masz rację w jednym, jest dużo fragmentów, ale mówiącym o wybraniu Maryi, jej pokorze i jej jakże ważnej misji w dziele zbawienia. Gdyby każda kobieta była tak zwyczajna i miała tak zwyczajne życie to byłoby bardzo wesoło...  Myślę że nadal zbytnio koncentrujesz się na tłumaczeniach i nadal za mało dostrzegasz te niuanse lingwistyczne. Za bardzo ufasz tekstowi w j. polskim, gdy wskazano Ci co mówią teksty w j. oryginalnych czyliw tym wypadku koine. Xbart Pozwoliłem sobie na ta chwilę radości  Oby więcej takich.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pt paź 11, 2013 0:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Akurat znam te obyczaje Alus. Ale zobacz co mowi Mateusza "A gdy Józef obudził się ze snu, uczynił tak, jak mu rozkazał anioł Pański i przyjął żonę swoją. (25) Ale nie obcował z nią, dopóki nie powiła syna, i nadał mu imię Jezus. " Wiec najpierw Jozef przyjal swoja zone, kiedy razem mieszkali - nie wspolzyl z nia, az do momentu porodu swego Syna. A w Lukasza przytocze ponownie, ze to byl pierowrodny Syn. To tez powinno rozswietlic co nieco obraz. "I porodziła syna swego pierworodnego, i owinęła go w pieluszki.." Dlaczego wam tak trudno zrozumiec, ze Maria byla mloda zdrowa i mogla rodzic wiecej dzieci? Nie czytam o slubach czystosci - na ktore wg Biblii musialby sie zgodzic takze jej maz Jozef, a tego tez nie ma w Biblii. Wiec jaki powod? Bo w KK uczyniona zostala wieczna dziewica? Ale ona wtedy o tym nie wiedziala. Nikt jej o tym nie mowil.  Mogła rodzić, ale nie musiała a Józef świadomy Jej roli zapewne uszanował Jej wolę. Znasz ówczesne zwyczaje, wiec wiesz, że totalnym wypaczeniem byłoby powierzanie z krzyża opiekę nad Maryją obcemu mężczyźnie. Gdyby Jezus miał rodzeństwo, powierzenie opieki nad Matką obcemu stanowiłoby to odrzucenie nakazu biblijnego i objaw pogardy wobec rodzeństwa.
|
Pt paź 11, 2013 8:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus, przeciez to rzucaniem grochu o sciane. Majanova ma wlasne wyobrazenie o tym Co "biblijne" i tego co w Biblii naprawde jest napisane a nie pasuje do jej wyobrazen nie przyjmuje do wiadomosci, bo by jej to jej obraz "normalnosci biblijnej" ( z punktu widzenia czlowieka XXI wieku) zaklocilo.
Wyjasnienie dla "Nie znam meza"? Brak Wyjanienie dla "braci Jezusa" Jozesa i Judy? Zignorowane Moze doczekamy sie "biblijnej" reakcji na twoje tlumaczenie dla przekazania opieki nad Maryja Janowi?
|
Pt paź 11, 2013 8:32 |
|
|
|
 |
majanovak
|
medieval_man napisał(a): [quote="majanovak" Oj to jeszcze raz. dopoki to nie jest (Strong G1097)- ginosko, ale (Strong G2193) - ἕως heōs. (Strong G1097) to jest poznac intymnie- w sensie wspolzycia. Dla ulatwienia dam ci od razu stronke to sobie sprawdz poprawnie: http://www.blueletterbible.org/Bible.cf ... onc_930025No to chyba tak Ci własnie napisałem. To Ty napisałaś w poprzednim poście, że ginosko znaczy dopóki  [/quote] W koncu mi sie udalo za 3 razem poprwnie skopiowac. Ale ty i tak wiedziales o co chodzi, co chce powiedziec.
|
Pt paź 11, 2013 16:50 |
|
 |
majanovak
|
WIST napisał(a): Majanovak Co do Maryi to czyż nie sam Anioł mówi do niej Bądź pozdrowiona, pełna łaski, Pan z Tobą; Nie bój się, Maryjo, znalazłaś bowiem łaskę u Boga.; Dla mnie to nie jest nic takiego, to coś więcej niż "cześć" na przywitanie. Masz rację w jednym, jest dużo fragmentów, ale mówiącym o wybraniu Maryi, jej pokorze i jej jakże ważnej misji w dziele zbawienia. Gdyby każda kobieta była tak zwyczajna i miała tak zwyczajne życie to byłoby bardzo wesoło...  Myślę że nadal zbytnio koncentrujesz się na tłumaczeniach i nadal za mało dostrzegasz te niuanse lingwistyczne. Za bardzo ufasz tekstowi w j. polskim, gdy wskazano Ci co mówią teksty w j. oryginalnych czyliw tym wypadku koine. Ale Wiscie ja wlasnie pokazalam, ze to samo slowo, ktore bylo uzyte w stosunku do Marii, bylo uzyte takze do kazdego wierzacego w Efezjan 1,6 - tam jest to to samo slowo greckie χαριτόω charitoō. Rozumiesz? To samo slowo jest uzyte do Marii w wersecie "Bądź pozdrowiona, pełna łaski, Pan z Tobą; Nie bój się, Maryjo, znalazłaś bowiem łaskę u Boga" oraz w Efezjan 1,6, ktore jest do WSZYSTKICH WIERZACYCH "ku uwielbieniu chwalebnej łaski swojej, którą nas obdarzył w Umiłowanym. " A wiec Maria zostala zrownana do kazdej osoby wierzacej Wiscie. Taka sama sytuacja byla z Piotrem. Najpierw to on uslyszal slowa od Pana Jezusa w Mateusza 16,19 "I dam ci klucze Królestwa Niebios; i cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane i w niebie, a cokolwiek rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane i w niebie" ale potem wszyscy uczniowie tez to uslyszeli w Mateusza 18,18 "Zaprawdę powiadam wam: Cokolwiek byście związali na ziemi, będzie związane i w niebie; i cokolwiek byście rozwiązali na ziemi, będzie rozwiązane i w niebie" Przekrecasz Wiscie moje slowa, bo ja wcale nie powiedzialam "Masz rację w jednym, jest dużo fragmentów, ale mówiącym o wybraniu Maryi, jej pokorze i jej jakże ważnej misji w dziele zbawienia", ale raczej moja opinia jest wrecz odwrotna. Bóg nie ma ulubiencow, ale wszystkich traktuje jednakowo. I zaraz ci to pokaze. Rzymian 2,11 "Albowiem u Boga nie ma względu na osobę. " 5 Mojz 10,17 "gdyż Pan, wasz Bóg, jest Bogiem bogów i Panem panów, Bogiem wielkim, potężnym i strasznym, który nie ma względu na osobę ani nie przyjmuje darów" Joba 34,19 "Który nie okazuje względów książętom i nie wyróżnia bogatego przed ubogim, bo oni wszyscy są dziełem jego rąk." A poza tym zobacz co owi Slowo: Lukasza 11,27 "A gdy On to mówił, pewna niewiasta z tłumu, podniósłszy swój głos, rzekła do niego: Błogosławione łono, które cię nosiło, i piersi, które ssałeś. (28) On zaś rzekł: Błogosławieni są raczej ci, którzy słuchają Słowa Bożego i strzegą go." Ten werset mowi wszystko. To wlasnie jak Pan Jezus patrzy na Marie. Jest rowna wszystkim innym wierzacym. Mowi, ze nikt nie jest wyrozniony. Jesli tak jak kazdy inny Maria slucha Slowa Bozego - (nie ludzkich tradycji tak a pro po) to jest tak samo blogoslawiona jak kazdy inny. Albo co powiesz na ten werset Mateusza 12,46-50? "A gdy On jeszcze mówił do tłumów, oto matka i bracia jego stanęli na dworze, chcąc z nim mówić. (47) I rzekł mu ktoś: Oto matka twoja i bracia twoi stoją na dworze i chcą z tobą mówić. (48) A On, odpowiadając, rzekł temu, co mu to powiedział: Któż jest moją matką? I kto to bracia moi? (49) I wyciągnąwszy rękę ku uczniom swoim, rzekł: Oto matka moja i bracia moi! (50) Albowiem ktokolwiek czyni wolę Ojca mojego, który jest w niebie, ten jest moim bratem i siostrą, i matką." wow, mocne, prawda? Kazdy uczen jest Jezusa bratem, siostra i (na koncu wymienil) matka - ten, ktory wypelnia wole Boza. Mam tez bardzo ciekawy werset z Lukasza 2,24 "i aby złożyć ofiarę według tego, co powiedziano w zakonie Pańskim, parę synogarlic albo dwa gołąbki." Wiesz za co to jest ofiara? Za grzech..Poczytaj Wiscie: Kaplanska 12,8 I przemówił Pan do Mojżesza tymi słowy: (2) Powiedz synom izraelskim tak: Jeżeli kobieta zajdzie w ciążę i urodzi chłopca, będzie nieczysta przez siedem dni; tak samo jak w dniach krwawienia miesięcznego będzie nieczystą. (3) Ósmego dnia obrzezany zostanie jego napletek. (4) Potem pozostanie ona w domu przez trzydzieści trzy dni z powodu krwi oczyszczenia. Nie będzie dotykać żadnej świętej rzeczy i nie będzie wchodzić do świątyni, aż skończą się dni jej oczyszczenia. (5) A jeżeli porodzi dziewczynkę, będzie nieczysta przez dwa tygodnie, jak podczas krwawienia miesięcznego, i pozostanie w domu przez sześćdziesiąt sześć dni z powodu krwi oczyszczenia. (6) A gdy się skończą dni jej oczyszczenia po urodzeniu syna czy córki, przyprowadzi przed wejście do Namiotu Zgromadzenia do kapłana roczne jagnię na ofiarę całopalną i młodego gołąbka lub synogarlicę na ofiarę za grzech. (7) Kapłan ofiaruje to przed Panem i dokona za nią przebłagania, i będzie oczyszczona od upływu swojej krwi. Takie jest prawo dotyczące tej, która urodziła chłopca lub dziewczynkę. (8) A jeżeli nie stać jej na jagnię, to weźmie dwie synogarlice lub dwa młode gołąbki: jednego na ofiarę całopalną, a drugiego na ofiarę za grzech. Kapłan zaś dokona przebłagania za nią i będzie czysta.
|
Pt paź 11, 2013 17:46 |
|
 |
majanovak
|
Alus napisał(a): Mogła rodzić, ale nie musiała a Józef świadomy Jej roli zapewne uszanował Jej wolę. Znasz ówczesne zwyczaje, wiec wiesz, że totalnym wypaczeniem byłoby powierzanie z krzyża opiekę nad Maryją obcemu mężczyźnie. Gdyby Jezus miał rodzeństwo, powierzenie opieki nad Matką obcemu stanowiłoby to odrzucenie nakazu biblijnego i objaw pogardy wobec rodzeństwa. Tylko to wszystko pokaz w Slowie. Bo nie masz na to dowodow. W Biblii nie czytasz, ze Maria cos slubowala, ze Jozef widzial, ze jej rola jest szczegolna. Koniecznie przeczytaj moj powyzszy post. To zobaczysz raczej, ze Maria jest rowna wszystkim wierzacym. To ciekawe spostrzezenie i sama sie nad nim zastanawialam, ze Pan Jezus powierzyl swoja Matke obcemu, a nie komus ze swojej rodziny. Ale mysle, ze dlatego, ze w tamtym czasie jego wlasna rodzina nie wierzyla w Niego. "..Skoro takie rzeczy czynisz, daj się poznać światu. (5) Bo nawet bracia jego nie wierzyli w niego. " Dlatego wybral Jana - nie Piotra co tez powinno pokazac, ze to Jana cenil jednak bardziej i ufal mu bardziej.
|
Pt paź 11, 2013 17:57 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
majanovak napisał(a): Tylko to wszystko pokaz w Slowie.
Już Ci pisałem w innym miejscu: "Pokaż mi to w Biblii" nie jest argumentem w Kościele katolickim. Biblia nie jest uniwersalnym wytrychem. Pokaż mi w Biblii słowo "Trójca", w którą przecież wierzysz.... 
|
Pt paź 11, 2013 18:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tylko to wszystko pokaz w Slowie. Bo nie masz na to dowodow. W Biblii nie czytasz, ze Maria cos slubowala, ze Jozef widzial, ze jej rola jest szczegolna. Koniecznie przeczytaj moj powyzszy post. To zobaczysz raczej, ze Maria jest rowna wszystkim wierzacym. To ciekawe spostrzezenie i sama sie nad nim zastanawialam, ze Pan Jezus powierzyl swoja Matke obcemu, a nie komus ze swojej rodziny. Ale mysle, ze dlatego, ze w tamtym czasie jego wlasna rodzina nie wierzyla w Niego. "..Skoro takie rzeczy czynisz, daj się poznać światu. (5) Bo nawet bracia jego nie wierzyli w niego. " Dlatego wybral Jana - nie Piotra co tez powinno pokazac, ze to Jana cenil jednak bardziej i ufal mu bardziej. Wiara w Jezusa potencjalnego rodzeństwa nie ma nic wobec obligującego Prawem każdego Izraelitę obowiązku opieki nad rodzicami. A powierzenie swojej Matki Janowi stanowi niezbity dowód, że Maryja nie miała innych dzieci. Wobec opisu objawienia rangi Maryi Józefowiwe śnie przez anioła, trudno dywagować czy Józef znał Jej rolę.
|
So paź 12, 2013 11:43 |
|
 |
WIST
|
Majanovak napisał(a): A wiec Maria zostala zrownana do kazdej osoby wierzacej Wiscie. Albo każdy wierzący dzięki wydarzeniom związanym z Jezusem i Maryją zostal podniesiony w swej randze i na to wskazuje kolejność wydarzeń. Cytuj: Bóg nie ma ulubieńców, ale wszystkich traktuje jednakowo. I zaraz ci to pokarze. Bynajmniej, znów się mylisz. Przy czym nie chodzi o ulubieńców, ale osoby wybrane mające specjalne zadanie. Nawet we wspólnocie widzisz różnych ludzi, każdy jest równy, ale są funkcje które dzierżą tylko niektórzy. Nie każdy tak fajnie gra na gitarze i nie każdy tak fajnie przemawia i naucza. I tak było już u apostołów, to ścisłe grono 12 towarzyszyło Jezusowi, było też grono 72 uczniów. Nawet wśród Apostołów było trzech wyraźnie traktowanych inaczej. Św. Paweł to nie jeden z wielu, ale ludzki ojciec Kościoła pogan. Trzeba więcej przykładów? Wszystko jednak sprowadza się do rozmowy między katolikiem a protestantką. Ja i bez większej wiedzy znajduje odpowiednie wzmianki w Biblii.
WIST
|
So paź 12, 2013 12:15 |
|
 |
majanovak
|
medieval_man napisał(a): majanovak napisał(a): Tylko to wszystko pokaz w Slowie.
Już Ci pisałem w innym miejscu: "Pokaż mi to w Biblii" nie jest argumentem w Kościele katolickim. Biblia nie jest uniwersalnym wytrychem. Pokaż mi w Biblii słowo "Trójca", w którą przecież wierzysz....  Bardzo prosze: "Lecz Pocieszyciel, Duch Święty, którego Ojciec pośle w imieniu moim, nauczy was wszystkiego i przypomni wam wszystko, co wam powiedziałem." Jana 14,26 "Gdy przyjdzie Pocieszyciel, którego Ja wam poślę od Ojca, Duch Prawdy, który od Ojca wychodzi, złoży świadectwo o mnie; " Jana 15,26 "On mnie uwielbi, gdyż z mego weźmie i wam oznajmi. (15) Wszystko, co ma Ojciec, moje jest; dlatego rzekłem, że z mego weźmie i wam oznajmi." jana 16,14-15 "Łaska Pana Jezusa Chrystusa i miłość Boga, i społeczność Ducha Świętego niech będzie z wami wszystkimi. " 2 Koryntian 13,13 To tylko kilka wersetow, i w kazdym wersecie znajdziesz 3 Osoby Boga. Wiara musi sie opierac na Biblii, bo inaczej kazda religia, kazda osoba buduje na czym chce - jeden na wyobrazni, drugi na ludzkich tradycjach, ktorych bylo cala masa, trzeci jeszcze na natchnieniu, a 4 jeszcze inaczej, bo dlaczego by nie. Wiele bylo w tamtych czasach tradycji - ale wiele znieksztalconych, zmienionych po setkach lat przekazywania prze pokolenia albo dopasowanych pod cos np. przez faryzeuszy. Faryzuesze z 10 przykazan zrobili ponad 600.. i to oczywiscie bylo potem ich tradycja a jakze..! To obowiazywalo. Ale Pan Jezus zawsze opieral sie na Slowie. To przeciez Jego Slowo. Zobacz sobie jak walczyl z diablem - Mateusza 4 - za pomoca Slowa. Tradycja z diablem nie wygrasz. Wyobraznia rowniez nie. Biblia nie jest zadnym wytrychem, ale Slowem Samego Boga do ludzi. Zostala nad dana "Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości, (17) aby człowiek Boży był doskonały, do wszelkiego dobrego dzieła przygotowany." Jak widac Bóg nam dal Swoje Slowo do nauki, korekty i konfrontacji z innymi zrodlami wiedzy i informacji. Jesli opierasz sie na czymkolwiek innym co zaprzecza Slowu Bozemu, to zwyczajnie jestes balwochwalca i co gorsza czynisz Boga klamca. Bo jesli Slowo mowi jedno a twoja tradycja drugie i ty wybierasz tradycje to znaczy, ze wg ciebie Bog sie myli albo nie ma racji. Dlatego chociaz dziesiejsza nauka twierdzi, ze homosekusalizm to tylko inna orientacja seksualna a Bóg mowi, ze to zboczenie i grzech ja wybieram to co mowi Bóg. Ty oczywiscie mozesz twierdzic jak twoj kosciol, tradycja, nauka czy cos tam jeszcze co wybierzesz, by w to wierzyc, bo masz takie prawo, ale to nie zmienia faktu, ze czynisz z Boga klamce. Biblia tez mowi jasno i klarownie, ze "Co do mnie, to świadczę każdemu, który słucha słów proroctwa tej księgi: Jeżeli ktoś dołoży coś do nich, dołoży mu Bóg plag opisanych w tej księdze; (19) a jeżeli ktoś ujmie coś ze słów tej księgi proroctwa, ujmie Bóg z działu jego z drzewa żywota i ze świętego miasta, opisanych w tej księdze." Jak widac to powazna sprawa - cokolwiek dodawac lub odejmowac ze Slowa. Nic nie ujdzie nikomu bezkarnie. Bo Bóg nie da z Siebie szydzic. Zobacz tez co mowi Rzymian 3 "Wszak Bóg jest wierny, a każdy człowiek jest kłamcą, jak napisano: Abyś się okazał sprawiedliwym w słowach swoich i zwyciężył, gdy będziesz sądzony. " Jesli nie potrafisz normalnie odpowiedziec, ale w zlosci, obrazliwie czy ironii to prosze lepiej nie odpowiadaj mi wiecej. Jestes przeciez osoba wierzaca. Nie musimy sie klocic. Jesli nie chcesz spojrzec oczami Biblii, ale nadal wolisz przez pryzmat twego kosciola i ludzkich dogmatow - Twoj wybor. Ja nie chce juz tego ciagnac.
|
Śr paź 16, 2013 16:18 |
|
 |
majanovak
|
WIST napisał(a): Albo każdy wierzący dzięki wydarzeniom związanym z Jezusem i Maryją zostal podniesiony w swej randze i na to wskazuje kolejność wydarzeń. Po prostu wszyscy jestesmy rowni wobec Boga. Maria jest rowna nam, albo my jej jesli tak wolisz. Cytuj: Bóg nie ma ulubieńców, ale wszystkich traktuje jednakowo. I zaraz ci to pokarze. WIST napisał(a): Bynajmniej, znów się mylisz. Przy czym nie chodzi o ulubieńców, ale osoby wybrane mające specjalne zadanie. Nawet we wspólnocie widzisz różnych ludzi, każdy jest równy, ale są funkcje które dzierżą tylko niektórzy. Nie każdy tak fajnie gra na gitarze i nie każdy tak fajnie przemawia i naucza. I tak było już u apostołów, to ścisłe grono 12 towarzyszyło Jezusowi, było też grono 72 uczniów. Nawet wśród Apostołów było trzech wyraźnie traktowanych inaczej. Św. Paweł to nie jeden z wielu, ale ludzki ojciec Kościoła pogan. Trzeba więcej przykładów? Wszystko jednak sprowadza się do rozmowy między katolikiem a protestantką. Ja i bez większej wiedzy znajduje odpowiednie wzmianki w Biblii. Co innego ludzie wybrani do indywidualnych celow, a co innego czcic kogos - jak np. Marie i to prawie jak samego Boga. Nazywac ja posredniczka, oddawac jej czesc, modlic sie do niej. To wielka roznica, bo to przeciez tylko czlowiek. Jej zadanie - jakkolwiek wspaniale wielkie zadanie polegalo na urodzeniu Jezusa, naszego Zbawiciela. Ale Biblia jasno pokazuje, ze Maria nie stoi ponad nikogo. Tak samo jak wszyscy musiala sie na nowo narodzic by przyjac zbawienie i tak samo jak wszyscy zostala ochrzczona Duchem Swietym i mowila inymi jezykami - zobacz Dzieje Ap.2 Jej roli nie widac juz nigdzie pozniej. Nie ma o niej wzmianki. Za to na Boza arene wchodza apostolowie jak Piotr Pawel Szczepan i inni. Kazdy z nas dostal od Boga powolanie do jakiegos celu. Jeden takie drugi inne. I poniewaz to pochodzi od Boga to nie mozna powiedziec, ze ktos kto jest nauczycielem jest kims gorszym niz ten kto jest apostolem. Kazdy bedzie rozliczony z tego co zrobil z darami ktore dostal i stosownie do swego wysilku. "Ja zasadziłem, Apollos podlał, a wzrost dał Bóg. (7) A zatem ani ten, co sadzi, jest czymś, ani ten, co podlewa, lecz Bóg, który daje wzrost. (8) Bo ten, co sadzi, i ten, co podlewa, jedno mają zadanie i każdy własną zapłatę odbierze według swojej pracy. (9) Albowiem współpracownikami Bożymi jesteśmy; wy rolą Bożą, budowlą Bożą jesteście" Rzymian 12 " tak my wszyscy jesteśmy jednym ciałem w Chrystusie, a z osobna jesteśmy członkami jedni drugich. (6) A mamy różne dary według udzielonej nam łaski; jeśli dar prorokowania, to niech będzie używany stosownie do wiary; (7) jeśli posługiwanie, to w usługiwaniu; jeśli kto naucza, to w nauczaniu; (8) jeśli kto napomina, to w napominaniu; jeśli kto obdarowuje, to w szczerości; kto jest przełożony, niech okaże gorliwość; kto okazuje miłosierdzie, niech to czyni z radością" Bog kazdemu dal jakies zadanie. Ale "Albowiem u Boga nie ma względu na osobę. "
|
Śr paź 16, 2013 16:36 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
majanovak napisał(a): medieval_man napisał(a): majanovak napisał(a): Tylko to wszystko pokaz w Slowie.
Już Ci pisałem w innym miejscu: "Pokaż mi to w Biblii" nie jest argumentem w Kościele katolickim. Biblia nie jest uniwersalnym wytrychem. Pokaż mi w Biblii słowo "Trójca", w którą przecież wierzysz....  Bardzo prosze: (...) Nie zauważyłem w tym, co napisałaś słowa "Trójca". Jak pokażesz mi tam słowo "Trójca" to ja pokażę ci słowa: "Niepokalane Poczęcie", "wieczne dziewictwo Maryi", itd...
|
Śr paź 16, 2013 18:40 |
|
 |
WIST
|
majanovak napisał(a): Po prostu wszyscy jestesmy rowni wobec Boga. Maria jest rowna nam, albo my jej jesli tak wolisz. Powiem tak, można oczywiście zrownywać wiesniaka z Napoleonem, żołnierza z Piłsudskim, amatora astronoma z Amstrongiem i twierdzić że ci ludzie nic takiego nie zrobili, ich osiągnięcia są równe sobie, ale czy to jest ucziwe i prawdziwe? Nie sądzę. Jeśli to co jest czarno na białym w Biblii trzeba jeszcze uzasadniać szczegółową interpretacją to znaczy że coś nie gra. Maryja jest wyjątkowa, chyba że wskażesz mi inną postać która była uczestnikiem i to czynnym największych spraw jakie dokonały się w historii relacji Boga z człowieiem. Jeszcze Luter miał wielki szacunek do Maryii, stopniowo jednak Protestanci w walce z katolicką wiarą wylali dzieco z kąpielą. Tylko dlatego zdegradowali Matkę Boską, bo taką czcią otaczali ją katlicy. majanovak napisał(a): Co innego ludzie wybrani do indywidualnych celow, a co innego czcic kogos - jak np. Marie i to prawie jak samego Boga. Moja droga, to jest standardowa wypowiedz protestanta. A teraz conieco prawdy. Wypaczenia zdarzają się wszędzie. Zgoda czy nie? Pobożnośc ludowa wymyśliła rózne bzdury. Zgoda czy nie? Kościół wyrażnie oddziela jaka cześć należy się Bogu, od czci jaką odawać powinniśmy każdemu świętemu. Kto czci Maryję jak Boga ten popełnia herezję. Kto oddaje jej należną cześć, inną niż Bogu, ale taką samą jaką Żydzi oddawali i oddają Abrahamowi, Izaakowi i Jakubowi, Noemu, czy królowi Dawidowi ten czyni dobrze. P raz kolejny zatem, udowdniłem w oparciu o Biblię że są ludzie wybrani przez Boga, który sami ludzie oddają część i nie ma w tym nic zdrożnego. Pytanie czy Ty traktujesz tak samo swoich rodziców i przypadkowych ludzi na ulicy, czy jednak Twoim rodzicom należy się inna cześć, niż obcym ludziom?
WIST
|
Śr paź 16, 2013 21:37 |
|
|
|