Ciekawe cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Ulubione cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
Jaka modlitwa taka doskonałość, jaka modlitwa taki dzień cały. Na darmo usiłujemy postąpić przez inne środki, inne praktyki, inną drogą. Modlitwa jest warunkiem nawracania dusz. Bez modlitwy nie podobna wytrwać w powołaniu. Zjednoczenie z Bogiem jest ważniejsze od wszelkich innych obowiązków, w nim jest najpewniejszy środek doprowadzenia wszystkiego ku dobremu. Modlić się, wierzyć nie wątpiąc. Św. Piotr począł tonąć kiedy począł wątpić.
św. Brat Albert Chmielowski
|
Pn cze 17, 2013 20:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Życie to walka, z której nie możemy się wycofać, lecz w której musimy zwyciężyć. Trzeba być mocnym, aby stać się wielkim - oto nasza powinność." św. Ojciec Pio
|
N cze 30, 2013 18:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Życie to walka, z której nie możemy się wycofać, lecz w której musimy zwyciężyć. Trzeba być mocnym, aby stać się wielkim - oto nasza powinność." św. Ojciec Pio
|
N lip 14, 2013 20:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Powinniśmy, wzajemnie się kochać miłością bezinteresowną, bezwarunkową i nieograniczoną. Aby dojrzewać do takiej miłości, trzeba nieustannie czerpać z jej źródła, którym jest Jezus Chrystus. Z tego jedynego źródła mogą czerpać wszyscy bez wyjątku - przez codzienną, wytrwałą modlitwę oraz sakramenty pokuty i Eucharystii" św. Charbel Makhlof - mnich, pustelnik libański.
|
So lip 20, 2013 21:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Otwórz nasze oczy Panie, otwórz nasze oczy, abyśmy w naszych braciach i siostrach Ciebie rozpoznali.
Panie, otwórz nasze uszy, abyśmy usłyszeli płacz i wołanie głodnych, zmarzniętych, przerażonych i zgnębionych.
Panie, otwórz nasze serca, abyśmy potrafili kochać siebie, tak jak Ty nas kochasz.
O Bożem daj nam proszę, dar z wszystkich, jakie znamy, najcenniejszy: serce przepełnione miłością Chrystusa. Amen." bł. Matka Teresa z Kalkuty
|
N lip 21, 2013 18:42 |
|
|
|
 |
ARHIZ
|
"Bóg jest światłem niebios i ziemi. Jego światło jest podobne do niszy, w której jest lampa; lampa jest we szkle, a szkło jest jak gwiazda świecąca. Zapala się ona od drzewa błogosławionego - z drzewa oliwnego, ani ze Wschodu, ani z Zachodu, którego oliwa prawie by świeciła, nawet gdyby nie dotknął jej ogień. Światło na świetle! Bóg prowadzi drogą prostą ku światłu, kogo chce. Bóg przytacza przykłady dla ludzi. Bóg o każdej rzeczy jest wszechwiedzący!" (Koran, Sura XXIV, 35)
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
N lip 21, 2013 21:44 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Mistyczka Fulla Horak
„Świętość nie jest ani mdła ani szara tylko radosna i tęczowa! Tak samo jak każdy pułk nosi na mundurach swoje barwy, tak tam, po odcieniu danego koloru, poznaje się, jakość, charakter, stopień i rodzaj świętości. Każda właściwość, cnota, zasługa znajduje swój odpowiednik w przebogatej skali niebiańskich barw...”
„Im dalej od Centrum, tym działanie światła staje się słabsze, gdyż dalsze kręgi nie zniosłyby tak potężnego nasilenia świętości.”
„Nieprzejrzana wprost jest ilość i jakość tych jasnych Kręgów. Im wyżej, tym w nich jaśniej, piękniej, tym więcej wiedzieć w nich można o Bogu.”
|
Wt lip 23, 2013 10:20 |
|
 |
ARHIZ
|
"Jeśli problem można rozwiązać, to nie warto się martwić, trzeba się skupić na rozwiązaniu. Jeśli problemu nie można rozwiązać - wtedy nie ma sensu się martwić." XIV Dalajlama Tybetu
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Wt lip 23, 2013 16:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Najlepsze dla nas jest nie to, co my uważamy za najlepsze, lecz to, czego chce od nas Bóg." św. Józefina Bakhita
|
So lip 27, 2013 11:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Jestem do końca kochana i cokolwiek się zdarzy, jestem oczekiwana przez tę Miłość." św. Józefina Bakhita
|
Wt lip 30, 2013 16:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wiesz czego Bóg nie może zrobić?
Nie może przestać Cię kochać
Tej prawdy, dowiedziałam się pielgrzymując z Franciszkanami przez osiem dni, do Maryi, do Częstochowy. Niech Bóg błogosławi ojcom Franciszkanom.
|
Pt sie 23, 2013 19:42 |
|
 |
WIST
|
bógdom Ogłoszenia handlowe wpierw ustalamy z gospodarzami forum. Nie zmienia to faktu że bardzo brzydko jest treści religijne wrzucać gdzie popadnie bez zachowania zasad tego forum, na które się zgodziłeś.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
So paź 12, 2013 21:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Rozważcie doświadczenie - tak ludzkie - pożegnania dwóch osób, które się kochają. Chciałyby zawsze być razem, lecz obowiązek - taki czy inny - zmusza je do rozstania. Ich pragnieniem byłoby nadal się nie rozłączać, lecz nie mogą. Ludzka miłość, nawet największa, będąc ograniczona, odwołuje się do symboli: żegnający się wymieniają jakąś pamiątkę, może fotografię z dedykacją tak płomienną, że dziwić się można, iż nie płonie papier. Nie są w stanie uczynić nic więcej, ponieważ moc stworzeń nie sięga tak daleko, jak ich miłość." św. Josemaria Escrivá
|
So lis 30, 2013 11:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z reguły św. Franciszka
Traktat o radości doskonałej
--------------------------------------------------------------------------------
1Tenże [br. Leonard] opowiadał, że pewnego dnia u Świętej Maryi [Matki Boskiej Anielskiej] św. Franciszek zawołał brata Leona i powiedział: "Bracie Leonie, pisz". 2Ten odpowiedział: "Jestem gotów". 3Pisz - rzecze - czym jest prawdziwa radość. 4Przybywa posłaniec i mówi, że wszyscy profesorowie z Paryża wstąpili do zakonu; napisz to nie prawdziwa radość. 5Że tak samo uczynili wszyscy prałaci z tamtej strony Alp, arcybiskupi i biskupi, również król Francji i Anglii; napisz, to nie jest prawdziwa radość. 6Tak samo, że moi bracia poszli do niewiernych i nawrócili wszystkich do wiary; że mam od Boga tak wielką łaskę, że uzdrawiam chorych i czynię wiele cudów; mówię ci, że w tym wszystkim nie kryje się prawdziwa radość. 7Lecz co to jest prawdziwa radość? 8Wracam z Perugii i późną nocą przychodzę tu, jest zima i słota, i tak zimno, że u dołu tuniki zwisają zmarznięte sople i ranią wciąż nogi, i krew płynie z tych ran. 9I cały zabłocony, zziębnięty i zlodowaciały przychodzę do bramy; i gdy długo pukałem i wołałem, przyszedł brat i pyta: Kto jest?. Odpowiedziałem: Brat Franciszek. 10A ten mówi: Wynoś się; to nie jest pora stosowna do chodzenia; nie wejdziesz. 11A gdy ja znowu nalegam, odpowiada: Wynoś się; ty jesteś [człowiek] prosty i niewykształcony. Jesteś teraz zupełnie zbyteczny. Jest nas tylu i takich, że nie potrzebujemy ciebie. 12A ja znowu staję przy bramie i mówię: Na miłość Bożą, przyjmijcie mnie na tę noc. 13A on odpowiada: Nic z tego. Idź tam, gdzie są krzyżowcy i proś. 14Powiadam ci: jeśli zachowam cierpliwość i nie rozgniewam się, na tym polega prawdziwa radość i prawdziwa cnota, i zbawienie duszy.
|
So sty 25, 2014 10:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przez cudowny zapach o. Pio dawał i ciągle daje znak swoim duchowym synom i córkom, że chociażby przeżywali najciemniejszą życiową noc, największe niebezpieczeństwa i trudności, , to nigdy nie są sami, bo jest z nimi zawsze kochający Bóg. "Kiedy próby są bardzo ciężkie - pisze o. Pio - powtarzam ci w nieskończoność, że nie musisz się lękać, bo nawet jeżeli widzisz, że twa dusza stoi na skraju przepaści, to przecież jest z tobą Jezus. Musisz nieprzerwanie wznosić swój głos do nieba, nawet kiedy atakuje twą duszę strapienie i przytłacza cię samotność. Krzycz głośno razem z bezgranicznie cierpliwym Hiobem, który, doświadczając za przyzwoleniem Bożym tego, co ty teraz przeżywasz, wołał: Choćby mnie zabił Wszechmocny - ufam". św.O Pio
|
Pn sty 27, 2014 1:13 |
|
|
|