Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 13:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 379 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 26  Następna strona
 Absurdalność istnienia piekła 
Autor Wiadomość

Post Re: Absurdalność istnienia piekła
Ja po prostu nie jestem w stanie zaakceptować istnienia piekła i nie dlatego że uważam, że grzechy są nieistotne tylko o fakt tego, że to trafia w moje uczucia.Czy ktoś z Was cieszyłby się szczęsciem bycia w raju gdyby wiedział, że jest w piekło w którym okrutnie męczą się ludzie i błagają o litość?Aż łzy się cisną do oczu na samą myśl.

Cz paź 24, 2013 17:58
Pieklo to brak Boga. Tak jak zlo, to brak dobra, czy śmierc to brak zycia, tak pieklo to brak milosci.

Ludzie w piekle NIE blagaja o litosc. Gdbyy potrafili i chcieli blagac o litosc, nie byliby w piekle. Pieklo to nienawisc do wszystkiego: siebie samego, swiata i przede wszystkim do Boga.

Cz paź 24, 2013 18:02
Cytuj:
"...Bóg nie karze..."
- oj wydaje mi się, że jednak karze. Za zło.

Cytuj:
"by ten zaczął spełnia Jego oczekiwania, a potem go porzuca, mimo że jedynym sensem istnienia tego czowieka jest życie z Nim."

To człowiek porzuca Pana Boga, a nie na odwrót.

Cz paź 24, 2013 18:04

A co się stanie z ateistą, który zawsze stosował się do zasad moralnych i był dobrym człowiekiem?

Cz paź 24, 2013 18:05

"Bez wiary zaś nie można podobać się Bogu" Hbr 11,6

Cz paź 24, 2013 18:07

Czyli dobry człowiek może smażyć się w piekle?:)

Cz paź 24, 2013 18:12

A co znaczy być w pełni dobrym człowiekiem? To znaczy przestrzegać przykazań. Jeśli Mnie kto miłuje, będzie zachowywał moją naukę

Cz paź 24, 2013 18:17

karinka245 napisał(a):
Czyli uważacie, że np.jak ktoś kradł całe życie warzywa komuś z ogródka, to należy mu się kara w postaci palenia wiecznego?A dlaczego w spółczesnym sądownictwie nie stosuje się kary palenia żywcem za wszelkie przestępstwa?A te porównanie matki ostrzegającej przed wodą jest bezsensu, bo matka ta nie ma zamiaru topić tego dziecka za nieposłuszeństwo.Wiadomo, ze każdy ma wybór ale wybór ma być podyktowany szczerą chęcią, a nie strachem.Nikt nie wyjaśnił mi dlaczego w tym piekle diabły się nie męczą, omineła ich kara?

Dlatego wyjaśniono Ci że to nie jest tak że Bóg kara. Napisano Ci że jest to wybór czlowieka gdzie trafi, bo piekło to nie więzienie do którego się wrzuca, lecz stan do którego sami idziemy gdy odrzucamy Boga. Ty prezentujesz perspektywę dziecka, któremu powiedziano że jak będzie grzecdzne to niebo, a jak nie będzie to piekło. Zrozm zatem że my mówimy o innej zupełnie perspektywie.

Cytuj:
A tak na marginesie czy ktoś z Was gdyby miałby komuś wymierzyć karę za np. brutalne pobicie, kradzież itp., to zdecydował by się na tortury fizyczne?

Może zacznijmy od tego że będziesz czytać odpowiedzi, bo narazie to sama narzucasz co my myślimy. Ja znam o wiele gorsze rzeczy niż tortury fizyczne, a wynikają one jedynie z mojego niedbalstwa. Nikt nie musi mi ich wymierzać, ponoszę konsekwencje swoich błędów.

Cz paź 24, 2013 18:17
karinka245 napisał(a):
A co się stanie z ateistą, który zawsze stosował się do zasad moralnych i był dobrym człowiekiem?

Polecam opis Sadu Ostatecznego w Ewangelii sw Mateusza
Mt 25,31-46

Cz paź 24, 2013 18:18

Kael To jeden z moich ulubionych fragmentów

Cz paź 24, 2013 18:21

WIST napisał(a):
karinka245 napisał(a):
Czyli uważacie, że np.jak ktoś kradł całe życie warzywa komuś z ogródka, to należy mu się kara w postaci palenia wiecznego?A dlaczego w spółczesnym sądownictwie nie stosuje się kary palenia żywcem za wszelkie przestępstwa?A te porównanie matki ostrzegającej przed wodą jest bezsensu, bo matka ta nie ma zamiaru topić tego dziecka za

Cytuj:
A tak na marginesie czy ktoś z Was gdyby miałby komuś wymierzyć karę za np. brutalne pobicie, kradzież itp., to zdecydował by się na tortury fizyczne?

Może zacznijmy od tego że będziesz czytać odpowiedzi, bo narazie to sama narzucasz co my myślimy. Ja znam o wiele gorsze rzeczy niż tortury fizyczne, a wynikają one jedynie z mojego niedbalstwa. Nikt nie musi mi ich wymierzać, ponoszę konsekwencje swoich błędów.

A jakie to znasz gorsze rzeczy od tortur fizycznych?Włóż sobie ręke w ogień na 5 sekund i wtedy wyraź swoje zdanie.

Cz paź 24, 2013 18:21
karinka245- przeczytaj sobie ta krótką historie. Może troche ci się rozjaśni.
http://www.duchprawdy.com/list_zza_grob ... rempel.htm

A co do tego, że JPII powiedział, że piekło to tylko metafora to przekłamanie, bo mówił, że piekło wskazuje na coś więcej niż tylko miejsce, że również to sytuacja, w której znajduje sie dusza potępiona.

Ostatnio edytowano Cz paź 24, 2013 18:24 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz paź 24, 2013 18:22

A ja polecam przeczytać ten artykuł.
http://www.zbawienie.com/pieklo.htm

Cz paź 24, 2013 18:24

Ten list to głupoty. Jest tam napisane: Klaro! Nie módl się za mnie! Jestem potępiona. Jeśli ktoś jest potępiony to nie ma sensu się za niego modlić, bo już nic to nie da. Jest sens modlić się za dusze czyśćcowe. Czytanie podobnych rzeczy może zwieść na manowce.

Cz paź 24, 2013 18:27

A gdzie w Piśmie jest wzmianka o czyścu?

Cz paź 24, 2013 18:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 379 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 26  Następna strona