Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 15:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
 Prawdziwe życie Jezusa - tekst 
Autor Wiadomość

Post Re: Prawdziwe życie Jezusa - tekst
Soul33 napisał(a):
Gdzie tak Biblia mówi? Tutaj?
(Rz 3,22) ...nie ma tu różnicy: 23 wszyscy bowiem zgrzeszyli i pozbawieni są chwały Bożej.

Zatem Jezus też zgrzeszył?

Nie tylko Soulu.
(18) A zatem, jak przez upadek jednego człowieka przyszło potępienie na wszystkich ludzi, tak też przez dzieło usprawiedliwienia jednego przyszło dla wszystkich ludzi usprawiedliwienie ku żywotowi."
"wiedząc, że nie rzeczami znikomymi, srebrem albo złotem, zostaliście wykupieni z marnego postępowania waszego, przez ojców wam przekazanego"
"Przeto jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, tak i na wszystkich ludzi śmierć przyszła, bo wszyscy zgrzeszyli;"
Ale odnosnie Pana Jezusa mamy np. werset:
"Nie mamy bowiem arcykapłana, który by nie mógł współczuć ze słabościami naszymi, lecz doświadczonego we wszystkim, podobnie jak my, z wyjątkiem grzechu"
Wiec skoro o Panu Jezusie musialo byc pokazane, ze On nie zgrzeszyl to myslisz, ze o Marii nie musi..?
A co powiesz na ew.Lukasza
"jak napisano w zakonie Pańskim, iż: Każdy pierworodny syn będzie poświęcony Panu, (24) i aby złożyć ofiarę według tego, co powiedziano w zakonie Pańskim, parę synogarlic albo dwa gołąbki. "
Zobacz za co to ofiara:
"I przemówił Pan do Mojżesza tymi słowy: (2) Powiedz synom izraelskim tak: Jeżeli kobieta zajdzie w ciążę i urodzi chłopca, będzie nieczysta przez siedem dni; tak samo jak w dniach krwawienia miesięcznego będzie nieczystą. (3) Ósmego dnia obrzezany zostanie jego napletek. (4) Potem pozostanie ona w domu przez trzydzieści trzy dni z powodu krwi oczyszczenia. Nie będzie dotykać żadnej świętej rzeczy i nie będzie wchodzić do świątyni, aż skończą się dni jej oczyszczenia. (5) A jeżeli porodzi dziewczynkę, będzie nieczysta przez dwa tygodnie, jak podczas krwawienia miesięcznego, i pozostanie w domu przez sześćdziesiąt sześć dni z powodu krwi oczyszczenia. (6) A gdy się skończą dni jej oczyszczenia po urodzeniu syna czy córki, przyprowadzi przed wejście do Namiotu Zgromadzenia do kapłana roczne jagnię na ofiarę całopalną i młodego gołąbka lub synogarlicę na ofiarę za grzech. (7) Kapłan ofiaruje to przed Panem i dokona za nią przebłagania, i będzie oczyszczona od upływu swojej krwi. Takie jest prawo dotyczące tej, która urodziła chłopca lub dziewczynkę. (8) A jeżeli nie stać jej na jagnię, to weźmie dwie synogarlice lub dwa młode gołąbki: jednego na ofiarę całopalną, a drugiego na ofiarę za grzech. Kapłan zaś dokona przebłagania za nią i będzie czysta"

Soul33 napisał(a):
Joanny d'Arc nie spaliła Inkwizycja, tylko angielski sąd.

Masz racje, nie bylam pewna tego i poczytalam troche i mialam to usunac, ale widocznie przeoczylam.

majanovak napisał(a):
'W 1582 roku kilkanaście osób oskarżonych o czary zostało spalonych w Awinionie'
pl.wikipedia.org/wiki/Inkwizycja_rzymska

Soul33 napisał(a):
Faktycznie, mój błąd, ponieważ było kilka takich procesów inkwizycyjnych. Czytałem raczej o tym, co było później:

"Opracowana około 1600 roku Instructio pro formandis processibus in causis strigum (...) praktycznie uniemożliwiały wydanie wyroku skazującego. W szczególności zabronione było wydawanie wyroku skazującego na podstawie pomówień współoskarżonych o czary. Co więcej, inkwizycja rzymska nie traktowała czarów jako zbrodni szczególnej, za którą należy się kara śmierci. Instrukcja ta wywarła decydujący wpływ na praktykę włoskich sądów kościelnych w sprawach o czary i sprawiła, że po roku 1600 nie uczestniczyły one w polowaniach na czarownice".

A także:
    "(...) od końca XVI wieku inkwizycja rzymska nie tylko nie paliła czarownic na stosie, ale wręcz wielokrotnie ingerowała w postępowania wszczęte przez sądy świeckie, ratując podsądnym życie."

No tez troche chcialam poczytac zanim ci odpisze.

Śr paź 30, 2013 20:46

sharp7 napisał(a):
majanovak - co ty wogóle chcesz osiągnąć?
Chyba ktoś ci zlecił tajną misje "ewangelizacji" na tym forum. Nikogo swoim bełkotem tu nie zakręcisz i nie zaciągniesz do swojego zboru. Z Prawdą nie wygrasz.
Nie żyło by ci się lżej siędząc na forum swoich braci w wierze? Tam wszyscy przyznaliby ci racje i była byś usatysfakcjonowana.

Nie mam zadnej wlasnej agendy. Chce pokazac, ze Biblia musi by nadrzedna i ze balwochwalstwo jest obrzydliwoscia dla Boga.
Jezus to Prawda, a wiec Jego Slowo. Ja nie dodaje nic od siebie.
A jesli Biblia to belkot dla ciebie.. :x

Śr paź 30, 2013 20:50
majanovak napisał(a):
A jesli Biblia to belkot dla ciebie.. :x
Dokonujesz takich uproszczeń, a potem jak WIST się odezwie, to się dziwisz, co się do tak przyczepił. Z całą pewnością Biblia dla katolików bełkotem nie jest i również z pewnością pięć zasad protestantyzmu katolików nie obowiązuje. Twoja konkluzja jest emocjonalna i nieprawdziwa, a że tak jest, już wytłumaczono w tym wątku wcześniej.

Śr paź 30, 2013 21:06
majanovak napisał(a):
medieval_man napisał(a):
A ja ci pokazuję, że jak wybierasz Biblię ponad Chrystusa to bardziej czcisz Biblię niż Chrystusa i Biblia jest Twoim bożkiem.
My wierzymy, że Bóg jest obecny w Kościele.
Nie mamy prawa w to wierzyć?

Ale czy Jezus nie jest Slowem Bozym?
"Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo"
A Pan Jezus kiedykolwiek wypowiadal sie na temat tradycji czy raczej tylko i zawsze cytowal Pismo? A jak walczyl z diablem, to czy nie Pismem i mowil: napisano..?!

I to pisze majanovak, ktora odrzuca wszystkie modlitwy starotestmentowe.

majanovak napisał(a):
Slowo, ktore jest zapisane jest Slowem Chrystusa pod natchnieniem Ducha Swietego. Jak wiec Bóg moze byc bozkiem?

To ty ograniczasz Pana Boga do Biblii. nie przyjmujesz do wiadomosci, ze Bog to wiecej niz Biblia. tak jak nie przyjmujesz do wiadomosci, ze Biblia to tylko SPISANA czesc Objawienia.
Najpierw bylo slowo przekazywane ustnie, a dopiero potem zostalo spisane i wlaczone do kanonu Pisma sw.
majanovak napisał(a):
Bóg jest obecny w kosciele, ale co to niby znaczy? I to, ze jest obecny w kosciele ma byc powodem, ze moze mowic cos innego niz juz powiedzial w Biblii? Czyli ma sobie zaprzeczyc, powiedziec, ze sie pomylil, ze zmienil zdanie, ma cos sprostowac, przeprosic za cos co powiedzial? Chyba zartujesz? Bog nie przeprosi za to co napisal i zdania nie zmieni. Jak cos rzekl to On stoi za tym slowem i je wypelni, ale na pewno nie zmieni swego zdania.

To znaczy, ze Jezus = Kosciol. I nie dlatego, ze Kosciol sobie to przypisuje, ale ze sam Jezus z Kosciolem sie identyfikuje: pod Damaszkiem, kiedy Szawel chcial przesladowy chrzescijan, czyli Kosciol, Jezus powiedzial do niego:
Cytuj:
A gdy upadł na ziemię, usłyszał głos, który mówił: «Szawle, Szawle, dlaczego Mnie prześladujesz?» 5 «Kto jesteś, Panie?» - powiedział. A On: «Ja jestem Jezus, którego ty prześladujesz Dz 9,4-5

Sw Pawel pisal przeciez takze, ze Kosciol to Cialo chrystusa. Widac akurat tego nie przyjmujesz jako prawde.
Kosciol nigdy nie powie czegos, co jest sprzeczne z Objawieniem. Bo Jezus Chrystus obiecal mu, ze nigdy go nie opusci. I ze duch sw doprowadzi go do pelnej prawdy.
Za to nie ma zadnej obietnicy, ze ci, ktorzy dobrowolnie z Kosciola wychodza, nie zejda ze slusznej drogi.

majanovak napisał(a):
medieval_man napisał(a):
To po co sie wypowiadasz w tej kwestii?

czy ja sie wypowiadam w kwestii katechizmu czy w jednej kwestii czyli zbawienia?
"2010 Ponieważ w porządku łaski inicjatywa należy do Boga, dlatego nikt nie może wysłużyć sobie pierwszej łaski, która znajduje się u początku nawrócenia, przebaczenia i usprawiedliwienia. Poruszeni przez Ducha Świętego i miłość możemy później wysłużyć sobie i innym łaski potrzebne zarówno do naszego uświęcenia, wzrostu łaski i miłości, jak i do otrzymania życia wiecznego. Same tylko dobra doczesne, jak zdrowie, przyjaźń, mogą zostać wysłużone zgodnie z mądrością Bożą. Te łaski i dobra są przedmiotem modlitwy chrześcijańskiej. Modlitwa wyraża naszą potrzebę łaski dla czynów zasługujących."
Czy ja czegos nie rozumiem czy katechizm jednak pisze, ze mozemy sobie zasluzyc i dla innych rowniez (pewnie o chrzest tu chodzi?) laske zycia wiecznego?

W sens modlitwy tez nie wierzycie?

To ja tlumaczycie sobie prosbe sw Pawla o modlitwe, badz te slowa Chrystusa?
Cytuj:
31 Szymonie, Szymonie, oto szatan domagał się, żeby was przesiać jak pszenicę; 32 ale Ja prosiłem za tobą, żeby nie ustała twoja wiara. Ty ze swej strony utwierdzaj twoich braci». Lk 22,31-32

majanovak napisał(a):
Ciekawi mnie tez stwierdzenie "Nie ma świętości bez wyrzeczenia i bez walki duchowej "
Bo jesli czlowiek jest swiety, bo mieszka w nim SWIETY to o jaka swietosc tu chodzi? Moze po prostu ktos tu pomylil troche slowa i mial na mysli dojrzalosc? Ale czy swietosc nie jest nam dana skoro narodzilismy sie na nowo z Boga?

A to jest bardzo dobre pytanie. Bo Kosciol jest SWIETY. I zagadka dla majinovak: dlaczego Kosciol katolicki jest swiety?
Pawel nazywal wspolbraci swietymi, wypominajac im jednoczesnie rozne przewinienia i to nie najlzejsze. To jak to? Byli swieci, czyli w jednosci z Bogiem, czy nie?

majanovak napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Nie pozwalaj sobie za dużo!!!
To Kościół jest twórca kanonu Biblii i to w Kościele Bóg się objawia.
To Kościół ma prawo do interpretowani Biblii a nie domorośli teologowie.

Skad te nerwy? To pierwszy raz jak ci to pokazuje? Wiec jesli kosciol jest tworca kanonu Biblii to dlaczego skoro Biblia mowi, ze Maria zgrzeszyla wy domniemacie cos innego na podstawie waszej tradycji? Jesli Biblia nie robi podzialu na kler i laikow to skad wasz podzial? Jesli Piotr byl jednym z apostolow to dlaczego stal sie papiezem stojacym na czele calego kosciola? Jesli Jan stal sie synem Maryi - na prosbe Jezusa - to dlaczego Maria miala byc matka calego kosciola?
Widzisz Kosciol ma prawo tylko byc poslusznym Bogu i Jego Slowu. Tylko w ramach Slowa Bozego kosciol dostal mandat pelnienia sluzby wobec Boga i ludzi.

O tym bylo juz wiele razy, ale od ciebie odbija sie to jak od sciany.
Znasz to?
Cytuj:
20 To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia8. 21 Nie z woli bowiem ludzkiej zostało kiedyś przyniesione proroctwo, ale kierowani Duchem Świętym mówili Boga święci ludzie9.

To wlasnie Kosciol, ktory Slowo Boze przekazywal ustnie, spisal, i przechowal takze w Tradycji, to Slowo Boze wyjasnia.
Nie wiem, czy zdawalas jakies egzaminy przed bierzmowaniem, ale widac nauczycieli religii mialas beznadziejnych, jezeli ciebie z taka niewiedza przepuscili.

Kim jest dla ciebie Jezus Chrystus?
A kim jestes ty dla Niego?

Jezus Chrystus ma Ojca, do ktorego ty (mam nadzieje) modlisz sie Ojcze nasz i Matke.
Matke przekazal pod opieke umilowanemu uczniowi i Matka byla z Kosciolem np przy Zeslaniu Ducha sw. To Kosciol od poczuatku traktowal ja szczegolnie i trzeba wyjatkowo zlej woli, zeby pelny szacunku tytul "Niewiasto" uznac za ... obelge?

Dlaczego Piotr zostal papiezem? Dlatego ze Kosciol tak uznal, ze tak nalezy rozumiec slowa Jezusa Chrystusa skierowane do Piotra kilkakrotnie i w roznych okolicznosciach. Jedne masz tu zacytowane.
majanovak napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Jeszcze raz:
Nie mieszaj tradycji z Tradycją.

Ale ja przeciez zadalam pytania? To sa wazne i dotycza Tradycji, bo przeciez chyba jakos Tradycja musiala powstawac i sie rozwijac? Nie tylko tradycja, ale Tradycja rowniez, zgadza sie?

Tradycja to to, co ludzie slyszeli od Jezusa i Apostolow i przekazywali dalej USTNIE. Chyba nawet ty nie przypuszczasz, ze calosc nauki i zycia Jezusa jest spisana??? Nawet sw Pawel cytuje slowa Jezusa, ktorych w Ewangeliach nie znajdziesz. tradycja, to zwyczaje, ktore wyksztalcaly sie w roznych epokach. I kotre oczywiscie moga byc zmieniane, jezeli ich sens ulegl zatarciu.

majanovak napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Nigdzie nie ma wersetu, ktory mówiłby, że gdyby Maryja urodziła się z Boga byłaby bezgrzeszna.
Nie ośmieszaj się.

Oj medieval man to wynika z cytowanych przeze mnie wersetow. Jesli urodzila sie z czlowieka - jest grzeszna. Tylko gdyby sie urodzila nie od Adama i Ewy nie bylaby urodzona w grzechu po przodkach. Chyba sie troche rozleniwiles a jednak trzeba tez myslec podczas czytania Biblii wiesz.

Pytanie za 100 punktow. Dlaczego grzech pierworodny nie przeszedl z Maryji na Jezusa?
majanovak napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Na tym, ze wierzymy, że Bóg jest obecny w Kościele.
Masz coś przeciwko?

Ale w jakim sensie jest obecny? Bo widzisz Bóg jest obecny wszedzie, wszedzie widac Jego dzialanie. Mowilam ci, ze nawet muzulmanom Bóg sie objawia. Sluchalam swiadectwa jednego czlowieka, ktory poprosil by Jezus przyszedl do niego i On naprawde przyszdl do jego pokoju i mu sie objawil.
Ale nie odpowiedziales mi na pytanie: kto was upowaznil do takiej samowolki, ze dopuszczacie cos czego nie ma w Biblii? Na jakiej podstawie? Jakim prawem? takim ludzkim? i wszyscy to maja uznac? odwazny jestes, ze idziesz tak slepo.

Skad Bog w Kosciele, to ci juz sw Pawel i sam Pan Jezus wyjasnil (cytaty wyzej).
To ty idziesz slepo, bez przewodnikow i z Biblia w reku, ktora sobie sama tlumaczysz. Sama Biblia nie sprawi, ze znajdziesz Prawde? Nie wierzysz mi? to uwierz przynajmniej tu Biblii:
Cytuj:
25 Kiedy dali świadectwo i opowiedzieli słowo Pana, udali się w drogę powrotną do Jerozolimy i głosili Ewangelię w wielu wioskach samarytańskich. 26 «Wstań i idź około południa na drogę, która prowadzi z Jerozolimy do Gazy5: jest ona pusta» - powiedział anioł Pański do Filipa. 27 A on poszedł. Właśnie wtedy przybył do Jerozolimy oddać pokłon Bogu Etiop, dworski urzędnik królowej etiopskiej, Kandaki6, zarządzający całym jej skarbcem, 28 i wracał, czytając w swoim wozie proroka Izajasza. 29 «Podejdź i przyłącz się do tego wozu!» - powiedział Duch do Filipa. 30 Gdy Filip podbiegł, usłyszał, że tamten czyta proroka Izajasza: «Czy rozumiesz, co czytasz?» - zapytał. 31 A tamten odpowiedział: «Jakżeż mogę [rozumieć], jeśli mi nikt nie wyjaśni?» I zaprosił Filipa, aby wsiadł i spoczął przy nim. Dz 8,25-31

Pytania pomocnicze:
- kim byl Filip?
- co robil w Samarii? Czytal cos, czy mowi bez podkladek pisemnych?
- jakim prawem nie poslugiwal sie Biblia w gloszeniu Ewangelii? Przeciez wedlug twojego przekonania mogl cos naklamac.
- co czytal urzednik?
- co z tego rozumial?
- dlaczego Filip mogl mu to wyjasnic prawidlowo?

Śr paź 30, 2013 21:10
Moderator

Sorry, ale to bez sensu.
Mimo, że czasami piszesz fajnie, mimo że widac w Tobie wiarę, to dla mnie Twoje posty to w wiekszości bełkot.
Nie zamierzam dyskutować z bełkotem.
Tylko na koniec:

Nie wolno nam zamykac się w Biblii, choć jest ona prawdziwa.
To Kosciół ustalił skład Biblii, jako część swojej wiary. To Kościół interpretuje więc Biblię w kontekście swojej wiary.
Wszystko, co nie dochowuje tej zasady jest z zasady błędne.
Wszystko, co przedkłada Biblię nad Kościół, jest błędne.

Śr paź 30, 2013 21:12
Zobacz profil WWW
Cytuj:
A jesli Biblia to belkot dla ciebie..

Oh, ależ mi weszłaś na ambicje! Wyrzuty sumienia nie dadzą mi spokoju!

Daj już sobie siana, bo zaczyna się to robić żałosne.

Śr paź 30, 2013 21:13

majanovak napisał(a):
Bóg to Biblia, bo to Bóg napisal to Biblie. Czy jednak uwazasz, ze czlowiek? Bo jak czlowiek to faktycznie ty masz racje. Ale ja jednak wierze, ze Bóg.
Wszystko co jest napisane w Biblii pochodzi z natchnienia Boga. Wiec Bóg to Biblia, Biblia to Bóg.

Maja, to nie tak!!!
Co Ty piszesz!
Biblia to dzieło zarówno Boga jak i człowieka!
Biblii nie można utożsamiać z Bogiem jak Syna Bożego czy Ducha Świętego!
W Biblii, z racji, że jest to także w pełni dzieło ludzkie, jest dużo ludzkich niedoskonałości. One to wymagają interpretacji. Czynił to kiedyś Jezus, prostując nawet niektóre punkty Prawa mojżeszowego, a nawet odwołując niektóre, że "Na początku nie było tak!".
Potem Jezus tę funkcje interpretacji zostawił Piotrowi i w ogóle Kościołowi.
Kościół jest zresztą współtwórcą jako współautor Pisma św. Nowego Testamentu, więc ma też obowiązek jego interpretowania!
Nie utożsamiaj Pisma św z Bogiem, bo to fałsz i bardzo antychrześcijański fundamentalizm.
Chrześcijaństwo to nie islam, a Biblia to nie Koran, który przynieść mieli aniołowie z nieba, jak mawiają w Hadisach!

Śr paź 30, 2013 21:48
majanovak napisał(a):
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Powiedz mi, majo, czy kiedykolwiek przeczytałaś wszystkie tezy Lutra?

A dlaczego niby mialam je przeczytac? Ja sie nie fascynuje ta postacia ani nie zgadam ze wszystkimi jego pogladami wiec dlaczego mam je wszystkie czytac?
Ja mowie o Lutrze tylko w pryzmacie jego oburzenia na owczesna tradycje KK, ktora ogolnie rzecz biorac mowila, ze nalezy kupic sobie zbawienie. Stad sprzedaz odpustow czy inne firmy zadoscuczynienia za popelnienie grzechu.

Proponuję, abyś jednak przeczytała tezy Lutra i dokładnie sprawdziła od czego zaczął się jego bunt. Oraz, oczywiście, poczytała o co chodziło w sprzedaży odpustów w owym czasie.

Cytuj:
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Był powód: Luter uznał się za mądrzejszego od Kościoła. :-)

A moze jednak mial racje, bo widzisz niektorzy katoliccy apologeci glosza to co wczesniej inni gromili za czasow Lutra :D

Proponuję, abyś przeczytała tamten artykuł jeszcze raz.

Śr paź 30, 2013 21:58

majanovak napisał(a):
(18) A zatem, jak przez upadek jednego człowieka przyszło potępienie na wszystkich ludzi, tak też przez dzieło usprawiedliwienia jednego przyszło dla wszystkich ludzi usprawiedliwienie ku żywotowi."
"wiedząc, że nie rzeczami znikomymi, srebrem albo złotem, zostaliście wykupieni z marnego postępowania waszego, przez ojców wam przekazanego"
"Przeto jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, tak i na wszystkich ludzi śmierć przyszła, bo wszyscy zgrzeszyli;"
Nie czyń, majanovak, grzechu bytem wszechmocnym!
Jeśli koniecznie chcesz, żeby na Maryję grzech przeszedł, to mów sobie tak,
ale wiedz, że łaska zbawienia mogła ten grzech powstrzymać, by Jej nie dotknął!
Tak jest wiara prawosławia i katolicyzmu.
Niestety, nie tych zaprzysiężonych wrogów Maryi, którzy by ją chcieli w łyżce wody utopić!.

Śr paź 30, 2013 21:59
majanovak napisał(a):
sharp7 napisał(a):
Chyba ktoś ci zlecił tajną misje "ewangelizacji" na tym forum. Nikogo swoim bełkotem tu nie zakręcisz i nie zaciągniesz do swojego zboru. Z Prawdą nie wygrasz.
Nie żyło by ci się lżej siędząc na forum swoich braci w wierze? Tam wszyscy przyznaliby ci racje i była byś usatysfakcjonowana.

Nie mam zadnej wlasnej agendy. Chce pokazac, ze Biblia musi by nadrzedna

Dlaczego Biblia ma być nadrzędna?

Cytuj:
i ze balwochwalstwo jest obrzydliwoscia dla Boga.

Nihil novi sub sole.

Cytuj:

Jak pominiemy to, że dokładasz własne interpretacje, to będzie to prawda. :-D

Śr paź 30, 2013 22:02
Cytuj:
Tak jest wiara prawosławia

Od kiedy?

Śr paź 30, 2013 22:15

MajaNovak napisał(a):
Wiscie osoba wyksztalcona a naukoweic to nie sa synonimy wiesz.

W tamtych realiach nie da się używać współczesnych pojęć. Jeśli ktoś miał wiedzę, jeśli był po studiach, to mógł odnosić się do innych wypowiedzi innych wykształconych ludzi. Bo czy Kopernik był naukowcem, zatrudnionym w firmie, czy instytucji, miał swoje obserwatorium z dostępem do zakupionego sprzętu? Nie, był takim samym wykształconym człowiekiem jakim był Luter. Ze strony Kopernika wieloletnie badania astronomiczne były jego prywatna inicjatywą, zajęciem we własnym zakresie obok obowiązków. W pewnym uproszczeniu Luter, na takich samych zasadach, mógłby również podjąć. Tu oczywiście bez uwzględnienia charakteru i środowiska, bo to też grało dużą rolę. O sukcesie Kopernika decydowała ciekawość, zajęcie się zagadnieniami nieba i owa gotowość aby odkrywać, podważać odwieczne już prawdy astronomiczne. A zatem mylisz się i mylisz pojęcia, oczywiście z własnej niewiedzy. I tu znów oczywiście nie jest to Twoja wina, ja też nie jestem omnibusem, tylko szkoda że pomimo tego dalej brniesz w coś, choć już dawno wykazano Ci błędne myślenie. Widać ile są warte te deklaracje o uczeniu się od innych - czy jestem gołosłowny? Nie, wyjaśniam Ci i tłumaczę a Ty tylko to podważasz i to bardzo nieudolnie. Jak Ty się od tych innych nauczycieli uczysz? Zauważ że zanim przejdę do swoistego karcenia piszę zupełnie rzeczowo, a karcenie wynika właśnie z wniosków jakie daje Ci poznać. Nie myśl kategoriami współczesnymi oceniają dawne czasy. Czym innym były studia wtedy, niż są dzisiaj. Więc pojęcia naukowiec i człowiek wykształcony to nie jak dziś pojęcia przypisane niejako odgórnie, z ramienia instytucji, lecz wtedy rozumiane praktycznie, czyli niejako na uboczu wykształcenia, tego co się samodzielnie osiągnęło, bez pytania o stopnie naukowe. Kolejna rzecz jakiej nie zrozumiałaś, choć pisałem o tym, to że nie mam pretensji nawet do Lutra że tak się zachował. Bo ja jednak staram się zrozumieć kontekst epoki. Ty kierujesz się przyziemnymi atakami na Kościół za prawdziwe, lub nie, grzechy. I za te same grzechy można by wyśmiewać protestantów. Nie robię tego, pokazuje Ci tylko że postępujesz bezmyślnie. Bo epokę trzeba zrozumieć, aby wyrażać o niej sądy. Ty nie tylko nie rozumiesz, ale swoje negatywne sądy kierujesz wyraźnie tylko wobec jednej ze stron - tej która Cię uwiera.

Cytuj:
Zobacz napisales az 13 linijek, ale nic merytorycznego. Same negatywne komentarze i osady.

Jak liczę tak się nie mogę doliczyć 13, nawet uwzględniają cytaty Twoich słów. No ale to nie tak ważne. Brdziej ciekawe jest że uznajesz za "nic merytorycznego" komentarz o Lutrze i jego tłumaczeniu. Albo o tym że sama sobie zaprzeczasz - w Twoim przekonaniu nie i tu zgoda, ale i tak to dalszy etap kombinowania w niewiedzy.
A zatem dla zasady ponumeruj mi proszę te linijki i wskarz które są niemerytoryczne.

Soul33 napisał(a):
Gdzie tak Biblia mówi? Tutaj?
(Rz 3,22) ...nie ma tu różnicy: 23 wszyscy bowiem zgrzeszyli i pozbawieni są chwały Bożej.

Zatem Jezus też zgrzeszył?

To ryzykowne. Gdy już wskazałem Mai dokładnie to samo, ona zamiast zrozumieć że owy fragment dotyczy jednak pewnego ogółu z wyłączeniem Jezusa, a co logiczne może jeszcze kogoś np Maryi (co oczywiście należy dalejj dowieść, bo moźliwość to jeszcze nie fakt), zaczęła się dziwić że ja uważam że Jezus zgrzeszył. Mai ciężko coś pokazać bo ogólnie nie rozumie często kontekstu wypowiedzi.

Cytuj:
Joanny d'Arc nie spaliła Inkwizycja, tylko angielski sąd.

Mimo że jasno to napisano, Maja dalej nie rozumie że protestanci wcale lepsi nie byli. Nie rozumie że jej idol, ten od którego m.in. wywodzi się jej protestancka wiara wcala takim ideałem nie był. Jak to jest że wypomina katolikom to co mogła by i swoim protestantom? Jak można pomimo jasnych wskazówe dalej tak się czepiać i to jeszcze nieudolnie, myląc jak widać każde spalenie na stosie z rolą inkwizycji.

MajaNovak napisał(a):
Bóg to Biblia, bo to Bóg napisal to Biblie.

Ja to moja praca magisterksa, bo przecież ja ją napisałem :D

Cz paź 31, 2013 1:07

sharp7 napisał(a):
Cytuj:
Tak jest wiara prawosławia
Od kiedy?
Encyklopedia Katolicka 13, 1167-1168.
Masz trochę racji w tym pytaniu. Postawa niejednolita.
Na tej postawie zauważa się pewne obciążenie antykatolickością, a więc tym, na co cierpi majanovak. Podobne zjawisko zauważam na postawie prawosławia wobec celibatu duchownych. Postawa "antyzachodnia" zadecydowała, że owdowiały proboszcz nie mógł (nadal nie może?) pełnić posługi, musiał iść do klasztoru.
Nie wiem, na ile to aktualne, ale wiele doktryn i praw w niektórych wspólnotach kościelnych (w katolicyzmie chyba też!) powstawało tylko na zasadzie "anty".

Cz paź 31, 2013 7:33

majanovak napisał(a):
sharp7 napisał(a):
Nie mam zadnej wlasnej agendy. Chce pokazac, ze Biblia musi by nadrzedna i ze balwochwalstwo jest obrzydliwoscia dla Boga.
Zastanawiam się, jakiej denominacji religijnej jesteś, majanovak, z tym swoim fundamentalizmem i zacietrzewieniem oraz "gorliwością" misyjną na cudzym forum?.
Na pewno nie luteranka. W tej wspólnocie jest więcej ekumenizmu i otwartości.
Więc adwentystka Dnia Siódmego?
Zgadłem?

Cz paź 31, 2013 7:44

majanovak napisał(a):
Gdzie Biblia daje kosciolowi mozliwosc dzialania na wlasna reke skoro, jak cytowales to kilka razy, nie daje nawet pozwolenia by cos intrpretowac na wlasny uzytek?
A to po co Jezus powiedział: "Tobie dam klucze Królestwa niebieskiego. Cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane i w niebie" (Mt). A więc Kościół ma władzę działania "na swoja rękę", byleby nie przeciw Ewangelii. Nawet wyznania, które Kościoła nie uznają, mają swoje nieewangeliczne przepisy: o dniach świętych, o domach modlitwy, o liturgii, om wyborze i ordynowaniu przełożonych, niekiedy zakazy alkoholu i papierosów, co do małżeństw...

Cytuj:
A wy uznajecie Marie za bezgrzeszna chociaz Biblia mowi, ze zgrzeszyla i mowisz jeszcze, ze dlaczego nie mozna? Ze kosciol niby moze wszystko? Ale gdzie w Slowie ma takie pozwolenie ma dowolna interpretacje? Bóg sie wyrazil o Marii. Jest opisana jako osoba, ktora zgrzeszyla. Urodzila sie z czlowieka i musiala zlozyc ofiare za grzech, a wiec zgrzeszyla. To chyba nie jest skomplikowane?
Pismo św. z istoty wymaga interpretacji, skoro jest nie tylko boskim słowem, ale i ludzkim. Ten ludzki element musi być interpretowany, żeby np. majanovak nie myślała, że to Bóg chce byśmy wierzyli, że Bóg własnymi rękami z prochu ziemi lepił człowieka (jakby nie potrafił sama myślą działać), że przechadzał się po rajskim ogrodzie w popołudniowym wietrzyku, że wyciągał żebro Adama, że Adam żył 930 lat, a Matuzalem nawet 969 lat...
To są elementy ludzkiego języka, którego znajomość i interpretacja jest wymagana, by zrozumieć słowo Boże.

Cytuj:
Ale kiedy w koncu moze mowic Biblia, bo kosciol juz ustalil ktore listy sa natchnione to ma racje czy nie ma ? Bo jesli ma racje to dlaczego nadal wazniejsza jest tradycja? Ciekawe rozwiazanie: tradycja ma racje bo nie wszystko jest w Biblii ujete, oraz jak cos jest a sie kloci z tradycja to tez tradycja ma racje.
Tradycja (ta apostolska, nie średniowieczne i poźniejsze zwyczaje, których ty uporczywie nie chcesz rozróżniać) nie jest ważniejsza niż Pismo św., ani Pismo św. niż Tradycja (choć ta w Nowym Testamencie była źródłem dla Pisma św. NT). Jedno i drugie zawierają Objawienie Boże, choć w niejednakowym zakresie. Jedno i drugie jest skażone ludzkim językiem, ludzkim sposobem wyrażania prawdy. Jedno i drugie wymaga oficjalnej, kościelnej interpretacji.

Cytuj:
Ale jakby sie okazalo, ze wiele tradycji powstawalo w pozniejszych wiekach juz po napisaniu Biblii to co to za nauki?
Każda tradycja (przez małe "t", czyli zwyczaj) musi być oddzielne badana, czy jest ona Tradycją (przez duże "T"), czyli częścią Objawienia Bożego. Jeżeli jakieś zwyczaje (czyli tradycje - przez małe "t") powstały później to o ich wartości decyduje zgodność z Pismem św. i z Tradycją.

Cytuj:
Ludzkie? Dobrze rozumuje? Bo jesli Biblia powstala w 1 wieku i zostala spisana przez naocznych swiadkow albo jak Pawel ktory dostal objawienie od samego Boga to o jakiej tradycji mowicie, ktora nie zostala ponoc spisana w Biblii, czy tej ze starego testamentu?
Niektóre fragmenty Nowego Testamentu powstały kilkanaście lat po Zmartwychwstaniu Chrystusa (np. tekst św. Pawła o świadkach zmartwychwstania). Inne powstawały około roku 70, a więc blisko 40 lat po zmartwychwstaniu, inne wreszcie jeszcze później, w środowisku uczniów apostolskich. Prawie wszystkie teksty, zwłaszcza Ewangelie, wykazują, że są one odbiciem nauczania i praktyk (czyli Tradycji) jakiegoś lokalnego Kościoła: w Palestynie, Syrii, Azji Mniejszej, Grecji czy Rzymu.
A więc ich podstawowym źródłem była nowotestamentowa Tradycja.
Jasne?

Cytuj:
Kosciol moze dzialac tylko w ramach ustalonego mandatu. Nic poza nim. A to na czym moze bazowac to Slowo Boze. Ani nie moze dowolnie sobie go interpertowac bo inaczej Bóg sam sie z nimi rozliczy za to jak mowi Objawienie, ani nie moze niczego stawiac ponad Boze Slowo. Nie ma to zadnego pozwolenia. A sam sobie niczego nie moze wziac.
Kościół nie może interpretować Słowa Bożego?
Ależ przecież trzeba zinterpretować [b]tekst
, który był zapisany przez człowieka, aby zrozumieć, jakie Słowo Boże on przekazuje; co nam Bóg w nim mówi! W ludzkim tekście szukamy Słowa Bożego. I to nazywamy interpretacją.
Sama to robisz, tylko według prywatnego gustu swojej protestanckiej fundamentalistycznej grupy.
"Badajcie duchy, czy z Boga są!"

Cz paź 31, 2013 9:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona