Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 236 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona
 Chrześcijaństwo a bicie dzieci 
Autor Wiadomość
Tymbardziej, ze gdyby funeral czytał dokładnie mój post to znalazłby w nim odpowiedz:
Cytuj:
Rodzice powinni korzystac ze swojej władzy nasladujac w tym Boga.......tak wiec z władza przepełniona ogromną miłoscia, aczkolwiek w pełni konsekwentna i WYMAGAJACA.

Pn maja 30, 2005 17:57
A całe sedno nauczania Kościoła mieści sie w słowach:
Cytuj:
Dzieci, bądźcie posłuszne w Panu waszym rodzicom, bo to jest sprawiedliwe.
"Czcij ojca twego i matkę - jest to pierwsze przykazanie z obietnicą -"
aby ci było dobrze i abyś był długowieczny na ziemi. A [wy], ojcowie, nie pobudzajcie do gniewu waszych dzieci, lecz wychowujcie je stosując karcenie i napominanie Pańskie!

Ef 6: 1-4 BT
Jak juz wspomnieli moi poprzednicy - Bóg też niejednokrotnie swoje dzieci chłoszcze ...

Pn maja 30, 2005 18:38
Od pewnego czasu zastanawiam się, czy nie powinienem się do Was modlić, czcigodni Rodzice; bowiem od kilku postów Rodzice są stawiani na równi z Panem Bogiem. Celuje w tym ddv136, który cytaty z Pisma Świętego dotyczące Boga i Chrystusa przenosi na rodziców. Podobnie Boskie uprawnienia również przenosi na Rodziców.

Nic, tylko się do Was Rodzice, modlić z nabożną czcią.

Pn maja 30, 2005 21:32

Od pewnego czasu zastanawiam się, czy nie powinienem się do Was modlić, czcigodni Rodzice; bowiem od kilku postów Rodzice są stawiani na równi z Panem Bogiem. Celuje w tym ddv136, który cytaty z Pisma Świętego dotyczące Boga i Chrystusa przenosi na rodziców. Podobnie Boskie uprawnienia również przenosi na Rodziców

Cóż, takiej przewrotności się nie spodziewałam...
A odpowiem i na nią :D
Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski.
Mateusza 5:48

Pn maja 30, 2005 21:34
Przewrotność przewrotnoscia........to jeszcze mozna zrozumiec. Nie rozumiem jednak jak mozna czytac i nie kumać o co chodzi......toz to wtórny analfabetyzm.
Powtórze wiec kolejny raz:

Rodzice powinni korzystac ze swojej władzy nasladujac w tym Boga

...bo do tego sa powołani. Bycie rodzicem to POWOŁANIE które dostaje sie od samego Boga

Pn maja 30, 2005 22:14

Pod słowem "przewrotność" rozumiem pokrętną interpretację i próbę wkładania swoich nadinterpretacji w usta przedmówcy

Pn maja 30, 2005 22:21

Nie wiem,czy nie chcesz,czy nie potrafisz zrozumiec,ze karcenie dziecka,czy ten przyslowiowy klaps,to wychowanie w milosci lub jak mowia niektorzy,karcenie z miloscia.I nie mow o biciu,bo to zupelnie cos innego.Bic mozesz sie w piersi,ze nie potrafisz zrozumiec prostych slow lub bic sie mozesz z kolegami.Pozdrawiam
p.s.
a zreszta,jak moge tak myslec,skoro uwazasz,ze katolik nie potrafi myslec :-D

Wt maja 31, 2005 8:43
Nie rozumiem jednak jak mozna czytac i nie kumać o co chodzi......toz to wtórny analfabetyzm.

Belizariusz, na normalnym forum pewnie dostałbyś ostrzeżenie. Bo widzisz, można się nie zgadzać z argumentami. Można też nie dac rady znaleźć kontrargumentów. Ale nie można być ewidentnie niekulturalnym i wymyślać komuś od analfabetów.

Na forum jednak gdzie bicie dzieci jest uważane za zgodne z nauką kościoła katolickiego, takie przejawy braku kultury uznawane są za normę. Zaraz pewnie usłyszę, że to Bóg nakazał Wam mnie upomnieć w ten sposób.

Agniulko:

Cytuj:
Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski.

Zatem nie omyliłem się o doskonali Rodzice. Wasza doskonałość (porównywalna, nie co ja mówię, TAKA SAMA) jak doskonałość Boga każe Wam lać Wasze dzieci?!?!?!?!?!

Cytuj:
Pod słowem "przewrotność" rozumiem pokrętną interpretację i próbę wkładania swoich nadinterpretacji w usta przedmówcy

Ja rozumiem natomiast nadinterpretację Pisma Świętego.

Jeszcze ciekawszy wywód:

Cytuj:
Bycie rodzicem to POWOŁANIE które dostaje sie od samego Boga

To mnie POWALIŁO. Od lat pracuję bowiem z takimi POWOŁANYMI przez Boga RODZICAMI, których pociechy odpoczywają sobie w poprawczaku. Znam wielu Ojców, którzy zostali powołani do lania w siebie wódki, lania dzieci i żony, matki powołane do uprawiania prostytucji, itp.
No, to wielkie powołanie. Od samego Boga.

Szkoda, że tylko według Ciebie.

Wt maja 31, 2005 12:28

Zatem nie omyliłem się o doskonali Rodzice. Wasza doskonałość (porównywalna, nie co ja mówię, TAKA SAMA) jak doskonałość Boga każe Wam lać Wasze dzieci?!?!?!?!?!

Jak ktoś nie odróżnia słów "klaps" i "lanie" to powinien zająć się swoim doskonaleniem w zakresie brania przykładu z Mądrości Bożej

Wt maja 31, 2005 15:43

Belizariusz, na normalnym forum pewnie dostałbyś ostrzeżenie. Bo widzisz, można się nie zgadzać z argumentami. Można też nie dac rady znaleźć kontrargumentów. Ale nie można być ewidentnie niekulturalnym i wymyślać komuś od analfabetów.

na normalnym forum piszą ludzie, którzy rozumieją różnicę pomiędzy "klapsem" a "laniem" - ostatni raz zwracam uwagę na kulturę wypowiedzi obu stronom rozmowy...

Wt maja 31, 2005 18:56
Ok Elka. Przyjmuję upomnienie i nie będę uszczypliwy.

Cytuj:
którzy rozumieją różnicę pomiędzy "klapsem" a "laniem"

To nie jest tak, że ja nie widzę różnicy. Widzę. I ona faktycznie jest. Taka sama jak między zabójstwem sąsiadki i ludobójstwem w komorach gazowych. Jak między kradzieżą 100.000.000 dolarów i kradzieżą loda ze sklepu. Jak między wybiciem jednego zęba i siedmiu.

WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH A SZCZEGÓLNIE BELIZARIUSZA I DDV136 SERDECZNIE ZAPRASZAM DO ZAKŁADU POPRAWCZEGO W KTÓRYM PRACUJĘ, BY OPISANYMI PRZEZ WAS METODAMI WYCHOWYWAĆ MOICH PODOPIECZNYCH. NIE ZAPOMNIJCIE SIĘ NAJPIERW BARDZO WYSOKO UBEZPIECZYĆ.

DDV136 - SPECJALNIE DLA CIEBIE: MAM PODOPIECZNEGO, EKSPERYMENTUJĄCEGO Z NARKOTYKAMI. BĘDZIESZ MÓGŁ WYPRÓBOWAĆ SWOJĄ METODĘ DETOKSYKACJI I ODWYKU POPRZEZ LANIE PASEM. DLA PEŁNEJ JASNOŚCI SPRAWY NALEŻY DODAĆ, ŻE W WIEKU 13 LAT PODOPIECZNY ÓW ZABIŁ SWOJEGO OJCA A STARSZEGO BRATA CIĘŻKO OKALECZYŁ (JEDNOCZEŚNIE). BĘDZIESZ MIAŁ POLE DO POPISU!!! KLAPSOLOGIA STOSOWANA W PRAKTYCE!!!!!!!

Wt maja 31, 2005 22:31

Jak na wychowawce w zakladzie poprawczym...to zbyt łatwo puszczaja ci nerwy i zbyt szybko sie unosisz....a mnie sie wydawalo,ze tam musza byc prawdziwi fachowcy........chyba sie myliłem.

Druga sprawa w "poprawczaku" nie ma kilkuletnich dzieci....tylko jest młodzież...(jako wychowawca powinienes to zauważyc). O nastolatkach pisałem w tym topicu i napisałem, ze w stosunku do nich "klapsy" sa niepoważnym sposobem sankcjonowania poprawności.

Trzecia sprawa........skoro pracujesz w zakładzie poprawczym...to automatycznie jestes osoba, która stosuje przemoc fizyczna w postaci pozbawienia swoich wychowanków WOLNOŚCI......nie moga w końcu robic co chca i chodzic sobie gdzie chca.....sa "zakratowani"......o bezstresowym wychowaniu to w takich instytucjach nawet marzyc nie wypada.....

Jakze wiec to wyglada z punktu widzenia fachowca?

Wt maja 31, 2005 22:50
No cóż dziwnego,furneale, jak pracujesz z osobami, które wycowywały się w rodzinach, które smiało można uznać za margines ...
A nie spotkałeś sie tak przypadkiem z osobami, które uciekały z domu i dokonywały przestępstw - pochodzących z rodzin, dobrze sytuowanych, w których przemoc nie miała miejsca :co: ??

Wt maja 31, 2005 22:54

czesto wlasnie mlodziency zabijaja ojcow by miec jakas jasna granice czego nie wolno. Bo dziecko ktoremu sie nie stawia granic, jest zagubione w zyciu i ma wenetrzna potrzbe znalezienia jakies sprawiedliwosci. Bicie za wszytko, jest bardzo bliskie w ogole nie dawania klapsow, gdyz obydwa te sposoby nie pokazuja granicy zla i dobra.

Wt maja 31, 2005 23:07
Zarówno tym nadmiernie "klapsowanym" jak i tym, którzy są wychowywani "bezstesowo" najwidoczniej brakuje rozsądnej rodzicielskiej Miłosci...

Wt maja 31, 2005 23:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 236 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona