Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 169  Następna strona
 Pedofile w Kościele 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Pedofile w Kościele
Piotr1 napisał(a):
A to odpowiedź superintententa Kościoła ewangelicko-reformowanego. Szczególny przykład arogancji i buty kleru.

A przychodzi Ci na myśl jakiś odrobinę szerszy komentarz odnośnie informacji z któregoś z Twoich powyższych postów?

Wikipedia podaje, że Kościół ewangelicko-augsburski ma 164 duchownych. Natomiast Kościół ewangelicko-reformowany ma... 8 księży.

Statystycznie rzecz biorąc, trudno byłoby tam znaleźć jakiegoś pedofila.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr paź 30, 2013 13:04
Jestem tego samego zdania co Szyszkownik.

Brak przejrzystosci i wypracowanej strategii w przypadku zderzenia sie z problemem pedofofili no i chyba tez to poczucie wyzszosci, no bo jak to, to przeciez niemozliwe, zeby duchowny cos takiego zrobil.
"Odczlowieczenie" biskupa, ksiedza czy diakona, stawianie na dosc wysoki piedestal i chyba zbyt naiwne i ogolnikowe mowienie o czystosci seksualnej a takze trzymanie pod kloszem klerykow powoduje, ze czesto wyswieca sie/ordynuje ludzi z niedojrzala osobowoscia, ktorzy moga miec takie problemy a nawet jak ich nie maja to widzac co sie wokol nich dzieje nie potrafia wlasciwie zareagowac.

Wracajac do ankiety przeprowadzonej przez w/w kwartalnik protestancki. Nie zgadzam sie w pelni z opinia, ze jest to przyklad arogancji i buty kleru.

Z jednej strony dobrze byloby gdyby odpowiedzialne gremia zajely jakies stanowisko w tej sprawie, zadbaly o dobre public relations.

Z drugiej strony nikt nie jest zobowiazany do wypelnienia ankiety nawet jesli ona dotyczy takich spraw jak pedofilia. Odpowiedz na ankiete jest tylko wyrazem dobrej woli. Rownie dobrze moze ona wyladowac w koszu.

Co innego jesli jakas grupa w Kosciele, jacys przedstawiciele (oddolna inicjatywa) domagaja sie wyjasnien, oficjalnego stanowiska to ,sorry, psim obowiazkiem ale przede wszystkim chrzescijanskim jest przedstawienie tego problemu bez upiekszen i w prawdzie.

Śr paź 30, 2013 14:14

Jajko napisał(a):
Zeznania ośmiorga dzieci obciążają podejrzanego o pedofilię księdza Wojciecha Gila - ustaliła TVP Info.
Wypłynęła tez, początkwo tylko wzmiankowana, sprawa abpa Wesołowskiego, odwołanego nuncjusza w Dominikanie. Wczoraj (wtorek) była audycja też w TVP Info. Zamknęli (za stręczycielstwo) kleryka, który mu sprowadzał chłopców, a teraz zdecydował się mówic. Sam arcybiskup jest przypuszczalnie w Watykanie.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Śr paź 30, 2013 16:41

Uwaga, update w sprawie pedofilii - analogicznie do homoseksualizmu, właśnie stała się ona "orientacją seksualną":

http://www.redflagnews.com/headlines/pe ... rientation

Pedophilia refers to a sexual orientation or profession of sexual preference devoid of consummation, whereas pedophilic disorder is defined as a compulsion and is used in reference to individuals who act on their sexuality.

Warto zauważyć, że jest to tylko kolejny krok - APA miała z pedofilią "problem" już dawna, wprowadzając kolejne zmiany do definicji (http://www.narth.org/docs/pedcrisis.html). Co ciekawe, zmiany te zawsze szły w jednym kierunku - tym właśnie. Stowarzyszenia obrońców pedofilii są w stanie pełnej gotowości. Idzie nowe.

Ciekawe, jak to wpłynie na "skandal pedofilski w Kościele"?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz paź 31, 2013 15:25

Johnny99 napisał(a):
Uwaga, update w sprawie pedofilii - analogicznie do homoseksualizmu, właśnie stała się ona "orientacją seksualną":
No bo jest orientacją seksualną, tyle że niedopuszczalną ze względów społecznych. W sensie naukowym moze być orientacją a w sensie prawnym zboczeniem i przestępstwem.

Cytuj:
Ciekawe, jak to wpłynie na "skandal pedofilski w Kościele"?[
Proste: kościelni pedofile z utęsknieniem czekaja na usankcjonowanie;-).

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz paź 31, 2013 16:50

Jak orientacja seksualna może być "niedopuszczalna"? Przecież homoseksualizm stał się "dopuszczalny" właśnie dlatego, że przestał być uznawany za zboczenie, a stał się orientacją seksualną, czyż nie? :twisted:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz paź 31, 2013 19:04
Ale orientacja seksualna nie może być usprawiedliwieniem do krzywdzenia ludzi, a dziecko nie ma świadomości konsekwencji tego co robi, nawet jeśli zgodzi się na seks z dorosłym. To jest czyste wykorzystywanie.

Cz paź 31, 2013 19:22

To już są drobiazgi. Sam miałem okazję poznać setki ludzi dorosłych, którzy też zdawali się nie mieć większej świadomości tego, co robią, a już na pewno nie większej, niż wychowane w naszej kulturze erotyzmu i internetu nastolatki. Zapewne niedługo dojdziemy do etapu, w którym prokurator będzie musiał udowodnić, że dziecko "nie miało świadomości" - bo przecież mogło mieć, a jeżeli wprowadzimy wychowanie seksualne w przedszkolach, to na pewno będzie miało. Spokojnie, wszystko w swoim czasie i metodycznie, tak, żeby was nie szokować, tylko powoli przyzwyczajać..

Cz paź 31, 2013 19:35
Johnny99 napisał(a):
To już są drobiazgi. Sam miałem okazję poznać setki ludzi dorosłych, którzy też zdawali się nie mieć większej świadomości tego, co robią, a już na pewno nie większej, niż wychowane w naszej kulturze erotyzmu i internetu nastolatki.
Gdzieś tę granicę trzeba postawić, umowną granicę, ale jest ona konieczna.

Johnny99 napisał(a):
Zapewne niedługo dojdziemy do etapu, w którym prokurator będzie musiał udowodnić, że dziecko "nie miało świadomości" - bo przecież mogło mieć, a jeżeli wprowadzimy wychowanie seksualne w przedszkolach, to na pewno będzie miało. Spokojnie, wszystko w swoim czasie i metodycznie, tak, żeby was nie szokować, tylko powoli przyzwyczajać..
Szczerze wątpię w taki scenariusz, np. w USA, w których, umówmy się, na sprawy seksu patrzy się nieco inaczej, jednak rygorystycznie podchodzi się do pedofilii. Zdrowy rozsądek nie pozwoli na ziszczenie takiej wizji.

Cz paź 31, 2013 19:50

Granice zdrowego rozsądku też można przesuwać. A wizja ziszcza się na twoich oczach.

Cz paź 31, 2013 20:05
To że wizja się ziszcza na moich oczach to już nadinterpretacja. Zoofilię też bym sklasyfikował jako orientację seksualną, ale co z tego? Prawo się tworzy dla dobra obywateli i nie wyobrażam sobie, żeby wyborcy jakiegokolwiek kraju wyrazili aprobatę na tego typu przesunięcie granicy. W imię czego? Przecież to by była legalizacja krzywdy.

Cz paź 31, 2013 20:08

Krzywdy? A co to jest? Najpierw musisz ją zdefiniować - a potem udowodnić.. a czy ludziom, którzy mają "orientację seksualną" taką, że nie mogą się seksualnie realizować, bo im tego zabrania prawo, nie dzieje się krzywda?

Cz paź 31, 2013 20:15
Potrzeba jednego nie może wyrządzać krzywdy drugiemu. Chodziło mi o konsekwencje dla psychiki. Już widzę jak rodzice masowo popierają, żeby ich dzieci zapraszał do siebie pedofil.

Cz paź 31, 2013 20:18

A ja widzę, jak ludzie masowo deklarują, że nie chcą, by ich dzieci były homo - i są traktowani jak zacofańcy, a następnie organizuje się kampanie medialne z rodzicami, którzy nie mają nic przeciwko, a nawet są dumni..

Cz paź 31, 2013 20:22
Tak, tylko że dzieci będą kiedyś dorosłe i same będą układać sobie życie i jeśli nie podoba się komuś płeć przeciwna, to po co tworzyć sztuczne utrudnienia.

Cz paź 31, 2013 20:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 169  Następna strona