Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Nieuczciwa mamona 
Autor Wiadomość

Post Nieuczciwa mamona
witam

co to jest niegodziwa (gdzie indziej: nieuczciwa) mamona w:

Łk 16:9
9. Ja też wam powiadam: Pozyskujcie sobie przyjaciół niegodziwą mamoną, aby gdy /wszystko/ się skończy, przyjęto was do wiecznych przybytków.
(BT)

Dlaczego mamona (pieniądze) ma byc nieuczciwa?

N lis 03, 2013 18:56
Post Re: Nieuczciwa mamona
W BT jest przypis wyjaśniający, dlaczego Pan Jezus pieniądze nazywa niegodziwymi: "Pieniądz jest niegodziwy, dlatego że człowiek łatwo się do niego przywiązuje i często używa do złych celów".

N lis 03, 2013 19:35

Nie za bardzo to można zrozumieć. To wszystko jest nieuczciwe w takim razie... małżeństwo jest złe, bo można zdradzić; noż jest zły, bo można nim zabić; komputer jest zły, bo można nim np. zainfekować albo kogoś okraść, oszukać; tak myśląc wszystko jest złe.

Pieniądz jest zły, bo się człowiek przywiązuje.
Pieniądz jest zły, jak go się źle wykorzystuje.

A co to znaczy pozyskiwać przyjaciół niegodziwą mamoną?

PS
no widzisz, ja nie mam BT tylko NT w edycji św. pawła "Najnowszy przekład z języków oryginalnych z komentarzem". Jest tam mnóstwo przypisów, ale piszą takie banały że się tego nie da czytać. A nie wyjaśniają najważniejszego...
Tam piszą tak odnośnie tego fragmentu: "Słowa Jezusa pozwalają zauważyć różnicę miedzy dobrami materialnymi, a dobrami duchowymi. Te pierwsze mają mniejszą wartość... "

Czy to nie grzech odwalać taką robotę?

N lis 03, 2013 19:59

Pytanie czy chodzi o (zawsze) niegodziwą mamonę/pieniądze, czy raczej o tą konkretną zdobytą w sposób niegodziwy mamonę/pieniądze. Jak dla mnie chodzi o to drugie. Tak jest i logicznie i zgodnie z kontekstem, bo przecież Jezus i jego uczniowie dysponowali własnym "budżetem" którym opiekował się nie kto inny jak niejaki Judasz.

Wynika to też z kontekstu całości tego fragmentu: Kto w drobnej rzeczy jest wierny, ten i w wielkiej będzie wierny; a kto w drobnej rzeczy jest nieuczciwy, ten i w wielkiej nieuczciwy będzie. Jeśli więc w zarządzie niegodziwą mamoną nie okazaliście się wierni, prawdziwe dobro kto wam powierzy? Łk 16, 10-11

N lis 03, 2013 20:01

co to znaczy pozyskiwać przyjaciół niegodziwą mamoną?

N lis 03, 2013 21:25

Witam.

Być może ja pomogę. Zyskiwać przyjaciół można na kilka sposobów a jednym z nich jest pomoc materialna lub finansowa. Jeśli przykładowo widzę człowieka w potrzebie to postaram się jemu pomóc tym czym mam. W tym przypadku pieniążkami np kupując potrzebne rzeczy.

Potem te osoby którym pomogliśmy będą świadkami przed Bogiem i za ich wdzięczność otrzymamy wieczną nagrodę.

So gru 07, 2013 22:14
Maciassek napisał(a):
Potem te osoby którym pomogliśmy będą świadkami przed Bogiem i za ich wdzięczność otrzymamy wieczną nagrodę.

To z gruntu fałszywe myślenie. Zbawienia nie uzykujemy za coś ale dzięki niezasłużonej łasce.

So gru 07, 2013 22:17

Trochę o samej przypowieści:
viewtopic.php?f=1&t=23554 - Jak rozumieć fragment ewangelii wg św. Łukasza 16,1-8.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So gru 07, 2013 23:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]