|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
aremac
|
 Lektury katolickie
Czy zna ktoś może (pytam osobe wierzącą) lekture która mogła by pogłębić moją wiare lub obrócić ją o 0,5 stopnia ku jej rozwojwi ? jeśli jakąś podasz prosze opisz kilkoma słowami co jest niej zawarte, czego może nauczyć. Dziękuje 
|
Pn wrz 23, 2013 19:28 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
 Re: Lektury katolickie
Może najpierw opisz kilkoma słowami, czego potrzebujesz.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn wrz 23, 2013 19:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak mi sie nasunelo spontanicznie: Pismo sw.
|
Pn wrz 23, 2013 19:47 |
|
|
|
 |
aremac
|
równie dobrze może być to lektura rozważająca męka Pana Jezusa jak i czym tak naprawde jest duch święty, może być to najzwyczajniej świadectwo. Ogółem nie mam nic konkretnego na myśli, szukam mocnej katolickiej lektury która może zmienić mój punkt widzenia na lepszy 
|
Pn wrz 23, 2013 21:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Polecam Kompendium Katechizmu Kościoła Katolickiego. Cytat z okładki autorstwa Benedykta XVI: "Kompendium, które teraz przedstawiam Kościołowi powszechnemu, jest wierną i pewną syntezą Katechizmu Kościoła Katolickiego. Obejmuje w sposób zwięzły wszystkie istotne i podstawowe elementy wiary Kościoła tak, aby mogło stanowić, jak tego życzył sobie mój Poprzednik, pewien rodzaj vademecum, które pozwoli osobom wierzącym i niewierzącym objąć jednym rzutem oka całą panoramę wiary katolickiej".
|
Pn wrz 23, 2013 23:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
aremac napisał(a): Czy zna ktoś może (pytam osobe wierzącą) lekture która mogła by pogłębić moją wiare lub obrócić ją o 0,5 stopnia ku jej rozwojwi ? jeśli jakąś podasz prosze opisz kilkoma słowami co jest niej zawarte, czego może nauczyć. Dziękuje  Dla mnie przełomową była książka "Jezus z Nazarethu" Romana Brandstaetta.
|
Wt wrz 24, 2013 11:39 |
|
 |
aremac
|
dzięki za propozycje i proszę o więcej 
|
Wt wrz 24, 2013 14:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Część postów nie na temat tutaj: viewtopic.php?p=770142#p770142
|
Wt wrz 24, 2013 16:39 |
|
 |
MirMił
|
Warto obejrzeć Pasję - reżyserii Mela Gibsona, a po seansie pomodlić się na różańcu i zastanowić się czy świat był wart takiego poświęcenia ze strony Boga!
A co do książek, to osobiście polecam "Rozmowy o Biblii" Anny Świderkówny, i książki pisane na podstawie objawień jak choćby Dzienniczki Siostry Faustyny, czy pozycje pisane przez kronikarza Katarzyny Emmerich
_________________ Kocham Boga, kocham wieś, Polski folklor kocham też! Święta Polskie -Boże Ciało, Boże Narodzenie, Wielkanoc
|
Śr paź 09, 2013 12:49 |
|
 |
Szakal
|
Tego jest na prawdę bardzo dużo. Na naszą wiarę niezwykle wpływają świadectwa innych ludzi nwróconych, stąd polecam: 1. "OD BARABASZA DO JEZUSA. Nawrócony jednym spojrzeniem." Autor: Sarubbi Pietro Książka autorstwa aktora nawróconego na planie filmowym "Pasji" Mela Gibsona. Autor grał wówczas Barabasza i kiedy zetknął się pierwszy raz z twarzą Jezusa po biczowaniu, w jego sercu zapłonęła iskra wiary w Boga. 2. "Nawrócona wiedźma" Patrycja Hurlak Miała sławę i pieniądze, występowała w „Klanie” i „Blondynce”. Uważała, że ma nieziemską moc, którą gwarantowała jej magia. Od dwóch lat autorka przeżywa nawrócenie. 3. "Ocalona z piekła. Wyznania byłej modelki" Anna Golędzinowska Książka jest bardzo dobrze napisana dlatego czyta się ją z zaciekawieniem od początku do końca. Ania mało opowiada o pracy modelki skupia się głównie na swoich przeżyciach jakby chciała się oczyścić z całego brudu ,w który została wciągnięta. Pokazuje świat do którego wiele młodych dziewcząt zdąża , a który się okazuje być półświatkiem pełnym blichtru i zła.Powinna ją przeczytać każda dziewczyna, która wszelkimi sposobami próbuje się tam dostać. Jest tego znacznie więcej. Zapraszam tez na blog: www.wzrostwiary.blogspot.com po dawkę ewangelizatorów.
Pn paź 14, 2013 14:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A gdy juz te wszystkie ksiązki przeczytam, ich treść wtłoczę do mózgu a co niektóre cytaty wykuję na blachę - to co dalej?
|
Pn paź 14, 2013 18:32 |
|
 |
MirMił
|
iowa napisał(a): A gdy juz te wszystkie ksiązki przeczytam, ich treść wtłoczę do mózgu a co niektóre cytaty wykuję na blachę - to co dalej? Przekonasz się, jeżeli tylko będziesz chciał(a).
_________________ Kocham Boga, kocham wieś, Polski folklor kocham też! Święta Polskie -Boże Ciało, Boże Narodzenie, Wielkanoc
|
Pn paź 14, 2013 20:33 |
|
 |
fidem
|
Polecam Biblię! Po co szukać czegoś, co jest tylko nieudolnym komentarzem do tego, co na prawdę powinniśmy czytać i znać (przynajmniej treść)?
Poczytaj Biblię...
_________________ Wiara jest gwarancją tego, czego się spodziewamy, i dowodem rzeczywistości niewidzialnej.
|
So paź 19, 2013 18:50 |
|
 |
amadeus35
|
Wiare mozna tylko poglebic poprzez czytanie Pisma Swietego, zadna inna ksiazka tego nie zastapi a co najwazniejsze tylko tam znajduje sie prawda.
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
Cz lis 07, 2013 9:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
amadeus35 napisał(a): Wiare mozna tylko poglebic poprzez czytanie Pisma Swietego, zadna inna ksiazka tego nie zastapi a co najwazniejsze tylko tam znajduje sie prawda. Nie zastąpi. Niemniej o wiele lepiej zrozumiałam Biblię po lekturze "Jezus z Nazarethu" R. Branstaettera, ukazującą realia, tradycje, zwyczaje, prawo ówczesnych czasów.
|
Cz lis 07, 2013 11:38 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
|