Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 22:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Lektury katolickie 
Autor Wiadomość

Post Lektury katolickie
Czy zna ktoś może (pytam osobe wierzącą) lekture która mogła by pogłębić moją wiare lub obrócić ją o 0,5 stopnia ku jej rozwojwi ? jeśli jakąś podasz prosze opisz kilkoma słowami co jest niej zawarte, czego może nauczyć. Dziękuje :)

Pn wrz 23, 2013 19:28

Post Re: Lektury katolickie
Może najpierw opisz kilkoma słowami, czego potrzebujesz.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn wrz 23, 2013 19:37
Tak mi sie nasunelo spontanicznie: Pismo sw.

Pn wrz 23, 2013 19:47

równie dobrze może być to lektura rozważająca męka Pana Jezusa jak i czym tak naprawde jest duch święty, może być to najzwyczajniej świadectwo. Ogółem nie mam nic konkretnego na myśli, szukam mocnej katolickiej lektury która może zmienić mój punkt widzenia na lepszy :)

Pn wrz 23, 2013 21:14
Polecam Kompendium Katechizmu Kościoła Katolickiego. Cytat z okładki autorstwa Benedykta XVI: "Kompendium, które teraz przedstawiam Kościołowi powszechnemu, jest wierną i pewną syntezą Katechizmu Kościoła Katolickiego. Obejmuje w sposób zwięzły wszystkie istotne i podstawowe elementy wiary Kościoła tak, aby mogło stanowić, jak tego życzył sobie mój Poprzednik, pewien rodzaj vademecum, które pozwoli osobom wierzącym i niewierzącym objąć jednym rzutem oka całą panoramę wiary katolickiej".

Pn wrz 23, 2013 23:17
aremac napisał(a):
Czy zna ktoś może (pytam osobe wierzącą) lekture która mogła by pogłębić moją wiare lub obrócić ją o 0,5 stopnia ku jej rozwojwi ? jeśli jakąś podasz prosze opisz kilkoma słowami co jest niej zawarte, czego może nauczyć. Dziękuje :)

Dla mnie przełomową była książka "Jezus z Nazarethu" Romana Brandstaetta.

Wt wrz 24, 2013 11:39

dzięki za propozycje i proszę o więcej :)

Wt wrz 24, 2013 14:17
Część postów nie na temat tutaj: viewtopic.php?p=770142#p770142

Wt wrz 24, 2013 16:39

Warto obejrzeć Pasję - reżyserii Mela Gibsona, a po seansie pomodlić się na różańcu i zastanowić się czy świat był wart takiego poświęcenia ze strony Boga!

A co do książek, to osobiście polecam "Rozmowy o Biblii" Anny Świderkówny, i książki pisane na podstawie objawień jak choćby Dzienniczki Siostry Faustyny, czy pozycje pisane przez kronikarza Katarzyny Emmerich

Śr paź 09, 2013 12:49

Tego jest na prawdę bardzo dużo. Na naszą wiarę niezwykle wpływają świadectwa innych ludzi nwróconych, stąd polecam:
1. "OD BARABASZA DO JEZUSA. Nawrócony jednym spojrzeniem." Autor: Sarubbi Pietro
Książka autorstwa aktora nawróconego na planie filmowym "Pasji" Mela Gibsona. Autor grał wówczas Barabasza i kiedy zetknął się pierwszy raz z twarzą Jezusa po biczowaniu, w jego sercu zapłonęła iskra wiary w Boga.

2. "Nawrócona wiedźma" Patrycja Hurlak
Miała sławę i pieniądze, występowała w „Klanie” i „Blondynce”. Uważała, że ma nieziemską moc, którą gwarantowała jej magia. Od dwóch lat autorka przeżywa nawrócenie.

3. "Ocalona z piekła. Wyznania byłej modelki" Anna Golędzinowska
Książka jest bardzo dobrze napisana dlatego czyta się ją z zaciekawieniem od początku do końca. Ania mało opowiada o pracy modelki skupia się głównie na swoich przeżyciach jakby chciała się oczyścić z całego brudu ,w który została wciągnięta. Pokazuje świat do którego wiele młodych dziewcząt zdąża , a który się okazuje być półświatkiem pełnym blichtru i zła.Powinna ją przeczytać każda dziewczyna, która wszelkimi sposobami próbuje się tam dostać.

Jest tego znacznie więcej. Zapraszam tez na blog: www.wzrostwiary.blogspot.com po dawkę ewangelizatorów.

Kiedy chce się zniszczyć religię, zaczyna się od ataków na kapłanów, bo tam, gdzie nie ma kapłana, nie ma już ofiary i religii. św. Jan Maria Vianney

Pn paź 14, 2013 14:08
A gdy juz te wszystkie ksiązki przeczytam, ich treść wtłoczę do mózgu a co niektóre cytaty wykuję na blachę - to co dalej?

Pn paź 14, 2013 18:32

iowa napisał(a):
A gdy juz te wszystkie ksiązki przeczytam, ich treść wtłoczę do mózgu a co niektóre cytaty wykuję na blachę - to co dalej?

Przekonasz się, jeżeli tylko będziesz chciał(a).

Pn paź 14, 2013 20:33

Polecam Biblię! Po co szukać czegoś, co jest tylko nieudolnym komentarzem do tego, co na prawdę powinniśmy czytać i znać (przynajmniej treść)?

Poczytaj Biblię...

So paź 19, 2013 18:50

Wiare mozna tylko poglebic poprzez czytanie Pisma Swietego, zadna inna ksiazka tego nie zastapi a co najwazniejsze tylko tam znajduje sie prawda.

Cz lis 07, 2013 9:51
amadeus35 napisał(a):
Wiare mozna tylko poglebic poprzez czytanie Pisma Swietego, zadna inna ksiazka tego nie zastapi a co najwazniejsze tylko tam znajduje sie prawda.

Nie zastąpi.
Niemniej o wiele lepiej zrozumiałam Biblię po lekturze "Jezus z Nazarethu" R. Branstaettera, ukazującą realia, tradycje, zwyczaje, prawo ówczesnych czasów.

Cz lis 07, 2013 11:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]