Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 22:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Paweł z Tarsu - apostoł czy samozwaniec ? 
Autor Wiadomość

I apostoł, i równocześnie w pewnym sensie samozwaniec.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn maja 02, 2005 13:25
Zobacz profil WWW

"Pawel, apostol nie z ludzkiego ustanowienia czy zlecenia, lecz z ustanowienia Jezusa Chrystusa i Boga Ojca...", to sa slowa, ktorymi Apostol rozpoczal list do Galatow (1:1) na wiesc o tym, ze grupa nowinkarzy zydowskiego pochodzenia zmacila umysly mlodziutkich chrzescijan swiezo nawroconych z poganstwa. Argumentem tych falszywych glosicieli Ewangelii - judaizers - byl fakt, ze sw. Pawel nie nalezal do Dwunastu, ktorzy chodzili z Jezusem. Usilowali oni podwazyc zarowno jego autorytet apostolski, jak i jego nauczanie. Zatem w liscie do Galatow sw. Pawel z pelna swiadomoscia uzywa w stosunku do siebie nazwy "apostol". List, w ktorym widac jak bardzo Apostol byl wzburzony w momencie jego pisania, adresowany jest do Galatow. Sw. Pawel byl swiadomy, ze tresc listu dojdzie do sprawcow zametu, stad tez moze uzyl w nim i tak dosadnych wyrazen. Celem listu byla wlasnie obrona apostolstwa sw. Pawla otrzymanego od samego Chrystusa i prawdziwosci gloszonej przez niego Ewangelii. Oto, co pisze :
Cytuj:
A zatem teraz: czy zabiegam o wzgledy ludzi, czy raczej Boga? Czy ludziom staram sie przypodobac? Gdybym jeszcze teraz ludziom chcial sie przypodobac, nie bylbym sluga Chrystusa. Oswiadczam wiec wam, bracia, ze gloszona przeze mnie Ewangelia nie jest wymyslem ludzkim. Nie otrzymalem jej bowiem ani nie nauczylem sie od jakiegos czlowieka, lecz objawil mi Jezus Chrystus. Slyszeliscie przeciez o moim postepowaniu ongis, gdy jeszcze wyznawalem judaizm, jak z niezwykla gorliwoscia zwalczalem Kosciol Bozy i usilowalem go zniszczyc, jak w zarliwosci o judaizm przewyzszalem wielu moich rowiesnikow z mego narodu, jak bylem szczegolnie wielkim zapalencem w zachowaniu tradycji moich przodkow.
Gdy jednak spodobalo sie Temu, ktory wybral mnie jeszcze w lonie matki mojej i powolal laska swoja, aby objawic Syna swego we mnie, bym Ewangelie o Nim glosil poganom, natychmiast nie radzac sie ciala i krwi, ani udajac do Jerozolimy, do tych, ktorzy apostolami stali sie pierwej niz ja, skierowalem sie do Arabii (...)
Potem, po czternastu latach, udalem sie ponownie do Jerozolimy wraz z Barnaba, zabierajac z soba takze Tytusa. (...)
Cos sie zas tyczy stanowiska tych, ktorzy sie ciesza powaga - jakimi oni dawniej byli, jest dla mnie bez znaczenia; u Boga nie ma wzgledu na osobe - otoz ci, co sa uznani za powagi, nie polecili mi dodawac czegokolwiek. Wrecz przeciwnie, stwierdziwszy, ze mnie zostalo powierzone gloszenie Ewangelii wsrod nieobrzezanych, podobnie jak Piotrowi wsrod obrzezanych - Ten bowiem, ktory wspoldzialal z Piotrem w apostolowaniu obrzezanych, wspoldzialal i ze mna wsrod pogan - i uznawszy dana mi laske, Jakub, Kefas i Jan, uwazani za filary podali mnie i Barnabie prawice na znak wspolnoty, bysmy szli do pogan, oni zas do obrzezanych, bylesmy pamietali o ubogich, co tez gorliwie staralem sie czynic. Gal 1;10- 2;21

Sw. Pawel wspominajac tu trzech sposrod Dwunastu, uwazanych za filary Kosciola nie mowi, ze otrzymal od nich misje apostolska, w rzeczywistosci jego kontakt z nimi z wielu powodow byl bardzo ograniczony, ale fakt, ze Kefas, Jakub i Jan - filary Kosciola Chrystusowego w Jerozolimie podali mu reke, oznaczal, ze rozpoznali w nim rzeczywistego, najprawdziwszego apostola Chrystusa rownego sobie w zarowno w byciu apostolem jak i w prawach gloszenia Ewangelii. Jednym slowem, potwierdzili prawdziwosc Pawlowego apostolstwa.
Jeszcze w pozniejszych listach sw. Pawel kilkakrotnie pisze na temat swego apostolstwa broniac go przed roznymi bezpodstawnymi zarzutami.
W pierwszym liscie do Koryntian potwierdza swoje apostolstwo piszac, ze bedac prawdziwym apostolem i posiadajac wszelkie prawa apostola Chrystusa, nie korzysta z nich dla dobra gloszonej Ewangelii:
"Czyz nie jestem wolny? Czyz nie jestem apostolem? Czyz nie widzialem Jezusa, Pana naszego? Czyz nie jestescie moim dzielem w Chrystusie?" Jezeli nawet nie jestem apostolem dla innych, dla was na pewno nim jestem. Albowiem wy jestescie pieczecia mego apostolowania w Panu. (...) Nie jest dla mnie powodem do chluby to, ze glosze Ewangelie. Swiadom jestem ciazacego na mnie obowiazku. Biada mi, gdybym nie glosil Ewangelii! Gdybym to czynil z wlasnej woli, mialbym zaplate, lecz jesli dzialam nie z wlasnej woli, to tylko spelniam obowiazki szafarza."1Kor 9; 1-2;16-18.
Sw. Pawel nigdy nie mowi o swoim nawroceniu. Nie poznal Ewangelii sluchajac innych apostolow czy w ogole kogokolwiek, ale zostala mu ona objawiona przez samego Chrystusa. Tak wiec zostal wybrany, wezwany do gloszenia Ewangelii, dlatego nie jest samozwanczym apostolem. Jego apostolstwo pochodzi od samego Chrystusa.

So maja 28, 2005 7:14

Sw. Pawel nigdy nie mowi o swoim nawroceniu. Nie poznal Ewangelii sluchajac innych apostolow czy w ogole kogokolwiek, ale zostala mu ona objawiona przez samego Chrystusa. Tak wiec zostal wybrany, wezwany do gloszenia Ewangelii, dlatego nie jest samozwanczym apostolem. Jego apostolstwo pochodzi od samego Chrystusa.

Podzielam twoją opinię co do Pawła. Jednocześnie zastanawiam się, czy są jakieś przeszkody, by w dzisiejszych czasach Bóg powolywał swoich apostołów i jak rozppoznać, czy nie są to samozwańcy ?

Pn maja 30, 2005 12:16

Jak Paweł może być samozwańcem, skoro....

Ga 1: 1 BT
"Paweł, apostoł nie z ludzkiego ustanowienia czy zlecenia, lecz z ustanowienia Jezusa Chrystusa i Boga Ojca, który Go wskrzesił z martwych,"

Tt 1: 1 BT
"Paweł, sługa Boga i apostoł Jezusa Chrystusa, [posłany do szerzenia] wśród wybranych Bożych wiary i poznania prawdy wiodącej do życia w pobożności,"

2Kor 12: 12 BT
"Dowody /mojego/ apostolstwa okazały się pośród was przez wielką cierpliwość, a także przez znaki i cuda, i przejawy mocy
."

1Kor 12: 28 BT
"I tak ustanowił Bóg w Kościele najprzód apostołów, po wtóre proroków, po trzecie nauczycieli, a następnie tych, co mają dar czynienia cudów, wspierania pomocą, rządzenia oraz przemawiania rozmaitymi językami."

Pn maja 30, 2005 15:56

Jak Paweł może być samozwańcem, skoro....

Ga 1: 1 BT
"Paweł, apostoł nie z ludzkiego ustanowienia czy zlecenia, lecz z ustanowienia Jezusa Chrystusa i Boga Ojca, który Go wskrzesił z martwych,"

Tt 1: 1 BT
"Paweł, sługa Boga i apostoł Jezusa Chrystusa, [posłany do szerzenia] wśród wybranych Bożych wiary i poznania prawdy wiodącej do życia w pobożności,"

2Kor 12: 12 BT
"Dowody /mojego/ apostolstwa okazały się pośród was przez wielką cierpliwość, a także przez znaki i cuda, i przejawy mocy
."

1Kor 12: 28 BT
"I tak ustanowił Bóg w Kościele najprzód apostołów, po wtóre proroków, po trzecie nauczycieli, a następnie tych, co mają dar czynienia cudów, wspierania pomocą, rządzenia oraz przemawiania rozmaitymi językami."

Jak ? Ano normalnie ... sceptyk może powiedzieć, ze to autoreklama.

Wt maja 31, 2005 7:36

A to ciekawe spojżenie na NT - brzmi ono jak wyznanie ateisty, a nie chrześcijanina.

Wt maja 31, 2005 10:37

ziobro Adama napisał(a):

A to ciekawe spojżenie na NT - brzmi ono jak wyznanie ateisty, a nie chrześcijanina.

Nie jest to żadne "wyznanie", a tylko przykład na obiektywne spojrzenie.

Ale co z odpowiedzią na moje pytanie ? Czy są jakieś przeszkody, by w dzisiejszych czasach Bóg powolywał swoich apostołów i jak rozpoznać, czy nie są to samozwańcy ?

Wt maja 31, 2005 12:11

Ale co z odpowiedzią na moje pytanie ? Czy są jakieś przeszkody, by w dzisiejszych czasach Bóg powolywał swoich apostołów i jak rozpoznać, czy nie są to samozwańcy ?

Czyli co?. Sugerujesz że św Paweł to samozwaniec?. Ciekawe kogo Ty uznajesz za Apostołów - może napiszesz?.

Wt maja 31, 2005 18:33

ziobro Adama napisał(a):

Czyli co?. Sugerujesz że św Paweł to samozwaniec?. Ciekawe kogo Ty uznajesz za Apostołów - może napiszesz?.

Ty w ogóle czytasz ten wątek ? Bo mam uzasadnione wątpliwości .....

Śr cze 01, 2005 7:08

Post Re: Paweł z Tarsu - apostoł czy samozwaniec ?
ziobro Adama napisał(a):
Czy Paweł z Tarsu był apostołem ? Przecież nie chodził z Jezusem ? A moze sam sobie nadał tytuł apostoła ?

A to ciekawe, chyba sam nie śledzisz tego co piszesz. Zaczynając wątek poddałeś pod wątpliwość apostolstwo św. Pawła, i nie napisałeś czy utożsamiasz się z tym stwierdzeniem, więc wydajesz się akceptować owe stwierdzenie.

Śr cze 01, 2005 11:53

Wojtek37 napisał(a):
... nie napisałeś czy utożsamiasz się z tym stwierdzeniem, więc wydajesz się akceptować owe stwierdzenie.

Nie chce mi się z tobą kłócić, więc proszę cię - czytaj dokładniej.
Oto odpowiedź na twoje wątpliwości:

ziobro Adama napisał(a):
pedziwiatr napisał(a):

Podzielam twoją opinię co do Pawła. Jednocześnie zastanawiam się, czy są jakieś przeszkody, by w dzisiejszych czasach Bóg powolywał swoich apostołów i jak rozppoznać, czy nie są to samozwańcy ?

Wystarczyło przejrzeć tę samą stronę. :?

Śr cze 01, 2005 12:44

ziobro Adama napisał(a):
Wojtek37 napisał(a):
... nie napisałeś czy utożsamiasz się z tym stwierdzeniem, więc wydajesz się akceptować owe stwierdzenie.

Nie chce mi się z tobą kłócić, więc proszę cię - czytaj dokładniej.
Oto odpowiedź na twoje wątpliwości:

Masz rację - muszę Cię przeprosić, nie doczytałem.

Zatem odpowiadając na Twoje pytanie, mogę powiedzieć że Bóg daje takich Apostołów, przykładem z "waszego" podwórka jest b. Roget z Taize rodowity protestant.[/code]

Śr cze 01, 2005 13:33

Wojtek37 napisał(a):
Zatem odpowiadając na Twoje pytanie, mogę powiedzieć że Bóg daje takich Apostołów, przykładem z "waszego" podwórka jest b. Roget z Taize rodowity protestant.

Czy on mówi o sobie, że jest apostołem ? Pytam szczerze, bo nie wiem.
A co z "podwórkiem katolickim" ? Czy są tam jacyś prorocy i apostołowie ? Jeśli tak, to kto, jeśli nie, to dlaczego ? Czyżby nie byli potrzebni ?

Śr cze 01, 2005 13:45

Dla nas Katolików napewno Jan Paweł II, Matka Teresa z Kalkuty,

Śr cze 01, 2005 14:02

Dla nas Katolików napewno Jan Paweł II, Matka Teresa z Kalkuty,

Ale widzisz, ja nie pytam o "następców" apostołów czy proroków .. ja pytam o nich samych .... Są dzisiaj potrzebni, czy nie ?

Śr cze 01, 2005 14:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona