Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 6:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 398 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna strona
 Leki homoopatyczne a zniewolenia. 
Autor Wiadomość
Post Re: Leki homoopatyczne a zniewolenia.
Kael napisał(a):
Kozioł napisał(a):
Kael napisał(a):
majac dodatkowe ubezpieczenie
To sprawa firm ubezpieczających.
Forsa rządzi.

No ale jakos to sie kloci z twoja smiala teza o "wyrzuceniu do kosza".
A co? W Szwajcarii refundują w zakresie podstawowym? Albo lekarze przepisują?
Niedawno były referenda, więc do końca pewny nie jestem (dawno w Szwajcarii nie byłem). Jakiś kantor uznał homeopatię i jest refundowana z podstawowego ubezpieczenia?

Pn lis 18, 2013 12:47
Moderator

Kael napisał(a):
@Soul33, nikt ze znanych mi osob, ktore zazywaja srodki homeopatyczne nic o "kosmicznej energii" nie wspomina.

Ja też nie słyszałem o "kosmicznej energii" osobiście od kogoś. Ogólnie wszelkie zniewolenia i podobne problemy duchowe to statystycznie rzadkie zjawisko. Sam znam sporo osób, które w latach 90-tych chodziły do różnych bioenergoterapeutów. I nikomu w wyraźny sposób nie pomogło, nikomu nie zaszkodziło, w ogóle nic się nie działo.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn lis 18, 2013 12:52
Cytuj:
Ta cala otoczka ezoteryczna to jakos naprawde tylko w polskich srodkach przekazu (koscielnego) stoi na pierwszym miejscu.

"Energetyzowanie" leku to obowiązkowe długie potrząsanie lekiem mające na celu "otwarcie na energię z kosmosu" - Przy wysokich rozcieńczeniach leku działa nie materia, lecz Energia, Hahnemann
http://www.baptysci.pl/tematycznie/141- ... encjonalna
Nikt nie wspomina o kosmicznej energii, bo zapewne nikt nie czytał dzieła Hahnemenna, a homeopaci nie dzielą sie tą wiedzą z pacjentami.

Pn lis 18, 2013 13:25

Soul33 napisał(a):
Kael napisał(a):
@Soul33, nikt ze znanych mi osob, ktore zazywaja srodki homeopatyczne nic o "kosmicznej energii" nie wspomina.

Ja też nie słyszałem o "kosmicznej energii" osobiście od kogoś. Ogólnie wszelkie zniewolenia i podobne problemy duchowe to statystycznie rzadkie zjawisko. Sam znam sporo osób, które w latach 90-tych chodziły do różnych bioenergoterapeutów. I nikomu w wyraźny sposób nie pomogło, nikomu nie zaszkodziło, w ogóle nic się nie działo.

Muszę Ci przyznać rację, że wszelkie zniewolenia i podobne problemy duchowe to statystycznie rzadkie zjawisko.
Z tym drugim to do końca się nie zgodzę. Ja też mam znajomych, którzy twierdzą, że mi poschodziły kamienie z nerek (mają badania USG), a pani z tercetu egzotycznego w TV oświadczyła, że mięśniak na macicy jej się wchłonął i ustaly silne krwawienia za sprawą lekarza bioenergoterapeuty w jednym pana S.
Znam też osoby, którym to nic nie pomogło.
Nawet Alus kiedyś pisała o swoim mężu, też mu nic nie pomogło.

Pn lis 18, 2013 13:30
Cytuj:

Gdyby mu nic nie pomogło byłabym już wdową.
Ale zapewniam Cię, w żadnej chorobie ani mąż, ani ja nie szukaliśmy i nie będziemy szukać pomocy u homeopatów, bioenergoterapeutów.

Pn lis 18, 2013 13:42
Kozioł napisał(a):
Kael napisał(a):
No ale jakos to sie kloci z twoja smiala teza o "wyrzuceniu do kosza".
A co? W Szwajcarii refundują w zakresie podstawowym? Albo lekarze przepisują?
Niedawno były referenda, więc do końca pewny nie jestem (dawno w Szwajcarii nie byłem). Jakiś kantor uznał homeopatię i jest refundowana z podstawowego ubezpieczenia?

@Koziol, chyba naprawde dawno w Szwajcarii nie byles. to nie kantony cos uznaja, ale sa tu normalne kasy chorych (ktore w Polsce byly w powijakach, kiedy komus do glowy strzelilo, ze centralnie zawsze jest lepiej), w ktorych kazdy musi byc ubezpieczony na poziomie podstawowym. Dorosli placa kilkaset frankow na miesiac, a dzieci okolo 50. Jezeli ktos ma takie fanaberie, to moze sobie dokupic w tej samej kasie dodatkowe ubezpieczenia: na dentyste (okolo 100 frankow na miesiac i zwrot 90% kosztow do pewnej kwoty rocznej), na szczepienia (tak, one tez nie sa w pakiecie podstawowym), na leczenie alternatywne (np homeopatie).

Ale po sprawdzeniu na stronie mojej kasy chorych okazuje sie, ze ... homeopatia jest w pakiecie podstawowym
https://www.aquilana.ch/produkte/obliga ... flege.html
Cytuj:
Kostendeckung bei Behandlung durch einen FMH-Arzt mit entsprechender Zusatzausbildung:

Akupunktur-Behandlung
Anthroposophische Medizin
Traditionelle chinesische Medizin
Homöopathie und Phytotherapie

Czyli: refundacja kosztow leczenia przez lekarza z FMH z dodatkowym wyksztalceniem w zakresie:
- akupunktury
- medycyny antropozofijnej
- tradycjonalnej medydcyny chinskiej
- homeopatii i terapii swiatlem

Leczenie (bo tak tu sie to okresla) tego typu przez innych lekarzy jest w pakietach dodatkowych

No trudno, @Koziol. Jak widac w Szwajcarii homeoterapii do smieci nie wyrzucono.

A, i "chiropratorzy" (co by to nie bylo) tez sa w leczeniu podstawowym.

@Alus, przepraszam, temat homeopatii tak specjalnie mnie nie interesuje, ale ja znam tylko jeden powod potrzasania : przekazanie energii substancji na nosnik. Zadnej "kosmicznej".

Widze, ze w Polsce naprawde kazdy jest specjalista od ezoteryki, nawet jezeli sam ja sobie wymysla. Zeby jeszcze tylu specjalistow od Ewangelii bylo...

Ostatnio edytowano Pn lis 18, 2013 14:12 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn lis 18, 2013 14:06
TQu napisał(a):
Ja też mam znajomych, którzy twierdzą, że mi poschodziły kamienie z nerek (mają badania USG)
Jak w 3 na 4 przypadkach - samoistnie....

Pn lis 18, 2013 14:10
Kael napisał(a):
@Koziol, chyba naprawde dawno w Szwajcarii nie byles....
No dawno. Ostatnio zakres refundacji był ustanawiany w referendum (jak to na Szwajcarię przystało) i "leczenie" homeopatią przepadło. Widocznie szwajcarzy znów dali się ogłupić.

Pn lis 18, 2013 14:13
Kael napisał(a):
@Alus, przepraszam, temat homeopatii tak specjalnie mnie nie interesuje, ale ja znam tylko jeden powod potrzasania : przekazanie energii substancji na nosnik. Zadnej "kosmicznej".
Tylko, ze przekazuje się samą "energię" z "energii", bo substancji czynnej nie ma ani atomu.
Krótko pisząc: wg homeopatii gdybym rozpuscił kryształek arszeniku w probówce i związ z tego roztworu kropelkę, zmieszał z 1000 kropelkami wody uderzając 12 razy w skórzaną (koniecznie!) podstawkę, a potem rozcieńczał tak dalej kiladziesiąt/kilkaset razy, to dość szybko otrzymałbym czysta wodę o ogromnej energii arszeniku i mógłbym zatruc nia całe miasto. Bo im bardziej rozcienczony roztwór, tym "mocniejszy" i "skuteczniejszy". :twisted:

Pn lis 18, 2013 14:19

Alus napisał(a):
Cytuj:

Ale zapewniam Cię, w żadnej chorobie ani mąż, ani ja nie szukaliśmy i nie będziemy szukać pomocy u homeopatów, bioenergoterapeutów.

Alus napisał(a):
....własnie w latach 80-tych, gdy w polskich kosciołach hasał Harris, mąż przebywając na kontrakcie w pracy w ZSRR łyknął bakcyla Kaszpirowskiego.
Z tym, że "leczył się" przed ekranem TV...znane adin..dwa..tri....

Ktoś tu się mija z prawdą, a wystarcz powiedzieć prawdę i przeprośić....

Pn lis 18, 2013 14:22
@Koziol: mozliwe. W kazdym razie nie chodzi o wbijanie jakiejs "energii kosmicznej".
No i na pewno nie ma przymusu korzystania z tych specyfikow.

Pn lis 18, 2013 14:24

medieval_man napisał(a):
Byc może problemem jest to, że w tekście nie ma zadnego rozróżnienia, ale póki co to jest chyba jedyny oficjalny dokument Kościoła, który ustosunkowuje się expressis verbis do pewnych zjawisk czy działań obecnych w New Age a traktowanych magicznie, czyli będących grzechem.
Przypominam uprzejmie, że tematem wątku nie jest prawdziwość czy nieprawdziwość, naukowość czy nienaukowość homeopatii, ale jej ewentualny wpływ na duszę, co zostało wyrażone poprzez pojecie zagrożenia zniewoleniem.

Jednak wymienione w liscie praktyki pojawily sie tam jako PRZYKLADY. Moze by jednak dokopac sie prawdy o tej wymieniance, a nie expressis verbis ja przyjmowac, jak jakas czarna liste. Z faktu, ze numerologia jest w kregu podejrzen chyba nie wynika nasza podejrzliwosc wobec numerow, liczb w ogole.
Wplyw na dusze podnoszony jest przy okazji dochodzenia, skad sie homeopatia wziela, a to nieodlacznie doprowadza nas do tematu prawdziwosci. Fakt, ze homeopatia (old) kojarzona jest dzis z New Agem (new?) nie zamyka drogi do poznania prawdy o niej jutro. Jednak Ci ktorzy "badaja" ja przy uzyciu tabliczki mnozenia i kalkulatora sami wystawiaja sobie nienajlepsze swiadectwo, dlatego musza sie wspierac takimi argumentami, jak "kasa" i "oszustwo", refundowanie itditp., co czynia zreszta w sposob nie znoszacy sprzeciwu, czytaj: nie nadajacy sie na JAKAKOLWIEK dyskusje.
Podobne jak homeopatia reakcje wywolalby pewnie przecietny wyklad z fizyki powiedzmy ostatnich 5 lat oczywiscie gdyby zostal w podobnym kontekscie upubliczniony. Juz samo wejscie probabilistyki do badan i rozwazan fizykow pachnie szamanstwem. O dalszym ciagu nie wspomne. Ciesze sie jednak ze tekst listu przyciagnal choc na chwile nasza uwage, bo jest w nim wiecej tresci niz w niektorych dywagacjach na tym forum. Nadal polecam Gadeckiego, Hosera i innych.

Pn lis 18, 2013 14:34
Moderator

Soul33 napisał(a):
Kael napisał(a):

Ja, z kolei, znam osoby, które w latach 90 chodziły do różnych uzdrawiaczy (także w kosciołach) i ich dzisiejszy stan duchowy i zdrowotny jest bardzo niedobry.
Oczywiście, nie jestem w stanie wykazać związku.

Pn lis 18, 2013 14:39
Zobacz profil WWW
TQu napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:

Alus napisał(a):
....własnie w latach 80-tych, gdy w polskich kosciołach hasał Harris, mąż przebywając na kontrakcie w pracy w ZSRR łyknął bakcyla Kaszpirowskiego.
Z tym, że "leczył się" przed ekranem TV...znane adin..dwa..tri....

Ktoś tu się mija z prawdą, a wystarcz powiedzieć prawdę i przeprośić....

Lata 80-te, jakbyś nie zauważył, były to lata eksplozji "uzdrowień" Harrisa w polskich kościołach.
Nieznane zjawisko, które bezrefleksyjne Kościół/ludzie przyjęli za dobrą monetę.
Trudno po trzydziestu latach, setkach opracowań naukowych, traktować homeopatię, bioenergoterapię podobnie jak ówczas.

Pn lis 18, 2013 15:26
@CYnick
Bardzo cyniczny komentarz. Nie porównuj homeopatii z najnowsza fizyka, bo to tak jakbyś porównywał ze współczesną fizyką poglądy Giordano Bruno (na marginesie: im więcej o nim czytam, tym bardziej dziwię się, że nadal wielu uważa go za naukowca). Homeopatia to jarmarczna błazenada oparta na 18-to wiecznych wymysłach i "eksperymentach", których do dziś nikt w sposób weryfikowalny nie powtórzył.

Jeżeli potrafisz udowodnic pamięc wody, czy przeprowadzić jej "witalizację", to zgłoś się do James Randi Educational Foundation, a czeka na ciebie milion dolarów. Podobnie z innymi "zjawiskami paranormalnymi".

Pn lis 18, 2013 15:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 398 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna strona