Czym jest dla was wiara, prośba o definicję
| Autor |
Wiadomość |
|
Johnny99
|
 Re: Czym jest dla was wiara, prośba o definicję
Lurker napisał(a): Wiara to jest takie coś w mózgownicy, co wiedzie do odczuwania i przeżywania sacrum na przekór rozumowi. Dlaczego na przekór rozumowi?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| So lis 23, 2013 10:30 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Lurker napisał(a): Wiara to jest takie coś w mózgownicy, co wiedzie do odczuwania i przeżywania sacrum na przekór rozumowi. To "coś w mózgownicy" to właśnie rozum, bo tylko bezrozumni mogą wierzyć, że świat powstał sam z siebie, a życie traci sens kończąc się nicością.
|
| So lis 23, 2013 10:45 |
|
 |
|
Lurker
|
Johnny99 napisał(a): Dlaczego na przekór rozumowi? Nie wiem. Improwizując: ponieważ sacrum jest dość ściśle powiązane z tajemnicą i tzw. poczuciem mocy, wrażeniem przerastającej nas potęgi. Co zaś zostało zrozumiane i wyjaśnione, ani nie stanowi żadnej tajemnicy, ani nie jest postrzegane jako potężne. Z tym, że mózgownica potrafi zapuścić dwa "procesy" równocześnie, jeden rozumowy i drugi sakralny, tak że np. ekolog może być czcicielem Matki Ziemi. Dlatego napisałem "na przekór", a nie np. "wbrew". Istotne jest tylko, żeby nie ubijać ciągle tego drugiego drugiego "procesu", jak robią to scjentyści. Bosz, co za bełkot.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
| So lis 23, 2013 10:50 |
|
|
|
 |
|
Lurker
|
Alus, tylko bezrozumni mogą wierzyć, że życie kończące się nicością nie ma sensu.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
| So lis 23, 2013 10:53 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Alus, tylko bezrozumni mogą wierzyć, że życie kończące się nicością nie ma sensu. Powiedz to ludziom chorym, cierpiącym, oddającym życie za wiarę, za ojczyznę.
|
| So lis 23, 2013 11:35 |
|
|
|
 |
|
Lurker
|
Tak, właśnie: powiedz im że nie mają niczego, czego mogliby się uchwycić, oprócz idiotycznej nadziei, że może jest coś tam, skąd nikt jeszcze nie wrócił...
I nawiasem mówiąc, przypominam, że sam jestem chory.
|
| So lis 23, 2013 11:38 |
|
 |
|
Johnny99
|
Lurker napisał(a): Improwizując: ponieważ sacrum jest dość ściśle powiązane z tajemnicą i tzw. poczuciem mocy, wrażeniem przerastającej nas potęgi. Co zaś zostało zrozumiane i wyjaśnione, ani nie stanowi żadnej tajemnicy, ani nie jest postrzegane jako potężne. Z tym, że mózgownica potrafi zapuścić dwa "procesy" równocześnie, jeden rozumowy i drugi sakralny, tak że np. ekolog może być czcicielem Matki Ziemi. Dlatego napisałem "na przekór", a nie np. "wbrew". Istotne jest tylko, żeby nie ubijać ciągle tego drugiego drugiego "procesu", jak robią to scjentyści.
Bosz, co za bełkot. No ok, ale czemu koniecznie "na przekór", "wbrew" itp.? Rozum to rozum, ponadrozumowe to ponadrozumowe. Dlaczego trzeba tu sugerować jakiś konflikt? Cytuj: Alus, tylko bezrozumni mogą wierzyć, że życie kończące się nicością nie ma sensu. Nie rozumiem. To ty utrzymujesz, że nie ma sensu.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| So lis 23, 2013 11:52 |
|
 |
|
Lurker
|
Bo człowiek rozumny będzie potrafił nadac swojemu życiu sens. Człowiek bezrozumny - no cóż...
I nie sugeruję konfliktu, tylko coś na kształt podchodów. Grę sprzecznych interesów.
|
| So lis 23, 2013 11:57 |
|
 |
|
Johnny99
|
Lurker napisał(a): Bo człowiek rozumny będzie potrafił nadac swojemu życiu sens. Człowiek bezrozumny - no cóż... Skoro sens trzeba nadać, to znaczy, że go wcześniej nie ma, prawda? Ale z chwilą śmierci on i tak zniknie, prawda? Może nie dla innych, ale dlatego, kto umarł, na pewno, czy nie tak? Cytuj: I nie sugeruję konfliktu, tylko coś na kształt podchodów. Grę sprzecznych interesów. Jakich sprzecznych interesów?
|
| So lis 23, 2013 12:16 |
|
 |
|
Lurker
|
Johnny99 napisał(a): Skoro sens trzeba nadać, to znaczy, że go wcześniej nie ma, prawda? Ale z chwilą śmierci on i tak zniknie, prawda? Może nie dla innych, ale dlatego, kto umarł, na pewno, czy nie tak? Jak masz takie problemy, to proszę, okłamuj siebie, że istnieje sens obiektywny, nikt Ci tego nie broni. Ale rozumiesz, nie okłamuj innych. Chyba że sami o to proszą. Johnny99 napisał(a): Jakich sprzecznych interesów? (facepalm) Wyjaśnianie vs. tajemnica.
|
| So lis 23, 2013 12:22 |
|
 |
|
Lurker
|
O, mam: "Jak wykazały ujęcia funkcjonalne, mitologia i doktryna religijna pełnią tę samą funkcję – bronią przed destrukcyjnymi efektami rozumu." Szyjewski, Religia Słowian. W okolicach tego passusu pojawiają się nazwiska Mailnowskiego i Eliadego.
|
| So lis 23, 2013 12:30 |
|
 |
|
Johnny99
|
Lurker napisał(a): Jak masz takie problemy, to proszę, okłamuj siebie, że istnieje sens obiektywny, nikt Ci tego nie broni. Ale rozumiesz, nie okłamuj innych. Chyba że sami o to proszą. A ty nie masz takich problemów? A jak się przed nimi bronisz? Udawaniem że ich nie ma? I dlaczego cały czas piszesz o "okłamywaniu"? Ja nikogo nie okłamuje. Okłamywałbym, gdybym mówił, że istnieje sens obiektywny, wiedząc, że faktycznie go nie ma. Ja niczego takiego nie wiem. A ty wiesz? Bo jeśli nie, to może to ty okłamujesz nas, utrzymując, że coś tu jest oczywiste? Cytuj: (facepalm) Wyjaśnianie vs. tajemnica. Nie widzę tu odpowiedzi na moje pytanie. Cytuj: O, mam: "Jak wykazały ujęcia funkcjonalne, mitologia i doktryna religijna pełnią tę samą funkcję – bronią przed destrukcyjnymi efektami rozumu." Szyjewski, Religia Słowian. W okolicach tego passusu pojawiają się nazwiska Mailnowskiego i Eliadego. Dobrze powiedziane. Przy czym tak samo słusznie można powiedzieć, że rozum broni przed destrukcyjnymi efektami religii. Nie widzę tu więc konfliktu, raczej współpracę 
|
| So lis 23, 2013 12:39 |
|
 |
|
Atimeres
|
danbog napisał(a): Definicje można znaleźć w wikipedii . Jeśli chodzi Ci o wiarę religijną to tutaj : http://pl.wikipedia.org/wiki/Wiara_religijnaDefinicja ta zwiera tezy z którymi się nie zgadzam . Np : ....."Występowanie wiary uznaje się za konieczne w początkowej fazie rozwoju nauki (przyjmuje się, że dużej mierze zawdzięcza ona wierze swoje istnienie kiedy to pierwszy raz w dziejach świata ludzie podeszli rozumowo do mitycznej materii........" . Jedyny wpływ religii na naukę , upatruję raczej w wytworzeniu feudalnej kasty próżniaczej , która nie musząc pracować mogła poświęcać się abstrakcyjnym dociekaniom niekiedy [ przy świadomości absurdalności religii ] odnoszącym się do rzeczywistości . Religie postrzegam jako procedurę poznawczą przeciwstawną do nauki . I Wikipedia napisała bzdury i ten komentaerz na forum. Czemu piszesz o czymś, na czym się nie znasz, bo nie masz wiary?
|
| So lis 23, 2013 15:05 |
|
 |
|
Atimeres
|
Johnny99 napisał(a): Lurker napisał(a): Wiara to jest takie coś w mózgownicy, co wiedzie do odczuwania i przeżywania sacrum na przekór rozumowi. We wierze religijnej nic nias ma na przekór rozumowi!! Najpierw zauważ, że zwykła wiara międzyludzka nie jest na przekór rozumowi: ani wiara dana słowom rodziców, koledze, nauczycielowi, książce... Ona zawsze ma jakieś uzasadnienie rozumowe, słabsze lub mocniejsze. Jest ona też warunkiem zaistnienia wiedzy życiowej i naukowej. Z wiarą religijną jest tak, że nie możemy przemawiać za inne religie. Każda w tej dziedzinie jest inna! Niekóre ograniczają sie np. tylko do życia wspólnotowego i praktyk rytualnych, nie mając żadnej wiary, ani bóstwa! Jako chrześcijanin mogę bezpiecznie mówić w sprawie chrześcijańskiej wiary. Np. spotykamu historyczną postać Chrystusa. Analizujemy o Nim świadectwa historyczne z Jego czasów, kóre tylko prymitywny umysł lekkomyślnie zlekceważy. Na podstawie tych świadectw analizujemy Jezusową osobowość, czyny i dzieło zbawienia, i przekonujemy się: To Emmanuel, to Pan Mój i Bóg mój! Świadectwa o Nim sa wiarygodne. On sam jest godny zaufania! Mniej lub bardziej świadomie formułujemy w sobie dwa sądy: wiarygodności i konieczności wiary (w teologicznej analizie wiary zwane: iudicuium credibilitatis i iudicuium credenditatis). Te sądy są podstawą rozumności aktu wiary: Rozumnego przyjęcia Chrystusa i jego objawienia, i poddania się mu z miłością, posłuszeństwem i zaufanie (jak napisano w katechiźmie). To właśnie znaczy wierzyć! Oczywiście dziecko w rodzinie ma tę drogę uproszczoną, ale jako dorastający czy dorosły człowiek w trakcie katechezy i własnych przemyśleń przechodzi tę samą drogę wiary, choć niekiedy o tym nie wie. Zauważ, jeszcze w XIX wieku Kościół potępił herezje fideizmu, według której można domagać się od kogoś wiary bez podania mu racjonalnych argumentów. Ta herezja naywa się fideizm - to wiara "w ciemno", wiara oparta na samej sobie.
|
| So lis 23, 2013 15:46 |
|
 |
|
Lurker
|
Johnny99 napisał(a): może to ty okłamujesz nas, utrzymując, że coś tu jest oczywiste? Nie, nie okłamuję. Dla mnie jest oczywiste, że sens jest czymś, co wytwarza mózgownica. Nie wiem tylko, czy faktycznie jest to intelektualna odpowiedź na pytanie "po co", czy raczej wrażenie, odczucie sensu, które znów może zjawić się na przekór rozumowi. Johnny99 napisał(a): Nie widzę tu odpowiedzi na moje pytanie. Rozum wyjaśnia, wiara potrzebuje tajemnicy. Przynajmniej wiara w sensie przeżywania sacrum, bo zawierzenie w sensie Atimeresa - nie. Johnny99 napisał(a): Nie widzę tu więc konfliktu, raczej współpracę Powtarzam, że ja również nie widzę konfliktu, tylko grę, na zasadzie, powiedzmy, rywalizacji dwóch przyjaciół - akademików: ja mu na przekór zrobię doktorat. A ja mu na przekór zrobię habilitację!
|
| So lis 23, 2013 16:47 |
|
|
|