Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 20:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Dyskurs o rzeczy postrzeganiu (wydzielony) 
Autor Wiadomość

Post Re: Dyskurs o rzeczy postrzeganiu (wydzielony)
Lurker napisał(a):
Pokazania, że istnieją komunikaty nie niosące żadnej treści. Kleksy Rorschacha, biały szum.

I taką właśnie treść niósł ten komunikat. Paradoks? Nie da się inaczej.

Cytuj:
Tym, czym węzeł danych podpięty do węzła grafu od zwykłych węzłów tego grafu.

A czym jest węzeł danych?

Cytuj:
Istnieją materialne, neuronalne korelaty pojęć komunikowalnych słowami, mające się do nich tak, jak falocząstka (raczej nie wiązka właściwości, chociaż kto wie...) do obserwabli (fali, cząstki). Korelaty te są zadane genetycznie lub wręcz fizycznie (bądź wynikają z interakcji genetyki z fizyką w trakcie embriogenezy). Tak przypuszczam.

Można jaśniej?

Które słowo miałeś zadane genetycznie? :shock:

Cytuj:
Będzie wpasowane w siatkę skojarzeń, ale nie będzie z tego nic wynikało odnośnie jego treści.

Nie ma żadnej treści, która nie wynikałaby z wpasowania w siatkę skojarzeń.

Cytuj:
Każde skojarzenie będzie złudzeniem

I co to niby miałoby znaczyć, że "skojarzenie jest złudzeniem"? :shock:

Cytuj:
A może wszyscy jestesmy mózgami w słojach...

Może.

Cytuj:
Johnny nawraca się na dyskordiaństwo? : P

Nie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N lis 24, 2013 20:00

Johnny99 napisał(a):
I taką właśnie treść niósł ten komunikat. Paradoks? Nie da się inaczej.

Tak, to prawda. Zawsze na pytanie psychologa, co się widzi na kartce, można odpowiedzieć: kleks do testu Rorschacha. Ale - to będzie odpowiedź udzielona w metajęzyku, nie w języku.

Johnny99 napisał(a):
A czym jest węzeł danych?

Zawiera inną informację i jest odmiennie traktowany przez algorytmy pracujące na grafie.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Istnieją materialne, neuronalne korelaty pojęć komunikowalnych słowami, mające się do nich tak, jak falocząstka (raczej nie wiązka właściwości, chociaż kto wie...) do obserwabli (fali, cząstki). Korelaty te są zadane genetycznie lub wręcz fizycznie (bądź wynikają z interakcji genetyki z fizyką w trakcie embriogenezy). Tak przypuszczam.

Można jaśniej?

Będzie kłopot, bo dla mnie to jest zupełnie jasne i przejrzyste. Po kolei, co mam rozjaśnić?

Johnny99 napisał(a):
Które słowo miałeś zadane genetycznie?

(facepalm) Treść, nie słowo.

Wyobrażam to sobie tak: pojęcia (treści) są wrodzone, przynajmniej w podstawowym ich zestawie (nie wykluczam wykształcania się nowych treści w trakcie życia), nad nimi zaś nadbudowują się grafy języków (polski, angielski, łaciński, japoński, ...), siatki skojarzeń służące do przeszukiwania "bazy danych" treści i komunikowania ich, wedle schematu, który Ci byłem zapodałem, w celu odtworzenia fragmentu własnej siatki skojarzeń u odbiorcy...

...ale to też jest idea sformułowana na gorąco. Może zawierać luki i błędy.

Johnny99 napisał(a):
Nie ma żadnej treści, która nie wynikałaby z wpasowania w siatkę skojarzeń.

Kto tak twierdzi?

Johnny99 napisał(a):
I co to niby miałoby znaczyć, że "skojarzenie jest złudzeniem"?

Znaczy to, że zamiast odczytać treść z węzła, który jej nie ma podpiętej, odczytasz treść z węzła sąsiedniego, ewentualnie z komentarzem: "mniej więcej".

Orkiestra!

N lis 24, 2013 20:13

Cytuj:
A może wszyscy jestesmy mózgami w słojach...

Przepraszam, że się wtrącę, ale Stanisław Lem w jednym ze swoich opowiadań w "Dziennikach Gwiazdowych" - o skrzyniach (zamiast słoików) profesora Corcorana - opisał to bardzo przekonująco... :roll:

N lis 24, 2013 20:18

Osobiście zawsze wolałem opowiadanie o doktorze Diagorasie. Wcale sympatyczny łajdak, któremu jego własne twory odpłaciły w końcu podobnym łajdactwem.

Orkiestra!

N lis 24, 2013 20:20

Lurker napisał(a):
Tak, to prawda. Zawsze na pytanie psychologa, co się widzi na kartce, można odpowiedzieć: kleks do testu Rorschacha. Ale - to będzie odpowiedź udzielona w metajęzyku, nie w języku.

W jakim znowu metajęzyku? :shock: Czy odpowiedź "kleks do testu Rorschacha" jest pozbawiona treści? :shock:

Cytuj:
Zawiera inną informację i jest odmiennie traktowany przez algorytmy pracujące na grafie.

I co w związku z tym?

Cytuj:
Będzie kłopot, bo dla mnie to jest zupełnie jasne i przejrzyste. Po kolei, co mam rozjaśnić?

Może po prostu powiedz, co chciałeś przez to powiedzieć..

Cytuj:
Wyobrażam to sobie tak: pojęcia (treści) są wrodzone, przynajmniej w podstawowym ich zestawie (nie wykluczam wykształcania się nowych treści w trakcie życia), nad nimi zaś nadbudowują się grafy języków (polski, angielski, łaciński, japoński, ...), siatki skojarzeń służące do przeszukiwania "bazy danych" treści i komunikowania ich, wedle schematu, który Ci byłem zapodałem, w celu odtworzenia fragmentu własnej siatki skojarzeń u odbiorcy...

...ale to też jest idea sformułowana na gorąco. Może zawierać luki i błędy.

Ok, i co z tego miałoby wynikać dla tej dyskusji?

Cytuj:
Kto tak twierdzi?

Ja. A ty tak nie uważasz?

Cytuj:
Znaczy to, że zamiast odczytać treść z węzła, który jej nie ma podpiętej, odczytasz treść z węzła sąsiedniego, ewentualnie z komentarzem: "mniej więcej".

I co w tym jest "złudzeniem"?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N lis 24, 2013 20:24

Johnny99 napisał(a):
W jakim znowu metajęzyku?

W języku orzekającym o innym języku.

Johnny99 napisał(a):
Czy odpowiedź "kleks do testu Rorschacha" jest pozbawiona treści?

Nie, ale nie stanowi odpowiedzi na pytanie. Jest to wybieg.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

I co w związku z tym?

Johnny... może ja z kolei zaproponuję Ci, żebyś przysiadł fałdów nad informatyką? Algorytmy plus struktury danych. Ilekroć próbuję się wczytać w teksty filozoficzne, dostrzegam w nich pomieszanie z poplątaniem tych dwóch pojęć; w dodatku struktury danych występują w nich w ilościach śladowych. Chyba u Kanta było z tym najlepiej.

Johnny99 napisał(a):
Może po prostu powiedz, co chciałeś przez to powiedzieć..

Dokładnie to, co powiedziałem. Kiedy do Ciebie dotrze, że filozofia NIE wyczerpuje ludzkich możliwości opisu świata?

Johnny99 napisał(a):
Ok, i co z tego miałoby wynikać dla tej dyskusji?

Jeżeli nie wynika nic, to może powinniśmy skończyć?

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Kto tak twierdzi?

Ja. A ty tak nie uważasz?

Ja PRZYPUSZCZAM. Ale sądziłem, że powołasz się na jakieś profesorskie głowy.

Johnny99 napisał(a):
I co w tym jest "złudzeniem"?

To, że zamiast do Kolenicy trafiasz do Warszawy.

Orkiestra!

N lis 24, 2013 20:32

Lurker napisał(a):

Czegoś takiego tam nie ma.

Cytuj:
Nie, ale nie stanowi odpowiedzi na pytanie. Jest to wybieg.

Oczywiście że stanowi, na dodatek w pełni poprawną.

Cytuj:
Johnny... może ja z kolei zaproponuję Ci, żebyś przysiadł fałdów nad informatyką?

A po co? Mówisz o czymś "innym". Świetnie. Ale my rozważamy kwestię, w której nie ma czegoś innego, tylko nie ma nic.

Cytuj:
Dokładnie to, co powiedziałem. Kiedy do Ciebie dotrze, że filozofia NIE wyczerpuje ludzkich możliwości opisu świata?

Nie interesuje mnie opis świata, tylko to, co chciałeś mi przekazać.

Cytuj:

Nie powiedziałem, że nie wynika nic, pytam, co wynika.

Cytuj:

Czyli przypuszczasz to samo, co ja? To skąd twoje problemy?

Cytuj:

Patrz pkt 3.

N lis 24, 2013 20:52

Johnny99 napisał(a):
Lurker napisał(a):

Czegoś takiego tam nie ma.

Oczywiście, że jest. I dopóki tego nie przetrawisz, nie będziemy mogli ruszyć dalej.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Johnny... może ja z kolei zaproponuję Ci, żebyś przysiadł fałdów nad informatyką?

A po co? Mówisz o czymś "innym". Świetnie. Ale my rozważamy kwestię, w której nie ma czegoś innego, tylko nie ma nic.

I ja to bardzo precyzjnie opisuję. Nie moja wina, że Ty jesteś humanista, a ja - techniczny.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Nie interesuje mnie opis świata, tylko to, co chciałeś mi przekazać.

: ))) Ale ja Ci chciałem przekazać właśnie opis wycinka świata. Twojej własnej, prywatnej mózgownicy, Johnny.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Nie powiedziałem, że nie wynika nic, pytam, co wynika.

Jak to leciało... proste odpowiedzi zniechęcają do myślenia?

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Czyli przypuszczasz to samo, co ja? To skąd twoje problemy?

Gdybym przypuszczał to samo co Ty, no to byśmy się rozumieli, nie? Co prawda trudno w Internecie machać rękami, ale mimo wszystko...

Mam co prawda hipotezę na temat tej rozmowy. Ty mnie chcesz gdzieś zaprowadzić, a ja Ci oferuję barter informacji i wiedzy. Doczekam się wreszcie jakiegoś rewanżu? Jesteś mi już winien całkiem sporo. Prawniku.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Patrz pkt 3.

Ale Kolenicy własnie NIE MA. Na mapie. Możesz próbowac ją zlokalizowac na podstawie opisu planu marszałka Sławskiego i wtedy wyjdzie ci jakieś miasto w centrum Polski. Najbliższe skojarzenie: Warszawa. I tym sposobem zamiast do świata "Innych Pieśni" trafiasz w "Lód".

Orkiestra!

N lis 24, 2013 21:02

Lurker napisał(a):
Ale stwierdzenie "brak jakiejkolwiek informacji o czymś" mi zgrzyta. Nie jestem pewien, czy czegoś nie pokręciłem, muszę sprawdzić na takiej jednej witrynie.

Jednak się zgadza. Wartość logiczna NONE, brak informacji o zdaniu. Przykładów, niestety, witryna nie zawiera. No ale Ty twierdzisz, że to coś innego niż nieistnienie w głębszym sensie. Ja się generalnie mogę z tym zgodzić, bo logika i ontologia stanowią rozdzielne dziedziny rozważań. Pytanie jednak, czy te dwa pojęcia da się ze sobą spiąć bijektywnie, czy taka operacja będzie miała sens i czy wypłyną z niej jakieś konstruktywne wnioski.

Orkiestra!

N lis 24, 2013 22:03

Lurker napisał(a):
Oczywiście, że jest. I dopóki tego nie przetrawisz, nie będziemy mogli ruszyć dalej.

Nie jest. Jest tylko siatka skojarzeń innego rodzaju.

Cytuj:
I ja to bardzo precyzjnie opisuję. Nie moja wina, że Ty jesteś humanista, a ja - techniczny.

No to pokaż, jak to opisałeś. Pamiętaj, że jeżeli nie potrafisz czegoś wyjaśnić, to znaczy, że sam tego nie rozumiesz 8)

Cytuj:
: ))) Ale ja Ci chciałem przekazać właśnie opis wycinka świata. Twojej własnej, prywatnej mózgownicy, Johnny.

Mnie nie interesuje to, jak wygląda moja mózgownica. Nie teraz, w każdym razie.

Cytuj:
Jak to leciało... proste odpowiedzi zniechęcają do myślenia?

Jak mi wykażesz, że to ma związek z dyskusją..

Cytuj:
Gdybym przypuszczał to samo co Ty, no to byśmy się rozumieli, nie?

No więc właśnie chcę zrozumieć, dlaczego się nie rozumiemy.

Cytuj:
Ty mnie chcesz gdzieś zaprowadzić, a ja Ci oferuję barter informacji i wiedzy.

A ja mam taką hipotezę, że sam sobie nie zdajesz sprawy, iż się ze mną zgadzasz - a jeszcze bardziej nie chcesz tego przyznać..

Cytuj:
Doczekam się wreszcie jakiegoś rewanżu?

Za co? I w jakiej postaci?

Cytuj:
Ale Kolenicy własnie NIE MA. Na mapie.

Z tego co znalazłem, to jest taka miejscowość w Chorwacji ;)

Cytuj:
Możesz próbowac ją zlokalizowac na podstawie opisu planu marszałka Sławskiego i wtedy wyjdzie ci jakieś miasto w centrum Polski. Najbliższe skojarzenie: Warszawa.

I chcesz powiedzieć, że to jest złudne skojarzenie?

Ale chyba nie tu tkwi istota rzeczy? Przypomnę: czym się różni treść od wpięcia w siatkę skojarzeń? Treść to właśnie wpięcie w siatkę skojarzeń.

Cytuj:
Przykładów, niestety, witryna nie zawiera. No ale Ty twierdzisz, że to coś innego niż nieistnienie w głębszym sensie.

A może to jest istnienie w głębszym sensie? Albo i to i to jednocześnie?

N lis 24, 2013 22:18

Pas.

Orkiestra!

N lis 24, 2013 22:31

Ziew. Mam jeszcze pytanie do publiczności (ktoś zdaje się, mimo wszystko, tę dyskusję śledził). Interesuje mnie mianowicie, czy faktycznie te moje teksty o grafach, siatkach i neuronalnych korelatach stanowią nieprzejrzysty bełkot, czy jednak ktoś załapał, o co biega. A jesli nikt nic, to co konkretnie jest niezrozumiałe i co należy wytłumaczyć. Mój adwersarz niestety nie był łaskaw mi naświetlić tej kwestii, ale może odezwie się ktoś inny.

Orkiestra!

N lis 24, 2013 23:50

Proponuję, żebyś najpierw podał przykład jakiejś genetycznie zakodowanej treści. Zwykle najlepiej jest coś wyjaśniać poprzez przykłady. Następnie pokażesz, w jaki sposób na tę treść nabudowują się "grafy języków". W końcu zaś wyjaśnisz, jak to się ma do naszej dyskusji.

Pn lis 25, 2013 17:02

Albo piszę rzeczy mądre, albo głupie, albo takie sobie.

Jeżeli piszę rzeczy mądre, to nie widzę powodu, żeby to dalej robić za bezdurno.
Jeżeli piszę rzeczy głupie, to rozmowa staje się bezprzedmiotowa.
Jeżeli piszę rzeczy takie sobie, to... mam dwa-trzy lepsze pomysły, którymi mogę zająć sobie czas.

Dlatego pas. Johnny gra teraz kontrakt o moją duszę. Uprzedzam, że kontraktu tego nie ugra.

Orkiestra!

Pn lis 25, 2013 17:56

Nie to nie :P

Pn lis 25, 2013 17:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona