Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona
 Czy siostrze Faustynie ukazal sie szatan pod postacia Jezusa 
Autor Wiadomość

Post Re: czy siostrze Faustynie ukazal sie szatan pod postacia Je
Znaczy, jesli chodzi o Piastów, to oni władowali wszystkie fundusze i całą propagandę w wyniesienie na ołtarze Wojciecha Sławnikowica. A potem nie było koniunktury: państwo raz było, raz go nie było. Owszem, na przykład niejaka Jadwiga Śląska została świętą. Czytałem streszczenie jej hagiografii, świadectwo pokory Księżnej Pani. Doprawdy, jakich podkładek kiedyś trzeba było...

"Życie codziennne w...", taka seria książek popularnohistorycznych.

Orkiestra!

N lis 17, 2013 17:22
Lurker napisał(a):
Beth01 napisał(a):
Jeśli kanonizacja dwóch wielkich papieży to kolejni święci ' bez wykształcena'...

Myslałem raczej o kimś w rodzaju Lemaitre'a czy Mendla... takim, rozumiesz, człowieku, który by miał osiągnięcia w nauce, uznane przez świat, a nie tylko wewnątrz Kościoła.

Józef Moscati - lekarz, naukowiec w dziedzinie fizjologii człowieka i chemii fizjologicznej, prekursor w leczeniu cukrzycy insuliną (pierwszy we Włoszech podał insulinę), autor 27 prac naukowych z dziedziny fizjologii człowieka, m.in: Urogeneza wątrobowa, Drogi limfatyczne z jelit do płuc.

N lis 17, 2013 18:06
Lurker napisał(a):
Myslałem raczej o kimś w rodzaju Lemaitre'a czy Mendla... takim, rozumiesz, człowieku, który by miał osiągnięcia w nauce, uznane przez świat, a nie tylko wewnątrz Kościoła.

Ale do zbawienia jest nam potrzebne człowieczeństwo. Mendel był zakonnikiem. :)
Mamy różne typy autorytetów, naukowe są tylko jednymi z nich. Mnie to nie imponuje, bo to wykorzystanie naturalnych zdolności, wzbudzanie kory przedczołowej do pracy w warunkach zainteresowania i umiarkowanego stresu. Dobry nastrój wywołany wydzielaniem umiarkowanych ilości kortyzolu pozwala na kreatywne myślenie i sukces. Czysta biologia...
Praca nad sobą jest prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza w sytuacji posiadania zadziornej osobowości. Masz ochotę i możliwości wdeptać kogoś w podłoże i nawet ośrodek nagrody zareaguje dobrym samopoczuciem. Udało się. Niech palant wie, że ma się trzymać z dala ode mnie! A należy doprowadzić do postrzegania tego palanta jako ukochanego dziecka Boga. Mózg jest tu naszym przeciwnikiem, on wskazuje korzystne dla nas rozwiązania. Należy go przeprogramować. To jest dopiero wyzwanie!

Nie widzę też problemu, by dostrzegać autorytety naukowe oraz te, które są dla mnie kwintesencją człowieczeństwa. Alus podrzuciła nawet 2 w 1.

N lis 17, 2013 18:12

MODLITWA ANIOŁA Z FATIMY

O mój Boże, wierzę w Ciebie, uwielbiam Cię, mam nadzieję w Tobie i kocham Cię. Proszę Cię o przebaczenie dla tych, którzy w Ciebie nie wierzą, nie uwielbiają Ciebie, nie mają w Tobie nadziei i nie kochają Cię. O Przenajświętsza Trójco, Ojcze, Synu i Duchu Święty, w najgłębszej pokorze uwielbiam Cię i ofiaruję Ci Przenajdroższe Ciało, Krew, Duszę i Bóstwo Jezusa Chrystusa, obecne na wszystkich Ołtarzach świata, jako wynagrodzenie za zniewagi, świętokradztwa i obojętności, jakimi On Sam jest obrażany. Przez nieskończone zasługi Jego Najświętszego Serca i przez Niepokalane Serce Maryi błagam Cię o nawrócenie biednych grzeszników. Amen.

N lis 17, 2013 20:13

Login2 napisał(a):
Cytuj:
Poza tym opierać się na Kościele w tak poważnych kwestiach, jak objawienia, jest konieczne. Duch Święty rządzi Kościołem, który jest w swej najgłębszej postaci nietykalny i na tym trzeba się opierać. Kościół uznaje objawienia św. Faustyny za prawdziwe i w dodatku ją kanonizował - wierzę w to i tak jest.

Bo dla ciebie kościół Jezusa Chrystusa to instytucja KK, dla mnie nie.

KrK ma dziwne i jakies mistyczne pojecie Kosciola.
Kosciol to po prostu ludzie. Ja jestem Kosciolem. Czlowiek, ktory wierzy w Jezusa jest kosciolem, bo jest Cialem Chrystusa i ten czlonek kosciola moze sie pomylic. Wlasnie dlatego Faustyna mogla sie pomylic i po to zostalo nam dane Boze Slowo by rozstrzygac takie kwestie. To Slowo moze nam dac odpowiedz czy te objawienia sa prawdziwe czy falszywe. A jesli namawia nas do czczenia obrazow to jest zdecydownie falszywe i opinia przywódcow KrK nie ma tu nic do gadania.
To nie Kosciol to ma rozstrzygac, bo KrK ma na mysli wtedy jedynie biskupow, papiezy, arcybiskupow i nie wiem jeszcze jakie naczelne grono, a to nie jest prawda, bo Biblia nigdzie nie robi podzial na kler i laikat - na pewno nie w NT. Takie praktyki prowadza do zlych rzeczy.
Juz teraz rozumiem co to znaczy Kosciol oczami KrK i kto ustala jakie tradycje sa swiete a jakie niewazne..
Mysle, ze postrzeganie SWIETEGO Kosciola - przez pryzmat nie zwyklego wierzacego, ale elite, przywodztwo KrK to bląd. Stad sie wzial pewnie pozniejszy dogmat o nieomylnosci papieza.. I tak bląd pociaga za soba kolejny bląd. Ale teraz przynajmniej wiem z czego to wynika.

Pt lis 22, 2013 18:45

Cawilian napisał(a):
Login2 napisał(a):
Bo dla ciebie kościół Jezusa Chrystusa to instytucja KK, dla mnie nie.
I być może jesteś poza Kościołem... gdzie może być tylko płacz i zgrzytanie zębów.

Jezus przyjdzie 'po swoich' czyli narodzonych na nowo z Ducha Bozego, czyli tych, ktorzy uwierzyli i przyjeli do serca Pana Jezusa jako swego Pana i Zbawiciela.
"Jeśli zaś kto nie ma Ducha Chrystusowego, ten nie jest jego. "
Mowienie, ze ktos jest poza kosciolem Jezusa Chrystusa, bo nie nalezy do KK to herezja, bo to oglaszanie, ze w KrK jest zbawienie, a zbawienie jest jedynie w Chrystusie Jezusie, a nie w zadnym kosciele.
"Kto ma Syna, ma żywot; kto nie ma Syna Bożego, nie ma żywota."

Pt lis 22, 2013 18:49
Moderator

majanovak napisał(a):
Mysle, ze postrzeganie SWIETEGO Kosciola - przez pryzmat nie zwyklego wierzacego, ale elite, przywodztwo KrK to bląd.

No i znowu piszesz nieprawdę o nauce KK, ponieważ właśnie KK uznaje, że Kościół to przede wszystkim wspólnota wiernych.

Natomiast kler to następcy apostołów.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt lis 22, 2013 22:53
Co mowi nam Pismo sw:
Cytuj:
18 Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą7. 19 I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie». Mt 16,18-19

Sam Jezus nie uwazal, ze Kosciol to jedna osoba. Kosciol to Jego (Mistyczne) Cialo, ktorego ON jest glowa.
Cytuj:
Kiedy przybyli i zebrali [miejscowy] Kościół, opowiedzieli, jak wiele Bóg przez nich zdziałał i jak otworzył poganom podwoje wiary. 28 I dość długi czas spędzili wśród uczniów. Dz 14,27-28

Cytuj:
3 Wysłani przez Kościół szli przez Fenicję i Samarię, sprawiając wielką radość braciom opowiadaniem o nawróceniu pogan.
4 Kiedy przybyli do Jerozolimy, zostali przyjęci przez Kościół, Apostołów i starszych Dz 15,3-4

Cytuj:
Po przybyciu do Cezarei udał się do Jerozolimy. I pozdrowiwszy [tamtejszy] Kościół, zeszedł do Antiochii. Dz 18,22

Cytuj:
5 Pozdrówcie także Kościół, który się zbiera w ich domu. Rz 16a

Cytuj:
18 Przede wszystkim słyszę - i po części wierzę - że zdarzają się między wami spory, gdy schodzicie się razem jako Kościół. 1Kor 11,18

Ze Pan Jezus utozsamia sie z Kosciolem, widzimy np tu:
Cytuj:
Słyszeliście przecież o moim postępowaniu ongiś, gdy jeszcze wyznawałem judaizm, jak z niezwykłą gorliwością zwalczałem Kościół Boży i usiłowałem go zniszczyć, Gal 1,13

Cytuj:
1 Szaweł ciągle jeszcze siał grozę i dyszał żądzą zabijania uczniów Pańskich. Udał się do arcykapłana1 2 i poprosił go o listy do synagog w Damaszku, aby mógł uwięzić i przyprowadzić do Jerozolimy mężczyzn i kobiety, zwolenników tej drogi, jeśliby jakichś znalazł. 3 Gdy zbliżał się już w swojej podróży do Damaszku, olśniła go nagle światłość z nieba. 4 A gdy upadł na ziemię, usłyszał głos, który mówił: «Szawle, Szawle, dlaczego Mnie prześladujesz?» 5 «Kto jesteś, Panie?» - powiedział. A On: «Ja jestem Jezus, którego ty prześladujesz. 6 Wstań i wejdź do miasta, tam ci powiedzą, co masz czynić». DZ 9,1-6

Szawel chcial niszczyc uzniow Panskich, a Jezus pyta go, dlaczego JEGO, Jezusa przesladuje.

Chrzescijanie wyznaja jedno wyznanie wiary, w ktorym mowia:
"Wierzę w jeden, święty, powszechny i apostolski Kościół."
Jezeli ktos twierdzi, ze on sam i jego kolega sa "kosciolami", to z chrzescijanstwem i Jezusem Chrystusem im nie po drodze.

Jezeli ktos twierdzi ze sam ma wszystkie niezbedne dary do swojego zbawienia, to sam sie z Kosciola wylacza. O czym pisal sw Pawel
Cytuj:
4 Ten, kto mówi językiem, buduje siebie samego, kto zaś prorokuje, buduje Kościół. 1 Kor 14,4

Czyli sw Pawel wcale nie uwaza, ze on sam to Kosciol. Niektorzy "pseudo-biblijni" uwazaja inaczej.
I im polecam caly rodzial 12 1 listu do Koryntian.
Cytuj:
12 Podobnie jak jedno jest ciało, choć składa się z wielu członków, a wszystkie członki ciała, mimo iż są liczne, stanowią jedno ciało, tak też jest i z Chrystusem. 13 Wszyscyśmy bowiem w jednym Duchu zostali ochrzczeni, [aby stanowić] jedno Ciało: czy to Żydzi, czy Grecy, czy to niewolnicy, czy wolni. Wszyscyśmy też zostali napojeni jednym Duchem. 14 Ciało bowiem to nie jeden członek, lecz liczne [członki]. 1 Kor 12,12-14

Tak Pan Bog to zaplanowal, ze kazdy w Kosciele ma wazne zadanie do spelnienia DLA INNYCH. I nikt nie jest samowystarczalny. Nawet jezeli ktos ma dar jezykow, to inny ma dar tlumaczenia jezykow.

So lis 23, 2013 12:04

Czy szatan mógłby kiedykolwiek skłaniać do miłosierdzia i pobożności?

So lis 23, 2013 12:11

KubaSerce napisał(a):
Czy szatan mógłby kiedykolwiek skłaniać do miłosierdzia i pobożności?

Jeśli może, zdaniem niektórych, uzdrawiać, to czemu by nie?

N lis 24, 2013 14:11
Moderator

Nie może uzdrawiać. Może, co najwyżej czasami czasowo uleczyć.

N lis 24, 2013 19:38
Zobacz profil WWW

No to może zachęca do miłosierdzia i pobożności też tylko czasowo?

Pn lis 25, 2013 2:02
Moderator

Moze zachęcać do uczynków, które reklamuje jako dobre, miłosierne i pobożne, choć potem okazuje się, że wcale takimi nie są.

Pn lis 25, 2013 10:43
Zobacz profil WWW

Cawilian napisał(a):
Dyskusja z Login2 na ten temat nie ma w ogóle sensu, co zaraz wykażę.

Login2 napisał(a):
Już pisałem w tym temacie o tym. Nie jesteś w stanie złożyć w ofierze Jezusa Chrystusa Bogu Ojcu. On sam tego dokonał raz i na zawsze, z własnej woli około 2000 lat temu. Koncepcja tego, że ja np. miałbym złożyć Jezusa w ofierze jest sprzeczna z ewangelią i chora.

"Ojcze Przedwieczny, ofiaruję Ci Ciało i Krew, Duszę i Bóstwo najmilszego Syna Twojego, a Pana naszego Jezusa Chrystusa, na przebłaganie za grze- chy nasze i całego świata. "

Te słowa są zaprzeczeniem ewangelii. Ty składasz Jezusa w ofierze? Po prostu pomyśl chwile nad tym.
Otóż, w pierwszej modlitwie eucharystycznej, po przeistoczeniu, kapłan wypowiada następujące słowa:

Boże Ojcze, my, Twoi słudzy, * oraz lud Twój święty, * wspominając błogosławioną mękę, zmartwychwstanie * oraz chwalebne wniebowstąpienie Twojego Syna, * naszego Pana Jezusa Chrystusa, * składamy Twojemu najwyższemu majestatowi * z otrzymanych od Ciebie darów * Ofiarę czystą, świętą i doskonałą, * Chleb święty życia wiecznego * i Kielich wiekuistego zbawienia. * Racz wejrzeć na nie z miłością i łaskawie przyjąć, * podobnie jak przyjąłeś dary swojego sługi, * sprawiedliwego Abla, * i ofiarę naszego Patriarchy Abrahama * oraz tę ofiarę, * którą Ci złożył najwyższy Twój kapłan Melchizedek, * jako zapowiedź Ofiary doskonałej.
    [ORDO]

Słowa te należą do Kanonu rzymskiego, powstałego w IV-VI wieku. Od tego czasu, aż do dzisiaj, sformułowania te były wielokrotnie atakowane przez wrogów Kościoła. Dlatego też, jestem absolutnie pewien, że Login2 powtarza czyjeś poglądy na ten temat (choćby nawet wydawało mu się, że jest niezwykle oryginalny), poglądy dawno już obalone, czego jednak szukać mi się nie chce, a to z dwóch powodów:

1. Nie ma to zupełnie sensu, bo gdyby wrogów Kościoła można było przekonać racjonalnymi argumentami, dawno by już była tylko "jedna owczarnia i jeden Pasterz".
  2. Poza tym jestem zbyt leniwy.

A czy ktos pytal sie Pana Jezusa czy moze to uczynic? Bo Pan Jezus przyszedl i dobrowolnie zlozyl swoje zycie w ofierze i bylo to raz - 2000 lat temu.
A wiec dlaczego ktos w Jego imieniu to robi i to bez pytania o pozwolenie?
Na mocy jakiego upowaznienia? Jesli zas ta ofiara byla juz doskonala i dokonana to dlaczego ofiarowywac Chrystusa ponownie?
Co mowi Slowo na ten temat?
" i nie dlatego, żeby wielekroć ofiarować samego siebie, podobnie jak arcykapłan wchodzi do świątyni co roku z cudzą krwią, (26) gdyż w takim razie musiałby cierpieć wiele razy od początku świata; ale obecnie objawił się On jeden raz u schyłku wieków dla zgładzenia grzechu przez ofiarowanie samego siebie. "
Czyli jasno tu czytamy, ze nie mamy ofiarowywac Jezusa wielokrotnie, bo Jezus tylko raz przyszedl i raz cierpial.
Nie rozumiem dlaczego ktos chce by Jezus cierpial wielokrotnie a moze to jest udawana ofiara i Jezus nie cierpi w niej fizycznie? To po co to i na co takie udawanie? Co to za ofiara w takim razie? A czy ktos pytal czy Jezus chce cierpiec kolejny raz?
Login pisze naprawde sensownie i bazuje na Slowie Bozym, a ty mowisz, ze nie ma sensu z nim dyskutowac choc to co ty piszesz nie ma zadnego odzwierciedlenia w Slowie Bozym. On jest wrogiem kosciola, bo nie chce kolejnego cierpienia Chrystusa? To twoja argumentacja?

Wt lis 26, 2013 20:32

MirMił napisał(a):
Zadziwiające jest jak dużo nieKatolików wie co Katolicy robią źle. Nie zadając sobie nawet trudu aby lepiej zrozumieć "funkcjonowanie" Kościoła Katolickiego wyszukują błędów w rzeczach, które dla nas są oczywiste.

1. Nie nie czcimy obrazów, ani figurek lecz modlimy się do Boga poprzez wstawiennictwo osób na nich przedstawionych. Człowiek nie powinien modlić się sam za siebie, dlatego mamy swoich Świętych Patronów i dlatego modlimy się za ich wstawiennictwem a nie do nich!

Skad wziales to MirMir, ze nie mamy sie modlic sami za siebie? A Pan Jezus nie modlil sie w ten sposob? A na jakim slowie sie opierasz, ze mam sie modlic za wstewiennictwem patronow? Wiesz, ze swietymi sa ci, ktorzy nawrocili sie do Pana Jezusa i przyjeli Go do swego serca?
W Biblii nie znajdziesz na to wersetu. A wrecz przeciwnie:
"niech nie znajdzie się u ciebie taki, który przeprowadza swego syna czy swoją córkę przez ogień, ani wróżbita, ani wieszczbiarz, ani guślarz, ani czarodziej, (11) ani zaklinacz, ani wywoływacz duchów, ani znachor, ani wzywający zmarłych; (12) gdyż obrzydliwością dla Pana jest każdy, kto to czyni, i z powodu tych obrzydliwości Pan, Bóg twój, wypędza ich przed tobą"
Tylko Jezus jest naszym Wstawiennikiem i Jedynym Posrednikiem. Tradycja katolicka jest tu w sprzecznoci ze Slowem jak wiec mozesz tak twierdzic, ze "Zadziwiające jest jak dużo nieKatolików wie co Katolicy robią źle. Nie zadając sobie nawet trudu aby lepiej zrozumieć "funkcjonowanie" Kościoła Katolickiego wyszukują błędów w rzeczach, które dla nas są oczywiste."
To nie wiesz, ze nie mozna wzywac zmarlych? Maria zyje czy nie zyje? a Jozef? To na jakiej podstawie ktos sie do ncih modli i prosi o ich wstawiennictwo? Mowisz, ze dla was jest to takie oczywiste, ale czy na pewno?

MirMił napisał(a):
2. Tak w zależności od liczby cudownych uzdrowień organizujemy pielgrzymki do różnych miejsc kultu. Miejsca kultu mają na celu oznaczenie ważniejszych wydarzeń - najczęściej związanych z objawieniem Marii lub Jezusa. Uzdrowienia w tych miejscach są silniejsze ponieważ kto uwierzy jak powiesz "Modliłem się przez tydzień i wyzdrowiałem" Nawet gdyby milion osób tak zrobiło to drugi milion nie uwierzy. Natomiast jeżeli powiesz "Modliłem się w tym i w tym miejscu i zostałem cudownie uzdrowiony". Jak tak powie tysiąc osób to być może w owe miejsce uda się osoba niewierząca i również ona dozna cudownego uzdrowienia nie tylko ciała ale i duszy. - Ile osób nie wierzących, które są na tym forum było w miejscu kultu Katolików z "wiarą" że w ich życiu coś się zmieni? Zakładam że takich brak - bo to "zabobony".

Co to za absurd co piszesz. Wiara jest w sercu. Ludzie sa dotykani w przerozny sposob jak np. sluchaja czyjegos swiadectwa, czytajac ksiazke, Biblie, we snie. Bóg mowi do nas na wiele sposobow. Nie jeden nawet jak zobaczy cud, jak pojedzie w jakies miejsce, w ktorym ktos cos przezyl to nadal nie wierzy. Izraelici widzieli mase cudow jak Mojzesz ich wyprowadzal z Egiptu a jak krnabrne i twarde mieli serca.
Czczenie obrazow jest obraza dla Boga. Kulty swietych to policzek wymierzony Jezusowi.

MirMił napisał(a):
3. Jezus Chrystus złożył się w ofierze za grzechy ludzi. Słowa Koronki nie mówią o tym, że my składamy Jezusa w Ofierze, ale że potwierdzamy jego ofiarę i że jesteśmy świadomi tego co dla nas zrobił.

"Ojcze Przedwieczny ofiaruje Ci Ciało i Krew, Duszę i Bóstwo" - podkreślamy tutaj że akceptujemy obydwie natury Ludzką i Boską Pana Jezusa, tym samym akceptujemy ofiarę jaką poniósł za wszystkich ludzi.

"Najmilszego Syna Twojego a Pana Naszego Jezusa Chrystusa" - Tymi słowami podkreślamy, że Pan Jezus jest Najmilszy dla Boga i nie ma nikogo pomiędzy Nimi, a jednocześnie zaznaczamy, że jest naszym Panem.

"Na przebłaganie za grzechy nasze i całego świata" - Tymi słowami, przyznajemy się przed Bogiem i samym Sobą, że jesteśmy grzeszni i że na grzesznym świecie żyjemy, a ofiara którą złożył Jezus Chrystus oczyszcza nas z tych grzechów.

W tej modlitwie nie ma ani jednego zdania na temat złożenia Pana Jezusa Bogu jako ofiary. Nie ma też mowy o tym, że ofiarujemy samych siebie, za grzechy innych ludzi.

Podczas kazdej mszy kaplan wypowiada slowa ofiarowania Chrystusa. Czyni to BEZ Jego zgody i mandatu, a Slowo mowi, ze Jezus cierpial raz, ze ofiara jest doskonala i calkowita, nie trzeba do niej niczego dodawac, zmieniac, uzupelniac. Jakim prawem ofiarujecie Chrystusa ponownie? Jak ktos smie rozporzadzac Chrystusem na swoje zawolanie? :o
Kto wam dal takie prawo? To bezczelnosc, obraza, ohyda.

MirMił napisał(a):
4. Pan Jezus umarł Ofiarując się za cały świat i wszystkich ludzi, ale jak wiemy nie wszyscy będą zbawieni, ponieważ nie wszyscy uznają Boskość Pana Jezusa. Pomimo śmierci Pana Jezusa, szatan nadal kradnie dusze, a więc Zbawienie nie jest dostępne dla wszystkich ludzi. Tak więc poświęcenie się osób takich jak siostra Faustyna, czy ojciec Pio za inne dusze, nie jest nowym aktem ofiarnym, lecz dobrowolnym aktem oddania się Boskiej Woli. Poprzez ten akt osłabiona jest moc szatana i inni ludzie mają szansę na Zbawienie, które bez Ofiary Pan Jezusa i tak nie byłoby możliwe.

Kazdego dnia ktos sie poswieca za kogos, zwlaszcza w krajach muzulmanskich, hinduskich, azjatyckich. To jest cena gloszenia Slowa Bozego
"ale weźmiecie moc Ducha Świętego, kiedy zstąpi na was, i będziecie mi świadkami w Jerozolimie i w całej Judei"
Slowo swiadek to tak naprawde martyr czyli mecznnik, bo takie jest wlasciwe znaczenie tego slowa. Tak mocne jest to slowo. Mamy glosic Dobra Nowine, i nie kazdy je przyjmie. Niektorzy zaplaca za to najwyzsza cene. Wszyscy apostolowie z wyjatkiem Jana zostali meczennikami. Musimy sie z tym liczyc jadac na misje.
A ty myslisz, ze my jestesmy zwolnieni z gloszenia Pisma ? Nic podobnego. Musimy tez sie liczyc z tym, ze beda z nas szydzic, smiac sie, kpic gdy bedziemy mowic sasiadom, rodzinie, znajomym itd. Mamy wrecz zaprzec sie samych siebie, taka jest wlasnie wola Boga dla nas. Kazdy z nas ma wlasne powolanie, nie zawsze misje gdzies w Afryce czy Chinach, ale skladac zycie w ofierze powinien kazdy z nas.

MirMił napisał(a):
5. Tak Pan Jezus prosi o "czczenie obrazu", która ma być namalowany. Jednak każdy Katolik zdaje sobie sprawę, że chodzi o Pana Jezusa, który na owym obrazie jest umieszczony a nie o obraz jako przedmiot kultu. Nikt nie klęka przed obrazem i nie mówi "Obrazie ufam tobie" lecz każdy mówi "Jezu Ufam Tobie". Zwraca się do Pana Jezusa, a obraz ma wywoływać poczucie jakby sam Pan Jezus na nas spoglądał.

Nie prosi, a ponoć żąda to raz a tym samym zaprzecza temu co mowi nam ST, aby tego nie robic, bo to jest obrzydliwe w oczach Boga.
Zobaczmy to w Slowei:
"Nie będziesz miał innych bogów obok mnie. (8) Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze i co jest na ziemi w dole, i tego, co jest w wodzie pod ziemią. (9) Nie będziesz się im kłaniał i nie będziesz im służył, gdyż Ja, Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mię nienawidzą"
Czy to jest zrozumiale MirMir? Rozumiesz ten nakaz? Czy trzeba jeszcze cos dodatkowo skomentowac? Naprawde jest to takie oczywiste dla was? Jakos tego nie udowodniles swoimi argumentami MirMir.

Wt lis 26, 2013 21:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona