Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 13:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 601 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 41  Następna strona
 Manipulacje w mediach 
Autor Wiadomość

Post Re: Manipulacje w mediach
danbog napisał(a):
Ja poszukuje przyczyn zła

Ale ja własnie o tym mówię. Dobro, zło - to są pojęcia wprowadzone przez chrześcijaństwo. Posługując się nimi, w dalszym ciągu hołdujesz chrześcijańskiemu światopoglądowi, jego wdrukom, wskutek czego jawisz się jako człowiek - no własnie: agresywny i antyludzki. Jesli chcesz się naprawdę wyzwolić z jarzma religii katolickiej, czeka Cię praca długa i niewdzięczna. Ale myślę, że zostaniesz w takim stanie, kontentując się błogo złudzeniem swojej wolności.

Orkiestra!

Wt lis 26, 2013 11:38

Lurker !

Cytuj:
Ale ja własnie o tym mówię. Dobro, zło - to są pojęcia wprowadzone przez chrześcijaństwo.

Chyba chodzi Ci o religie Żydowską z której chrześcijaństwo się wywodzi.

W takim razie dlaczego Budda siedział pod drzewem ?
Dlaczego Hindusi propagują higienę dentystyczną ?
No i jak niewierzący [ nigdy nie słyszący o chrześcijaństwie ] uderzy się w głowę , to jak sądzisz co o tym fakcie myśli ?

Cytuj:
Jesli chcesz się naprawdę wyzwolić z jarzma religii katolickiej, czeka Cię praca długa i niewdzięczna. Ale myślę, że zostaniesz w takim stanie, kontentując się błogo złudzeniem swojej wolności.

Czyżbym rozmawiał z wyznawcą buddyzmu zen :) ?

Wt lis 26, 2013 12:19

danbog napisał(a):
Cytuj:
Ale ja własnie o tym mówię. Dobro, zło - to są pojęcia wprowadzone przez chrześcijaństwo.

Chyba chodzi Ci o religie Żydowską z której chrześcijaństwo się wywodzi.

A... możliwe. W każdym razie chodzi o utożsamienie dobra z posłuszeństwem Bogu, zła z przkroczeniem Jego praw.

danbog napisał(a):
W takim razie dlaczego Budda siedział pod drzewem?

W Jego przypadku, najważniejsze jest, że siedział na censored...

danbog napisał(a):
Dlaczego Hindusi propagują higienę dentystyczną?

A dlaczego propadują kąpiele w brudnej rzece?

danbog napisał(a):
No i jak niewierzący [nigdy nie słyszący o chrześcijaństwie] uderzy się w głowę, to jak sądzisz co o tym fakcie myśli?

"Au"?

danbog napisał(a):
Czyżbym rozmawiał z wyznawcą buddyzmu zen :) ?

Nie. Aczkolwiek dyskordiaństwo bywa porównywane do zen właśnie. Natomiast ja doszedłem do tego na logikę, na podstawie obserwacji ateistów i chrześcijan, głównie na tym forum, choć nie tylko.

Orkiestra!

Wt lis 26, 2013 13:37
Lurker napisał(a):
...dyskordiaństwo...
I rozumiem, że w ramach (nie)umęczenia (nie)jesz (hot)dogów w (nie)kazdy (nie)piątek. ;)

Wt lis 26, 2013 13:51

Lurker !

Cytuj:
A... możliwe. W każdym razie chodzi o utożsamienie dobra z posłuszeństwem Bogu, zła z przkroczeniem Jego praw.

Cytuj:
W Jego przypadku, najważniejsze jest, że siedział na censored...

Cytuj:
A dlaczego propadują kąpiele w brudnej rzece?

Tak czy inaczej Budda poszukiwał źródła cierpienia , a Hindusi mają swoje wyobrażenia [ mniej lub bardziej szalone ] o tym co dla nich dobre .
Wiec chrześcijaństwo , czy judaizm nie są wyjątkowe .

Cytuj:
"Au"?

Fajna odpowiedź .
Jest to najbardziej zwięzła definicja zła .
Pozwolę sobie cytować , jeśli będzie okazja :) .

Cytuj:
Nie. Aczkolwiek dyskordiaństwo bywa porównywane do zen właśnie. Natomiast ja doszedłem do tego na logikę, na podstawie obserwacji ateistów i chrześcijan, głównie na tym forum, choć nie tylko.

Porównywane niesłusznie :) .

Wt lis 26, 2013 13:56

danbog napisał(a):
Obiektywne fakty są takie , że mordujecie kobiety usówające ciąże odmawiając im pomaocy medycznej .

Bzdura. Kto im odmawia pomocy medycznej? :o

Cytuj:
Zabijacie ludzi rozprzestrzeniając groźne choroby typu AIDS zwalczając prezerwatywy .

Bzdura. My je rozprzestrzeniamy? :o My mówimy o najlepszej możliwej ochronie przed AIDS - wstrzemięźliwość + seks tylko z małżonkiem..

Cytuj:
Zaszczuwacie i mordujecie ludzi o odmiennych poglądach np wspierając zbrodnicze reżimy .

Ten północnokoreański na przykład? :-D

Cytuj:
Zaszczuwanie [ aż do samobójstw włącznie ] ludzi o odmiennej orientacji sexualnej .
Itd ....

Bzdura. Jakie zaszczuwanie? :shock: I co to znaczy "odmiennej orientacji seksualnej"?

Cytuj:
Kto się nie podporządkuje zginie .

Jakim podporządkowaniu? :shock: Chodziło o to, że masz dbać o dobro nie tylko swoje, ale także o dobro bliźnich. Nie zgadzasz się z tym?

Cytuj:
Musimy się bronić z całych sił .

Już się bronicie i świetnie wam to wychodzi. Na waszą własną zgubę ;)

Cytuj:
No wiem , że chcecie nas zabijać dla naszego dobra .

Kto mówi o zabijaniu? :shock:

Cytuj:
Taka jest przewrotna natura waszych urojeń : lepiej by zginął niż zgrzeszył .

Kto tak powiedział? :shock:

Cytuj:
Ponieważ zaś żadnego życia pozagrobowego niema , chcecie nam odebrać wszystko co mamy nie dając nic w zamian .

Kto mówi coś o odbieraniu? :shock:

Cytuj:
To wy niszczycie to co istnieje w imię urojonych wartości .

Urojenia to ty masz i to graniczące wręcz z patologią :shock:

Cytuj:
PONIEWAŻ BOGA NIEMA , nie może przeciwdziałać grzechowi

Oczywiście, że Bóg jest i przeciwdziała grzechowi.

Cytuj:
a jeśli grzech można zniszczyć tylko z grzesznikiem tym gorzej dla grzesznika .

Kościół zawsze powtarza, że potępia się grzech, a nie grzesznika. Zresztą, każdy jest grzesznikiem - więc musielibyśmy się też niszczyć nawzajem :lol: Tym bardziej jeśli twoje fantazmaty byłyby prawdziwe, nie miałbyś się czym martwić 8)

Cytuj:
WOLNA WOLA RZEKOMO DANA PRZEZ BOGA TO TYLKO TAKI ŻART .

Oczywiście, wy tak uważacie. Ateista, co ciekawe, bardzo ściśle wiąże istnienie wolnej woli z istnieniem Boga. Bardzo często występuje schemat, gdzie za utratą wiary w Boga po jakimś czasie następuje utrata wiary w wolną wolę. Skoro więc nie ma wolnej woli, to człowiek sam z siebie nie może zadbać o to, by np. nie bzykać się z kim popadnie i nie zachorować na AIDS. Wszelkie namiętności uważa się za coś, czemu nie ma się co przeciwstawić - no bo nie ma wolnej woli. Więc trzeba przed nimi chronić ludzi z zewnątrz (np. wciskając im za darmo kondomy). To, oczywiście, nie jest jedyny powód - człowiek nastawiony na konsumpcję, przyjemności, doznania, zaspokajanie najprymitywniejszych popędów, to człowiek, którym najłatwiej manipulować. Takie jest źródło całego "postmodernizmu". I jego wyznawcy będą nas uczyć, czym jest wolność? Paradne.

Cytuj:
Naprawdę liczy się terror kościoła .

Jaki terror? :shock: No, chyba, że uczenie odpowiedzialności nazywasz "terrorem".. cóż, to charakterystyczne dla dzieci..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lis 26, 2013 15:41

Lurker napisał(a):
Dobro, zło - to są pojęcia wprowadzone przez chrześcijaństwo. Posługując się nimi, w dalszym ciągu hołdujesz chrześcijańskiemu światopoglądowi, jego wdrukom, wskutek czego jawisz się jako człowiek - no własnie: agresywny i antyludzki. Jesli chcesz się naprawdę wyzwolić z jarzma religii katolickiej, czeka Cię praca długa i niewdzięczna. Ale myślę, że zostaniesz w takim stanie, kontentując się błogo złudzeniem swojej wolności.

No to chrześcijaństwo/judaizm wymyśliły te pojęcia, czy tylko je utożsamiły z czymś? :roll:

Pojęcia dobra i zła uważasz za agresywne i antyludzkie? :shock:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lis 26, 2013 15:45

Kozioł napisał(a):
I rozumiem, że w ramach (nie)umęczenia (nie)jesz (hot)dogów w (nie)kazdy (nie)piątek.

Wbijam chrupki o smaku hot-doga. I (nie) jestem w tym sam...

Orkiestra!

Wt lis 26, 2013 16:40

Johnny99 napisał(a):
Pojęcia dobra i zła uważasz za agresywne i antyludzkie?

Same w sobie są zupełnie niewinnne i nieszkodliwe, co nie?

Nie, nie uważam. Jeszcze. Podejrzewam tylko parę niezłych przekrętów w okolicach tych pojęć.

Orkiestra!

Wt lis 26, 2013 16:43
danbog napisał(a):
Po śmierci w Wielkiej Bryt. kobiety pochodzenia indyjskiego na skutek odmowy leczenia ze względu na ciąże , Indie wystosowały z tego co pamiętam note dyplomatyczną .

Skąd wiesz, że winni są katolicy? Skoro w UK aborcja jest legalna, mogła iść do dowolnego lekarza, jeżeli ten co odmówił jej leczenia, zrobił to ze względu na wyznanie.
Coś pomieszałeś, bo ten przykład nie trzyma się kupy.
Bacząc na te jednostkowe przykłady...mam rozumieć, że psychopata(na swoim profilu oświadczył, że jest ateistą), który na premierze Batmana (w USA) dokonał masakry w kinie jest dowodem na to, ze ateiści mordują niewinnych ludzi znienacka?

Logika statystyczna Ci kuleje. Jeżeli w danym kraju jest np. 80% katolików i 1 osoba dokonuje masakry, nie znaczy to, ze katolicy są mordercami. No chyba, że masz mentalność typową dla zbrodniczych reżimów i stosujesz odpowiedzialność zbiorową. Całe szczęście, że żyję w demokratycznym kraju, gdzie Twoje poglądy nie mają racji bytu. Może na Kubie by Ci się spodobało lub w Korei Płn.?

W sumie tak jak Ty boisz się teistów, tak ja boję się ludzi, którzy stawiają mi zarzut odpowiedzialności za zabitego człowieka, którego zabił ktoś inny, ale ja jestem odpowiedzialna za jego śmierć, bo ten nieznany mi morderca wyznawał tą samą wiarę co ja. Po prostu wiem, że ten człowiek żywi się uprzedzeniami. Być może w akcie zemsty zabije moje dziecko, żeby odpłacić śmierć kobiety w np. Anglii, którą zabił jakiś Anglik. Brrr.

Wt lis 26, 2013 17:21

Lurker napisał(a):
Nie, nie uważam. Jeszcze. Podejrzewam tylko parę niezłych przekrętów w okolicach tych pojęć.

Ech te teorie spiskowe.

Wt lis 26, 2013 19:41

Heh. W przypadku np. honoru i hańby szintoistów nie mam podstaw do szukania przekrętów (inna sprawa, że mało co o tej religii wiem). Ale chrześcijaństwo ma teorię spiskową wbudowaną w swoje podwaliny w postaci Szatana, który po tylko żyje, aby spiskować. I spiskuje nieustannie przeciw wam, a wy musicie te spiski wykrywać i je niweczyć.

Orkiestra!

Wt lis 26, 2013 21:27

Po pierwsze: pieprzone literówki.

Po drugie:
Johnny99 napisał(a):
No to chrześcijaństwo/judaizm wymyśliły te pojęcia, czy tylko je utożsamiły z czymś?

Zdefiniowały. Co za różnica? Jeśli nawet istniały one wcześniej w religii Egipcjan, Babilończyków czy Hetytów, to i tak z tych kultur świadomie nie czerpiemy. Z naszego punktu widzenia wprowadza je do obiegu Kościół wywodzący sam siebie z objawień danych Izraelowi (z dokładnoscią do Abrama/Abrahama). Chociaż słowa na ich określenie są rodzime, słowiańskie. Znaczyłoby to, że poganie-Słowianie jakieś pojęcia dobra i zła mieli. Tylko że niekoniecznie zbieżne z chrześcijańskimi.

Orkiestra!

Śr lis 27, 2013 1:22
danbog napisał(a):
Zabijacie ludzi rozprzestrzeniając groźne choroby typu AIDS zwalczając prezerwatywy .

Dlaczego swoją rozpustę i skutki które po niej mógłbyś ponosić zwalasz na innych bo nie dali Ci gumki do założenia?? Jeżeli przez rozpustę się zarazisz i będzisz zarażał innych, nie zwlaj swojej winy na innych.

Cz lis 28, 2013 13:17

Dzisiaj słyszałem w TOK FM prymitywną manipulację. Wypowiadając się krytycznie o abp Głodziu (nie bez racji zresztą) dziennikarz używał przemiennie dwóch słów: "arcybiskup" i "hierarchowie"!

Cz lis 28, 2013 19:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 601 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 41  Następna strona