Wyzwolenie seksualne - efekty praktyczne
Autor |
Wiadomość |
Bożydar
Dołączył(a): Wt lis 26, 2013 9:56 Posty: 93 Lokalizacja: Wrocław, Dolnośląskie
|
 Re: Wyzwolenie seksualne - efekty praktyczne
Cytuj: W tym systemie nie chodzi o krążenie pieniądza, ale o zdobywanie pieniądza i to w jak największej ilości. Przepraszam Cię, ale wypisujesz brednie. Jak to Lurker napisał, pieniądz to tylko papierek, który sam w sobie nie daje bogactwa. Bogactwo dają rzeczy, które możesz sobie za nie kupić.
|
Pt lis 29, 2013 9:59 |
|
|
|
 |
brunero
|
jesienna napisał(a): Oczywiście masz rację - jeżeli ktoś świadomie przywodzi człowieka do grzechu grzeszy, co do tego nie ma wątpliwości
jeżeli dziewczyna z intencją zaciągnięcia chlopaka do łóżka ubiera się jakoś tam - tak by zadziałało - grzeszy
ale grzeszy i chłopak, który z intencją zaciągnięcia dziewczyny do łóżka błyszczy inteligencją i dowcipem oraz pokazywaniem, że ma kasę
jedno i drugie może wywolywać pożądanie na tym najbardziej elementarnym biologicznym poziomie
w wypadku mężczyzn przeważnie działa widok ciała, strój, ubiór w wypadku kobiet raczej co innego, co za różnica?
czy ktoś kiedyś wpadła na pomysł, żeby grzechem jest gdy mężczyźna afiszuje się z kasą lub blyszczy intelektem bo może stać się okazją do grzechu dla jakiejś kobiety?
kobiety pokazują co atrakcyjne seksualnie dla przeciętnego mężczyzny (ciało) mężczyźni to co atrakcyjne dla przeciętnej kobiety (zaradność, elokwencja, pieniądze, prestiż) tak to dziala na poziomie instynktów (bo o takim poziomie mówimy, porawda?)
generalnie problem rozerotyzowania jest - ale na innym poziomie, sprowadzanie tego do ubioru to odwracanie uwagi od sedna problemu (ktory jest nawet szerszy niż samo rozerotyzowanie)
A teraz bardziej konkretnie i przyziemnie.
Tak, wiem jakie stroje są dla mnie wyzywające czy prowokujące i ten kod jest dla mnie czytelny. Ale znam też dobrze środowiska malolatów w wielu wypadkach chodzi wyłącznie o modę i o to, że koleżanki się tak ubierają.
Jak ja mialam 14-15 lat był zwyczaj noszenia żyletki na łańcuszku na szyi (takiej bizuteryjnej żyletki), ta moda trwała krótko - podobalo mi się - ja też nosiłam żyletkę...
teraz, znając kontekst tej mody wiem co to oznaczało - oznaczało "uważaj! - mogę w każdej chwili podciąć sobie żyły"
bylam do cna zepsutą nastolatką szantażującą emocjonalnie otoczenie czy obnosząca się ze swoimi tendencjami samobójczymi? tak bys mnie ocenil przez tą nieszczęsną żyletkę?
Uważam, że trzeba być ostrożnym w takich ocenach. A może po prostu jest tak, że epatowanie własnym ciałem jest społecznie uznanie za niestosowne, a bycie inteligentnym nie jest niczym nagannym? Pomijając kwestie etyczne, światopoglądowe są po prostu pewne normy funkcjonowania w społeczeństwie, savoir-vivre, itd, itp. Oczywiście zwolennicy paradowania półnago po ulicach powiedzą, że nie są to normy dane raz na zawsze, no ale podstawowe pytanie, po co je zmieniać? Z kulturą osobistą ( w tym z ubiorem) trochę jak z językiem. Połowa Polaków mówi już "przyszłem", ale psim obowiązkiem kulturalnego człowieka jest bronić formy "przyszedłem", chociaż wiadomo, że ta niepoprawna kiedyś wyprze tę dobrą. Nie widzę więc powodu, by z akceptacją spoglądać na przebrane za prostytutki małolaty, tak jak nie godzę się, na obecność poza plażą facetów z obnażonym torsem (a zdarzają się nawet w autobusach czy o zgrozo, w podlejszych lokalach gastronomicznych; oczywiście nie teraz w listopadzie  .
_________________ laudare benedicere praedicare
|
Pt lis 29, 2013 10:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Lurker napisał(a): Tak, szczerze mówiąc tak. Kapitalizm to nie jest komuna, kapitalizm nie ma ambicji formowania nowego człowieka wszelkimi dostepnymi środkami, w kapitalizmie chodzi tylko o krążenie pieniądza. Kapitalizm wymaga hołubienia pewnych cnót: nie zarobisz swoją pracą - nie będziesz miał za co konsumować. Przy czym pracujesz w zespole, musisz więc zachowywac się w tym zespole etycznie, solidarnie wręcz, żeby Cię pracodawca nie wyrzucił na bruk. Ta maszyna sama się dociera. Najlepszą odpowiedzią na Twój post jest film Fight Club. Warto sobie przypomnieć, jeśli ktoś oglądał dawno. Najlepszą odpowiedzią? Już pomijając bohatera, film gloryfikuje anarchizm jako alternatywę dla kapitalizmu, aby wyzwolić ludzi z konsumpcyjnego zniewolenia. A wiec mamy fabułę opartą na marzeniach nastolatków i szeroko pojętych, niezadowolonych z życia neurotyków. Książkę fajnie się czyta, ale nie zmienia to faktu, że kapitalizm i anarchizm są przedstawione w sposób naiwny i przerysowany, więc dziwię się, że akurat ten film ma być odpowiedzią na post Lurkera.
|
Pt lis 29, 2013 11:28 |
|
|
|
 |
jesienna
|
brunero napisał(a): jesienna napisał(a): Oczywiście masz rację - jeżeli ktoś świadomie przywodzi człowieka do grzechu grzeszy, co do tego nie ma wątpliwości
jeżeli dziewczyna z intencją zaciągnięcia chlopaka do łóżka ubiera się jakoś tam - tak by zadziałało - grzeszy
ale grzeszy i chłopak, który z intencją zaciągnięcia dziewczyny do łóżka błyszczy inteligencją i dowcipem oraz pokazywaniem, że ma kasę
jedno i drugie może wywolywać pożądanie na tym najbardziej elementarnym biologicznym poziomie
w wypadku mężczyzn przeważnie działa widok ciała, strój, ubiór w wypadku kobiet raczej co innego, co za różnica?
czy ktoś kiedyś wpadła na pomysł, żeby grzechem jest gdy mężczyźna afiszuje się z kasą lub blyszczy intelektem bo może stać się okazją do grzechu dla jakiejś kobiety?
kobiety pokazują co atrakcyjne seksualnie dla przeciętnego mężczyzny (ciało) mężczyźni to co atrakcyjne dla przeciętnej kobiety (zaradność, elokwencja, pieniądze, prestiż) tak to dziala na poziomie instynktów (bo o takim poziomie mówimy, porawda?)
generalnie problem rozerotyzowania jest - ale na innym poziomie, sprowadzanie tego do ubioru to odwracanie uwagi od sedna problemu (ktory jest nawet szerszy niż samo rozerotyzowanie)
A teraz bardziej konkretnie i przyziemnie.
Tak, wiem jakie stroje są dla mnie wyzywające czy prowokujące i ten kod jest dla mnie czytelny. Ale znam też dobrze środowiska malolatów w wielu wypadkach chodzi wyłącznie o modę i o to, że koleżanki się tak ubierają.
Jak ja mialam 14-15 lat był zwyczaj noszenia żyletki na łańcuszku na szyi (takiej bizuteryjnej żyletki), ta moda trwała krótko - podobalo mi się - ja też nosiłam żyletkę...
teraz, znając kontekst tej mody wiem co to oznaczało - oznaczało "uważaj! - mogę w każdej chwili podciąć sobie żyły"
bylam do cna zepsutą nastolatką szantażującą emocjonalnie otoczenie czy obnosząca się ze swoimi tendencjami samobójczymi? tak bys mnie ocenil przez tą nieszczęsną żyletkę?
Uważam, że trzeba być ostrożnym w takich ocenach. A może po prostu jest tak, że epatowanie własnym ciałem jest społecznie uznanie za niestosowne, a bycie inteligentnym nie jest niczym nagannym? Pomijając kwestie etyczne, światopoglądowe są po prostu pewne normy funkcjonowania w społeczeństwie, savoir-vivre, itd, itp. Oczywiście zwolennicy paradowania półnago po ulicach powiedzą, że nie są to normy dane raz na zawsze, no ale podstawowe pytanie, po co je zmieniać? Z kulturą osobistą ( w tym z ubiorem) trochę jak z językiem. Połowa Polaków mówi już "przyszłem", ale psim obowiązkiem kulturalnego człowieka jest bronić formy "przyszedłem", chociaż wiadomo, że ta niepoprawna kiedyś wyprze tę dobrą. Nie widzę więc powodu, by z akceptacją spoglądać na przebrane za prostytutki małolaty, tak jak nie godzę się, na obecność poza plażą facetów z obnażonym torsem (a zdarzają się nawet w autobusach czy o zgrozo, w podlejszych lokalach gastronomicznych; oczywiście nie teraz w listopadzie  . jak widać epatowanie wlasnym ciałem przestalo być spolecznie niestosowne więc nie pisz, że jest zaczynasz rozumowanie od niewłaściwej strony dlaczego to co robią mężczyźni by wzbudzić pożadanie u kobiet było/jest uznawane za stosowne a to co robią/robili mężczyżni by wzbudzić porządanie u kobiet nie jest uznawana za niestosowene dla mnie nasuwa się odpowiedź (ktoś już o tym pisał), że mężczyźni za wasne zachwani chcą przerzucić na kobiety (to one ubierają się nieprzyzwoicie) a nie chcieli/nie chcą wziąć od odpowiedzialności za budzenie pożądania swoim wyglądem czy zachwaniem u kobiet
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Pt lis 29, 2013 12:55 |
|
 |
jesienna
|
ile razy się słyszło słyszy, że mężczyzna się ubrał czy zachował nieskromnie czy nieprzyzwoicie a lie razy się to słyszy w odniesieniu do kobiet? czyżby mężczyźni byli tą bardziej "skromną" i "przyzwoitą" częścią ludzkości?
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Pt lis 29, 2013 13:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pt lis 29, 2013 14:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Gdyby kapitalizm był jak komuna, toby się od tego wyzysku zawalił, no nie? A on, franca, dał się zreformować. Czas kapitalizmu już się kończy i upadnie jak komuna, tyle że z większym hukiem. Tak jak przez chciwość, rządze, wyzysk...upadały dawne mocarstwa, cywilizacje, systemy tak i teraz świat stanie wobec takich zawirowań ponieważ dzisiejszy świat wcale nie uczy się na dawnych błedach tylko bardziej w nie brnie i je pogłębia. Ale jak widać wielu jest zaślepionych i omamionych, z niczego nie zdają sobie sprawy. Tak jak upadały dawne systemy... przez zwierzęce instynkty ludzi, egoizm, chciwość... dokładnie tak samo jest z kapitalizmem. Czas kiedy kapitalizm był ładnie przystrojony, był lekiem i rozwiązaniem, był atrakcyjny już mija i teraz odsłania swoje prawdziwe oblicze, zrzuca ładne szaty i ukazuje swój paskudny obraz. A dokładniej uwydatnia tez same instynkty, egoizmy itd. współczesnych ludzi i ich nowoczesnych systemów, jakie doprowadzały do upadków dawnych ludzi i ich twory. Dzisiejsze oblicze kapitalizmu to złodziejstwo i zmasowane okradanie i zniewalanie państw, narodów, ludzi. Okradziona Grecja, Hiszpania, Włochy.... Politycy i rzadzący światem doskonale wiedzą że ten system jest już na wypaleniu dlatego póki jeszcze dogorywa jak najszybciej grabią, rozkradają i zadłużają narody, państwa. Nasi zdrajcy też dobrze o tym wiedzą dlatego jak najszybciej okradają Polskę i ją zadłużają najbardziej w historii. Największe mocarstwo dzisiejszego świata USA, też powoli upada i jest najbardziej zadłużone. I tak jak w historii upadki i ustępowanie największych mocarstw wiązało się z wielkimi zawirowaniami, ofiarami, tak i my dzisiaj powoli stajemy wobec tego wszystkiego. Światowy kapitalizm który przerodził się w bandycki system i grabienie narodów, złodziejstwo, jest u progu upadku i długo już nie będzie trwał. I jak wszystkie przemiany były bolesne i ta przemiana będzie bolesna dla świata ponieważ dzisiejszy ludzie się niczego nie nauczyli rzadzą nimi te same złe instynkty które doprowadzały do dawnych upadków.
|
Pt lis 29, 2013 14:01 |
|
 |
Lurker
|
Sharp, przyznajnosię - uważasz się za człowieka bez grzechu? : )))
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Pt lis 29, 2013 14:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jesienna napisał(a): ile razy się słyszło słyszy, że mężczyzna się ubrał czy zachował nieskromnie czy nieprzyzwoicie a lie razy się to słyszy w odniesieniu do kobiet? czyżby mężczyźni byli tą bardziej "skromną" i "przyzwoitą" częścią ludzkości? Coraz więcej kobiet jest zarażanych chorobą zwaną feminizmem. Zapominają że to one są płecią piekną i niestety już takie nie chcą być. Chcą chodzić z gołymi klatami jak faceci. 
|
Pt lis 29, 2013 14:10 |
|
 |
Lurker
|
Tak... chcą np. karmić dziecko w miejscu publicznym. Zgroza, ruja i poróbstwo.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Pt lis 29, 2013 14:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pt lis 29, 2013 14:17 |
|
 |
Lurker
|
No ale poważnie. Jesli np. błyszczysz w towarzystwie kasą, pozycją i intelektem, i są w tym towarzystwie mężatki, to kusisz je do grzechu, czy nie?
|
Pt lis 29, 2013 14:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mógłbym odpisać, ale nie chce się narażać na kolejną dawkę feministycznej zatwardziałości i jadu. Szkoda mojego serca i nerwów.
|
Pt lis 29, 2013 14:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
sharp7 napisał(a): Mógłbym odpisać, ale nie chce się narażać na kolejną dawkę feministycznej zatwardziałości i jadu. Szkoda mojego serca i nerwów. No coz: kobiety maja byc piekne i maja ... milczec. a mezczyzni moga ... wszystko. Ciekawe, ze jak by kobieta powiedziala cos podobnego: mezczyzna ma miec kase i milczec, a kobiety moga wszystko, to bylaby natychmiast feministka i innym najgorszym. A mezczyzna z takimi pogladami, jest po prostu ... mezczyzna. I jak tu ma byc pokoj i jednosc na swiecie, jak jednym wolno wszystko, a reszta ma sprzatac? I to w dlugich spodnicach do ziemi, kiedy panowie z gola klata paraduja? Nie uwazam, ze stroj jest obojetny, ale uwazam, ze kazdy odpowiada najpierw za siebie samego. A pouczac to moze, jak z soba samym zrobi porzadek. A spychanie wlasnych grzechow na innych, to juz w ogole jest dziecinne. Nie ma i nie bedzie tutaj swiata idealnego.
|
Pt lis 29, 2013 15:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zauważyłem, że bardzo łatwo przychodzi ci nadintepretacja, insynuacja i przede wszystkim wkładanie oponentom do głów opinii, których wcale nie mają na myśli. A temat zostawiam, bo ta dyskusja rodzi jakieś wyimaginowane poraniena i może prowadzić u niektórych do jakiś złych skutków. Tak więc, Ochłoń(cie) troche, bo to wasze 100% prześwadczenie o seksistowskim ataku na waszą kobiecość, i co tam jeszcze sobie myślicie, sprawia, że zaczynacie być już mało śmieszne i patrzycie na sprawe z jakiegoś urojonego punktu widzenia, który z tematem nie ma nic wspólnego. A to nie blog K. Szczuki.
Brakuje tylko jeszcze listu do Papieża Franciszka... .
|
Pt lis 29, 2013 16:18 |
|
|
|