Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 11:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 793 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 53  Następna strona
 I co z Niepokalanym poczęciem? 
Autor Wiadomość

Post Re: I co z Niepokalanym poczęciem?
Atimeres napisał(a):
Elżbieta z wyrazem podziwu nawała Maryję Matką Pana w sensie Matki Boga! To wyznanie wiary i to była jej cześc dla Maryii. Wyraziła to okrzykiem. Nie musi być klękania, ale może być! Zabronił ktoś?

Takie wlasne interpretacje zachowaj dla siebie. Twoja wyobraznia specjalnie mnie nie interesuje Atimeresie. Poza tym dodajesz znaczenie do tego wersetu. A Elzbieta po prostu uwierzyla, ze Maria naprawde urodzi Zbawiciela. Bedzie Matka, a nie Bogiem, wiec co tu chcesz jeszcze dolozyc? Ja przeciez nie neguje, ze Maria nie bedzie Matka. W tym sie zgadzamy obydwoje. No i klekania nie bylo, bo i Maria byla mlodsza niz Elzbieta i nadal byla tylko czlowiekiem, a nie stala sie Bogiem, zgadza sie? Maria miala za zadanie urodzic Boga, ale Nim sie nie stala Atimeresie. To nadal czlowiek z krwi i kosci. I jak sama przyznala, tez potrzebowala Zbawiciela.

Atimeres napisał(a):
Elżbieta robiła to, co my nazywamy czcią albo modlitwą. "Modlitwa jest to rozmowa i przebywanie z Bogiem lub świętymi" (Katechizm). A czy inne formy wyrazu czci, jak klękanie, zakazane? Przez kogo?

Widzisz mamy szanowac wszystkich ludzi. Ale ludzie to ludzie. I zobacz jak zareagowal Piotr na niewlasciwe zachowanie wobec swojej osoby:
"A gdy Piotr miał wejść, Korneliusz wyszedł mu na przeciw, padł do nóg jego i złożył mu pokłon. (26) Piotr zaś podniósł go, mówiąc: Wstań, i ja jestem tylko człowiekiem."
Chyba przekaz jest jasny?
Atimeres napisał(a):
Parodiowałem Ciebie. Szedłem według Twojego rozumowania, żeby wskazać, że i samą Biblię, a nawet samego Jezusa oskarżasz o bałwochwalstwo!

Juz ci wykazalam wczesniej, ze twoje wnioski i myslenie byly bledne wiec to byla nieprawda. Parodia okazala sie zwykla nieudana farsa Atimeresie i nie rozumiem po co sie na to powolujesz skoro juz ci pokazalam, ze sie myliles. A mowienie, ze ja oskarzam Pana Jezusa o balwochwalstwo jest przegieciem. Widze, ze nie boisz sie przekraczac pewnych niesmacznych granic. Wstydz sie.
Atimeres napisał(a):
Tobie zarzucam bałwochwalstwo, bo agodnie z Twoim typem rozumowania i argumentacją, powinnaś Jana oskarżyć o bałwochwalstwo; on własnie NA GŁOS MARYI podskoczył z radości! Nie czytałas o tym?

Prosze cie nie ucz mnie co ja powinnam a czego nie. Chyba powinienes wyluzowac, bo nie bardzo potrafisz na spokojnie dyskutowac i to sie robi niesmaczne i bede sie musiala zastanowic czy tobie odpisywac.
Na jaki glos Maryi?! Myslisz, ze Maria miala jakis magiczny glos? :o
Maria przeciez nosila w sobie Zbawiciela. Kiedy przyszla do Elzbiety to wtedy Elzbieta zostala napelniona Duchem Swietym. Chyba z niewlasciwa osoba sie utozsamiasz Atimeresie.

Atimeres napisał(a):
Tobie zarzucam bałwochwalstwo, bo idąc za swoim sposobem rozumowania powinnaś nawet Bogu zarzucić bałwochwalstwo, gdyż On -zgodnie z zapowiedzia Jezusa - ma czcić ludzi, którzy Jezusowi służą! A do tych sług Jezusa należała i Maryja!

Znowu cos powinnam...? Widzisz najpierw zastanow sie nad roznicami miedzy szacunkiem a czczeniem i chwala. Bo szacunek mamy oddawac wszystkim ludziom. Ale Boga sie czci inaczej i Bogu sie inaczej oddaje chwale.

Atimeres napisał(a):
Bo skoro zarzucasz papieżowi, Kościołowi i katolikam bezprawną wiarę w Niepokalane Poczęcie, to poznaj argumentację!

Ja znam najwazniejsza argumentacje - w Biblii jest zapisana i nie potrzebuje czytac zadnej ludzkiej naciaganej argumentacji. Kazdy czlowiek ma wlasne przekonania, pomysly, wyobraznie i sposob patrzenia na Boga, ale dla mnie liczy sie to co mowi Slowo. I slowa zadnego kosciola nie zmienia przekazu Biblii. A Biblia jest jasna odnosnie tej kwestii. Maria jest zwyklym czlowiekiem i urodzila sie w grzechu pierworodnym jak kazdy inny czlowiek, bo sama byla zwyklym czowiekiem.

Atimeres napisał(a):
Chyba już powinnaś zauważyć, że Biblię czytam i doskonale znam jak na potrzeby dyskusji z Tobą

Ale widzisz problemem jest u ciebie to, ze ty nie czytasz Biblii samodzielnie. Tobie ja czyta kosciol, tobie ja czyta wasza tradycja, dokladnie tak samo jak ŚJ czytaja Biblie przez ich straznice. A to wielki problem jak sie okazuje.

Atimeres napisał(a):
A kto mówi, że po Niepokalanym Poczęciu Maryja przestała być zwykłym człowiekiem? Zwykłym, choć godnym czci ze względu na łaskę Bożą, której była "kecharitomene"

Po 1 Maria zawsze byla zwyklym czlowiekiem. A po 2 niepokalanego poczecia nie bylo, bo nie dales na to ani jednego dowodu a ja mam ci uwierzyc na slepo, bo ty tak piszesz? Laske boza ma kazdy nowonardzony czlowiek. Czytaj Biblie uwazniej Atimeresie.
" przeznaczył nas dla siebie do synostwa przez Jezusa Chrystusa "
Zastanow sie przez chwile co to znaczy byc synem Boga. Byc w Bozej rodiznie i miec boska nature..
" największe obietnice, abyście przez nie stali się uczestnikami boskiej natury"
Pomysl nad tymi wersetami Atimeresie. Samodzielnie.
Atimeres napisał(a):
No właśnie, skoro oczerniasz Maryję, to daj przykład! Zgrzeszyliśmy wszyscy - w Adamie. Ale czy wszyscy własnymi aktami? Czy Jan chrzciciel też?
Czy Jezus, który Jana uświęcił juz w łonie matki, nie mógł uświęcic Maryi jeszcze wcześniej, nie dopuszczając do niej grzechu Adama już w trakcie poczęcia?

Blagam cie co to za gadki. Oczerniam Maryje.. Ja jej nie oczerniam. Nie rob z niej Boga. Jest czlowiekiem wiec grzeszyla jak kazdy z nas. Wielkie halo. To przeciez tak oczywiste jak nie wiem co. Pisalam juz kilkakrotnie - ile razy mam sie powtarzac..? Czy wszyscy zgrzeszyli wlasnymi aktami? OCZYWISCIE ZE TAK!!! Maria zgrzeszyla wlasnymi aktami. Jak kazdy. Jan takze.
Pomysl, jesli ktos ma grzeszna nature to nie moze inaczej jak zgrzeszyc pewnego dnia - czy mysla, slowem, uczynkiem, jakkolwiek. Skoro urodzila sie w upadlej naturze to nie ma wyjscia - musiala pewengo dnia zgrzeszyc. Czy Jan Chrzciciel tez? Ano tez.
"gdyż wszyscy zgrzeszyli i brak im chwały Bożej,"
Rozumiesz slowo wszyscy???
"Nie ma bowiem różnicy - nie ma wyjatkow, "
Rozumiesz sens tego slowa Atimeresie?
Widzisz chyba mocno cie zaszokuje, ale zbawiona i ochrzczona Duchem Swietym osoba nadal grzeszy.. Czy Pan Jezus nie mogl "uświęcic Maryi jeszcze wcześniej, nie dopuszczając do niej grzechu Adama już w trakcie poczęcia". Mogl wszystko, ale czy to zrobil? NIE! Dlaczego? A dlaczgo niby mial? Bo..? Ja nie widze powodu. Ty widzisz - to wasza katolicka doktryna cie zahipnotyzowala. Ale w Biblii nie znajdziesz powodu na to rowniez. To tylko twoje chcenie Atimeresie.

Atimeres napisał(a):
Od starożytności w Wulgacie w całym zachodnim chrześcijanstwie czytano tzw. Protoewangelię: "Ustanawiam nieprzyjażń miedzy tobą (szatanie), a niewiastą; między potomstwem twoim, a potomstwem jej; ona zmiażdży ci głowę". Dopiero w czasach nowożytnych, mając ustalony tekst hebrajski, zmieniono tłumaczenie na ono. Ale zauważono, że sensu to niezupełnie zmienia, gdy się stwierdzi, że to potomstwo to Chrystus i Jego Kościół. A Maryja jest Matka Kościoła, jest obrazem Kościoła jako "Kecharitomene" u Łukasza (1,28) i Galatów (1,6). Dlatego już od starożytności Kościół wierzył, że to oznacza, iz do Maryi nie dotarł grzech Adama, dziąki temu Potomkowi-Zbawicielowi!
W XIX wieku teolodzy intensywnie zajęli się podstawą tej wiary. Zauważono, że Ta prawda jakoś tkwi w tekstach Protoewangelii i Pozdrowienia Anielskiego. Ale podstawa wydaje się jednak dwuznaczna. Ktoś musi w końcu rozstrzygnąć, jaki jest sens tych tekstów i tej wiary.
Przecież Kościół ma papieża, który ma "Utwierdzać wiarę swoich braci" (Łk 22,32). Przecież w Kościele jest ten, któremu Pan Powiedział: "Na tobie założę Kościół Mój; co zwiążesz, będzie związane..."; przecież dał Jezus Kościołowi Ducha Świętego, "który nas nauczy wszystkiego i doprowadzi nas do całej prawdy" Jan 14 i 16).
Mocą tej wiary i świadomości co do obecności Ducha Świętego w Urzędzie Nauczycielskim Kościoła paież zadecydował, że ta wiara Kościoła co do Niepokalanego Poczęcia jest jakoś ukryta w owych tekstach Pisma Świetego.

Tylko czy na pewno ta nieprzyjazn nie dotyczyla nieprzyjazni miedzy szatanem a kobieta? Dlaczego dostosowujesz ten werset do waszej teologii? To dotyczy po prostu kobiet. Czy naprawde nie widzisz tego w dziejach historii, ze diabel chcial zniszczyc kobiety, zeby ktoras nie urodzila Zbawiciela?
A to, ze Maryja jest matka kosciola to tez wymysl tylko KrK. Maryja byla Matka Pana Jezusa a potem Jana - ukochanego ucznia Jezusa, ktory oddal ja pod opieke Janowi. O tym, ze to matka kosciola to juz wymyslasz, ale poniewaz jestes z tym tak zżyty, ze bedziesz w szoku jak ktos moze podwazyc takie pojecie i zrozumienie, bo to dla ciebie takie oczywiste. Ale widzisz nasluchales sie tego tyle razy, ze juz nawet nie zastanawiasz sie czy na pewno to prwda. A zajrzyj do Slowa, ktore mowisz, ze czytasz.
" A gdy Jezus ujrzał matkę i ucznia, którego miłował, stojącego przy niej, rzekł do matki: Niewiasto, oto syn twój! (27) Potem rzekł do ucznia: Oto matka twoja! I od owej godziny wziął ją ów uczeń do siebie."
No i gdzie tu jest matka kosciola? Na jakiejs podstawie taka doktryna? Bo Pan Jezus - jako dobry syn - odchodzac przekazal opieke nad matka Janowi?
Nazwal ja kobieta, to tez ma przekaz, ale ty cos na pewno wymyslisz by sobie to jakos wytlumaczyc..
"W XIX wieku teolodzy intensywnie zajęli się podstawą tej wiary"
Ale gadka Atimeresie.. To, ze jacys katoliccy teolodzy zajeli sie ta kwestia i to po tylu latach to raczej tylko swiadczy negatywnie wiesz..
Kosciol ma papieza?
Znowu dla ciebie kosciol to tylko katolicy.. Czy widzisz jak tendencyjny jestes i jak tendencyjne sa woje wypowiedzi? Ty powinienes patrzec biblijnie a nie po katolicku..

Atimeres napisał(a):
Łżesz! Bóg nie wszystkie kobiety wybrał na matki Jezusa Chrystusa. Jeśli dla Ciebie to nic nie znaczy, to na to nic nie poradzę.
Jezus wielokrotnie mówił o tym, że Bóg nie jest skrępowany w swojej dobroci. Znasz przypowieść o pracujących w winnicy?
Znasz i przypowieśc o talentach: jednemu dał 10, innemu 5, a innemu 2.
Wiesz też, że Jezus nie wszystkich Palestyńczyków wezwał, by byli Apostołami w gronie Dwunastu?
Św. Łukasz, Jan i Pawerł wyraźnie podkreślają znaczenie tego wybrania. Apostołowie też nie wszystkich, którzy by chcieli, namaszczali na biskupów.
Jezus nie wszystkim powiedział po zmartwychwstaniu: "Jak mnie posłał Ojciec, tak i Ja was posyłam. Tchnął na nich: Weźmijcie Ducha Świętego. Komu odpuścicie grzechy będą odpuszczone, a komu zatrzymacie, będą zatrzymane".
Nie wszytkim wierzącym, a nawet Apostołom powiedział: "Paś baranki moje, paś owce moje".
Dość, bo musiałbym cały Nowy Testament przepisywać!

Ale jak komu nie dano łaski wiary, to na to nie ma rady!
Dyskutując z Tobą, widzę ten brak u Ciebie.

Czy w Rdz. 3,15 mowa jest o kobietach czy o Marii? Wiec po pierwsze nie lze i po 2 nastepnym razem zastanowie sie czy bede z toba dalej pisala, bo znowu unosisz sie i nie umiesz normalnie odpisac, ale zachowujesz sie jak zranione zwierze, ktore wybucha agresja jak juz emocjonalnie nie dajesz rady.
W Rdz. 3,15 nie ma mowy o Marii. To sa wasze katolickie wnioski jak to napisales, gdyz "W XIX wieku teolodzy intensywnie zajęli się podstawą tej wiary"..
Bóg nie jest skrepowany w swojej dobroci Atimeresie, ale wiesz jest cos takiego jak Prawa i Zasady Boze. I tak jak nas obowiazuja te prawa i te zasady tak i Pan Jeus tez im sie poddaje, bo jest tworca Prawa.
Po 1 talenty sa rozne, ale sprawiedliwosc ta sama. Laska do wypelnienia tych roznych zadan ta sama. Zreszta tam tez jest napisane, ze kazdemu wg ich mozliwosci, a wiec ich pan znal tych ludzi i wiedzial kto jest do czego zdolny. Wiec wg ich mozliwosci dal im te talenty.
"Wiesz też, że Jezus nie wszystkich Palestyńczyków wezwał, by byli Apostołami w gronie Dwunastu? " Tutaj nie rozumiem co chcesz powiedziec i po co.
Jezeli chodzi o slowo 'pas baranki moje' to juz tlumaczylam, ze jedynie Piotr sie zaparl 3 krotnie Pana Jezusa i dlatego Pan Jezus chcial mu pokazac, ze nadal chce by Mu sluzyl, zeby byl w Jego druzynie. A pasterzy Atimeresie jest cala masa:
"I On ustanowił jednych apostołami, drugich prorokami, innych ewangelistami, a innych pasterzami i nauczycielami, (12) aby przygotować świętych do dzieła posługiwania, do budowania ciała Chrystusowego,"
Policz sobie te pokolenia od Piotra az do teraz..
Chyba cos ci sie pomylilo piszac, ze ja nie mam laski wiary..
To chyba znowu nie ta szufladka Atimeresie.
Ja wierze Atimersie.. :-D
Tyle, ze nie tobie, ale Bogu w Jego Slowie.

Pn gru 09, 2013 22:33
majanovak napisał(a):
Skoro urodzila sie w upadlej naturze to nie ma wyjscia - musiala pewengo dnia zgrzeszyc. Czy Jan Chrzciciel tez? Ano tez.

Czy Chrystus kiedykolwiek zgrzeszył?

Pn gru 09, 2013 22:35
Moderator

majanovak napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Ponieważ, wbrew podawanym Ci uzasadnieniom, cały czas kręcisz i nawet nie czytasz uzasadnień z Biblii, to mam wrażenie, że nie chcesz rozmawiać tylko uchodzić tu za nauczyciela.
:roll:

To subiektywna ocena, bo widzisz tak sie sklada, ze ty takze bys sobie zyczyl bym nie oceniala twoich wypowiedzi pod katem ich sensu ani wiarygodnosci slowa, ale raczej na slepo uwierzyla ci i przyznala ci racje, a ja ze sie myle.

Wolę, żebyś dostrzegała w moich wypowiedź ich sens. OK?
majanovak napisał(a):
Czy twoja postawa nie jest postawa nauczyciela, ktory wrecz jest zly, ze smiem podwazac twoje swiete katolickie wnioski i wypowiedzi? Na slowo 'Swiety Kosciol' powinnam tylko przytakiwac i nie dyskutowac.

No cóż... tu akurat masz rację.... powinnaś, ale nie chcesz. Twoja strata
majanovak napisał(a):
Ja cytuje Slowo Boze, aby nie bylo watpliwosci jak na dana sprawe patrzy Bóg.

Bzdura.
Pismo święte jest zapisem wiary pierwotnego Kościoła i zapisem pierwotnej Tradycji.
Natomiast to jak na sprawę patrzy Bóg znajdziesz w Tradycji i jej części jaką jest Pismo święte.
To Tradycja wyjasnia Pismo i tylko w żywym Kościele Pismo może być odczytywane
majanovak napisał(a):
Jednak do tej pory dla ciebie i innych katolikow wszystko inne bylo wazniejsze niz Slowo: a wiec tradycja, Tradycja, czy tez katolickie podejscie, zrozumienie, wypowiedzi Piusa X czy innych papiezy, czy innych slowem cokolowiek moze pomoc zrozumiec malemu szaraczkowi jak nalezy rozumiec Biblie.. Bo gdziez by mial ja sam rozumiec..

To zwykłe kłamstwo.
A kłamstwo to grzech, Maju...
Słowo odczytywane w Kościele jest dla nas najważniejsze.
Słowo manipulowane przez niedouków jest dla nas nieistotne.
majanovak napisał(a):
Czyli to wasza tradycja wam tlumaczy jak macie odczytywac Biblie. To ona goruje nad Slowem. A jesli sa rozbieznosci to zwyczajnie macie nie polegac na Slowie, ale przyjac, ze swieta tradycja wie zawsze lepiej niz Bóg w Swoim Slowie.

Otóż to. Niedaleko jestes od Królestwa, Maju... Tylko troche inaczej: Bóg w Kościele wie lepiej niż ludzie poza Kościołem.
majanovak napisał(a):
To, ze Slowo bylo pierwsze i Duch Swiety sie juz wypowiedzial nie ma znaczenia, bo i tak tradycja wie lepiej.

Kościół był pierwszy Maju. Kanon Pisma został ustalony przez Kościół.
majanovak napisał(a):
Ale to niby ja caly czas krece.. A jakich uzasadnien nie czytam? Powiedz, bo jakos nie kojarze zadnej takiej sytuacji..? A te podawane dotad uzasadnienia to rozumiem wasze katolickie zrozumienie i wyzszosc tradycji nad Slowo, tak?

Uzasadnienia masz cały czas, ale ich nie czytasz. A jak przeczytasz to lekceważysz
majanovak napisał(a):

medieval_man napisał(a):
Podsumujmy więc:
Tego jest całkiem sporo.
1. Zwiastowanie i nadanie Maryi imienia Kecharitomene, które oznacza coś zupełnie innego niż echaritosen z Ef 1,6
:-D

Sporo? Juz pierwszy dowod to zaden dowod. Nie ma tu mowy o wyzszosci Marii nad innych, ale o lasce. A ta laska jest udzialem kazdej osoby wierzacej.

Owszem jest.
Maryja jako jedyna jest Kecharitomene więc mamy do czynienia z wyższością.
Zaprzeczysz temu?
majanovak napisał(a):
medieval_man napisał(a):
2. Rodowód Jezusa podawany przez Mateusza,

Widzisz (...)

Ten rodowód wskazuje na wyjątkowość Maryi.
A Ty zamiast odnieść sie do tego znowu odchodzisz od tematu
majanovak napisał(a):
medieval_man napisał(a):
3. Protoewangelia, Rdz 3,15 czyli wskazanie, że Niewiasta wraz z jej Potomstwem mają toczyć walkę z wężem czyli z Szatanem. Żeby ta walka mogła zakonczyć się pełnym tryumfem Potomstwa i Niewiasty, to obydwoje nie mogą mieć w sobie jakiegokolwiek śladu zwycięstwa węża w Edenie (a więc i grzechu pierowordnego, który jest śladem tego zwyciestwa).

Ale pleciesz medieval_man, jakas masakra. To wlasnie to kombinowanie i wymyslanie katolikow by udowodnic ludzkie doktryny. Nigdzie tu nie masz dowodu na to, ze Maria MUSIALA urodzic sie bez grzechu.

A czy ja piszę o dowodach? Przecież chciałaś, zebym wskazał Ci to jak na podstawie Pisma świetego można wnioskować o Niepokalanym Poczęciu. Więc masz wnioskowanie. Już zapomniałaś?
majanovak napisał(a):
Przeciez powyzej ci pokazalam, ze nawet prostytutka Rachab byla w linii Pana Jezusa.

Jako ta, która wykazała się wiarą bardziej niż inni. Prawda?
majanovak napisał(a):
Rdz. 3,15 dotyczy ogolnie KOBIET. Naprawde nie widzisz, ze kobiety sa przesladowane? Wiele moglabym mowic na ten temat. Otworz oczy, bo to dotyczy wszystkich kobiet medieval_man.
Kolejny dowod przekombinowany..

A to już Twoja kombinacja i to bardzo naciągana/
majanovak napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Nie popełniła. A skoro Ty o byle bzdet każesz mi szukać w Biblii to ja pytam: Czy w Biblii jest wymieniony chociaż jeden grzech Maryi?

No przeciez dawalam juz werset.
" i aby złożyć ofiarę według tego, co powiedziano w zakonie Pańskim, parę synogarlic albo dwa gołąbki. i aby złożyć ofiarę według tego, co powiedziano w zakonie Pańskim, parę synogarlic albo dwa gołąbki. " Lukasza 2,24
a teraz sprawdz za co ta ofiara:(...)

To, że Maryja z Józefem poddali sie oczyszczeniu nie znaczy, że Maryja popełniła grzech.
Jezus też dał się ochrzcić przez Jana
Zarzucasz Jezusowi grzech?
Jeśli nie, to co Cie upoważnia do zarzucania grzechu Maryi?
majanovak napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Potrzebowała jednak Zbawiciela jak każdy człowiek i nie zbawiła się sama.

Wlasnie tak. Tak samo potrzebowala Zbawiciela, bo byla czlowiekiem i nie mogla zbawic sie sama. A jesli potrzebowala Zbawiciela, to znaczy, ze zgrzeszyla.

Nie zgrzeszyła, bo nie zdążyła.
Została poczęta już bez grzechu.
Ale poczęta bez grzechu nie moca swoich zasług, ale mocą zasług wynikających ze Zbawienia przyniesionego przez Jezusa. Tylko że troche wcześniej. Dla Boga nie ma nic niemożliwego.
Przecież to proste!
majanovak napisał(a):
Bo Zbawca zbawil nas od naszych grzechow. To za nasze grzechy poszedl na krzyz. Nikt nie jest w stanie zbawic sie sam. Maria tez nie byla. " i rozradował się duch mój w Bogu, Zbawicielu moim"

Jak wyżej.
Jezus zbawił Maryje przed jej poczęciem. Dzieki temu unikneła grzechu pierworodnego.
majanovak napisał(a):

medieval_man napisał(a):
Została uchroniona od grzechu pierworodnego przez uprzednio działającą łaskę, jaką ludziom przyniósł Jezus Chrystus.
Określenie Kecharitomene jest pośrednim dowodem na Niepokalane Poczęcie. Maryja otrzymała bowiem pełnię łaski (o czym to okreslenie właśnie mówi). A pełnia łaski to wszystkie łaski dane od Boga, w tym także, z konieczności łaska uchronienia jej od grzechu pierworodnego ze względu na antycypację zasług jej Syna. gdyby tej łaski zabrakło, Maryja nie byłaby Kecharitomene

Ale gdzie ten zapis, ze Maria zostala uchroniona przed grzechem?

Znowu nie rozumiesz, Maju?
Nie ma tego zapisu.
Chciałaś, zebym przedstawił Ci wnioskowanie, a nie dowód.
Zapomniałaś znowu?
majanovak napisał(a):
Ona sama przyznala, ze potrzebowala Zbawiciela.
Biblia pisze:
"A zatem, jak przez upadek jednego człowieka przyszło potępienie na wszystkich ludzi"
"Nie ma bowiem różnicy (wyjatku), (23) gdyż wszyscy zgrzeszyli i brak im chwały Bożej, (24) i są usprawiedliwieni darmo, z łaski jego"
To gdzie to uchronienie Marii? Gdzie zapis tego w Biblii?

Jak wyżej.
Masz krótką pamięc, Maju.
majanovak napisał(a):
Kecharitomene nie oznacza wcale a wcale, ze Maria nie urodzila sie w grzechu. To tylko oznacza, ze posiada laske.

To oznacza, że ma nie tylko łaskę, ale ma pełnię łaski.
Pełnię, Maju. a więc i łaskę tego, ze została niepokalanie poczęta

A pamiętasz tekst końcowego raportu z dialogu pomiędzy katolickim sekretariatem do spraw jedności chrześcijan a klasycznymi Zielonoświatkowcami?

Zarówno klasyczni zielonoświątkowcy jak i rzymscy katolicy zgadzają się, że rozmaite teksty biblijne, które wspominają o Marii świadczą o znaczeniu Marii w Nowym Testamencie. Sprawą sporną był doktrynalny rozwój, który nastąpił na podstawie tych tekstów. Klasyczni zielonoświątkowcy podkreślają, że nie może on przebiegać poza wyraźnym znaczeniem tekstu, który jest normatywny dla wszelkiego dalszego rozwoju doktrynalnego. Jednocześnie zgadzają się na uznanie, że Kościół modlący się i nauczający Pisma może, poprzez kierownictwo Ducha Świętego, który prowadzi go do pełnej prawdy, znaleźć w tekstach biblijnych, przy całkowitej im wierności rozumienia, które wychodzą poza klasyczną ich zielonoświątkową intereprację.

Pn gru 09, 2013 22:37
Zobacz profil WWW

Yarpen_Zirgin napisał(a):
majanovak napisał(a):
Skoro urodzila sie w upadlej naturze to nie ma wyjscia - musiala pewengo dnia zgrzeszyc. Czy Jan Chrzciciel tez? Ano tez.

Wszyscy to znaczy wszyscy.
Ale ojciec klamstwa nie pozwala wszelkiej masci odkrywcom poslugiwac sie elementarnymi zasadami logiki. Rowniez czekam na odpowiedz na Twoje pytanie.

Wt gru 10, 2013 0:01

majanovak napisał(a):
Jednak objawienia się św. Pawłowi ani żaden prorok, ani sam Chrystus nie zapowiedział.

Pisalam juz Yarpen_Zirgin - to nie o takie rzeczy chodzi.

Pisałaś, że Bóg niczego nie robi jeżeli tego nie zapowie, a teraz wprowadzasz kolejny wyjątek. Chyba jednak zdajesz sobie sprawę z tego, że jednak wiele rzeczy, których nie zapowiedział, jednak uczynił.

Sytuacja jak z słynnym w dyskusji cytatem ze św. Pawła że ,,wszyscy zgrzeszyli". Czy i Paweł zrobił taki błąd? Owszem to Pismo natchnione. Miał pewnie ten sam sposób mówienia co Jezus (chodzi o:Nie ma większego narodzonego z niewiasty niż Jan... To Jan jest większy od Pana Jezusa? Nie. Ale Pan powiedział że nie ma większego. I co teraz?)

Wt gru 10, 2013 18:39

majanovak napisał(a):
NOSTRA napisał(a):
Może dowód naoczny?:

Balwochwalczy obraz chcesz mi wcisnac jako dowod naoczny? To ma mnie przekonac?
To moze niech Bóg sie wypowie:
"Nie będziesz miał innych bogów obok mnie. (4) Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole, i tego, co jest w wodzie pod ziemią.Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek[/b], co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole, i tego, co jest w wodzie pod ziemią. (5) Nie będziesz się im kłaniał i nie będziesz im służył, gdyż Ja Pan, Bóg twój, jestem Bogiem zazdrosnym,"
Ten obraz to obraza, kpina wobec Bozego Slowa. To czyste jawne niesposluszenstwo wobec powyzszego Slowa. Czyzbys za nic mial Boze Slowo NOSTRA?

NOSTRA napisał(a):
Zapewne kojarzymy ten obraz namalowany nieziemską ręką, który powinien rozpaść się 460 lat temu i jest odporny na żrące kwasy.

A jakie to ma znaczenie NOSTRA skoro Bóg powiedzial by tego nie robic?
Kogo obchodzi twoje tlumaczenie skoro Bóg sie wypowiedzial inaczej niz ty?
Nie wazne co powie Pismo, bo obraz taki sliczny i tak sie ladnie zachowal?

NOSTRA napisał(a):
A teraz:
Widzicie to? A teraz jeszcze większe emocje:

Czyja to ,,buzia" u dołu? Kogo Maryja depcze na tym obrazie? Chyba nie muszę tłumaczyć jaki związek ma to z dyskusją.

To zaden zwiazek z dyskusja. Twoje tlumaczenie nie ma zadnego znaczenia.
Tylko ladnie usprawiedliwiasz balwochwalcze zachowanie. Ubierasz piekne slowka a czynisz to czego Bóg nie nawidzi.
"gdyż obrzydliwością dla Pana jest każdy, kto to czyni, i z powodu tych obrzydliwości Pan, Bóg twój, wypędza ich przed tobą."
Chyba nie slyszales, ze wielu artystow malujac 'swiete obrazki' malowalo bezdomnych, bo byli inspirowani ich twarzami? Chyba nie slyszales tego, albo twoje uszy na te 'nowinki' sa zamkniete, co..
Artysci maluja na zamowienie. To sie nazywa umowa o dzielo NOSTRA.. A potem jest jeszcze KW czyli Kasa Wyplaci albo teraz czesciej Przelew Bankowy.. ;-)

To że Maryja depcze smoka na obrazie to żaden znak? Czyżby?

Sorki, ale powinnaś co innego pogrubić w Dekalogu. Ja już to zrobię za ciebie

Mojżesz napisał(a):
Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole, i tego, co jest w wodzie pod ziemią.

No, to powiedz mi, widziałaś kiedyś Pana Boga,aniołów i świętych zawieszonych na niebie jak bombki na choince? Ja szczerze mówiąc nie... Dokładnie na to samo powołują się Świadkowie Jehowy razem ze swoją daleko biegnącą od oryginału Biblią... Czy Chóry Anielskie nie są w niebie? Na niebie są gwiazdy, księżyc, słońce, komety (czyli to co było najbardziej czczone

Co do ziemi, święci BYLI na niej, a nakaz brzmi: ani tego co JEST na ziemi? Ale fajne, nie?

Ojeju, Pan Bóg to bałwochwalca!!!! :evil: Pan Bóg nakazał wyrzeźbić cherubów !!!! Czy złamał Prawo? Nie. Cheruby są w niebie...

Wt gru 10, 2013 18:54

Cytuj:
Przypuszczam, że Nostra ma za nic Twoją oderwaną od reszty Pisma Świętego interpretację tego fragmentu Biblii.

Jak udowodniłem w powyższym poście, nie mam za nic.

Oprócz tego jestem malarzem. I bałwochwalcą. Maluję twarze tej ,,bogini". I co? Dlatego też przytaczam sprawę obrazu.
Majanovak, zanim wydasz następny sąd o tym obrazie, to najpierw lepiej przeczytaj opinie naukowców, następnie historię, a potem możesz sobie napisać komentarz. Tylko do rzeczy.

Oczyiwście sięgaj do tych prawdomównych źródeł - http://www.guadalupe.opoka.org.pl/obraz.htm

Wt gru 10, 2013 19:10

Chociażby dlatego, że Bóg jasno określił dlaczego Izraelitom nie wolno czynić sobie obrazów w celu oddawania czci Bogu w Pwt 4,15-20. Ty, tak samo jak inni przeciwnicy obrazów w Kosciele, ten fragment uparcie ignorujesz, bo sytuacja, która była przyczyną takiego stanu, uległa zmianie w momencie przyjścia Chrystusa.

Naprawde jest zgoda na robienie pdobizn? To pokaz to. Bo Slowo w Rzymian jest dla mnie jasne:
"I zamienili chwałę nieśmiertelnego Boga na obrazy przedstawiające śmiertelnego człowieka, a nawet ptaki, czworonożne zwierzęta i płazy;"
Ale smialo, UDOWODNIJ TO co mowisz. Jesli wg ciebie mozemy to czynic to zwyczajnie daj na to werset z Biblii.
Nie badz goloslowny. Powiedziales, ze sytucja ulegla zmianie, wiec to udowodnij, niech to nie beda tylko puste slowa bez pokrycia.

Śr gru 11, 2013 13:05

majanovak napisał(a):

Naprawde musze odpowiadac na to?
Ale ok, niech bedzie:
" Nie mamy bowiem arcykapłana, który by nie mógł współczuć ze słabościami naszymi, lecz doświadczonego we wszystkim, podobnie jak my, z wyjątkiem grzechu. "
(Jezus)"Któż z was może mi dowieść grzechu?"
"On tego, który nie znał grzechu, za nas grzechem uczynił, abyśmy w nim stali się sprawiedliwością Bożą. "
" Takiego to przystało nam mieć arcykapłana, świętego, niewinnego, nieskalanego, odłączonego od grzeszników i wywyższonego nad niebiosa;"
"On grzechu nie popełnił ani nie znaleziono zdrady w ustach jego;"
"A wiecie, że On się objawił, aby zgładzić grzechy, a grzechu w nim nie ma"

Czy o Marii jest cos takiego napisane?
Czy gdziekolwiek ktos w Biblii modlil sie do czlowieka? Widzisz gdzies jakis kult czlowieka w Biblii? NIE MA nigdzie.
"A gdy Piotr miał wejść, Korneliusz wyszedł mu na przeciw, padł do nóg jego i złożył mu pokłon. (26) Piotr zaś podniósł go, mówiąc: Wstań, i ja jestem tylko człowiekiem. "
" I upadłem mu do nóg, by mu oddać pokłon. A on rzecze do mnie: nie czyń tego! Jam współsługa twój i braci twoich, którzy mają świadectwo Jezusa, Bogu oddaj pokłon!"
"A ja, Jan, słyszałem i widziałem to. A gdy to usłyszałem i ujrzałem, upadłem do nóg anioła, który mi to pokazywał, aby mu oddać pokłon. "
To wymysl katolikow i obraza Boga.

Śr gru 11, 2013 13:13
majanovak napisał(a):
Chociażby dlatego, że Bóg jasno określił dlaczego Izraelitom nie wolno czynić sobie obrazów w celu oddawania czci Bogu w Pwt 4,15-20. Ty, tak samo jak inni przeciwnicy obrazów w Kosciele, ten fragment uparcie ignorujesz, bo sytuacja, która była przyczyną takiego stanu, uległa zmianie w momencie przyjścia Chrystusa.

Naprawde jest zgoda na robienie pdobizn? To pokaz to. Bo Slowo w Rzymian jest dla mnie jasne:
"I zamienili chwałę nieśmiertelnego Boga na obrazy przedstawiające śmiertelnego człowieka, a nawet ptaki, czworonożne zwierzęta i płazy;"

No przepraszam, ale skoro nie chcesz zobaczyć o co chodziło we fragmencie I przykazania na temat zakazu czynienia obrazów i oddawania im czci (z którego wywodzi sie zapis w Liście do Rzymian), to ja chyba nie będę tracił na ciebie czasu.

Cytuj:
Powiedziales, ze sytucja ulegla zmianie, wiec to udowodnij, niech to nie beda tylko puste slowa bez pokrycia.

Oczywiście, że uległa zmianie, bo Chrystus przyszedł na świat w widzialnej postaci i jasno powiedział, że kto widział jego, widział także i Ojca. Tak samo widzialnie, w postaci gołębicy i języków ognia, objawił się Duch Święty.

Śr gru 11, 2013 13:27
majanovak napisał(a):
majanovak napisał(a):

Naprawde musze odpowiadac na to?
Ale ok, niech bedzie:(...)

Odpowiedz jasno i krótko za pomocą słowa "tak" lub "nie".

Śr gru 11, 2013 13:28
majanovak napisał(a):

Ale smialo, UDOWODNIJ TO co mowisz. Jesli wg ciebie mozemy to czynic to zwyczajnie daj na to werset z Biblii.
Nie badz goloslowny. Powiedziales, ze sytucja ulegla zmianie, wiec to udowodnij, niech to nie beda tylko puste slowa bez pokrycia.

Nasza "biblijna-inaczej" majanovak nie otworzy sama Pisma sw, a juz ST zupelnie nie, bo jej sie wydaje, ze ST nie obowiazuje chrzescijan. Choc Pan Jezus mowil zupelnie co innego.

No wiec poczytajmy, jakie to podobizny bywaly w przybytkach kultu Izraela:
Cytuj:
8 Wszyscy najbieglejsi spośród pracowników wybudowali przybytek z dziesięciu tkanin z kręconego bisioru, z fioletowej i czerwonej purpury, z karmazynu, z cherubami wyszytymi przez biegłego tkacza. Wj 36,8

Cytuj:
89 Gdy Mojżesz wchodził do Namiotu Spotkania, by rozmawiać z Nim, słyszał mówiący do niego głos znad przebłagalni, która była nad Arką Świadectwa pomiędzy dwoma cherubami. Tak mówił do niego. Lb 7,89

No a Wj 25 to juz same herezje :x . I to sam Pan Bog osobiscie je nakazuje
Cytuj:
17 I uczynisz przebłagalnię ze szczerego złota: długość jej wynosić będzie dwa i pół łokcia, szerokość zaś półtora łokcia; 18 dwa też cheruby wykujesz ze złota. Uczynisz zaś je na obu końcach przebłagalni. 19 Jednego cheruba uczynisz na jednym końcu, a drugiego cheruba na drugim końcu przebłagalni. Uczynisz cheruby na końcach górnych. 20 Cheruby będą miały rozpostarte skrzydła ku górze i zakrywać będą swymi skrzydłami przebłagalnię, twarze zaś będą miały zwrócone jeden ku drugiemu. I ku przebłagalni będą zwrócone twarze cherubów. 21 Umieścisz przebłagalnię na wierzchu arki, w arce zaś złożysz Świadectwo, które dam tobie. 22 Tam będę się spotykał z tobą i sponad przebłagalni i spośród cherubów, które są ponad Arką Świadectwa, będę z tobą rozmawiał o wszystkich nakazach, które dam za twoim pośrednictwem Izraelitom. Wj 25,17-22
A, i jeszcze kwiaty na swiecznikach mialy byc.

A juz opis Swiatyni w wykonaniu Salomona, to sama zgroza 1 Krl 6

Jakos nie widze odpowiedzi na to, co mowi nam Biblia, ze Jezus
Cytuj:
jest obrazem Boga niewidzialnego Kol 1,15
Chyba ze dla majinovak, Jezus to smiertelny czlowiek, i z niesmiertelnym Bogiem nie ma nic wspolnego.

No i ciagle nie wiemy, czy majanovak ma w domu zdjecia bliskich jej osob i czy sie modli do tych zdjec, czy przypominaja jej one o ludziach, ktorzy sa na nich przedstawieni?

Śr gru 11, 2013 14:00

medieval_man napisał(a):
Wolę, żebyś dostrzegała w moich wypowiedź ich sens. OK?

Ale widzisz wiele razy zdania moga byc sensowne, ale niebiblijne. Bo mozna je sensownie udawadniac, ale w oparciu o zrodla pozabiblijne. Wiec nie zawsze sens jest najwazniejszy. Ty juz wielokrotnie probowales mnie poczuczac przez zrodla pozabiblijne, a to dla mnie jest nie do przyjecia.

medieval_man napisał(a):
No cóż... tu akurat masz rację.... powinnaś, ale nie chcesz. Twoja strata

Blagam cie jesli dla ciebie wazniejsze jest co mowi czlowiek, co mowi tradycja pomimo, ze sa to rzeczy sprzeczne ze Slowem ty je aprobujesz, to ja mowie NIE, NIE CHCE I NIE POWINNAM. Dla mnie liczy sie Slowo Boze.
Ty tez nie powinienes, ale robisz co chcesz. To twoja decyzja pomimo tego co mowi Slowo:
" Co do mnie, to świadczę każdemu, który słucha słów proroctwa tej księgi: Jeżeli ktoś dołoży coś do nich, dołoży mu Bóg plag opisanych w tej księdze; (19) a jeżeli ktoś ujmie coś ze słów tej księgi proroctwa, ujmie Bóg z działu jego z drzewa żywota i ze świętego miasta, opisanych w tej księdze. "
wow.. wielka odpowiedzialnosc..
Dlatego ja wybieram Slowo ponad ludzkie opinie i tradycje.
medieval_man napisał(a):
Bzdura.
Pismo święte jest zapisem wiary pierwotnego Kościoła i zapisem pierwotnej Tradycji.
Natomiast to jak na sprawę patrzy Bóg znajdziesz w Tradycji i jej części jaką jest Pismo święte.
To Tradycja wyjasnia Pismo i tylko w żywym Kościele Pismo może być odczytywane

To nie bzdura, ale fakty. To co ty piszesz jest bzdura.
Jak smiesz podwazac Biblie na korzysc jakies ludzkiej tradycji? Jak smiesz mowic, ze kosciol ma prawo dopuscic cos - pomimo tego, ze Biblia mowi cos innego.
Pismo Swiete NIE JEST ZAPISEM ZADNEJ TRADYCJI. Gdyby bylo tak bylo pokrywaloby sie z tradycja a tak nie jest. Tradycja zaprzecza Slowu, stoi ponad nie. Wywyzsza sie ponad Slowo.. Czyli jest balwanem.
Widzisz nie ma innego kosciola jak tylko zywy kosciol. Bo jest tylko jeden kosciol - to kosciol Duchowy, kosciol Pana Jezusa i nie ma nic wspolnego z doktryna, ani nazwa kosciola, ani jego historia czy nawet dlugoscia istnienia. To kosciol ludzi, ktorzy sa nowonarodzeni. Nie ma innego kosciola jak kosciol bozych dzieci.
KrK nie moze udowodnic wielu doktryn Biblia. Moze jedynie je probowac usprawiedliwic wlasnie tradycja, dopuszczeniem czegos, bo sam sobie takie prawo przyznal, ale wszystkie te zrodla sa poza bibiljne.
medieval_man napisał(a):
To zwykłe kłamstwo.
A kłamstwo to grzech, Maju...
Słowo odczytywane w Kościele jest dla nas najważniejsze.
Słowo manipulowane przez niedouków jest dla nas nieistotne.

Ja nie klamie, wiec mi nie zarzucaj tego. Dla ciebie jest wazniejsza tradycja niz Biblia. Nie mozesz udowodnic ani nieopkalanego poczecia Marii, ani wyboru Piotra na papieza, jego nieomylnosci, przemieniania chleba i wina w krew i cialo Chrystusa. I wielu innych rzeczy. To co wierzysz to wiara w tradycje, ludzkie filozofie. To obraza wobec Bozego Slowa.
Piszesz wciaz "Słowo odczytywane w Kościele" ale to sztuczny slogan i tyle. Zaden kosciol nie ma prawa odczytywac czegokolwiek na wlasna modle i pod wlasna teologie. Kazda doktryna musi zgadzac sie z tym co juz do nas powiedzial Duch Swiety w Biblii. Nigdy Duch Swiety by sobie nie zaprzeczyl. To tylko pokazuje, ze 'Słowo odczytywane w Kościele' czyli katolickim kosciele rzecz jasna - jest bledne. Zaden kosciol nie ma prawa stac ponad Boze Slowo i byc w sprzecznosci ze Slowem. To herezja. Glosisz i wierzysz w herezje.
Biblia mowi jasno:
" Co do mnie, to świadczę każdemu, który słucha słów proroctwa tej księgi: Jeżeli ktoś dołoży coś do nich, dołoży mu Bóg plag opisanych w tej księdze; (19) a jeżeli ktoś ujmie coś ze słów tej księgi proroctwa, ujmie Bóg z działu jego z drzewa żywota i ze świętego miasta, opisanych w tej księdze. "
I to sie nigdy nie zmieni. Stad widac, ze wszystko co glosi sie w sprzecznosci ze Slowem NIE POCHODZI OD DUCHA SWIETEGO. Duch Swiety sobie nie zaprzecza, ani nie zapomnial co jest napisane w Slowie.. On ma dobra pamiec. :-D

medieval_man napisał(a):
Otóż to. Niedaleko jestes od Królestwa, Maju... Tylko troche inaczej: Bóg w Kościele wie lepiej niż ludzie poza Kościołem.

Bóg wie lepiej, ale ty Nim nie jestes..
A Bóg sie juz jasno wyrazil jakie jest JEGO zdnie. Dal nam do tego JEGO SLOWO i zdania na pewno nie zmieni. Czlowiek sie moze mylic, ale Bóg nigdy.
medieval_man napisał(a):
Kościół był pierwszy Maju. Kanon Pisma został ustalony przez Kościół.

Widzisz tradycja powstawala wraz z pierwszym kosciolem wiesz. Widac w Biblii, ze nigdzie nie bylo zadnego kultu Marii ani innego swietego czy aniolow, a jednak potem tradycja juz ta ludzka zwana potem 'swieta' dla podniesienia jej rangi i waznosci postanowila czcic swietych i aniolow i wywyzszac ludzi. Jednak w Biblii tego nie bylo. To rozwinelo sie pozniej. Nowotestamentowy Kosciol przeciez dopiero powstawal, rozwijal sie, raczkowal. I wtedy Bóg dal nam Swoje Slowo, na ktorym powinnismy sie oprzec i ufac i w nie wierzyc.
Sam mowiles, ze chcesz by twoje slowa mialy sens, ale nie maja jesli wierzysz, ze Duch Swiety zaprzecza Sam Sobie. Bo jak kosciol moze odczytywac cos od Ducha Swietego inaczej niz ten Sam Duch Swiety w Biblii, ktora jest juz nam dana? To dopiero bzdura i brak logiki, nie mowiac juz o braku pokory i postawie balwochwalczej.

medieval_man napisał(a):
Uzasadnienia masz cały czas, ale ich nie czytasz. A jak przeczytasz to lekceważysz

Ja nie przyjme uzasadnienia, ktore jest poza bibiljne.
Ty dostajesz caly czas uzasadneinia biblijne i je odrzucasz.

medieval_man napisał(a):
Owszem jest.
Maryja jako jedyna jest Kecharitomene więc mamy do czynienia z wyższością.
Zaprzeczysz temu?

Z czystym sumieniem zaprzecze! Ta sama laska dotyczy kazdego wierzacego czlowieka. Kazdego BOZEGO DZIECKA. Maria jest bozym dzieckiem jak ja czy ktos inny nowonarodzony. Sama w sobie nie jest zadna swieta, nie miala zadnego niepokalnago poczecia, ale to zwykla kobieta, ktora urodzila sie w grzechu pierworodnym jak kazdy inny czlowiek. Jej najwieksza laska i przywielejem bylo urodzenie Zbawiciela, ale poza tym nie byla zadna juz potem dziewica, miala inne dzieci, wspolzyla fizyzcznie ze swym mezem i maila z nim wlasne dzieci. Ale tak, ona zostala wybrana wsrod innych kobiet i tego jej nikt nie odbiera. Jest przeciez 'blogoslawiona miedzy kobietami'. To laska, przywilej i ona to wie i my to wiemy takze. Ale poza tym nie byla kims lepszym, wazniejszym, ale normalna kobieta i tak na nia patrzyl tez Jezus.
Marka 3-31-35.
"Wtedy przyszli matka i bracia jego, a stojąc przed domem, posłali po niego i kazali go zawołać. (32) A wokół niego siedział lud. I powiedzieli mu: Oto matka twoja i bracia twoi, i siostry twoje są przed domem i poszukują cię. (33) I odpowiadając, rzekł im: Któż jest matką moją i braćmi? (34) I powiódł oczyma po tych, którzy wokół niego siedzieli, i rzekł: Oto matka moja i bracia moi. (35) Ktokolwiek czyni wolę Bożą, ten jest moim bratem i siostrą, i matką. "
medieval_man napisał(a):
Ten rodowód wskazuje na wyjątkowość Maryi.
A Ty zamiast odnieść sie do tego znowu odchodzisz od tematu

Jaka wyjatkowosc Maryi? Blagam cie co ty wymyslasz. Kazdy moze byc tak nazwany, ktory jest w tym rodowodzie. Nawet jest w nim jak juz pisalam wczesniej prostytutka. Bo Bóg patrzy na serce, i nikogo nie wyroznia.. Wiec gdzie tu wyjatkowosc? To Bóg wybiera nie czlowiek, ale Bóg procz Marii wybral takze mase innych ludzi. W Jego rodzie sa rozni ludzi i mieli bardzo rozne zadania do wykonania. Jedni zrobili to lepiej niz drudzy. Maria byla jedna z nich i tyle. Nie ma mowy o jej zadnej wyjatkowosci.

medieval_man napisał(a):
A czy ja piszę o dowodach? Przecież chciałaś, zebym wskazał Ci to jak na podstawie Pisma świetego można wnioskować o Niepokalanym Poczęciu. Więc masz wnioskowanie. Już zapomniałaś?

No i gdzie to jest? Bo nie dales nic, zupelnie nic i to nazywasz tymi posrednimi wnioskami? Ja oczywiscie wiedzialam, ze tak bedzie, bo Biblia daje bezposrednie dowody na to, ale ty je odrzucasz.
No i z Pismem Swietym to nie mialo wiele wspolnego, ale raczej z wyobraznia ludzka, ktora jak wiemy oboje nie zna granic..

medieval_man napisał(a):
Jako ta, która wykazała się wiarą bardziej niż inni. Prawda?

Tak, Rachab uwierzyla Bogu i za to zostala wynagrodzona.

medieval_man napisał(a):
A to już Twoja kombinacja i to bardzo naciągana/

Moja to kombinacja i to naciagana, a twoja ta prawdziwa, ale bez zadnych dowodw i argumentow.. Taa..
Z kontekstu Rdz. 3,15 widac, ze to dotyczy kobiet, nie ma tam mowy o jednej kobiecie. Ale to mi zarzucasz naciaganie..

medieval_man napisał(a):
To, że Maryja z Józefem poddali sie oczyszczeniu nie znaczy, że Maryja popełniła grzech.
Jezus też dał się ochrzcić przez Jana
Zarzucasz Jezusowi grzech?
Jeśli nie, to co Cie upoważnia do zarzucania grzechu Maryi?

Owszem wlasnie to oznacza. W swietle ST Maria popelnila grzech i MUSIALA zlozyc ofiare za swoje oczyszczenie. Tak stanowilo prawo. Bez tego bylaby caly czas NIECZYSTA. Chcesz czy nie tak to wyglada.
Jezus i Maria to nie jest to samo wiesz. Tego co ty robisz, nie mozna wlozyc do jednego garnka, bo to sa dwie rozne rzeczy i rozne przyklady. Pan Jezus nie zgrzeszyl ani razu a jako czlowiek, Syn Czowieczy pokazal nam jak mamy Go nasladowac, co mamy robic, co sie Jemu podoba. Pan Jezus dal sie ochrzcic, aby zstapil na Niego Duch Swiety i wtedy zaczela sie Jego sluzba w znakach i cudach. Nic przed tym nie zrobil. Nie przyrownuj Pana Jezusa do Maryi, bo to ty nie masz do tego upowaznienia. To wrecz okropne jak probujesz wszelkimi sposobami zrownac Marie do Pana Jezusa. :o

medieval_man napisał(a):
Nie zgrzeszyła, bo nie zdążyła.
Została poczęta już bez grzechu.
Ale poczęta bez grzechu nie moca swoich zasług, ale mocą zasług wynikających ze Zbawienia przyniesionego przez Jezusa. Tylko że troche wcześniej. Dla Boga nie ma nic niemożliwego.
Przecież to proste!

Nie zdazyla? Ale numer.. Ty czasami jak cos napiszesz wiesz.. Ile lat miala jak urodzila Pana Jezusa: 16? 17? 15? Miala MASE czasu na grzech: mysla, slowem, czynem. Wystarczy, ze pomyslala cos zlego o kims, bo nie dal jej zabawki, rozzloscila sie na kogos, sklamala, zeby cos zatuszowac, pyskowala mamie. Byla normalna zwykla dziewczyna, czlowiekiem wiec grzeszyla jak inni ludzie.
Nie byla poczeta bez grzechu, bo nie miala na to szansy skoro urodzila sie czlowiekiem. Biblia mowi, ze kazdy czlowiek rodzi sie w grzechu i brak mu chwaly bozej. Nie inaczej bylo z Maria. Dla Boga nie ma nic niemozliwego to prawda, ale On nie powiedzial, ze cos takiego zrobil z Maria to raz, a po 2 On nikogo nie stawia ponad innych, bo wszystkich ludzi traktuje po rowno, tak sanmo. Jest sprawiedliwy wiadomo.. :D

medieval_man napisał(a):
Jak wyżej.
Jezus zbawił Maryje przed jej poczęciem. Dzieki temu unikneła grzechu pierworodnego.

Bzdurki bez bibiljnego dowodu. Tyle. Biblia mowi co innego. Jesli zaprzeczasz Biblii zaprzeczasz Bogu. Dla mnie twoje slowa nie maja znaczenia.

medieval_man napisał(a):
Znowu nie rozumiesz, Maju?
Nie ma tego zapisu.
Chciałaś, zebym przedstawił Ci wnioskowanie, a nie dowód.
Zapomniałaś znowu?

Ja wszystko rozumiem, zapewniam cie medieval_man. Ale widzisz ty nie rozumiesz jednej rzeczy Maria byla zwykla kobieta, zwyklym czlowiekiem i jak kazdy potrzebowala Zbawiciela, o czym sama zreszta mowila, bo moze mniej niz inni, ale grzeszyla jak wszyscy ludzie.
To co pokazujesz to zadne dowody na to, ze Maria jest urodzona bez grzechu. Wcale a wcale z tego to nie wynika. Chyba mocno sie zafiksowales ze tobie sie wydaje, ze to slowo tak mowi.. To nieprawda. Nie mow nic innego jak tylko to, ze Maria jest blogoslawiona, otrzymala laske. Ale widzisz potem Pan Jezus umarl na krzyzu za grzechy ludzi i inni ludzie tez dostali taka laske przychylnosci. To ma kazda osoba, ktora wierzy w zbawcze dzielo Pana Jeuzsa.

medieval_man napisał(a):
Jak wyżej.
Masz krótką pamięc, Maju.

Nie mam krotkiej pameici, ale ty nie dales zadnego dowodu. A upierasz sie tak jakbys dal. Nic mi nie dales jeszcze medieval_man. Nie mowiac juz o tym, ze caly czas odrzucasz to co mowi Slowo Boze.

medieval_man napisał(a):
To oznacza, że ma nie tylko łaskę, ale ma pełnię łaski.
Pełnię, Maju. a więc i łaskę tego, ze została niepokalanie poczęta

Jak kazdy. Tak wlasnie jest, jak kazda osoba wierzaca. Kazdy z nas ma pelnie laski, kazdy, ktory stal sie synem Boga.

medieval_man napisał(a):
A pamiętasz tekst końcowego raportu z dialogu pomiędzy katolickim sekretariatem do spraw jedności chrześcijan a klasycznymi Zielonoświatkowcami?

Zarówno klasyczni zielonoświątkowcy jak i rzymscy katolicy zgadzają się, że rozmaite teksty biblijne, które wspominają o Marii świadczą o znaczeniu Marii w Nowym Testamencie. Sprawą sporną był doktrynalny rozwój, który nastąpił na podstawie tych tekstów. Klasyczni zielonoświątkowcy podkreślają, że nie może on przebiegać poza wyraźnym znaczeniem tekstu, który jest normatywny dla wszelkiego dalszego rozwoju doktrynalnego. Jednocześnie zgadzają się na uznanie, że Kościół modlący się i nauczający Pisma może, poprzez kierownictwo Ducha Świętego, który prowadzi go do pełnej prawdy, znaleźć w tekstach biblijnych, przy całkowitej im wierności rozumienia, które wychodzą poza klasyczną ich zielonoświątkową intereprację.

Nie pamietam tego, bo nie czytalam tego, ale i tak nie ma to dla mnie zadnego znaczenia. Dla mnmie PRAWDA jest wazniejsza niz ekumenia. Ale czy ty czytales to uwazne? Bo co to niby znaczy ten tekst?
Co to w ogole znaczy, ze Maria ma znaczenie? To oznacza, ze jest niepokalanie poczeta?? Naprawde? Tak mozna wywnioskowac z tego tekstu? Bo jesli tak chcesz mi wmowic, to chyba brakuje ci zrozumienia tego tekstu wiesz. Bo tak zupelnie nie mozna wywnioskowac z tego tekstu.
To samo mozna by napisac, ze krol Dawid mial znaczenie w ST, ze ap. Piotr i Pawel mieli znaczenie w NT.. Coz to niby znaczy, ze Maria ma znaczenie? Takie ogolne nic. Kazdy ma jakies znaczenie ktory napisal cos w Pismie, prawda? Bo to Boze Slowo przeciez. To sa wlasnie twoje dowody. Czyli zadne.

Śr gru 11, 2013 14:39
Moderator

Już Cie kiedyś o to pytałem, ale powtórzę: "Czy wierzysz w Trójcę Świętą"?
Oczywiście, że wierzysz.
A czy znajdziesz gdzieś słowo "Trojca" w jakiejkolwiek Biblii?
Nie znajdziesz.
Owszem, znajdziesz to, że Ojciec jest Bogiem, że Syn jest Bogiem i Że Duch Święty jest Bogiem.
I mówisz, że wierzysz w Trójcę.
Mimo, że tego słowa nie ma w Biblii.

Podobnie jest z wieloma innymi prawdami, które Kościół przyjmuje, a mądrale odrzucają.
Z czyśćcem, z Niepokalanym Poczęciem, z grzechem pierworodnym, z Eucharystią, z Piotrem jako widzialną głową Kościoła i z nieomylnością jako charyzmatem Piotra.

Zarzucasz katolikom, że to filozofia i ludzkie wymysły.
A sama nie widzisz, że wiara w Trójcę to też filozofia i ludzkie wymysły?

Dlatego, że wierzysz w Trójcę dopuszczasz w tym elemencie swojej wiary filozofię i ludzkie myślenie, ale w innych przypadkach, tam gdzie nie chcesz, odrzucasz.
Gdzie tu konsekwencja?

Podałem Ci oparte na Biblii rozumowania, które w tym przypadku akurat zezwalają na myślenie o Niepokalanym Poczęciu.
Mnie i wielu innym takie rozumowania wystarczą i dają nam pewność nie sprzeciwiania się Słowu Bożemu.
Dla Ciebie to widocznie za mało.
Widocznie Bóg nie dał Ci wystarczająco łaski byś to przyjęła.
Widocznie Twoje myślenie chodzi innymi drogami.
Uznaj, że w naszym myśleniu też kierujemy się czystymi intencjami i uczciwie przyjętymi przesłankami poczawszy od tej, że Biblia jest wytworem Kościoła a nie księgą zrzucona przez Boga na ziemię i dlatego to Kościół ją wyjaśnia w tym samym Duchu w jakim została spisana.

A Kościół modlący się i nauczający Pisma może, poprzez kierownictwo Ducha Świętego, który prowadzi go do pełnej prawdy, znaleźć w tekstach biblijnych, przy całkowitej im wierności rozumienia, które wychodzą poza klasyczną ich (...) intereprację.

Śr gru 11, 2013 15:24
Zobacz profil WWW

śmieszni snaffcy, wszystkich problemów. BÓG TO WIELKA TAJEMNICA, znana tylko nielicznym aniołom, a nam ludziom dawkowana w codziennych odsłonach jak kto woli objawieniach. Trochę pokory. MARYJA TO CÓRKA SWEGO SYNA. jak to możliwe ano możliwe, trochę pokory, jest OBLUBIENICĄ ( po ludzku ŻONĄ), BOGA!!! Teraz proszę mi powiedzieć o czym pisze św Paweł w 2 Tes 2:15:" Przeto, bracia, stójcie niewzruszenie i trzymajcie się TRADYCJI, o której zostaliście pouczeni bądź żywym słowem, bądź za pośrednictwem naszego listu". TRADYCJA JEST NIEROZŁĄCZNĄ CZĘŚCIĄ OBJAWIENIA, BO BÓG JEST W KOŚCIELE I NIE MA ZBAWIENIA POZA NIM.

Śr gru 11, 2013 16:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 793 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 53  Następna strona