Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 0:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 237 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
 Dyskusja posoborowej reformy liturgicznej 
Autor Wiadomość
Post Re: Dyskusja posoborowej reformy liturgicznej
Akurat ja to wiem i pouczac mnie nie musisz.
Jezeli dla ciebie zycie zawsze bylo i jest kontynuacja Mszy sw, to wspaniale. Ja pisze o moich wczesniejszych doswiadczeniach.
Co nie znaczy ze do kosciola chodze w kombinezonie roboczym...

Pn lut 04, 2013 15:17

Zgadzam się że Msza to wydarzenie wyjątkowe i nie powinniśmy chodzić na Mszę ubrani byle jak, dlatego popieram wybór "ubrania kościółkowego" zamiast codziennego(no, chyba że idziemy na Mszę w ciągu tygodnia, drodze z/do pracy, ale to inna sytuacja).
Z drugiej strony chyba wiem o czym pisze Kael - w małych społecznościach często jest presja wystrojenia się do kościoła, żeby "się pokazać". Ale wydaje mi się, że z tendencją tą należy walczyć nie postulując większy luz jeśli chodzi o ubiory, a wyjaśniając znaczenie Mszy świętej. Pewnie, z dnia na dzień ludzkiej mentalności się nie zmieni, ale warto spróbować.

Pn lut 04, 2013 16:38

w zalinkowanym fragmencie szczytem absurdu jest sugestia rozdzielania rodzin w czasie Mszy. Kłóci się to całkowicie ze współczesnym nauczaniem Kościoła, gdzie rodzina na uczestniczyć we Mszy wspólnie. Tak szczerze to było to praktykowane od wielu lat, w starym kościółku na wsi rodzina mojego dziadka miała swoją rodzinną ławkę gdzie wspólnie siadali (były to chyba tak zwane ławki kolatorskie czy coś takiego?). Poza tym jakie to miałoby mieć korzyści ? Żadne.
Co do stroju to kobieta ubierając damskie spodnie napewno nie nosi męskiego stroju tylko damski :) Bo obecnie spodnie są normalnym strojem kobiety. Moda się zmienia, kiedyś nie raziła suknia wprawdzie do ziemi ale z dekoltem do biustu, teraz nikogo nie rażą spodnie. Nie mówimy o super obcisłych ze skóry np:) tylko normalnych jakie nosi większość z nas.
Natomiast zgadzam się że tak samo jak idąc na uroczyste zaproszenie na kolację czy imieniny, nie pójdziemy w codziennym podkoszulku i dresie, tak samo kiedy Pan zaprasza nas na ucztę trzeba sie stosownie ubrać. Niech to będzie ten bardziej elegancki płaszcz, te nowe buty, ten wizytowy sweterek, czy gustowna sukienka. Ubierajmy się tak, żeby było widać że ubraliśmy się starannie do kościoła. Do tego jest potrzebne poprostu trochę wyczucia sytuacji, nic wielkiego. Aczkolwiek jeżeli wracając z gór zajdziemy na wieczorną Mszę do kościólka w Kuźnicach, napewno nikogo nie będzie razić nasza turystyczna kurtka czy górskie buty:)

Wt lut 05, 2013 10:20
Cytuj:
Co do stroju to kobieta ubierając damskie spodnie napewno nie nosi męskiego stroju tylko damski Bo obecnie spodnie są normalnym strojem kobiety

Tak troche poza tematem jako ciekawostka.
Jakieś parę dni temu zniesiono dopiero zakaz noszenia spodni przez kobiety we...Francji.
Zakaz ten obowiązywał od czasu Komuny paryskiej do tego roku :D
Oczywiście nikt go od dawna nie przestrzegał, ale prawnie zniesiony też nie był

Tak więc nie tylko Kościół nie podąża z przepisami za modą.....

Wt lut 05, 2013 10:58
humalog napisał(a):
Co do rozsadzania kobiet i mężczyzn. No cóż też bym nie nalegał.
Pamiętam jednak ze swoich młodych lat (Msze św juz w rycie zwyczajnym NOM ). Taki podział w kościele istniał....była tzw "męska" i "żeńska" strona. To samo jeżeli chodzi o procesje (zreszta to do teraz jest u mnie w parafii preferowane). Najpierw krzyż, potem mężczyźni, służba liturgiczna, księża, Najświętszy Sakrament, a za Nim dopiero kobiety.
Tak więc to co uważasz za zwyczaj z rytu nadzwyczajnego.....było stosowane (a niektóre elementy do nadal) jeszcze na długo po reformach.

W mojej parafii jeszcze parę lat temu porządek procesji sięgał dalej. Było jak powyżej, ale na końcu, cytuję proboszcza:" ... a za kobietami panny"

Pn maja 06, 2013 13:24

czy ktoś widział z Was to nagranie ?

to zapraszam http://www.gloria.tv/?media=465209

i to się dzieje na oczach wiernych i kapłanów którzy jeszcze biją brawo, dramat !
w środku mi wnętrze wywraca jak to widze..
Panie Boże spuść już siarę na tą ohydę spustoszenia..

Pt cze 28, 2013 15:08
noOne jaki to ma związek z reformą liturgiczną?

Pt cze 28, 2013 15:15
Moderator

Można przeczytać krótki komentarz: http://laboratorium.wiez.pl/blog.php?bl ... tkiego&627

(J 8, 32b)

Pt cze 28, 2013 15:23
Droga noOne, nie wiem czy wiesz, ale od czasow dawnych, na pewno dluuugo przed "tym strasznym" SWII wlasniew Wejherowie jest takze inny zwyczaj. Na pewno na Swieto Wniebowziecia przychodza pielgrzymi z okolic ze swoimi feretronami i obrazami Matki Boskiej i te obrazy sie ... witaja.
Tak, droga noOne: jeden obraz klania sie drugiemu, a wszystko od wielu lat,zeby nie powiedziec kilkuset? Tak daleko pamiec mojej rodziny, ktora mieszkala kolo kosciola o.o.reformatow od lat 20-tych XX wieku jednak nie siega.
I ta "straszna herezja" trwa do dzis, uswiecona wieloletnia tradycja.
SWII nie wszystko co dziwne z liturgii przedsoborowej zmiotl z zycia liturgicznego.

Pt cze 28, 2013 17:12

Kael napisał(a):

Tak, droga noOne: jeden obraz klania sie drugiemu, a wszystko od wielu lat,zeby nie powiedziec kilkuset?

Ciekaw jestem,czy owe ukłony przed V2 poprzypominały w czymkolwiek tą szarpaninę osiłków?

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Pt cze 28, 2013 20:33
Nie wiem. Nie mam kogo zapytac :-( .

So cze 29, 2013 10:11

Z tego, co mi tu mówią (bo akurat na Kaszubach mieszkam), to zawsze tak było. Z jednej strony wygląda to dla mnie tragicznie. Z drugiej - świadczyć może też o pewnym zdystansowaniu wobec "kultu" (aczkolwiek jednak wolałbym, żeby ów dystans wyrażał się inną formą).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So cze 29, 2013 13:14

RÓZNICE POMIĘDZY KLASYCZNYM RYTEM RZYMSKIM A NOVUS ORDO MISSAE
http://tradycja.koc.pl/art2.htm

Śr sie 14, 2013 8:26
http://www.pch24.pl/ojcowie-soborowi-ni ... 745,i.html

Niemal wszystkie istotne dokumenty dotyczące okresu przygotowawczego i prac soborowych dot. liturgii zachowały się w watykańskim tajnym archiwum. Publikacja całości zajmie nieco czasu, ale jest to praca konieczna. Teksty te wskazują na właściwy sens samej konstytucji „Sacrosanctum Concilium”, obalając wiele spośród nieporozumień uzasadniających nadużycia. Jak wskazywał Benedykt XVI i teologowie pełniący w trakcie obrad rolę ekspertów, wokół tego tekstu narosło wiele nieporozumień. „Reformę” polegającą na traktowaniu Mszy św. jako uczty a nie ofiary, z centralną rolę zgromadzenia liturgicznego, „czynne uczestnictwo” wprowadzane w miejsce adoracji uzasadniano… wolą ojców soborowych.

Śr gru 11, 2013 10:41
A forma Mszy trydenckiej była bezpośrednim nakazem Boga, czy wolą ojców soboru trydenckkego?

Śr gru 11, 2013 11:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 237 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona