Absurdalność istnienia piekła
Autor |
Wiadomość |
olijula
|
 Re: Absurdalność istnienia piekła
Niekoniecznie trzeba trafić do piekła. To od nas zależy czy tam trafimy czy nie, więc do kogoś jakieś pretensje?
|
N gru 15, 2013 10:22 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Czyli jak ja nie życzę sobie do Piekła, to mi ono nie grozi? OK.
Ale zasadniczo w temacie chodzi nie o sprawiedliwość czy niesprawiedliwość, a o sam absurd istnienia piekła jako takiego. Tobie np. nie przeszkadza, że zło nigdy nie zniknie, że będzie istniało wiecznie?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N gru 15, 2013 13:21 |
|
 |
Johnny99
|
A tobie, JedenPost, nie przeszkadza to, że kiedy np. dziecko w Afryce umiera z głodu, to po prostu znika i tyle, razem z całym swoim okropnym życiem, w którym nic dobrego nigdy się nie wydarzyło i już nie wydarzy?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N gru 15, 2013 13:27 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Jest to smutne, ale nie absurdalne.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N gru 15, 2013 13:35 |
|
 |
Johnny99
|
A dlaczego istnienie piekła jest absurdalne, a nie tylko smutne?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N gru 15, 2013 13:39 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Co innego cierpieć tylko tymczasowo po czym mialo by być nic, niż o wiele więcej cierpieć wieczność
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N gru 15, 2013 13:42 |
|
 |
pspeterx
|
Beth01 napisał(a): Nie powinniśmy też zapominać o tym, że Bóg wybrał dla nas lepiej niż sami byśmy wybrali. Interesujące jest to że fanatyczni zwolennicy Hitlera lub jakiegokolwiek innego dyktatora powiedzieliby dokładnie to samo.
|
N gru 15, 2013 13:49 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): A dlaczego istnienie piekła jest absurdalne, a nie tylko smutne? Bo w tym wypadku gwarantem wiecznego istnienia zła jest wola wiecznego Dobra. Piekło nie jest nikomu potrzebne, nie przynosi nikomu pożytku a wyłącznie szkodzi, a jednak istnieje. W przykładzie z dzieckiem nie ma absurdu - jest prosta konstatacja, że wartości tworzone samodzielnie przez nas, bez oparcia w czymś ponad nami, są równie niepewne i nietrwałe jak my sami.
|
N gru 15, 2013 13:53 |
|
 |
Andy72
|
Trzeba się postarać ze wszystkich sił aby trafić do Nieba
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N gru 15, 2013 13:54 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Określenie "trafić do nieba" brzmi trochę tak, jakby można było "chybić" i nie trafić. Czytając różne wypowiedzi (głównie skrupulantów ale nie tylko) odnoszę wrażenie, że to dość częsty sposób postrzegania tej kwestii.
A przecież wszechmocny i miłosierny Bóg, który pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni, na pewno uchroni człowieka przed popełnieniem jakiegokolwiek błędu skutkującego piekłem, jednocześnie zachowując pełnię wolnego wyboru.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
N gru 15, 2013 14:22 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Bo w tym wypadku gwarantem wiecznego istnienia zła jest wola wiecznego Dobra. I w tym właśnie rzecz, że nie - co, jak mi się wydaje, od początku tutaj podnosimy. Bóg nie chce piekła, a gwarantem jego istnienia jest wolna wola potępionego. Soul33 napisał(a): Określenie "trafić do nieba" brzmi trochę tak, jakby można było "chybić" i nie trafić. Czytając różne wypowiedzi (głównie skrupulantów ale nie tylko) odnoszę wrażenie, że to dość częsty sposób postrzegania tej kwestii. Dokładnie, też o tym pisałem. Analogicznie, w takim podejściu, ma się sprawa z "trafieniem" do piekła. Ktoś tu nawet użył określenia "gra" - tak, jakbyśmy "grali" z Bogiem o niebo albo piekło i jakbyśmy mogli "przegrać", tylko dlatego, że coś nam się "nie uda", albo wręcz z jakiegoś tragicznego zrządzenia losu. W sumie to właśnie ta, nieprawdziwa, perspektywa prowadzi, jak mi się zdaje, do większości różnych problemów z piekłem. Cytuj: Interesujące jest to że fanatyczni zwolennicy Hitlera lub jakiegokolwiek innego dyktatora powiedzieliby dokładnie to samo. Tyle, że Bóg to Bóg.
|
N gru 15, 2013 15:14 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): Bóg nie chce piekła, a gwarantem jego istnienia jest wolna wola potępionego.
Ale to właśnie jest absurdem, ponieważ człowiek nie może chcieć zła świadomie, tj. jako zła.
|
N gru 15, 2013 15:47 |
|
 |
olijula
|
Wiele razy świadomie człowiek wybiera zło. Całkowicie świadomie. Przecież jak np. ktoś kogoś morduje to zazwyczaj wie, że jest to złe, ale kierują nim złe pobudki, uczucia, emocje, pragnienia, którym nie umie się oprzeć
|
N gru 15, 2013 17:49 |
|
 |
olijula
|
JedenPost napisał(a): Czyli jak ja nie życzę sobie do Piekła, to mi ono nie grozi? OK.
Nie to nie jest kwestia życzenia. Wybór miejsca wiecznego polega na wyborze naszych uczynków tu na ziemi.
|
N gru 15, 2013 17:52 |
|
 |
11sprawiedliwy
|
Dlatego lepiej żeby piekło istniało, ale sprawiedliwe. Nie tak jak więzienia że drobnego złodziejaszka wsadzają z mordercami, a policjanci wyżywają się na 17 letnim chłopaku bijąc go pałkami i przypalając papierosami dlatego że posiadał narkotyki przy sobie. Piekło, kara jest tak samo potrzebne jak i nagroda za dobre uczynki, tylko musi być to sprawiedliwie osądzone. Dlatego nie jest to dane ludziom tylko komuś innemu, rzekł bym nawet że loteryjny los często jest bardzo krzywdzący pod tym względem.
|
N gru 15, 2013 17:57 |
|
|
|